Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Ποιους και τι υπηρετεί το ChatGPT; Ποια κόμματα κέρδισαν στις ευρωεκλογές;

Ποιους και τι υπηρετεί το ChatGPT;

Του Κώστα Γουλιάμου*

Οι ευρωεκλογές ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, κι ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί στην όλη διαδικασία εκλογικής συμπεριφοράς και ερμηνείας.

Αναφερόμαστε στους εξαιρετικά σοβαρούς κίνδυνους που παράγει η χρήση του ChatGPT, αφού δρομολογεί —μέσω ενός νεότευκτου εργαλείου σύνθετης αναζήτησης και επικοινωνίας— συστημικές «ευθυγραμμίσεις» με τις κυρίαρχες πολιτικές του ευρωενωσιακού και ευρωτλαντικού συμπλέγματος.

Ειδικότερα το ChatGPT, ως εργαλείο καθοδηγούμενο από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργεί συνδέσεις με ερωταπαντήσεις με chatbot που μοιάζει με άνθρωπο.

Οι συγκεκριμένοι ωστόσο αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, ως μέσα παραγωγής και διανομής περιεχόμενου των κυρίαρχων αστικών πολιτικών, παρέχουν απαντήσεις με λάθη, ανακριβείς πληροφορίες και, γενικά, μια στρεβλή και λανθασμένη επικοινωνία.

Τυπικό παράδειγμα η απάντηση στο ερώτημα που τέθηκε για το «ποια κόμματα κέρδισαν στις ευρωεκλογές». Το ChatGPT ανάφερε πως «κερδισμένοι στις εκλογές ήταν η ΝΔ και η Ελληνική Λύση».

Χρειάστηκε βέβαια η δική μας παρέμβαση - ερώτημα «το ΚΚΕ, που έλαβε 9,3% σε σχέση προς το 5,3% το 2019, δεν κέρδισε;», για ν’ αναγκαστεί το ChatGPT να ομολογήσει: «Έχετε δίκιο, το ΚΚΕ ήταν από τους κερδισμένους των ευρωεκλογών του 2024».

Το όλο θέμα επιβεβαιώνει τη σκέψη του Χόρχε Λουίς Μπόρχες όταν σημείωνε με νόημα πως όταν κανείς ζει σε εποχή μεγάλων κινδύνων σημαίνει ότι βιώνει ταυτόχρονα την τραγωδία και την κωμωδία.

Το ChatGPT δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα εργαλείο σύνθετης αναζήτησης και επικοινωνίας (chatbot), όπου οι χρήστες θέτουν ερωτήματα και η «μηχανή» συντάσσει απαντήσεις στρεβλής ή περιορισμένης γνώσης και ηθελημένης συσκότισης, σύμφωνα με τις επιταγές των κυρίαρχων πολιτικών.

Η εκθετικά αυξανόμενη χρήση των λεγόμενων έξυπνων εργαλείων - λογισμικών, όπως είναι το ChatGPT, παρά την παραδοχή των λαθών, τελεί υπό τη σχεδόν απόλυτη εξουσία της οικονομικής ολιγαρχίας, η οποία δημιουργεί και διαχέει την επικίνδυνα ισχυρή εφαρμοσμένη τεχνική ChatGPT κατά το δοκούν.

Γι' αυτό η μαρξιστική μεθοδολογία για την τεχνολογική διαδικασία ως πεδίο κοινωνικών σχέσεων και όχι απλώς εφαρμοσμένων τεχνικών, παράγει την πολιτική γνώση κι ερμηνεία για το πως οι νέες μορφές τεχνολογιών αιχμής συνδέονται και εντάσσονται στους αντιλαϊκούς στόχους του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

902, Δευτέρα 10/06/2024 - 16:05

Generative Pre-trained Transformer: Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής

Chatbot: Πρόγραμμα υπολογιστή που προσομοιώνει ανθρώπινη συνομιλία με έναν τελικό χρήστη

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.