Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

ΠΕΡΣΕΑΣ, UNIFIL, IRINI, ASPIDES και δεν συμμαζεύεται ➽ Διακομματικό βάθεμα της εμπλοκής και ανεβασμένες «συνεισφορές» στον Ζελένσκι

Βάθεμα της εμπλοκής με διακομματική συναίνεση

Με την ευρωΝΑΤΟική φάλαγγα σε παράταξη έγινε χτες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης - Ειδικών Επιχειρήσεων «ΠΕΡΣΕΑΣ».

Χαρακτηριστικά, στην τελετή στάθηκαν δίπλα δίπλα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Αποστολάκης, και ο επικεφαλής του φασιστο-μορφώματος των «Σπαρτιατών», Β. Στίγκας. Στην ομιλία του ο Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ευρωατλαντικής κοπής «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας», το νομοσχέδιο για το οποίο θυμίζουμε πέρασε, τέλη Μάη, στη Βουλή, με τις ψήφους των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των φασιστοειδών.

Εξάλλου, πάνω στη στοίχισή τους για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, ο Δένδιας εστίασε στις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού χιλιάδες μίλια από την πατρίδα, συγκεκριμένα στην UNIFIL στα ανοιχτά του Λιβάνου, στην «IRINI» βόρεια από τις ακτές της Λιβύης, και στην επιχείρηση «ASPIDES» στην Ερυθρά Θάλασσα, την πιο μεγάλη ναυτική επιχείρηση που έχει κάνει ποτέ η ΕΕ.

Σημειωτέον, ενδεικτικό για την επικινδυνότητα της UNIFIL είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη του 2023, στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η εκάστοτε μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να επιχειρεί πέραν των 75 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Για δε την «ASPIDES», θυμίζουμε ότι η φρεγάτα «Υδρα» επέστρεψε πρόσφατα από τον Κόλπο του Αντεν όπου επιχείρησε επί τρίμηνο, στο διάστημα του οποίου και συγκεκριμένα στις 13 Μάρτη έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs (drones), προερχόμενων από τη ζώνη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, τα οποία απομακρύνθηκαν.

Ακολούθως, στις 25 Απρίλη, παρέχοντας «προστασία» σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον άλλων δύο UAVs, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε.

Τέλος, πρόσφατα και λίγο πριν επιστρέψει από την περιοχή, βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα. 

Το οποίο βρισκόταν σε απόλυτη εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο όλο αυτό το τρίμηνο, πλην ελάχιστων ημερών (περίπου 3 μέρες εν όρμω μετά από 5 ή 6 εν πλω), που έψαχνε ευκαιρία να πάρει κάποιες «ανάσες» μαντρωμένο σε ελεγχόμενο από τους «Δυτικούς» κομμάτι στο λιμάνι του Τζιμπουτί.

Κι όλα αυτά με το ημερήσιο κόστος της ανάπτυξης της φρεγάτας στην περιοχή, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, να φτάνει ακόμα και τα 500.000 ευρώ, πληρωμένα από τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης.

Συνεχίζοντας στην ίδια πορεία, η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει τις αμέσως επόμενες μέρες άλλο πλοίο στην περιοχή, συγκεκριμένα τη φρεγάτα «Ψαρά».

Στο ίδιο μοτίβο, στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζει να επιχειρεί πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους - αέρος «Patriot» της Πολεμικής Αεροπορίας (Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας - ΕΛΔΥΣΑ) που βρίσκεται εδώ και 3 χρόνια στη χώρα, συγκεκριμένα στην περιοχή Yanbu, προστατεύοντας ενεργειακές κι άλλες υποδομές, με τα στελέχη της να αποκτούν - όπως λένε αρμόδια κυβερνητικά στελέχη - τεράστια και «πολύτιμη» πολεμική πείρα, καθώς λειτουργούν σε κανονικές πολεμικές συνθήκες, και όχι σε «περιβάλλον ασκήσεως», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πέμπτη και Παρασκευή η σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Εξάλλου, στο υπουργείο Αμυνας ετοιμάζονται για τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, Πέμπτη και Παρασκευή, στην οποία προγραμματίζεται κι άλλη μια συνάντηση του υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ukraine Defense Contact Group» («Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας»), στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα δεσμεύονται και συντονίζουν νέες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση του Κιέβου, συν όποια άλλη στήριξη μπορούν να προσφέρουν στην κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχτεί την απευθείας παραχώρηση στο Κίεβο ή την πώληση μεγάλης ποσότητας όπλων στην Τσεχία, με στόχο αυτά να καταλήξουν στην Ουκρανία, και έπεται συνέχεια όσο ο «δυτικός» εξοπλισμός καταναλώνεται με απίστευτες ταχύτητες στα πεδία των μαχών.

Θυμίζουμε ότι στο τραπέζι βρίσκονται ήδη οι «Patriot» και οι S-300, όπως και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, με πιέσεις από ΝΑΤΟικούς συμμάχους να παραδοθούν στην Ουκρανία, ενώ αρμόδιες πηγές προετοιμάζουν ότι θα ξανανοίξει συζήτηση και για τα άρματα μάχης «Leopard 1Α5», για τα οποία πληροφορίες παλαιότερα έλεγαν ότι Γερμανοί και Αμερικανοί έχουν ζητήσει τουλάχιστον 100 από το ελληνικό απόθεμα για αποστολή στην κυβέρνηση Ζελένσκι στο Κίεβο.

Ανεβαίνουν οι «συνεισφορές» στην κυβέρνηση Ζελένσκι

Προηγήθηκε άλλωστε σε αυτό το επίπεδο οπλισμού η παραχώρηση από την Ελλάδα 40 αρμάτων τύπου BMP1, ενώ και ο ίδιος ο Δένδιας λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ρίχνοντας μάλλον μια τροχιοδεικτική βολή, ανέφερε (στον ρ/σ STATUS FM 107,7 της Θεσσαλονίκης):

«Έρχονται οι Ολλανδοί και μας λένε "Μήπως μπορείτε να μας δώσετε μερικά «Leopard» από τα δικά σας, για να μπορέσουμε - άμα θέλουμε - να βοηθήσουμε την Ουκρανία, άμα θέλουμε να κάνουμε κάτι; Διότι μέχρι να παραχθούν καινούρια, χρειάζονται δεκαετίες"».

Λέγεται επίσης ότι έχει ήδη παρασχεθεί εκπαίδευση στον χειρισμό αρμάτων «Leopard», όπως επίσης στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, αλλά και στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και ναρκών («demining»), ενώ το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, στο Κίεβο βρίσκεται ήδη ο πρώτος ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) ως εκπαιδευτής των Ουκρανών στην επιχειρησιακή αξιοποίηση των F-16 που παραχωρούνται από διάφορες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, κόντρα στη Ρωσία.

Βέβαια, ανεπισήμως, από τα αρμόδια επιτελεία διαχέεται ότι ο μόνος ιπτάμενος της ελληνικής ΠΑ που βρίσκεται στο Κίεβο είναι αντισμήναρχος, βοηθός του ακολούθου Άμυνας. 

Αυτό βέβαια από μόνο του δεν αποκλείει το γεγονός να ασχολείται εκεί και με άλλα ...ζητήματα, πέραν της εθιμοτυπίας και της γραφειοκρατίας, π.χ. να έχει αναλάβει σύμβουλος στην ανάπτυξη/χρήση του όπλου ή σύνδεσμος για τη ροή και αποθήκευση ανταλλακτικών και πυρομαχικών.

Θυμίζουμε ότι ο Ζελένσκι μετά τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον Αύγουστο 2023 στην Αθήνα, τόνισε ότι χρειάζεται την «υποστήριξη» της Ελλάδας στην «προετοιμασία» των πιλότων της χώρας του να χειριστούν ΝΑΤΟικά F-16 κατά της Ρωσίας.

Εξέφρασε μάλιστα δημόσια τις ευχαριστίες του στον Ελληνα πρωθυπουργό, έχοντας πάρει, καταπώς φαίνεται, τις σχετικές δεσμεύσεις.

(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.