Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 13 Ιουνίου 2026

Απέναντι σε «κόφτες» και «κοστολογημένες» προτάσεις με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, ο λαός να προτάξει τις δικές του ανάγκες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Απέναντι σε «κόφτες» και «κοστολογημένες» προτάσεις με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, ο λαός να προτάξει τις δικές του ανάγκες σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Παρασκευή 12/06/2026 - 17:25

Σε σχόλιό του για την πολιτική αντιπαράθεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Οταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι επίδοξοι συνεχιστές της ίδιας πολιτικής αποδέχονται τους δημοσιονομικούς "κόφτες", τους πανάκριβους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, τα "ματωμένα" πλεονάσματα και τις λογικές περί "αντοχών της οικονομίας" με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, τότε αναγκαστικά οι "κοστολογημένες" προτάσεις που καταθέτουν, είναι να πληρώνει ο λαός, είτε από τη μία είτε από την άλλη τσέπη, και τελικά ποτέ να μην καλύπτονται πραγματικά οι ανάγκες του. Γι' αυτό ακριβώς και η πολιτική αντιπαράθεση-καρικατούρα που στήνεται εν όψει των εκλογών, γίνεται με όρους και "πατινιών" και "διπλωμάτων οδήγησης".

Απέναντι στα παραπάνω, ο λαός έχει επιλογή, να προτάξει τις δικές του ανάγκες και να δυναμώσει την αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ».

902

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και η ιμπεριαλιστική τους ΙΡΙΝΙ

Πεδίο μάχης

Παρασκευή 12/06/2026 - 08:00

Ένα επικίνδυνο σκηνικό, που επιταχύνει τη μετατροπή της Μεσογείου σε θέατρο της σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία, στήνεται βήμα - βήμα από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι διεκδικούν «στρατηγική αυτονομία» πρώτα απ' όλα στην κλιμάκωση των πολέμων.

Με απόφαση των υπουργών Άμυνας στις αρχές της βδομάδας επεκτείνεται η αποστολή της ευρωπαϊκής ναυτικής αποστολής «IRINI», που συγκροτήθηκε για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Τα πολεμικά πλοία των ευρωπαϊκών κρατών - μελών εξουσιοδοτούνται να σταματούν και να ελέγχουν πλοία ύποπτα για συμμετοχή στον ρωσικό λεγόμενο «σκιώδη στόλο». Είναι ο στόλος των εμπορικών πλοίων με τα οποία το κράτος και μεγάλα ρωσικά ενεργειακά μονοπώλια μεταφέρουν πετρέλαιο που υπόκειται σε κυρώσεις των Ευρωατλαντικών.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2026

🚩 Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ 🚩 Η Frontex δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την τραγωδία, γιατί… «δεν το επέτρεπε η εντολή της» 🚩 Πύλος και άλλα κατά συρροή εγκλήματα κατά των ξεριζωμένων χωρίς τιμωρία 🚩 Με τη συνενοχή ΕΕ και κυβερνήσεων 🚩 Η Frontex της καταστολή και των επαναπροωθήσεων


Φωτό: Eurokinissi

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ: Πύλος και άλλα κατά συρροή εγκλήματα κατά των ξεριζωμένων χωρίς τιμωρία, με την συνενοχή ΕΕ και κυβερνήσεων

Πέμπτη 11/06/2026 - 14:09

Λίγες μόλις μέρες πριν την τραγική επέτειο τριών χρόνων από το έγκλημα της Πύλου, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σχετική ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την τραγωδία - έγκλημα με 15 νεκρούς πρόσφυγες τον Φεβρουάριο στην Χίο, προκλητικά διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για «ηθικό καθήκον και νομική υποχρέωση» να διασώζονται οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, καθώς και για … συμβολή της Frontex στις διασώσεις. Στο πλέον πολύνεκρο ναυάγιο – έγκλημα των τελευταίων χρόνων βέβαια, αυτό της Πύλου, η Frontex δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την τραγωδία, γιατί… «δεν το επέτρεπε η εντολή της.»

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο λαός να δυναμώσει την αστάθεια του συστήματος της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων (VIDEO)

Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός να δυναμώσει την αστάθεια του συστήματος της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων

Τετάρτη 10/06/2026 - 12:29

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή τόσο τις αντιδραστικές προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όσο και την απαράδεκτη διαδικασία που ακολουθείται, ανέδειξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε στη συζήτηση στη Βουλή για τις διαδικασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος. 

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών, στοχεύει στο να ξεχαστούν οι τεράστιες ευθύνες για τα σκάνδαλα και τα εγκλήματα που προσπαθεί να συγκαλύψει, να μην πάρει ο λαός χαμπάρι το «νέο κουστούμι» που του ράβει, να γλιτώσει από λαϊκές αντιδράσεις απέναντι στις αντιδραστικές τομές που φέρνει. Σε αυτό το πλαίσιο απαίτησε να μη συνεχιστεί η απαράδεκτη διαδικασία και να μπει τέλος στην αλαζονεία, την αντιδραστικότητα, ξεκαθαρίζοντας πως το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει καμία αναθεώρηση άρθρων που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Τρίτη 9 Ιουνίου 2026

🚩 Δημήτρης Κουτσούμπας 🚩 Όλη η σαπίλα του συστήματος παρελαύνει μπροστά στα μάτια μας 🚩 Με το ΚΚΕ για να πάρει πιο ορμητικό, αποφασιστικό χαρακτήρα 🚩 η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, 🚩 η ρήξη με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων 🚩 VIDEO 🚩 Μεγάλη συγκέντρωση της ΤΟ Νότιων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής στην Καλλιθέα

Δ. Κουτσούμπας: Με το ΚΚΕ για να πάρει πιο ορμητικό, αποφασιστικό χαρακτήρα η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, η ρήξη με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων

Τρίτη 09/06/2026 - 21:10

Μήνυμα μαζικής και μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ παντού, οργάνωσης του αγώνα για να νικήσει η ζωή, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας έστειλε το απόγευμα της Τρίτης η μεγάλη συγκέντρωση της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών της ΚΟ Αττικής στην Καλλιθέα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη  Κουτσούμπα και θέμα «Ο πόλεμος και τα κέρδη τους ή οι ζωές μας και οι ανάγκες μας».

Πλήθος κόσμου, εργαζόμενοι, νέοι και νέες, μέλη λαϊκών οικογενειών, γέμισαν την πλατεία Δαβάκη η οποία τραντάχτηκε από το επίκαιρο σύνθημα ενάντια και στην επιχειρούμενη καλλιέργεια στάσης αναμονής απέναντι στις εξελίξεις: Μόνο ο λαός σώζει το λαό, με ΚΚΕ πιο δυνατό, βαδίζοντας στον δρόμο της Ανατροπής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής, καθώς και οι βουλευτές του ΚΚΕ  στον Νότιο Τομέα, Σεμίνα Διγενή και Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ.

Μετά την ομιλία ακολουθεί συναυλία - αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη, σε ενορχήστρωση του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

«Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών συνοικιών της Καλλιθέας και ολόκληρου του Νότιου Τομέα. Σας καλούμε κι από εδώ απόψε σε συστράτευση, οργάνωση και αγώνα, σε μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Για τις ζωές μας, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας, για την πατρίδα μας. Αυτή είναι η απόφαση ευθύνης, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν υπάρχει περιθώριο για αδράνεια, για στάση αναμονής, για άλλα χαμένα χρόνια.

🇨🇺 Κούβα: Μια Πατρίδα για όλον τον κόσμο 🇨🇺 🇨🇺 Ροβέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ (9.6.1930 – 20.7.2019) 🇨🇺 Δύο ποιήματα του Δον Κιχώτη της Καραϊβικής, όπως τον βάφτισε ο Φιντέλ 🇨🇺 Από το βιβλίο: "Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΦΙΝΤΕΛ - Ο Επονομαζόμενος Και Άλογο" ⭐ ΕΙΣΑΓΩΓΗ • ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ • ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ • ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ • ΣΧΕΔΙΑ: Μπάμπης Ζαφειράτος ⭐ Λίαν προσεχώς από τη New Star 🇨🇺 100 χρόνια Φιντέλ 🇨🇺 67 χρόνια Κουβανική Επανάσταση

 

 Roberto Fernández Retamar

Αβάνα, 9 Ιουν. 1930 – 20 Ιουλ. 2019

 

Que veremos arder

Epitafio en Girón

 

Μετάφραση – Σημειώσεις

Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο
Πρώτη παρουσίαση – δημοσίευση στα Ελληνικά, 9/6/2024

 

 

 

Ροβέρτο Φερνάντες Ρεταμάρ

Που θα δούμε να καίγονται

 

Ο Αβέλ έχυσε το αίμα του στην αρχή.
Δεν τον ακολουθήσανε παρά μονάχα οι ταπεινοί, οι λησμονημένοι.
Κι αφού περπατήσανε απάνω στη θάλασσα,
Μείνανε δώδεκα κι απ’ την αρχή ξεκινήσανε όλα.
Γενειοφόροι κατεβήκανε στου χρόνου το γύρισμα,
Και είχανε μαθητές απάνω στην απέραντη γη.

Αυτό, το βιβλίο το ήξερε κιόλας.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026

🚩 ΚΚΕ 🚩 Νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές 🚩 Για πολλοστή φορά υπόλογοι η κυβέρνηση και το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που έθρεψε το σκάνδαλο

ΚΚΕ: Οι νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές καθιστούν για πολλοστή φορά υπόλογους την κυβέρνηση και το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο που έθρεψε το σκάνδαλο

Δευτέρα 08/06/2026 - 17:32

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών προστέθηκαν την Κυριακή, καθώς σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», ο γνωστός άνθρωπος του ισραηλινού κράτους - τρομοκράτη και ιδρυτής της εταιρείας Intellexa, Ταλ Ντίλιαν, επικαλείται την ύπαρξη εγγράφου με την μορφή συμφωνητικού συνεργασίας από το 2020 ανάμεσα στην εταιρεία του και την ΕΥΠ για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο που φέρεται να διαθέτει ο Ντίλιαν φέρει τις υπογραφές των δύο πλευρών και περιλαμβάνει δεσμευτικές αναφορές για τη «νόμιμη» λειτουργία του λογισμικού.

Η Ευρώπη των (εξοντωμένων) Λαών (της): Στέλνει πλοία κατά του ρωσικού «σκιώδους στόλου»

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ στέλνει πλοία κατά του ρωσικού «σκιώδους στόλου» - Drone έπεσε στη Μολδαβία

Φωτό: Associated Press

Δευτέρα 08/06/2026 - 13:39

Σε ένα ακόμη περιστατικό που αναδεικνύει τους κινδύνους επέκτασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Μολδαβίας υποστήριξε ότι ένα drone εισήλθε στον εναέριο χώρο της. 

Θραύσματά του drone, με ίχνη έκρηξης, φέρεται να βρέθηκαν σε ένα χωράφι κοντά στο ανατολικό χωριό Λόπατνα, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας αναφέρθηκε σε μια ρωσική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία και δήλωσε ότι τα θραύσματα του drone εξετάζονται για να διαπιστωθεί η προέλευσή τους. «Αυτό που συνέβη υπογραμμίζει τους κινδύνους και τις συνέπειες που θέτει ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας στην περιφερειακή ασφάλεια και τα γειτονικά κράτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Μολδαβίας.

Κυριακή 7 Ιουνίου 2026

🚩 ΚΚΕ 🚩 Να ενισχυθεί η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής 🚩 Ενάντια στο παζαρι αναμόρφωσης πολιτικού σκηνικού 🚩 ΚυρΚυριάκος: Σταθερότητα για το μεγάλο κεφάλαιο

ΚΚΕ: Να ενισχυθεί η αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και στο αποκρουστικό παζάρι αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη (κάτω) σημειώνει:

Κυριακή 07/06/2026 - 15:45

«Η Ελλάδα του 2030, που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτή που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και φτιάχνεται από τα "υλικά κατεδάφισης" των λαϊκών δικαιωμάτων, άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις τις αντιδραστικές αλλαγές που επιχειρεί με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές μέσα στο κατακαλόκαιρο, μήπως και αποφύγει τη λαϊκή κατακραυγή.

Όσο για τη συναίνεση που αποζητά για να κατοχυρώσει τα ματωμένα πλεονάσματα, να αναθεωρήσει το άρθρο 16, να καταργήσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, να θωρακίσει το αντιλαϊκό κράτος, να εξασφαλίσει τη φοροασυλία των επενδυτών κ.α., αυτή  μια χαρά μπορεί να τη βρει στα "νέα" και παλιά κόμματα με τα οποία μοιράζεται τους ίδιους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου.

Από τα drones στην Αγ. Πετρούπολη μέχρι τα «τέλη διέλευσης» με πλήγματα στα Στενά, οι αστικές τάξεις βυθίζονται στη δίνη του πολέμου

Από τα drones στην Αγ. Πετρούπολη μέχρι τα «τέλη διέλευσης» με πλήγματα στα Στενά, οι αστικές τάξεις βυθίζονται στη δίνη του πολέμου

Φωτό: Associated Press

Σάββατο 06/06/2026 - 16:39

Όσα συμβαίνουν καθημερινά στα Στενά του Ορμούζ, από τα καθημερινά πλήγματα μέχρι τα «τέλη διέλευσης» που ήδη φαίνεται να πληρώνονται, υποδηλώνουν ότι οι «εκεχειρίες» στην πολεμική εποχή του καπιταλισμού έχουν και αυτές θάνατο, ενώ προετοιμάζουν την σφοδρότερη σύγκρουση. 

Στο «δεύτερο» μέτωπο του ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου, στο σφαγείο της Ουκρανίας, οι δηλώσεις για «διαπραγματεύσεις» συνοδεύονται από πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία και «πειραματικές» δοκιμές ρωσικών Ορέσνικ με μηνύματα προς αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. 

Την ίδια στιγμή, από το πρωτοσέλιδο του Economist μέχρι τα Ουκρανικά drone σε... Λευκάδα, Βαλτικές, Ρουμανία κ.λπ όλα δείχνουν ότι ο πλανήτης διαμορφώνεται σε ένα πεδίο μάχης ενός πολέμου «χωρίς σύνορα». 

Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από ειδήσεις που υποδηλώνουν την όξυνση των ανταγωνισμών στο εσωτερικό των αστικών τάξεων, μεταξύ «φίλων» και «εχθρών». 

Ορισμένες χαρακτηριστικές ειδήσεις των τελευταίων ωρών:

Σάββατο 6 Ιουνίου 2026

🚩 Το ΚΚΕ για το ουκρανικό drone 🚩 Η πολιτική της πολεμικής εμπλοκής σέρνει τον λαό και τη χώρα στην άβυσσο του ιμπεριαλιστικού πολέμου! 🚩 Αποκλειστικό του Ριζοσπάστη 🚩 Το ουκρανικό drone στη Λευκάδα στόχευε πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού!

ΚΚΕ για το ουκρανικό drone: Η πολιτική της πολεμικής εμπλοκής σέρνει τον λαό και τη χώρα στην άβυσσο του ιμπεριαλιστικού πολέμου!

Σάββατο 06/06/2026 - 12:20

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το ουκρανικό drone στη Λευκάδα (βλ. κάτω), αναφέρει: 

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό! Η πολιτική της πολεμικής εμπλοκής σέρνει τον λαό και τη χώρα στην άβυσσο του ιμπεριαλιστικού πολέμου!

Αυτά επιβεβαιώνει το σημερινό δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη", που αναφέρει πως το ουκρανικό πλωτό drone που εντοπίστηκε στις 7 Μάη ανοιχτά της Λευκάδας, οπλισμένο με εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών, είχε αποστολή να χτυπήσει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, το οποίο συνόδευε εμπορικό του ρωσικού "σκιώδους στόλου". Μάλιστα ένα τέτοιο χτύπημα θα ήταν το πρώτο που θα συνέβαινε, σηματοδοτώντας σοβαρή κλιμάκωση και επέκταση του ιμπεριαλιστικού πολέμου χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσοουκρανικά σύνορα.

🚩 Νίκος Σοφιανός 🚩 Το ΚΚΕ είναι η επιλογή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και στις εκλογές και στους καθημερινούς αγώνες 🚩 VIDEO

 

Ν. Σοφιανός: Το ΚΚΕ είναι η επιλογή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και στις εκλογές και στους καθημερινούς αγώνες

Τα σημάδια σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τον λαό τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ News. 

Σημείωσε πως έχουν έρθει  τα «πάνω-κάτω» «σε ένα αστικό πολιτικό σκηνικό άρρωστο» και πρόσθεσε πως τα κόμματα παρουσιάζουν «εκθέσεις ιδεών», ενώ την ίδια στιγμή ο κόσμος φλέγεται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους οποίους είναι μπλεγμένη με τα μπούνια και η Ελλάδα, με τον λαό να πληρώνει τις συνέπειες της εμπλοκής.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «σε ένα τέτοιο σκηνικό πολιτικό που η ακρίβεια» αποτελεί συνέπεια του πολέμου και της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις κυβερνήσεων-ΕΕ, το ΚΚΕ προτείνει κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για να πάρει  ο λαός πραγματικές ανάσες ανακούφισης.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026

🇨🇺 Κούβα: Μια Πατρίδα για όλον τον κόσμο 🇨🇺 🇨🇺 Με νέες κυρώσεις κατά της Κούβας κλιμακώνονται η επιθετικότητα των ΗΠΑ και ο εγκληματικός αποκλεισμός 🇨🇺 Κάτω τα χέρια από την Κούβα! 🇨🇺

Με νέες κυρώσεις κατά της Κούβας κλιμακώνονται η επιθετικότητα των ΗΠΑ και ο εγκληματικός αποκλεισμός

Φωτό: Associated Press

Παρασκευή 05/06/2026 - 10:43

Με νέο γύρο κυρώσεων κατά της Κούβας κλιμακώνονται η επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά του νησιού της Επανάστασης και ο εγκληματικός αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, ο οποίος έχει οδηγήσει σε απάνθρωπες ελλείψεις σε καύσιμα, ρεύμα, νερό, τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη λαϊκής ανάγκης, ενώ στο προσκήνιο παραμένουν οι στρατιωτικές προετοιμασίες και απειλές κατά του κουβανέζικου λαού και της ηγεσίας του.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και πρόεδρο της χώρας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ και σε μέλη της οικογένειάς του, τη σύζυγό του και τον θετό γιο του, όπως και στον γιο και τον εγγονό του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Ραούλ Κάστρο, εναντίον του οποίου απήγγειλαν πρόσφατα απαράδεκτες κατηγορίες.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2026

Ιουδαιοναζί, Τραμπούκοι, ΗΠΑνθρωποι της ΕΕ και του Νετανιάιχμαν ➽ Το Ισραήλ συνεχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις στον Λίβανο μετά τη «νέα εκεχειρία» που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του

Το Ισραήλ συνεχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις στον Λίβανο μετά τη «νέα εκεχειρία» που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του

Φωτό: Associated Press

Πέμπτη 04/06/2026 - 20:49

Το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο μετά τη «νέα εκεχειρία» που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η κυβέρνηση του Λιβάνου που έχει την στήριξη των ευρωατλαντικών. Μια συμφωνία «κατάπαυσης του πυρός» που παγιώνει την ισραηλινή κατοχή και προωθεί τον πάγιο αμερικανο-ισραηλινό στόχο για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και περιορισμό της «ιρανικής επιρροής».

Τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της συμφωνίας περιέγραψε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισρ. Κατζ, χαρακτηρίζοντας την ως «έκφραση της πραγματικότητας που έχουμε δημιουργήσει στον Λίβανο μέχρι τώρα». Η διακήρυξη περιλαμβάνει «μια σαφή δήλωση» σχετικά με τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, την απομάκρυνση της από την περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι, τη «συνεχιζόμενη παρουσία» του ισραηλινού στρατού στην περιοχή «ασφαλείας» και «την ελευθερία δράσης για το Ισραήλ», όπως ανέφερε.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2026

🇨🇺 Κούβα: Μια Πατρίδα για όλον τον κόσμο 🇨🇺 🇨🇺 Κάτω τα χέρια από την Κούβα! 🇨🇺 Διακήρυξη της Επαναστατικής Κυβέρνησης 🇨🇺 Η Κούβα, ο GAE και οι Ηνωμένες Πολιτείες: Ανατομία μιας κρατικής συκοφαντίας 🇨🇺

Η Κούβα, ο GAE και οι Ηνωμένες Πολιτείες: ανατομία μιας κρατικής συκοφαντίας

Ο GAE δεν είναι μια αδιαφανής δομή, ούτε παράλληλη προς το Κουβανικό Κράτος· αντιθέτως, υπήρξε μια καλά διαρθρωμένη και αποδεδειγμένα αποτελεσματική απάντηση στον οικονομικό αποκλεισμό που ιστορικά επιδίωξε να στραγγαλίσει την Κουβανική Επανάσταση.

Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας | internet@granma.cu

2 Ιουνίου 2026 05:06:00

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενήργησε για μια φορά ακόμα με προμελετημένη πρόθεση, στην προσπάθεια να δημιουργήσει το πρόσχημα για να δυσφημίσει την Κουβανική Επανάσταση, την ιστορική ηγεσία της, τους ηγέτες της και να προκαλέσει σύγχυση τόσο στον λαό μας όσο και στη διεθνή κοινή γνώμη.

Όλα αυτά είναι μέρος ενός οδικού χάρτη που σχεδιάστηκε από ιδεολόγους της κουβανοαμερικανικής ακροδεξιάς, που καυχώνται πως είναι δημιουργικοί τους και απρόβλεπτοι. Η στρατηγική τους επικεντρώνεται στη χρήση εργαλείων που αυξάνουν την πολιτική της μέγιστης πίεσης με ακραίο και ασυνήθιστο τρόπο.

Ιουδαιοναζί και λοιποί ΗΠΑνθρωποι της ΕΕ και του Νετανιάιχμαν ➽ Συνεχίζουν τις δολοφονικές επιθέσεις τους στον Λίβανο παρά την υποτιθέμενη «νέα εκεχειρία»

Συνεχίζονται οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο παρά την υποτιθέμενη «νέα εκεχειρία»

Από τη χθεσινή νέα συνάντηση αντιπροσωπειών των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της κυβέρνησης του Λιβάνου. Φωτό: Associated Press

Τετάρτη 03/06/2026 - 10:21

Παρά τις διακηρύξεις του Αμερικανού προέδρου για «νέα εκεχειρία» στον Λίβανο και τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανέζικη κυβέρνηση που έχει τη στήριξη των Ευρωατλαντικών ως παράγοντας απέναντι στη Χεζμπολάχ και την «ιρανική επιρροή», το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει ασταμάτητα τις επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου.

Με τις πλάτες των ΗΠΑ και στο πλαίσιο των ευρύτερων αμερικανοϊσραηλινών σχεδιασμών για τη «νέα Μέση Ανατολή» και την ενίσχυση των θέσεών τους στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, το Ισραήλ επιχειρεί να παγιώσει την αρπαγή λιβανέζικης γης στον νότιο Λίβανο, στήνοντας μέσω των εγκλημάτων του άλλη μία κατοχική «ζώνη ασφαλείας», όπως κάνει και σε Συρία, Γάζα και Δυτική Όχθη.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2026

ΚΚΕ 🚩 Το σκάνδαλο των υποκλοπών επιβεβαιώνει ότι ο λαός δεν μπορεί να έχει καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ 🚩 Ταλ Ντίλιαν: Ένας άνθρωπος του κράτους-τρομοκράτη μιλά για το σάπιο αστικό «κράτος δικαίου» επιβεβαιώνοντας το δόγμα της ΕΕ για τις παρακολουθήσεις

ΚΚΕ: Το σκάνδαλο των υποκλοπών επιβεβαιώνει ότι ο λαός δεν μπορεί να έχει καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ

Τρίτη 02/06/2026 - 16:32

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Τ. Ντίλιαν (βλ. κάτω), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής: 

«Για μια ακόμη φορά, αναδεικνύεται αυτό που “ο κόσμος έχει τούμπανο” και η κυβέρνηση της ΝΔ “κρυφό καμάρι”, ότι ιδιωτικές εταιρείες προμηθεύουν, συστηματικά και με βάση το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, τις κρατικές αρχές με κατασκοπευτικά λογισμικά, οι οποίες τα αξιοποιούν για τους δικούς τους αντιλαϊκούς σκοπούς, βάζοντας στο στόχαστρο, πάνω απ’ όλα, τον “εχθρό λαό”.

Αυτές οι πρακτικές αποτελούν τρόπο λειτουργίας όλων των κυβερνήσεων, με τη βούλα του “κράτους δικαίου” της ΕΕ,γι’ αυτό και οι εν λόγω “ιδιώτες” μπορούν να επικαλούνται αυτό το “κράτος δικαίου”, μαζί με πρώην πρωθυπουργούς, παλιά και “νέα” κόμματα, που έχουν στηρίξει το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ερνέστο Καρδενάλ, Προσευχή για τη Μέριλυν Μονρόε (1.6.1926 - 5.8.1962) | Η Μέριλυν από το Λος Άντζελες στο Διευθυντήριο των Αγγέλων

USA. Nevada. Marilyn Monroe on the set of the Misfits. 1960. © Eve Arnold/Magnum Photos
 
Ερνέστο Καρδενάλ: Προσευχή για τη Μέριλυν Μονρόε
*
Συγχώρεσέ την, Κύριε, συγχώρεσε κι εμάς
για τον δικό μας 20
th Century
για την
Kολοσσιαία Υπερ-Παραγωγή που όλοι έχουμε βάλει το χεράκι μας.
Αυτή γι’ αγάπη δίψαγε κι εμείς της δώσαμε ηρεμιστικά.
Και για τη θλίψη την αγιάτρευτη, αφού ανθρώποι είμαστε,
τη στείλαμε να κάνει Ψυχανάλυση.
*
Μέριλυν Μονρόε (Marilyn Monroe – Norma Jeane Mortenson– Νόρμα Τζην Μόρτενσον). Νόθο παιδί, αγνώστου πατρός, γεννήθηκε στη 1 Ιουν. 1926, στο Λος Άντζελες, όπου και πέθανε στις 5 Αυγ. 1962, στα 36 της χρόνια, από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών (επίσημη εκδοχή).
*
Το Χόλυγουντ είναι ένας τόπος που σε πληρώνουνε χίλια δολάρια για ένα φιλί
και τριάντα πέντε σεντς για την ψυχή σου.
Μέριλυν Μονρόε
*
Μετάφραση – Σημειώσεις – Η τελευταία ταινία της Αταίριαστης – Φωτοεπίμετρο
Πρώτη δημοσίευση: Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο, 1/6/2020
*
Προσευχή για τη Μέριλυν Μονρόε
Ερνέστο Καρδενάλ

ΚΥΡΙΕ
δέξου αυτή τη νεαρή γυναίκα γνωστή στα πέρατα της Γης με το όνομα
                Μέριλυν Μονρόε,
αν και
  α υ τ ό  δεν ήτανε το πραγματικό της όνομα
(μα
 Ε σ ύ  γνωρίζεις το πραγματικό όνομα αυτής της μικρούλας ορφανής
                που στα 9 της τη βιάσανε
και της πωλητριούλας που στα 16 θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή της)
και τώρα παρουσιάζεται ενώπιόν Σου με δίχως ίχνος μακιγιάζ
και δίχως τον Ατζέντη της
δίχως φωτορεπόρτερ, δίχως να υπογράφει και να μοιράζει αυτόγραφα
ολομόναχη σαν αστροναύτης μπροστά στην απέραντη νύχτα.

Έλενα Μποτζιόλη: Κόμμα Τσίπρα, Νέα βιτρίνα, ίδιο μαγαζί

Κόμμα Τσίπρα: Νέα βιτρίνα, ίδιο μαγαζί…

Φωτό: Eurokinissi

Άρθρο της Έλενας ΜΠΟΤΖΙΟΛΗ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Η εμφάνιση του νέου κομματικού φορέα του Αλέξη Τσίπρα, υπό τον τίτλο «Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη» και το ακρωνύμιο ΕΛ.Α.Σ., παρουσιάστηκε ως ακόμα κάτι «νέο», ως μια υποτιθέμενη τομή στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Όμως, πίσω από το αμπαλάρισμα του marketing, τα μεγάλα λόγια περί «νέου πατριωτισμού», «δικαιοσύνης», «ισχυρής Ελλάδας» και «ανασυγκρότησης των θεσμών», αποκαλύπτεται κάτι πολύ γνώριμο, μία ακόμη προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία για το σύστημα εναλλακτική διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

ΕΛ.Α.Σ., όπως «Ελληνική Αστυνομία»

Ακόμη και η επιλογή του ονόματος μόνο αθώα δεν είναι. Δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι η ίδια η φυσιογνωμία, η στελέχωση και το πολιτικό μήνυμα της ΕΛ.Α.Σ. παραπέμπουν περισσότερο σε έναν μηχανισμό «νόμου και τάξης» του συστήματος, όπως είναι η «ΕΛ.ΑΣ.», κατά κόσμον «Ελληνική Αστυνομία», παρά σε δύναμη αντισυμβατική και ανατρεπτική.