Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Μπάμπης Ζαφειράτος: Πάμε μωρό μου σινεμά – Μικρή ελεγεία για τα σινεμά που αγαπήσαμε και θ’ αγαπάμε πάντα

Φωτό: Τάκης Κυριακουλάκος – Η αίθουσα του Αλκυονίς (σινεμά 1969-1992, θέατρο, σινεμά 2014-2019, θέατρο πάλι) με τα ανάγλυφα του Δημήτρη Αρμακόλα (1939-2009).

*

Θνητοί οι πρωταγωνιστές
Θεοί εμείς απ’ την πλατεία
Και σταυρωμένοι εραστές
Κι επαναστάτες με αιτία

*

Μπάμπης Ζαφειράτος / Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη ολοκληρωμένη δημοσίευση: Κατιούσα, 28/2/2021

*

Μικρή ελεγεία για τα σινεμά που αγαπήσαμε και θ’ αγαπάμε πάντα

*
Επίμετρο

H γεωγραφία του ποιήματος – 3 παλιά προγράμματα
Τα σινεμά του Πάμε μωρό μου σινεμά

 

*


Πάμε μωρό μου σινεμά

Μπάμπης Ζαφειράτος

 

 

Πάμε μωρό μου σινεμά
Για Χιούστον Κόπολα ή Ντε Πάλμα
Να ξαναβρούμε το ΠΙΓΚΑΛ
Το ΚΥΨΕΛΑΚΙ και την ΑΛΜΑ

 

Διάλεξε θρίλερ ή νουάρ
Δυο ώρες φυγή και αυταπάτη
Που απ’ τον καθρέφτη κάποιου μπαρ
Ο Μπόγκυ θα μας κλείνει μάτι

 

Γουστάρω πάλι σινεμά
Μελβίλ ή Πέκινπα ή Ραίη
Πάμε μωρό μου στο ΠΑΛΛΑΣ
Στην ΑΕΛΛΩ στο ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ

 

Μπροστά στο μαγικό πανί
–Το χέρι σου μες στο δικό μου–
Ζούμε διπλά κάθε σκηνή
Γινόμαστε ήρωες εκτός νόμου

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Al Biden: Ένας νέος Syrial killer — ΚΚΕ: Επιβεβαιώνεται η σταθερή επιδίωξη των ΗΠΑ

ΣΥΡΙΑ

Αεροπορική επιδρομή εξαπέλυσαν τα χαράματα οι ΗΠΑ

Παρασκευή 26/02/2021 - 08:21

Αεροπορική επιδρομή στην ανατολική Συρία, εξαπέλυσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδας), η αμερικανική πολεμική αεροπορία, «με στόχους εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν», όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σηματοδοτώντας την όξυνση της επέμβασης της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Συρία και γενικότερα στην Μέσα Ανατολή.

 

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Εκθέτουν όσους καλλιεργούσαν προσδοκίες για την προεδρία Μπάιντεν

Επιβεβαιώνουν τη σταθερή επιδίωξη των ΗΠΑ για συνέχιση των επεμβάσεων

Παρασκευή 26/02/2021 - 12:21

Οι νέοι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στη Συρία «επιβεβαιώνουν τη σταθερή επιδίωξη των ΗΠΑ για συνέχιση των επεμβάσεων» και «εκθέτουν όσους καλλιεργούσαν προσδοκίες για την προεδρία Μπάιντεν» σημειώνει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τους νέους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και της διακυβέρνησης Μπάιντεν σε συριακό έδαφος, που κόστισαν και σε ανθρώπινες ζωές.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

EUSA-NATO-GREECE: Οι 27 (κι η Βασίλω μέσα) ζητούν «στενή συνεργασία» με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προώθηση των δολοφονικών σχεδίων του καπιταλισμού


ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ «27» ΗΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Ζητούν «στενή συνεργασία» με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προώθηση των δολοφονικών σχεδίων του ΝΑΤΟ

Παρασκευή 26/02/2021 - 16:41

Tη δέσμευσή τους για στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ εξέφρασαν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, τη δεύτερη ημέρα της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου κυριάρχησαν τα λεγόμενα θέματα «ασφαλείας και άμυνας» καθώς και η Νότια Γειτονία. Μάλιστα, στην έναρξη της συνεδρίασης συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: Associated Press

Οι 27 εξέφρασαν την «ανυπομονησία» τους για συνεργασία με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ, προκειμένου να προωθηθούν τα επιθετικά σχέδια της λυκοσυμμαχίας, με τη Ρωσία και την Κίνα να μπαίνουν ακόμη περισσότερο στο στόχαστρο.

«Μία ισχυρότερη Ευρώπη δημιουργεί ισχυρότερο ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «επέστρεψαν» και η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει αυτό που της αναλογεί.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Δημήτρης Κουτσούμπας: Όχι κύριε Μητσοτάκη. Τον Λιγνάδη δεν τον «απέσυρε» και τον «οδήγησε στη δικαιοσύνη» η κυβέρνηση. Τον «απέσυραν» και τον οδήγησαν στη δικαιοσύνη τα θύματά του και η κατακραυγή των ανθρώπων που συνέβαλαν να αναδειχθεί το όλο θέμα (VIDEO)


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Τα φώτα να στραφούν στους καταναγκασμούς που διευκολύνουν δράστες και φιμώνουν θύματα

Πέμπτη 25/02/2021 - 13:12 - Ενημέρωση: Πέμπτη 25/02/2021 - 13:47

O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

Τόνισε ότι ο βούρκος που αναπαράγει τη βια κατά των γυναικών και ευάλωτων ανθρώπων πηγάζει από την καπιταλιστική σαπίλα και υπογράμμισε ότι η ασπίδα προστασίας είναι ο συλλογικός αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Πολιτισμού για την υπόθεση Λιγνάδη και τόνισε ότι τον έπαυσαν τα θύματα και η κατακραυγή, ενώ η κυβέρνηση αναγκαστικά σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις για να καλύψει τις ευθύνες της. Ζήτησε να απεμπλακούν οι ΜΚΟ από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και τα θύματα κακοποίησης, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ και διατήρησε η ΝΔ, και μείωσαν τις ανώτατες ποινές, θεσμοθετήθηκαν αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση του βιασμού και υποβαθμίστηκε σε μικρότερο αδίκημα η μη συναίνεση.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ανησυχούμε. ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ μας σπρώχνουν στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου — Για την απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ — Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και την αύξηση της θητείας — Για τον περιορισμό των ατομικών ελευθεριών — Για την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία — Για τις υποθέσεις με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις — Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών — Για την ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με τον ναζισμό (VIDEO)

Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟ «MILITAIRE.GR»

ΗΠΑ και ΕΕ σπρώχνουν στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Τετάρτη 24/02/2021 - 11:13 - Ενημέρωση: Τετάρτη 24/02/2021 - 16:13

ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ σπρώχνουν στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, σημειώνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Militaire.gr» και στον δημοσιογράφο Π. Καρβουνόπουλο.

Για τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης σημειώνει και μια άλλη παράμετρο, υπογραμμίζοντας πως αυτός που συζητά, πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός και τι εκπροσωπεί. Όταν εκπροσωπεί κυρίαρχα στις διαπραγματεύσεις και έχει βάλει ως στόχο να υπηρετεί ενεργειακούς ομίλους, μονοπωλιακούς ομίλους, ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα, για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, της Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό συμβαίνει και εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και εκ μέρους οπωσδήποτε της τουρκικής πλευράς, τότε πάντα αυτά θα βρίσκονται στον αντίποδα των συμφερόντων των λαών και του ελληνικού λαού και του τουρκικού λαού.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Θανάσημος Παφίλης: Βόθρος, Πομπηία, αυτό αποπνέει το σύστημά σας που προβάλει "αξιακούς κώδικες" μιας αχαλίνωτης βαρβαρότητας (VIDEO)


O Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ζούμε τη μπόχα που αναδύεται από ένα σάπιο και βάρβαρο σύστημα το οποίο δημιουργεί θύτες και θύματα

Το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο που παράγει θύτες και θύματα ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, με αφορμή τις καταγγελίες στο χώρο του πολιτισμού, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων που τάχα «έπεσαν από τα σύννεφα».

Μιλώντας στην Βουλή αναφέρθηκε στην υπόθεση Λιγνάδη, σημειώνοντας:

«Υπάρχουν ευθύνες; Βεβαίως και υπάρχουν.

Λέμε ότι υπάρχουν και κυβερνητικές ευθύνες, γιατί όταν διορίζεις κάποιον παίρνεις και την ευθύνη για το τι είναι. Και όταν ξεσπάει όλο αυτό έχεις και την ευθύνη.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Συγκέντρωση στην Αστυνομική Διεύθυνση — Απειθαρχία στο νόμο Κεραμέως Χρυσοχοΐδη — Η καταστολή δεν θα περάσει (2 VIDEO - 11 ΦΩΤΟ)

Με συγκέντρωση στην Αστυνομική Διεύθυνση ξεκαθάρισαν ότι η καταστολή δεν θα περάσει

Δευτέρα 22/02/2021 - 19:00 - Ενημέρωση: Δευτέρα 22/02/2021 - 20:26

Το αίτημα για την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων μετά την άγρια επίθεση της αστυνομίας στην σημερινή κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κυριάρχησε στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 22/2 έξω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Το κλίμα αστυνομοκρατίας ήταν και πάλι έντονο, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στη ΓΑΔΘ και να αρνείται στους φοιτητές οποιαδήποτε ενημέρωση για την κατάσταση των προσαχθέντων. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι, η αστυνομία αρνήθηκε σε έναν προσαχθέντα, τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, παρότι είχε τραυματιστεί.

Επιπλέον, οι φοιτητές κατήγγειλαν ότι εντός της αστυνομικής διεύθυνσης βρέθηκε και ο ίδιος ο πρύτανης προκειμένου να υποδείξει το ποιοι φοιτητές πρέπει να συλληφθούν!

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ο Πάμπλο Νερούδα για τον Σαντίνο (18.5.1895-21.2.1934) - 3 VIDEO

Ο Σαντίνο στο Μεξικό, 1930. (Πηγή: http://www.mediateca.inah.gob.mx)

*

Είμαι εργάτης της πόλης, τεχνίτης που λέμε σε τούτη τη χώρα, όμως το ιδανικό μου βλασταίνει σε έναν πλατύ διεθνιστικό ορίζοντα, στο δικαίωμα του να είσαι ελεύθερος και να απαιτείς δικαιοσύνη, αν και για να αγγίξεις αυτή την τελειότητα είναι απαραίτητο να χυθεί το δικό σου και το ξένο αίμα.
(Από το Πρώτο Μανιφέστο του Σαντίνο, 1 Ιουλ. 1927)

*

Augusto César Sandino (Αugusto Nicolás Calderón de Sandino y José de María Sandino): Νικαράγουα. Γεννήθηκε στις 18 Μαΐ. 1895 στο Νικινόμο – Δολοφονήθηκε στις 21 Φεβ. 1934 στη Μανάγουα. Ο Στρατηγός των Ελεύθερων Ανδρών και Γυναικών.

*

Πάμπλο Νερούδα

Αουγούστο Σέσαρ Σαντίνο

*

Από την ποιητική συλλογή Επικό Τραγούδι (1960)

Πρώτη ελληνική έμμετρη μετάφραση – Σημείωση – Επίμετρο

(3 VIDEO)

Μπάμπης Ζαφειράτος –Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη δημοσίευση: Κατιούσα, 21/2/2021

 

*

 

«Θέλω μια πατρίδα ελεύθερη ή να πεθάνω»

 

Ο Σαντίνο από τον Περουβιανό Ever Arrascue Arévalo (2.4.1962). Πηγή

*

Αν οι Αμερικανοί δεν είχαν πωρωμένες συνειδήσεις από τα υλικά αγαθά, δεν θα ξεχνούσαν τόσο εύκολα ότι ένα έθνος, αργά ή γρήγορα, όσο αδύναμο κι αν είναι, κερδίζει την ελευθερία του, και ότι κάθε κατάχρηση εξουσίας επισπεύδει την καταστροφή αυτού που την κατευθύνει.
Τραβάμε για τον ήλιο της ελευθερίας ή για το θάνατο· κι αν πεθάνουμε, δεν έχει καμιά σημασία· ο αγώνας μας θα κρατηθεί ζωντανός. Άλλοι θα μας ακολουθήσουν.

(Ο Σαντίνο στον Βορειοαμερικανό δημοσιογράφο Κάρλτον Μπίαλς, 2 Φεβ. 1928)[*]

 
*
 

Η σημαία του Σαντίνο. (Πηγή φωτό: https://enbatallas.wordpress.com/)

 

[X]

Εκείνος Ο Φίλος

Πάμπλο Νερούδα

Μετά ο Σαντίνο διάσχισε τη σέλβα
κι άδειασε το αγιασμένο του μπαρούτι
κόντρα στους πεζοναύτες μπαντολέρος,
της Νέας Υόρκης γέννημα και θρέμμα·
αστράφτει η γη, οι φυλλωσιές βροντάνε
κι ούτε που πήρε είδηση ο Γιάνκης.

53 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα: Ένας χρόνος πανδημίας — Αναδεικνύεται η σημασία της ταξικής πάλης για τα δικαιώματα των λαών

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υγεία, τη δουλειά και τ' άλλα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών

Με αφορμή τον ένα χρόνο της πανδημίας του κορονοϊού, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, 53 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο τοποθετούνται για τις εξελίξεις και υπογράφουν Κοινή Ανακοίνωση-κάλεσμα στους λαούς να εντείνουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους και για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, που μπορεί να θέσει τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ένας χρόνος πέρασε από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, που έδρασε καταλυτικά και για την εμβάθυνση της καπιταλιστικής κρίσης, φέρνοντας πολλά δεινά στην παγκόσμια εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν, πάνω από 2 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια άλλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής τους, ήρθαν αντιμέτωποι με τα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, όπως είναι η ανεργία, η όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταστολής.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Επικίνδυνοι άνθρωποι: Όταν βρίσκουνε δικαιολογίες, αποκαλύπτουνε την αθλιότητά τους ακόμα και στις ρέγγες — Koulis "έγραψε" πάλι: Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων (sic) - Στην άλλη είμαι και λίγο αναίστητος (Γεωργιάδης, Μεγάλε!) —ΚΚΕ: «Ηγήτορες της κάθαρσης», αλλά οι ευθύνες τους δεν κρύβονται

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

«Ηγήτορες της κάθαρσης» χωρίς πολιτική ευθύνη...

Παρασκευή 19/02/2021 - 14:28

Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν είχε ακούσει τίποτα αρνητικό για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μέχρι που έγινε στη Δικαιοσύνη η πρώτη επώνυμη καταγγελία που τον κατονόμαζε, επιδόθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα, μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη και τη Λίνα Μενδώνη / EUROKINISSI

Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και του πρωθυπουργού για την «υπόθεση Λιγνάδη» δεν κρύβονται και δεν παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης

Παρασκευή 19/02/2021 - 14:59 - Ενημέρωση: Παρασκευή 19/02/2021 - 15:03

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη:

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την "υπόθεση Λιγνάδη" δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.

Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Μάκης Παπαδόπουλος: Ο μύθος του ανίκανου κράτους (VIDEO)

 

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Πίσω από τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία κρύβεται μια πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής του λαού

Παρασκευή 19/02/2021 - 10:59 - Ενημέρωση: Παρασκευή 19/02/2021 - 11:31

«Εμείς δεν περιοριστήκαμε σε μια ανέξοδη καταγγελία περί ανίκανου κράτους, γιατί πίσω από τον μύθο του ανίκανου κράτους κρύβεται ένα πολύ ικανό κράτος στο να θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για να κερδίζουν μια χούφτα όμιλοι, να κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο».

Τα παραπάνω τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» σχετικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τα άλλα προβλήματα από την κακοκαιρία.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε πως εμβληματικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτή τη θέση είναι το πόσο γρήγορα ο κρατικός μηχανισμός απάλλαξε την κοινοπραξία στην Εθνική Οδό από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσει και από την υποχρέωσή της να την αφήσει ανοιχτή. Επίσης, υπενθύμισε πως όταν έγινε πρόσφατα το μπλακ άουτ, εξαιτίας της έκρηξης στον υποσταθμό στον Ασπρόπυργο, ακούσαμε ότι υπήρχε παμπάλαιος εξοπλισμός. Τώρα ακούμε ότι στο δίκτυο δεν έγιναν οι αναγκαίες επενδύσεις και έργα όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων.

«Το ερώτημα είναι γιατί. Είναι όλα αυτά διαχειριστικές ανικανότητες φορέων του κρατικού μηχανισμού, μιας και βλέπουμε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών; Όχι βέβαια. Είναι συνέπειες μιας πολιτικής την οποία δεν ακολουθεί μόνο η σημερινή κυβέρνηση -την ακολούθησαν και οι προηγούμενες- που βλέπει ως κόστος τις κρατικές δαπάνες για την πολιτική προστασία, για την προστασία της υγείας, για την προστασία της ασφάλειας των κατοίκων, γιατί αφαιρούν πολύτιμους πόρους από τις επενδύσεις, από τους επιχειρηματικούς ομίλους», σημείωσε.

Συμπλήρωσε πως στη ζούγκλα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιχειρήσεις, στις οποίες είτε πλειοψηφούν το Δημόσιο είτε ιδιώτες, «διαγωνίζονται και διαγκωνίζονται με γνώμονα το κέρδος».

Όπως είπε, «όσο συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο, το δίλημμα θα είναι αν θα έχουμε υποβαθμισμένο δίκτυο στην ηλεκτρική ενέργεια ή αν θα πληρώσουμε πανάκριβα εμείς οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι τον εκσυγχρονισμό του».

Σε σχέση με τη συζήτηση περί έλλειψης σχεδιασμού, υπογράμμισε πως «υπάρχει άλλος δρόμος: Του κεντρικού σχεδιασμού με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Υπάρχει ο εναλλακτικός δρόμος του σοσιαλισμού, στον οποίο μια σειρά από τα προβλήματα που συζητάμε σήμερα δεν θα υπήρχαν».

Δεν περιμένουμε παθητικά να 'ρθεί εκείνη η μέρα, τόνισε ο Μ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ μπαίνει αγωνιστικά μπροστά για να αποκατασταθούν οι ζημιές, να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα και να στελεχωθεί η Πολιτική Προστασία. Αλλά «δεν μπορούμε να συζητάμε μόνο για μπαλώματα μιας κατάστασης η οποία είναι ολοφάνερο ότι δεν μπαλώνεται», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως αυτή την κατάσταση τη συζητάμε συνεχώς, είτε μιλάμε για το Μάτι, είτε μιλάμε για τη Μάνδρα, είτε μιλάμε για τον Ασπρόπυργο, είτε μιλάμε για τη «Μήδεια».

902