Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Το Μάτι της Λέξης: Το αγέρωχο φωτεινό Μάτι του Κώστα Γουλιάμου — Ένα βιβλίο από και για τη σύγχρονη εποχή μας — Σε τι φως ταξιδεύουν οι σύντροφοι / Σε ποιο μέλλον κατοικούνε — Παρουσιάση: Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα (VIDEO) — Κριτικές επισημάνσεις: Βασίλης Καλαμαράς, Άννα Αφεντουλίδου, Μπάμπης Ζαφειράτος, Γιώργος Κεντρωτής (VIDEO)

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»

Καλοτάξιδο «Το Μάτι της Λέξης» του Κώστα Γουλιάμου (VIDEO - ΦΩΤΟ)

...Σε τι φως ταξιδεύουν οι σύντροφοι

Σε ποιο μέλλον κατοικούνε...

Στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του βιβλιοπωλείου - cafe της «Σύγχρονης Εποχής» παρουσιάστηκε χτες η νέα ποιητική συλλογή του Κώστα Γουλιάμου, «Το Μάτι της Λέξης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό.

Για το βιβλίο μίλησαν οι Αννα Αφεντουλίδου, κριτικός λογοτεχνίας, ποιήτρια και γενική γραμματέας της «Εταιρείας Συγγραφέων», Μπάμπης Ζαφειράτος, ποιητής και μεταφραστής, και Γιώργος Κεντρωτής, ποιητής, μεταφραστής και καθηγητής Θεωρίας της Μετάφρασης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Βασίλης Καλαμαράς, αρθρογράφος στον «Ριζοσπάστη».

Παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Παρασκευάς και Μάκης Παπαδόπουλος, πολλά μέλη της ΚΕ και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωτσαντής.

Η ποίησή του μας εισάγει διαλεκτικά από το φως στο σκοτάδι

«Ο Κώστας Γουλιάμος, αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους της λεγόμενης ποιητικής "γενιάς του '70". Δρα ως κοινωνικός μαχητής και δημιουργεί ως μαρξιστής διανοούμενος», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του, επισημαίνοντας ότι η νέα αυτή ποιητική συλλογή «σφραγίζει μια πορεία ωριμότητας, σε μια εποχή καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, βαρβαρότητας, στην οποία η ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών εναλλάσσεται με τον πόλεμο στα πεδία των μαχών, καθώς η καπιταλιστική ανάπτυξη προς όφελος των λίγων της πλουτοκρατίας εναλλάσσεται με την καπιταλιστική οικονομική και κοινωνική κρίση, με ένταση των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων περιφερειακά και διεθνώς».

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ποίηση του Κώστα Γουλιάμου μας εισάγει διαλεκτικά και από το φως στο σκοτάδι και από τον θάνατο στην αναγέννηση», υπογράμμισε και αναφερόμενος στην ποιητική συλλογή στάθηκε «στη "Λάμψη των οστών", την πρώτη ενότητα της ποιητικής συλλογής, μας μιλά για την ίδια την Ιστορία, τη μεγάλη ταξική παρακαταθήκη των αγώνων της δεκαετίας του 1940, κυρίως ό,τι ακολούθησε από την απελευθέρωση της χώρας και μετά. Στη "Φλόγα Σωμάτων" τέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις, μιλά για την αγάπη, το πάθος, την φιλία, την ίδια την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, που ξέρει να εξηγεί αλλά και να αγαπά όλο τον κόσμο που υποφέρει. Στην "Ερημιά της Πόλης", μας οδηγεί στα σημερινά μονοπάτια της καπιταλιστικής αποξένωσης, όπου βιώνουμε τη χρησιμοποίηση των επιστημονικών επιτευγμάτων, της τεχνολογίας, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, για τα συμφέροντα λίγων Μασκ(οφόρων) του πλανήτη, σε βάρος των λαών.

Τα ποιήματά του εισάγουν τον αναγνώστη και τον ερευνητή της ζωογόνου ποίησης σε νέα μονοπάτια εξερεύνησης και σε δρόμους γόνιμου προβληματισμού. Στηριγμένος στα αγκωνάρια της διαλεκτικής υλιστικής ερμηνείας των φαινομένων, αλλά και τις προϋποθέσεις της συμπαντικής αρμονίας που μας εισήγαγε με το έργο του σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, σε ένα συνακολούθημα σημαντικών ιστορικών γεγονότων και στιγμών, ανάκτησης της ιστορικής μνήμης, τόσο απαραίτητης για το σήμερα και το αύριο».

Να βλέπουμε πίσω από το αληθοφανές, από τη διαστρέβλωση, την αυταπάτη

Χαιρετίζουμε λοιπόν ανάμεσά μας "το Μάτι της Λέξης", αυτήν τη νέα ποιητική συλλογή που μας παραδίδει ο Κώστας Γουλιάμος και η "Σύγχρονη Εποχή". Μια συλλογή στην οποία μιλά το μάτι του μυαλού, αναζητώντας την εσωτερική γλώσσα της λέξης, όπως ο ίδιος ο ποιητής το διατυπώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η λέξη, ως αποτύπωση της σκέψης, του μυαλού, πάντα κάτω από την επίδραση του ματιού, έχει πολύ περισσότερα πράγματα να μας πει. Μπορεί να διεισδύσει, να αναλύσει, να συγκινήσει, να διευρύνει, να ανιχνεύσει μέρη, όπου η όραση μπορεί ενίοτε να γίνεται μυωπική για τα πιο μακρινά πεδία ή και να χωλαίνει από πρεσβυωπία, αφού δεν μπορεί, πολλές φορές, να δει πράγματα, γεγονότα, καταστάσεις που βρίσκονται μπροστά της, κοντά της, δίπλα της.

Ο Γουλιάμος καταφέρνει με τα μάτια των λέξεών του να τα ξεκαθαρίζει στο μυαλό, στη σκέψη. Να μπορούμε να βλέπουμε πίσω από το αληθοφανές, από την διαστρέβλωση, το ψεύτικο, το φανταιζί, την αυταπάτη. Να αναζητάμε την ιστορική αλήθεια, για παράδειγμα, του Δεκέμβρη του '44, κόντρα στο επίσημο αστικό αφήγημα, όπως κάνει ο Κώστας στο ποίημά του "Ημερολόγιο Λαού - 3 Δεκέμβρη 1944"...

"Των αχρείων φριχτή δουλειά

Καθώς πληθαίνει το κόκκινο ποτάμι

Κόκκινοι δρόμοι, κόκκινη σημαία

Κόκκινη η πόλη..."

Μας διδάσκει να θυμόμαστε, να παραδειγματιζόμαστε και να τιμάμε τους ήρωες νεκρούς μας, όπως τον τιμημένο νεκρό του ΔΣΕ καπετάν Πέρδικα της Πελοποννήσου, που μας τον θυμίζει στο ποίημά του "16 Αυγούστου 1949 - Συνέσοβα Αρκαδίας".

Να αναζητούμε την ταξική διάσταση των γεγονότων, να θέλουμε να ψάξουμε περισσότερο τι συνδέει το σήμερα με το χθες, ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε από σήμερα για να βγούμε στο ξέφωτο αύριο»...

Χρειαζόμαστε λογοτεχνικά έργα για να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα της καπιταλιστικής δυστοπίας

Συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του, ο Δ. Κουτσούμπας σε άλλο σημείο τόνισε: «Σήμερα χρειαζόμαστε λογοτεχνικά έργα, χρειαζόμαστε την ποίηση, ακόμα και για να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα της καπιταλιστικής δυστοπίας. Για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε σαν λαός, ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών και τη σκανδαλώδη προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών που οδήγησαν σε αυτή τη μεγάλη τραγωδία και όσων ακολούθησαν.

Το ΚΚΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, για την αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών με επιμονή, σταθερότητα και αταλάντευτη εμπιστοσύνη ότι καταλύτης των εξελίξεων μπορεί να είναι η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα.

Αυτό φοβάται η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως αποδείχθηκε περίτρανα το προηγούμενο διάστημα, γι' αυτό και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποφύγει. Πολύτιμοι αρωγοί της κυβέρνησης είναι τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος, με τα οποία επιχειρείται να στηθεί ένα κάλπικο και βολικό για το σύστημα δίπολο, με μοιρασμένους ρόλους, που στόχο έχει να αποπροσανατολίσει από τις αιτίες, να παγιδεύσει τον λαό σε αναμονή κοινοβουλευτικών παιχνιδιών και "παραστάσεων", αλλά και να συγκαλύψει τα πολλαπλά εγκλήματα σε βάρος του λαού που προκαλεί η κυρίαρχη πολιτική.

Ακριβώς επειδή αντιπαλεύουμε την κυρίαρχη πολιτική εκφράζουμε και την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους αγρότες που βρίσκονται πολλές μέρες τώρα στα μπλόκα του αγώνα. Στεκόμαστε δίπλα στους υγειονομικούς που παλεύουν ηρωικά για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Στους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στους δρόμους για τη μόρφωση των παιδιών μας. Στη φοιτητική και μαθητική νεολαία... Δίπλα στους οικοδόμους, στους εργάτες των εργοστάσιων, τους εργαζόμενους του Επισιτισμού και Τουρισμού που τους πίνουν το αίμα με την στυγνή εκμετάλλευση.

Υψώνουμε τείχος απέναντι στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Στον θάνατο και την απόγνωση των ξεριζωμένων που πνίγονται στις θάλασσες της Μεσογείου. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που σκοτώνουν οι βόμβες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και μπλοκ. Ολα αυτά να τα δούμε πιο καθαρά με εργαλείο και το "Μάτι της Λέξης"»...

Για να μιλήσουμε αληθινά, πρέπει να ζήσουμε και αληθινά

Η Αννα Αφεντουλίδου μίλησε για την «ποίηση ενός καλού φίλου και καλού ποιητή». Με τη μεστή της ομιλία ανάδειξε τη σχέση της λογοτεχνίας με την ιστορία, όπως και ότι η λογοτεχνία είναι και κοινωνική πρακτική.

 

Όπως σημείωσε, η λογοτεχνία εμπνέεται από την ιστορία με πολλούς τρόπους. Μάλιστα, έχει ενσωματώσει την βιωμένη αίσθηση, είναι οργανικό μέρος της ιστορίας. Αναφέρθηκε ξεχωριστά στη δεκαετία του '40 και πώς καθόρισαν τα συγκεκριμένα χρόνια, αλλά και τα επόμενα, τη μεταπολεμική λογοτεχνία, στην οποία συμπλέκονται η ατομική και η συλλογική μνήμη.

Ο Μπάμπης Ζαφειράτος αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στη θερμή υποδοχή που συνάντησε το αγέρωχο, φωτεινό βλέμμα του Κώστα Γουλιάμου από την αρχή κιόλας της ποιητικής του σταδιοδρομίας από σπουδαίους δημιουργούς, όπως τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρότερες ποιητικές του συλλογές, στάθηκε στην τελευταία του, «Το Μάτι της Λέξης», που είναι θυμωμένο, διεισδυτικό, αγέρωχο, αναζητώντας πάντα όλα αυτά που κάνουν τον άνθρωπο άνθρωπο.

Ο καθηγητής Γιώργος Κεντρωτής, με τον ζωντανό και πολύ βαθύ λόγο του, μίλησε για τον πόνο του ποιητή, για το «Μάτι» της ποιητικής του λέξης που βλέπει και ακούει τον λόγο του αίματος και του νερού, τις λέξεις της ολοαίματης πατρίδας του.

Αναφέρθηκε ακόμα στη λυρικότητα του λόγου του ποιητή, τα λεξιπαίγνιά του και γενικότερα στις ποιητικές αρετές του λόγου του Γουλιάμου. Ο Γ. Κεντρωτής ξεχωριστά στάθηκε στο φως που βλέπει μέσα στο σκοτάδι, ο οποίος δεν έχει σταματήσει να προσδοκά να βγει η λευτεριά στους δρόμους...

Από μεριάς του ο Κώστας Γουλιάμος ανέφερε ότι είναι βαθιά συγκινημένος. «Εχουν γίνει πολλές παρουσιάσεις, πρώτη φορά αισθάνομαι αυτό», γιατί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, γειώνεται όλο και περισσότερο με το κομμουνιστικό κίνημα και αυτό οφείλεται στο ΚΚΕ. 

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο στίχος του Ρίτσου από τις «Πυραμίδες» που έγραψε το '34, «Στα μάτια μας το όραμα λάμπει κόκκινης αυγής», ήταν αυτό που τον «ώθησε» να γράψει και να μας παραδώσει τούτη τη συλλογή. Αλλωστε, για τον Κ. Γουλιάμο η Τέχνη πρέπει συνεχώς να χειραφετεί. Δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στη «Σύγχρονη Εποχή» που είναι ένα σημείο αναφοράς.

 

Κλείνοντας διάβασε στους δεκάδες που παρευρέθηκαν και γέμισαν τόσο το πατάρι, όσο και τον κάτω χώρο του βιβλιοπωλείου, το ποίημα για τον καπετάν Πέρδικα. Συγκινημένος σημείωσε ότι έναν μήνα πριν τον χαμό του Πέρδικα, οι Χίτες είχαν εξαφανίσει και τον δικό του θείο. «Για να μιλήσουμε αληθινά πρέπει να ζήσουμε και αληθινά, αυτό τουλάχιστον προσπαθώ να κάνω», ανέφερε καταχειροκροτούμενος.

902

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Σεπ. 2023 Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

 Οκτ. 2024 Βραβείο Φιλίας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

*

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.