Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Η αισθητική της οικονομίας (και τούμπαλιν)

Κώστας Γουλιάμος (*)

Η αισθητική της οικονομίας

Ο Mallarmé είναι ενδεχομένως ο μόνος από τη λογοτεχνική επικράτεια που διέγνωσε την αναλογική σχέση αισθητικής και πολιτικής οικονομίας.

Μετά περίπου από μια 20ετία, ο Freud διατύπωνε τη θέση περί αισθητικής καθοδηγούμενης από την οικονομία.

Θα με ρωτήσετε βέβαια, προς τι όλη αυτή κουβέντα. Απλά... γίνεται πλέον επικίνδυνη η αντιαισθητική του λόγου που επιβάλλει ο καπιταλισμός και ο τεχνοκρατικός του ορθολογισμός μέσα από την εμμονική ανάδειξη ενός ζωώδους υλισμού, καθώς και την προκλητική εμπορευματοποίηση της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ελπιδοφόρο μήνυμα και παρακαταθήκη ο κοινός αγώνας εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, φοιτητών, μαθητών (VIDEO)

Ο Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΟΝ «ΑΝΤ1»

Ελπιδοφόρο μήνυμα και παρακαταθήκη ο κοινός αγώνας εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, φοιτητών, μαθητών (VIDEO)

Στην τραγωδία των Τεμπών αναφέρθηκε ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο ΓΓ προς ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1», το πρωί προς Πέμπτης 29 Φλεβάρη. Προς τόνισε, είναι βαρύ χρέος και υπόσχεση του ΚΚΕ αλλά και προς πλειοψηφίας του λαού, από την πρώτη στιγμή, ότι θα αγωνιστεί για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για να εξεταστούν προς οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την τραγωδία.

Κατήγγειλε την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και έβαλαν το λιθαράκι προς στην υπόθεση προς ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, ενώ σημείωσε και προς ποινικές ευθύνες που φέρουν εκτός των υπουργών στον τομέα των Μεταφορών οι περιφερειακές αρχές, ειδικά στην τελευταία φάση η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κρατικός μηχανισμός, η ιδιωτική ιταλική εταιρεία που διαχειρίζεται τμήμα του σιδηροδρόμου, η δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά.

➽ Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας ➽ Για 8η εβδομάδα στο δρόμο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ➽ Το έγκλημα στα Τέμπη «δεν ξεχνιέται και δεν σβήνεται» ➽ VIDEO

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ

Για 8η εβδομάδα στο δρόμο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πέμπτη 29/02/2024 - 17:21

 Για όγδοη βδομάδα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, διεκδίκησαν μαχητικά αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία που να οδηγούν σε δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι το έγκλημα στα Τέμπη «δεν ξεχνιέται και δεν σβήνεται».

Με μία πορεία γεμάτη δυναμισμό, στο κέντρο της Αθήνας, τα μαχητικά μπλοκ των φοιτητών διατράνωσαν: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, εμείς αγωνιζόμαστε για δωρεάν σπουδές», υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί με ακόμη πιο μαζικές κινητοποιήσεις και με το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.


Ξεχώρισαν επίσης τα συνθήματα «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» και «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά».

Στο Σύνταγμα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας φρόντισαν να ξαναγράψουν τα ονόματα των 57 νεκρών του εγκλήματος τον Τεμπών.

Τα ονόματα είχαν γραφθεί χθες κατά την διάρκεια της μεγαλειώδους πορείας, ενώ το βράδυ συνεργεία του δήμου Αθήνας, προχώρησαν στο σβήσιμό τους, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

902

➽ 146 μέρες ➽ Οι ιουδαιοναζί συνεχίζουν τη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης με συνένοχο την Ευρώπη των ΗΠΑνθρώπων ➽ Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί ➽ Παιδιά πεθαίνουν από τον υποσιτισμό ➽ Συνεχίζονται οι μάχες ➽ VIDEO - Tweet

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί - Παιδιά πεθαίνουν από τον υποσιτισμό (VIDEO)

Πηγή φωτό: Associated Press

Πέμπτη 29/02/2024 - 10:59

Οι παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα ανακοίνωσαν σήμερα πως ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα είναι «πάνω από 30.000» αφότου ξέσπασε πόλεμος με το Ισραήλ στις 7 Οκτώβρη.

«Ο αριθμός των μαρτύρων είναι πλέον πάνω από 30.000» ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 79 νεκρούς στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στον θύλακα.

➽ Φοιτητές – Μαθητές – Εργαζόμενοι ➽ Συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια ➽ Οι άρπαγες του Ψωμιού μας, οι εκπορνευτές της Παιδείας μας, οι βιαστές της Ελευθερίας μας ως πότε θα κυκλοφορούν ανενόχλητοι

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ

Νέα κινητοποίηση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια

Κλιμάκωση με πανελλαδικό συλλαλητήριο

Με νέο συλλαλητήριο σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια συνεχίζεται ο μεγάλος αγώνας που δίνουν φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μαζί με μαθητές και εργαζόμενους, ενάντια το νομοσχέδιο που εμπορευματοποιεί την Ανώτατη Εκπαίδευση, με την ίδρυση ιδιωτικών «μη κρατικών» πανεπιστημίων, ενώνοντας τις φωνές στις διεκδικήσεις για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία που να οδηγούν σε δουλειά με δικαιώματα.

Ο αγώνας θα κλιμακωθεί με πανελλαδικό συλλαλητήριο τη μέρα ψηφοφορίας του άδικου νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

28 Φεβ. 2024 ➽ Hellenic Pain ➽ «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ➽ Συγκλονιστικό το απεργιακό συλλαλητήριο στη Αθήνα ➽ Όλο το κέντρο ήταν μια τεράστια διαδήλωση ➽ Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι απήργησαν ➽ Οι χώροι δουλειάς «νέκρωσαν» ➽ Μεγάλες συγκεντρώσεις και στην υπόλοιπη χώρα ➽ VIDEO

Όλη η Αθήνα μια διαδήλωση: Δεκάδες χιλιάδες λαού φώναξαν «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωέςμας»

*

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τεράστιο απεργιακό ποτάμι: «Έχε το νου σου στο παιδί» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

*

ΠΑΤΡΑ

Συλλαλητήριο με τρακτέρ στο κέντρο της πόλης από τους αγρότες (ΦΩΤΟ)

*

ΛΑΡΙΣΑ

Το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί - Μνημείο στο σιδηροδρομικό σταθμό από ΕΚ, σωματεία, φοιτητές και μαθητές (VIDEO - ΦΩΤΟ)

*

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Λαϊκή απαίτηση να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη (VIDEO - ΦΩΤΟ)

*

ΣΕΡΡΕΣ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Εκδηλώσεις φορέων για τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη

*

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και στις συγκεντρώσεις (ΦΩΤΟ)

*

ΚΡΗΤΗ

Μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις του νησιού (VIDEO - ΦΩΤΟ)

*

Διαδήλωσαν μαζικά και αποφασιστικά, απαιτώντας καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, αυξήσεις στους μισθούς μέτρα για την ακρίβεια που λεηλατεί το εισόδημα.

Τα αμφιθέατρα και τα σχολεία έμειναν αδειανά και η νέα γενιά, φοιτητές και μαθητές, διαμήνυσαν ότι δεν συγχωρούν το σύστημα που για τα κέρδη των λίγων τσακίζει τις ζωές τους.

Χιλιάδες απεργοί από δεκάδες κλάδους από εκατοντάδες χώρους δουλειάς βρέθηκαν στον δρόμο του αγώνα, πίσω από τα πανό των Συνδικάτων τους.

Διεμήνυσαν ότι μέγιστο σήμερα στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, των νέων παιδιών και των εργαζομένων στα τρένα που έχασαν τη ζωή τους, είναι να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα, να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Μπάμπης Ζαφειράτος: Μάγια Αγγέλου, Γυναίκα

Μάγια Αγγέλου

Μάργκεριτ Άννι Τζόνσον (Marguerite Annie Johnson)

4 Απρ. 1928, Σαιντ Λούις, Μιζούρι

28 Μαΐ. 2014, Ουίνστον-Σάλεμ, Βόρεια Καρολίνα

 

 

Maya Angelou

Woman Me

 

 

Μετάφραση

Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

 


 

Μάγια Αγγέλου

Γυναίκα

 

Το χαμόγελό σου, ντελικάτος

γαλήνιος ψίθυρος.

Τρομερές επαναστάσεις φωλιάζουνε

στη σχισμή

που διασχίζει τα στήθη σου

Βασιλιάδες-ζητιάνοι και δαχτυλιδάτοι Επίσκοποι

να δοξαστούνε γυρεύουνε εκεί

που τα πόδια σου σμίγουνε

Μια αρπάγη λεόντων. Ένα λίκνο αμνών.

Κώστας Γουλιάμος: Η έννοια της “διαρκούς πιθανότητας”, ο Έλιοτ και Συμπόσια Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ

*

Χρόνος παρών και χρόνος παρελθών
Ίσως και οι δυο παρόντες εις χρόνο μέλλοντα,
Κι ο μέλλων χρόνος έγκλειστος εις χρόνο παρελθόντα.
Εάν όλος ο χρόνος όλος είν’ αιώνια παρών
Όλος ο χρόνος είναι αλύτρωτος.

T.S. Eliot, Τέσσερα Κουαρτέτα -Ι. Burnt Norton.
(Μετάφραση: Αριστοτέλης Νικολαΐδης, Κέδρος, 1984. σ.215)

*

Κώστας Γουλιάμος (*)

Η έννοια της “διαρκούς πιθανότητας”

Εξαιτίας της επικίνδυνης κλιμάκωσης πολεμικών επιχειρήσεων που ασκεί το ΝΑΤΟ σχεδόν παντού και υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος με επικίνδυνες συνέπειες για τον πλανήτη, σκέφτομαι συνεχώς τα “Τέσσερα Κουαρτέτα” T. S. Eliot —από τα πιο σημαντικά ποιητικά του έργα.

Η γραφή ξεκίνησε στο μεσοπόλεμο (1936) και ολοκληρώθηκε το 1942. Πρόκειται για έργο συνώνυμο σε ό,τι εννοιολογώ ως “ποιητική της στοχαστικής φαντασίας”.

Ο T. S. Eliot καταπιάνεται με τη διαλεκτική του χρόνου στην ποίηση, υποβάλλοντας σ' ενδελεχή αναζήτηση –ειδικά στο Burnt Norton την έννοια του χρόνου, όπου και μιλά για “διαρκή πιθανότητα” (a perpetual possibility).

➽ 144 μέρες και η σφαγή συνεχίζεται με συνένοχο την Ευρώπη των εκμηδενισμένων λαών ➽ Ανελέητες ισραηλινές επιδρομές ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για κατάπαυση του πυρός ➽ Αγγίζουν τις 30.000 οι νεκροί στη Γάζα ➽ 70.043 τραυματίες ➽ Έτοιμο να εισβάλει στη Ράφα το κράτος-δολοφόνος ➽ Επεκτείνει τους βομβαρδισμούς και στον ανατολικό Λίβανο ➽ VIDEO - Tweet

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Ανελέητες ισραηλινές επιδρομές ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για κατάπαυση του πυρός (VIDEO)

Πηγή φωτό: Associated Press

*

Αγγίζουν τις 30.000 οι νεκροί στη Γάζα - Έτοιμο να εισβάλει στη Ράφα το κράτος-δολοφόνος

*

Το Ισραήλ επεκτείνει τους βομβαρδισμούς και στον ανατολικό Λίβανο

*

Τρίτη 27/02/2024 - 10:25

Με βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με την πείνα και τις επιδημίες να θεριεύουν ακόμα περισσότερο εξαιτίας του εντεινόμενου μπλοκαρίσματος ακόμα κι αυτής της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα, και με συστηματικές επιθέσεις σε όσα νοσοκομεία και υγειονομικούς έχουν απομείνει, το Ισραήλ συνεχίζει το μακελειό σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Το βράδυ της Δευτέρας ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν ένα κτίριο κατοικιών κοντά στο Νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα.

➽ ΟλΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ➽ Απεργούμε για τις ζωές μας, κόντρα στα κέρδη τους! ➽ Κανείς για δουλειά ➽ SPOT

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ

Απεργούμε για τις ζωές μας, κόντρα στα κέρδη τους! - Κανείς για δουλειά (SPOT)

Δευτέρα 26/02/2024 - 08:17

Το σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» θα συγκλονίσει ξανά όλη τη χώρα, στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, την οποία προετοιμάζουν εντατικά σε όλη τη χώρα  εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Με διεκδικήσεις για τη ζωή των εργαζομένων, με πρωτοβουλίες για την άνοδο της οργάνωσης και της αγωνιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς, η απεργία στις 28 Φλεβάρη αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο σταθμό για την ένταση της διεκδίκησης των εργαζομένων.

H απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και την ίδια ώρα  στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Μάγια Αγγέλου: Και Ανυψώνομαι (Still I Rise) — Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος - Μουσική: Μιχάλης Σακέλλης (VIDEO)

Μάγια Αγγέλου

Μάργκεριτ Άννι Τζόνσον (Marguerite Annie Johnson)

4 Απρ. 1928, Σαιντ Λούις, Μιζούρι

28 Μαΐ. 2014, Ουίνστον-Σάλεμ, Βόρεια Καρολίνα

 

 

Maya Angelou

Still I Rise

 

 

Έμμετρη μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

Μουσική: Μιχάλης Σακέλλης

 

 

 

Μελοποίηση (25 Φεβ. 2024): Μιχάλης Σακέλλης

 

 

 

Μάγια Αγγέλου

Και Ανυψώνομαι

 

 

Στην ιστορία ναι μπορείς να με αφανίσεις

Με τα φαρμακερά και τ’ άθλια ψέματά σου

Στο χώμα ναι μπορείς να με ποδοπατήσεις

Μα σαν τη σκόνη θα υψωθώ ξανά μπροστά σου

 

Μήπως το πείσμα μου σου φέρνει ταραχή;

Γιατί τέτοια μελαγχολία σε βαλαντώνει;

Επειδή πάω σαν να ’χω πετρελαιοπηγές

Που τις αντλώ απ το μικρό μου το σαλόνι;

➽ Αμερικανός στρατιώτης αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ➽ «Δεν θα γίνω συνεργός σε γενοκτονία» (VIDEO - Tweet)

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

Αμερικανός στρατιώτης αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον (VIDEO)

Δευτέρα 26/02/2024 - 09:31

Ένας Αμερικανός στρατιωτικός έδωσε τέλος στη ζωή του, καθώς αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον χθες Κυριακή, ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως προέβη στο απονενοημένο διάβημα διαμαρτυρόμενος για τη σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας.

Εικόνες που μεταδίδονταν απευθείας μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας τον εικονίζουν, με στρατιωτική περιβολή, να δηλώνει ότι «δεν θα γίνει συνεργός σε γενοκτονία», να περιλούζεται με εύφλεκτο υγρό και να βάζει φωτιά φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!» ώσπου πέφτει στο έδαφος.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Μπάμπης Ζαφειράτος: Μάγια Αγγέλου, Γυναικεία Δουλειά

Μάγια Αγγέλου

Μάργκεριτ Άννι Τζόνσον (Marguerite Annie Johnson)

4 Απρ. 1928, Σαιντ Λούις, Μιζούρι

28 Μαΐ. 2014, Ουίνστον-Σάλεμ, Βόρεια Καρολίνα

 

 

Maya Angelou

Woman Work

 

 

Έμμετρη μετάφραση

ΜπάμπηςΖαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

 

 

Μάγια Αγγέλου

Γυναικεία Δουλειά

 

Έχω παιδιά να μεγαλώσω

Και ρούχα για να μπαλώσω

Ένα γύρω να σφουγγαρίσω

Φαγητό να ψωνίσω

Μετά το κοτόπουλο να μαγειρέψω

Μωρό να νταντέψω

Έχω έναν λόχο να τον χορτάσω

Τον κήπο να ξεχορταριάσω