Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας - Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Με το ΚΚΕ πιο ψηλά θα χτυπήσει δυνατά η καρδιά κάθε αριστερού και προοδευτικού ανθρώπου — Βάζουμε τα δυνατά μας! Να απευθυνθούμε σε κάθε άνθρωπο του λαού, δεν υπάρχουν όρια και φραγμοί — Παράθυρα ανοίγουμε στο μέλλον - #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ! (VIDEO)

*

Με εργαστήρια, δραστηριότητες και εκπλήξεις υποδέχθηκε τα παιδιά στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (ΦΩΤΟ)

Το αδιαχώρητο στη μεγάλη συναυλία του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά! (ΦΩΤΟ)

Συγκίνηση από την έκφραση αλληλεγγύης των μικρών παιδιών στους Γάλλους εργαζόμενους (VIDEO - ΦΩΤΟ)

*

Με το ΚΚΕ πιο ψηλά θα χτυπήσει δυνατά η καρδιά κάθε αριστερού και προοδευτικού ανθρώπου (VIDEO - ΦΩΤΟ)

6pt;">«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό» το σύνθημα που αντηχούσε στην ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο κατάμεστο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το αδιαχώρητο! Πλήθος κόσμου γέμισε ασφυκτικά τον τόπο εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 για να τιμήσει τη θυσία τους και για να σηκώσει πιο ψηλά το ΚΚΕ μέσα από κάθε κάλπη, μέσα στους αγώνες του λαού μας. 

«Με τη σημερινή εκδήλωση και κυρίως με την καθημερινή και ακούραστη δράση χιλιάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βαστάμε γερά το νήμα που μας ενώνει με όσους θυσιάστηκαν, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν κρατάμε μόνο κάποια γαρίφαλα μπροστά στις κάμερες. Μαζί με αυτά, κρατάμε κυρίως τις σημαίες του αγώνα, της πάλης. Αυτές τις σημαίες εμείς τις κρατάμε ψηλά και συνεχίζουμε».

Και το σύνθημα που ακούστηκε ήταν «Να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής, μόνοι τους αυτοί, όλοι μας εμείς».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «από δω, από την ηρωική και αλύγιστη Καισαριανή, απευθυνόμαστε σε όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί, σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης» και υπογράμμισε «τώρα το νιώθετε καλά πως η καρδιά που χτυπάει δυνατά, αριστερά, δεν μπορεί παρά να είναι μόνον ΚΚΕ! Δυνατά μπορεί να χτυπήσει η καρδιά όλων και το βράδυ των εκλογών, αν το ΚΚΕ βρεθεί πολύ πιο ψηλά! Ελάτε μαζί να το καταφέρουμε! Για να δυναμώσει η αισιοδοξία, η ελπίδα πως μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο της πραγματικής προόδου!».

Αναφερόμενος «στα ψεύτικα διλήμματα που προσπαθούν να επιβάλουν», σημείωσε ότι «πρέπει να μπουν στο επίκεντρο τα αληθινά ερωτήματα:

• Σταθερή εργασία με δικαιώματα ή κακοπληρωμένη part time εργασία;

• Αξιοπρεπείς μισθοί που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας ή τα ψίχουλα των pass;

• 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο ή ωράριο ήλιο με ήλιο που μας πάει πίσω δυο αιώνες;

• Μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στις μεταφορές, ελεγκτικοί μηχανισμοί παντού ή εργαζόμενοι που θα αποτελούν καύσιμη ύλη για τα κέρδη τους;

• Ουσιαστική προστασία της λαϊκής κατοικίας, νέο κατασκευαστικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους για σύγχρονα, φτηνά σπίτια ή να γίνονται οι νέοι και οι νέες θηράματα στα "κοράκια" των τραπεζιτών και των μεγαλοκατασκευαστών;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα φωτίζουν και το σύνθημά μας. Είναι μόνοι τους και είμαστε όλοι μας!».

«Βάζουμε τα δυνατά μας!», τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε πλέον στην τελευταία και πιο κρίσιμη φάση της μεγάλης πολιτικής εκλογικής μάχης που δίνει το Κόμμα μας απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα και στα κόμματά του. Μάχη καθοριστική για την επόμενη μέρα, για την προοπτική της πάλης του λαού, για να βγει με μεγαλύτερες δυνατότητες το ίδιο το λαϊκό κίνημα, με πιο ισχυρό το ΚΚΕ απέναντι σε κάθε εκδοχή αντιλαϊκής κυβέρνησης».

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Καισαριανή

«Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Από εδώ, από το ποτισμένο με αίμα Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου πριν 79 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1944, 200 κομμουνιστές έφυγαν με το κεφάλι ψηλά, με τα μάτια περήφανα και καρφωμένα στην κάννη των ναζί εκτελεστών τους, τιμάμε τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά.

ΠΑΜΕ μαζί κι ας μας λιθοβολούν / Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες / Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι / Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά / Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδάμε! (Οδυσσέας Ελύτης) — Εργατική πρωτομαγιά 2023: Όλοι τη Δευτέρα στις απεργιακές συγκεντρώσεις (VIDEO)

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

Όλοι τη Δευτέρα στις απεργιακές συγκεντρώσεις - Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν

Την Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα σύμβολο της εργατικής τάξης, τιμούν αύριο Δευτέρα εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σε όλη τη χώρα.

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν» τονίζει το ΠΑΜΕ σημειώνοντας πως «το τελευταίο διάστημα το σύστημα που γεννά την καταπίεση, το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Απέναντι στις ίδιες φωνές που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας, που μας καλούν να μείνουμε στον δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του "μικρότερου κακού" και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης».

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις σε όλη τη χώρα. (Διαβάστε παρακάτω).

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

ΝΔΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ: Νέα Δειμοκρατία, ΣφΥΡΙΖΑ αδιάφορα για τα μνημόνια, Δύο Κινήματα σε συσκευασία (παλαιά) του ενός και οι χαοτικές διαφορές τους — ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Αλληλοκατηγορούνται για το ποιος αντιγράφει ποιον! — «Κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ οι αντιλαϊκές του επιδόσεις το 2019-2023 - #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ!

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Αλληλοκατηγορούνται για το ποιος αντιγράφει ποιον!

«Ο Μητσοτάκης ντύθηκε ΣΥΡΙΖΑ» και «ο Τσίπρας αντιγράφει τον πρωθυπουργό».

Αυτές τις αλληλοκατηγορίες, μαζί με αιχμές για το ποιανού το πρόγραμμα είναι «κοστολογημένο» και έχει την έγκριση της ΕΕ, αντάλλαξαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ, «καρφώνοντας» ότι τα προγράμματά τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αφού και οι δύο «ξεπατικώνουν» τη στρατηγική του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων.

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Προεκλογικές υποσχέσεις στον «αέρα» και το μαύρο άσπρο

Σε σχόλιό του για το πρόγραμμα της ΝΔ που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός έκανε το "μαύρο" "άσπρο", εμφανίζοντας τη μείωση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος σαν "αύξηση" και τη μιζέρια που φέρνει η καπιταλιστική ανάπτυξη για τον λαό ως "βελτίωση".

Οι προεκλογικές υποσχέσεις στον αέρα, χωρίς καμία ουσιαστική δέσμευση για αυξήσεις στους μισθούς, δεν ξεγελούν. Η πραγματικότητα είναι ότι το εργατικό - λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται στο έδαφος των αυξήσεων των τιμών σε Ενέργεια, τρόφιμα, στέγαση και σε μια σειρά άλλα προϊόντα που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες. Πάνω σ' αυτό το έδαφος, οι όποιες υποσχέσεις για αυξήσεις δεν θα καλύψουν τις μεγάλες απώλειες ούτε θα δώσουν τη δυνατότητα για αξιοπρεπή ζωή με βάση τις ανάγκες.

ΚΚΕ: Εργατική Πρωτομαγιά 2023 — Ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση συνολικά της ανθρωπότητας από τα καπιταλιστικά δεσμά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2023

1. Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα ορόσημο για το εργατικό κίνημα, φωτίζει τον δρόμο της ταξικής πάλης και της κοινωνικής ανατροπής του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, φωτίζει τον δρόμο για τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Όλοι οι ηρωικοί αγώνες στην Ιστορία του εργατικού κινήματος, η θυσία των εργατών στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 1936, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, ιδιαίτερα οι πρόσφατοι μαζικοί εργατικοί - λαϊκοί αγώνες σε πολλές χώρες της Ευρώπης,

  • Δείχνουν τον μόνο δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 
  • Δείχνουν ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση συνολικά της ανθρωπότητας από τα καπιταλιστικά δεσμά.

2. Παρά την προσπάθεια που κάνουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ να συσκοτίσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης για να χειραγωγήσουν τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, δεν μπορούν να κρύψουν ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών η κατάσταση θα γίνει χειρότερη για τους εργαζόμενους.

ΠΑΜΕ: Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αγώνες των εργατών της Γαλλίας, Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (SPOT)

ΠΑΜΕ

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. η εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αγώνες των εργατών της Γαλλίας (SPOT)

Εκδήλωση αλληλεγγύης για τους αγώνες των εργατών της Γαλλίας διοργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από την Γαλλία και θα χαιρετίσουν ο Ολιβιέ Ματώ, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Ματτιέ Μπολ Ρεντάτ, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Σιδηροδρομικών Βερσαλλιών και ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Ακόμη η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών από την Γαλλία θα συμμετάσχει στην μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα, στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της Γαλλίας που συνεχίζει τον μεγάλο της αγώνα με νέα γενική απεργία την Πέμπτη 13 Απρίλη και σημειώνει:

«Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα της Γαλλίας συνεχίζουν τον πολύμηνο αγώνα τους με την 12η Μέρα Γενικής Απεργίας από τον Γενάρη, ενώ καθημερινές είναι οι πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις σε σειρά κλάδων που έχουν κάνει κουρελόχαρτο τον κοινωνικό αυτοματισμό, τις επιστρατεύσεις, την καταστολή και τις συκοφαντίες κυβέρνησης - εργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας με την πάλη τους έχουν αναδείξει την τεράστια δύναμη της εργατικής τάξης, του οργανωμένου, συλλογικού, μαζικού αγώνα. Για αυτό οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στεκόμαστε στο πλευρό τους. Για αυτό ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας».

Στην εκδήλωση καλεί και η ΔΕΣΚ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η εκδήλωση αλληλεγγύης θα μεταδοθεί ζωντανά από το web radio του ΠΑΜΕ. 

902

 

Παρασκευή 28 Απριλίου 2023

Μάκης Παπαδόπουλος: Ο λαός με την ψήφο του στο ΚΚΕ να φοβίσει όσους τον εξαπάτησαν #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ! — Δεν θα καλλιεργήσουμε αυταπάτες στον κόσμο πως μπορεί να υπάρξουν κοινά σημεία σε αντίθετες κατευθύνσεις — Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μία λέει ότι θα είναι η «πρώτη φορά αριστερά» χωρίς την επιτήρηση του μνημονίου και από την άλλη δηλώνει περήφανος για τα «ματωμένα» πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου — Να ανατραπεί αυτή η πολιτική, με ή χωρίς Μητσοτάκη — Και ο Σταθάκης σε ρόλο Στόλτενμπεργκ (VIDEO)

Μάκης Παπαδόπουλος: Ο λαός με την ψήφο του στο ΚΚΕ να φοβίσει όσους τον εξαπάτησαν

Στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 για τις εκλογές μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, το βράδυ της Πέμπτης 27 Απρίλη.

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες σημείωσε ότι στις ίδιες ράγες κινούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, στις ράγες της ΕΕ, της στρατηγικής του κεφαλαίου, της επενδυτικής βαθμίδας και του Ταμείου Ανάκαμψης και των προαπαιτούμενών τους.

Το ΚΚΕ είναι σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και δεν πρόκειται να καλλιεργήσει στον λαό αυταπάτες και συγχύσεις ότι μπορεί να υπάρχουν κοινά σημεία ενώ δεν υπάρχουν. Καλεί τον λαό να ενισχύσει το ΚΚΕ για να φοβίσει αυτούς που τον παραπλάνησαν και τον εξαπάτησαν.

Κατήγγειλε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μία πλευρά αναφέρει ότι θα ακολουθήσει μία πολιτική που θα είναι η «πρώτη φορά αριστερά» χωρίς την επιτήρηση του μνημονίου και από την άλλη πλευρά δηλώνει περήφανος για τα «ματωμένα» πλεονάσματα που ασκήθηκαν την προηγούμενη περίοδο.

Αυτή η υποκρισία εκδηλώνεται σε όλα τα ζητήματα, όπως στο Ταμείο Ανάκαμψης, που εμφανίζεται ως λευκή επιταγή που δίνει τα πάντα σε όλους, ενώ έχει σαφείς περιορισμούς και αντεργατικά προαπαιτούμενα.

Σοφιανόν το Σαφές: 4:16. Τόσο χρειάζεται για να τα πει όλα! — Θα έχουμε κυβέρνηση νικητών, ηττημένων, συνεργαζομένων, αυτοδύναμων. Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση φοβισμένων. #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ! Να φοβούνται έναν λαό που έχει αποφασίσει να το πάρει αλλιώς. Και το εκφράζει με σημαντική άνοδο του ΚΚΕ — Έχουν κουράσει τα μεγάλα λόγια, οι υποσχέσεις — Μεγαλώνει το κομμάτι του λαού που λέει κανένας απ’ τους δυο. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν και η κατάσταση παραμένει ίδια. #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ! (VIDEO)

Σοφιανόν το Σαφές. Σε 4:16 τα λέει όλα. Θα έχουμε κυβέρνηση νικητών, ηττημένων, συνεργαζομένων, αυτοδύναμων. Αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση φοβισμένων.

Να φοβούνται έναν λαό που έχει αποφασίσει να το πάρει αλλιώς. Και το εκφράζει με σημαντική άνοδο του ΚΚΕ.

Έχουν κουράσει τα μεγάλα λόγια, οι υποσχέσεις.

Μεγαλώνει το κομμάτι του λαού που λέει κανένας απ’ τους δυο.Οι κυβερνήσεις αλλάζουν και η κατάσταση παραμένει ίδια. #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ!


Πολλοί δεν ανησυχούν για το αν θα έχουμε κυβέρνηση. Δεν ανησυχεί ο κ. Στουρνάρας, δεν ανησυχούν οι επενδυτικοί οίκοι, δεν ανησυχεί η Κομισιόν, το ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ, οι Αμερικάνοι οι φίλοι τους δεν ανησυχούν. 

Ξέρουν ότι τα συστημικά κόμματα θα τα βρουν όπως τα έχουν βρει με τα μνημόνια και τους μεταμνημονιακούς νόμους, όταν ο ένας έκοβε κι ο άλλος έραβε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν την πλειοψηφία των νομοσχεδίων του κακού Μητσοτάκη.

Άρα θα έχουμε κυβέρνηση. Θα βρεθεί λύση. Ο Γ. Βαρουφάκης είναι κομμάτι του συστήματος και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Έλεγε ότι το μνημόνιο κατά 70% είναι καλό. Έκανε τη μεταμνημονιακή γέφυρα για να πάμε στη συνέχεια.

Ψήφισαν από  κοινού οι ευρωβουλευτές του κ. Γεωργούλη, της κ. Σπυράκη, της κ. Καϊλή το πακέτο 55 κανονισμών της ΕΕ για την πράσινη ανάπτυξη.

Θα πληρώσουμε για τα σπίτια μας γιατί δεν είναι πράσινα, για τα αυτοκίνητα, για τα μέσα μεταφοράς.

Κι έρχονται μετά να τσακώνονται για τον Γεωργούλη, για τη βίλα του Ραγκούση, για τον Πάτση και τα κοράκια.

902 

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Κώστας Γουλιάμος: Το ΚΚΕ κέρδισε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία στην πράξη και στη δράση. Σέβεται, αγαπά και υπηρετεί τον λαό (Συνεντεύξεις και VIDEO)

(Φωτό, 8/2/2022: Κώστας Γουλιάμος, Το ζητούμενο δεν είναι η τελειότητα, αλλά η αρμονία - Συνέντευξη)

Όταν τελειώσει αυτός ο δρόμος
θα ’χουμε μάθει πώς να πεθάνουμε
σ’ έναν κόσμο που δεν γνωρίσαμε
με συντρόφους που αγαπήσαμε…

Το Πάσχον Σώμα, Υγρό Γυαλί
(Gutenberg, 2020, σ. 43)

*

Bλέπε στο τέλος και συνέντευξη (VIDEO)

Η διανόηση βρίσκει τη θέση της στη Βουλή

kifisianews.gr (με προσθήκες και συνδέσμους από Μποτίλια)

Ο  Κώστας Γουλιάμος, υποψήφιος βουλευτής στον βόρειο τομέα της Αττικής με το ΚΚΕ, μιλάει στον Γιάννη Γρηγοράκο

  • Από την πανεπιστημιακή σας έδρα στα έδρανα της Βουλής. Πώς ένας άνθρωπος “μπλέκεται” με την πολιτική;

 Ανέκαθεν θεωρούσα πως αποτελεί χρέος και καθήκον η ένταξή μου στον αγώνα της πολιτικής και πολιτισμικής διαπάλης για “το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό”, όπως έλεγε ο Νίκος Μπελογιάννης . Όχι να κρατήσω απόσταση από την πραγματικότητα, ούτε να διαφύγω από τα τεράστια προβλήματα και τις άνισες κοινωνικές συνθήκες, προστατεύοντας τον μύθο περί διανοητικής αυτονομίας του επιστήμονα. Δεν ανήκω στην -κατά την ορολογία του Mannheim-“ελεύθερα αιωρούμενη διανόηση”, που ως τέτοια ενσαρκώνει με διάφορους τρόπους την αποπολιτικοποίηση και αποταξικοποίηση των επιστημολογικών πεδίων, επικυρώνοντας έτσι τις εκδοχές του αστικού αφηγήματος περί “ουδετερότητας” των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Άλλωστε δεν υπάρχει «καθαρή» και «ουδέτερη» γνώση ή τέχνη. Δεν λειτουργούμε σε κοινωνικό και ιδεολογικό κενό. Τίποτα δεν γίνεται σε ιστορικό κενό.

  • Ως πανεπιστημιακός αλλά και μέλος σε διάφορες διεθνείς επιτροπές που σχετίζονται με την ανώτατη εκπαίδευση, τι θα χαρακτηρίζατε ως χειρότερη επέμβαση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ;

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ! — Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας — Μόνοι τους και όλοι μας (ΦΩΤΟ)

*

Μόνοι τους και όλοι μας. Τώρα ΚΚΕ

*

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ για τις βουλευτικές εκλογές στις 21 Μάη του 2023

1. Παφίλης Θανάσης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


 

2. Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα. Δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


 

3. Γρηγοριάδου Άννα. Επιστήμονας Περιβαλλοντικών Μελετών (Βερολίνο, Γερμανία).

 

ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2023: Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική! — Απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη, στο Σύνταγμα, 11 π.μ.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2023

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη, στο Σύνταγμα, στις 11 π.μ.

Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

Τετρασέλιδη ανακοίνωση – κάλεσμα (pdf) για την απεργιακή συγκέντρωση τη Δευτέρα 1η Μάη, στο Σύνταγμα, στις 11 το πρωί (βλ. κάτω), κυκλοφόρησε το ΠΑΜΕ

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωράνε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης τη γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους.

1η Μάη, η μέρα που οι εργάτες όλου το κόσμου, αυτοί που κρατούν τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος, σηκώνουμε ψηλά τις γροθιές μας. Είναι μέρα πάλης, μέρα αγωνιστικής προβολής των αιτημάτων μας, μέρα δοξασμένης θύμησης των αγωνιστών που έπεσαν για το δίκιο της εργατικής τάξης. Στη χώρα μας δυναμώνουμε και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αδελφούς-εργάτες των άλλων χωρών που βρίσκονται σε απεργίες, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ακούστε τον λόγο του και προσέξτε τον αντίλογο των Παπαχλιμίτζουρων της συστημικής "ενημέρωσης" (VIDEO) — Ε, ναι, η προοδευτική κυβέρνηση δήθεν του κου Τσίπρα, είναι “μούφα”. Κι αυτό στηρίζεται και στην εμπειρία την ιστορική πλέον, για την προηγούμενη τετραετία του κου Τσίπρα, που θα άλλαζε τα πάντα — ΚΑΙ γι' αυτό #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ η μη στήριξη ή ανοχή σε όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση

Ένα πιο δυνατό ΚΚΕ σημαίνει ότι θα είναι πιο δυνατός ο λαός στα δύσκολα που έρχονται και αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ. Κάλεσε τον λαό να ψηφίσει το ΚΚΕ και με κριτήριο ψήφου ότι δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, όπως κι αν ονομάζεται.

Το ΚΚΕ θα είναι μέσα στον λαό και θα πρωταγωνιστεί στους αγώνες του, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι θα έχουμε προδώσει τον λαό αν στηρίξουμε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα κάνει πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών και θα συνεχίσει τη φοροληστεία σε βάρος του λαού που πληρώνει το 95% των φόρων και μόλις το 5% το κεφάλαιο. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν λέει άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Χαρακτήρισε μούφα τη δήθεν προοδευτική κυβέρνηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι αντικειμενικά υπάρχει η δυνατότητα κυβερνητικών συνεργασιών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διότι έχουν στρατηγική σύμπλευση στα βασικά ζητήματα, όπως άλλωστε έχουν πει δημόσια ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

Για τις εξελίξεις με το ναζιστικό μόρφωμα του καταδικασμένου εγκληματία Κασσιδιάρη, που ανακοίνωσε κάθοδο στις εκλογές με πρόεδρο του μορφώματος στρατιωτικό εκπαιδευτή της Σχολής Ευελπίδων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι ο φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος και αξιοποιείται κατά πώς πάνε τα πράγματα. Υπογράμμισε ότι το γνήσια αντιφασιστικό μέτωπο είναι μέσα στον λαό και στη νεολαία που πρέπει να μαθαίνει από τα μικρά της χρόνια για τα εγκλήματα του φασισμού κατά της ανθρωπότητας. Επιπλέον σημείωσε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που ακόμα δεν έχει τελεσιδικήσει η καταδίκη της εγκληματικής Χρυσής Αυγής και της ηγεσίας της. 

Για το ντιμπέιτ ανέφερε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι να γίνει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και πρόσθεσε ότι είναι κωμικό να αλλάζει ένα κόμμα στάση ανάλογα με τα εκλογικά του ποσοστά, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε μικρό ποσοστό ζητούσε ντιμπέιτ όλων και τώρα ζητά ντιμπέιτ δύο αρχηγών.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Θα θέλαμε ένα πρώτο σχόλιο. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της συγκεκριμένης προεκλογικής περιόδου; Παρακολουθώντας τις τελευταίες μέρες, που ξεκίνησε πάρα πολύ σκληρά, θα θέλαμε το δικό σας σχόλιο. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (26.4.1564 – 23.4.1616), Σαιξπύρινος Έρωτας – 3 σονέτα (18, 57, 97)

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

William Shakespeare

[26 Απριλίου 1564 – 23 Απριλίου (ή 3 Μαΐου) 1616]

3 Σονέτα: 18, 57, 97


Μετάφραση

Μπάμπης Ζαφειράτος / Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη δημοσίευση το 57 στην Κατιούσα, 26/4/2023

Τα άλλα δύο ξανακοιταγμένα από Μποτίλια: Το 18 εδώ και το 97 από 11σύλλαβο εδώ

 


 

Σονέτο XVIII (18)

[Και πώς ν’ αντέξει μέρα θερινή μπροστά σου;]

 

Και πώς ν’ αντέξει μέρα θερινή μπροστά σου;
Πιότερ’ η θέρμη σου κι η ομορφιά η αιθέρια:
Σκληροί άνεμοι σκορπούν στο Μάη τον έρωτά σου
Και φεύγουν βιαστικά για μας τα καλοκαίρια.

Φορές του ήλιου ο καυτός ο δίσκος λάμπει
Κι άλλοτε η χρυσή του η όψη σκοτεινιάζει·
Κι ό,τι ωραίο σβήνει κάποτε στα θάμπη
Είτε απ’ την τύχη ή κι απ’ τη φύση που το αλλάζει·

STUDIO new star art cinema: «Οφειλή» και «Άλλος Δρόμος δεν Υπήρχε» - Δυο σπουδαία ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου Σταύρου Ψυλλάκη, από το σινεμά που λατρεύει το σινεμά

ΟΦΕΙΛΗ και ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ στο STUDIO.

Συνεχίζεται και τελειώνει σήμερα το τριήμερο αφιέρωμα της NEW STAR στον Σ. ΨΥΛΛΑΚΗ στο STUDIO new star art cinema (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής, ΤΗΛ: 210 8640054 & 6932479731)

ΤΕΤΑΡΤΗ 26/04/2023

19:00 ΟΦΕΙΛΗ (77min, 2021)

20:30 ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ (87min, 2009)

Μετά το τέλος της 2ης προβολής ο σκηνοθέτης ΣΤΑΥΡΟΣ ΨΥΛΛΑΚΗΣ συζητά με το κοινό.

*

Σταύρος Ψυλλάκης και εδώ και fb

*

ΟΦΕΙΛΗ

Υπόθεση

«Ο κάθε άνθρωπος που γνωρίζουμε στη ζωή μας είναι ένα ταξίδι και πολλές φορές νιώθουμε από την αρχή αν θα ταξιδέψουμε μαζί του πρώτη θέση ή χωρίς αποσκευές και με άδειες τσέπες».

Ο Αλέκος Ζούκας είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, γλεντζές και ταυτόχρονα βαθιά σκεπτόμενος και στοχαστικός. Ένας άνθρωπος που δύσκολα τον ξεχνάς αν τον γνωρίσεις.

Τα... είδωλα: Μποτίλια Στον Άνεμο, Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Σταύρος Ψυλλάκης

Τα... είδωλα

Η Μποτίλια Στον Άνεμο, ο ποιητής της εικόνας, ψυχή της New Star Βελισσάριος Κοσσυβάκης και σκηνοθέτης της φωτό, με τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Σταύρο Ψυλλάκη (και εδώ), δημιουργό και παραγωγό ανθρωποκεντρικών ντοκιμαντέρ, λίγο πριν από την προβολή του επίσης βραβευμένου εξαιρετικού, ποιητικού και εικαστικού, ντοκιμαντέρ του «Για Χωρίς Λόγους», για τη σπουδαία μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων, Γιώργο Μανιάτη, που φυγάς θεόθεν και αλήτης, όπως αυτοχαρακτηριζόταν ο ίδιος, Δραπέτευσε από τη Λεγεώνα των Ξένων, σε αναζήτηση της μουσικής των λέξεων και των λέξεων της μουσικής. (STUDIO, 24/4/2023)

Μπ. Ζ.

Βλέπε και: Ρετροσπεκτίβα (Γ')

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Ο Οδυσσέας, η Αθηνά, η Δήμητρα, ο Γιάνης κι ο Άδης της ΕΕ

Τι είχες Γιάνη...

Δεν ξέρει κανείς τι είναι πιο κωμικό.

Η προσπάθεια του Γ. Βαρουφάκη να παρουσιάσει ως «ριζοσπαστική πρόταση» τις αυταπάτες για ένα κράτος και μια κεντρική τράπεζα που εντός της ΕΕ και του συστήματος, και φυσικά με την αγορά άθικτη, θα... δουλεύουν για τον λαό;

`Η οι φωνές αστικών επιτελείων, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τις δήθεν «επικίνδυνες» προτάσεις του Βαρουφάκη για την ευρωενωσιακή «κανονικότητα» της χώρας, χτίζοντάς του προφίλ «αντισυστημικότητας»;

Οπως και να 'χει, σε ό,τι αφορά τον λαό και τη νεολαία, κυριολεκτικά «ουδέν νεώτερον» από το μέτωπο των ξαναζεσταμένων αυταπατών και της κάλπικης «ρήξης» εντός του συστήματος από τις προτάσεις Βαρουφάκη. Γιατί το 2023 δεν είναι 2015 κι έτσι η ιστορία επαναλαμβάνεται μάλλον ως φάρσα...

ΣΥΡΙΖΑΝΔΠΑΣΟΚΙΝΑΛ: Το 'πε, το 'πε... κι ο Βενιζέλος (για να μην ξεχνιόμαστε). Οι συγκλίσεις μεταξύ των συστημικών κομμάτων στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά μεγάλες, έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες συναντήσεις μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ —Γι' αυτό: #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ (VIDEO)

Το 'πε, το 'πε...

Μπακογιάννη, Τσαπανίδου, Αποστολάκης και τώρα Βενιζέλος... Ολοι μαζί εν χορώ διαβεβαιώνουν ότι αυτά που χωρίζουν τα αστικά κόμματα, μικρή σημασία έχουν για τη ζωή του λαού και ότι, αντίθετα, η πολιτική τους καθορίζεται από τα μεγάλα, στα οποία συναινούν και μάλιστα ...εντυπωσιακά.

Να πώς το εξέφρασε αυτό σε πρόσφατη ομιλία του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καλώντας μάλιστα να υπάρξουν μετεκλογικά ακόμα μεγαλύτερες συναινέσεις, σε θέματα όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος:


«Οι συγκλίσεις μεταξύ των συστημικών κομμάτων στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά μεγάλες, έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες συναντήσεις μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και καμιά φορά, η υπερβολική αύξηση της ρητορικής οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς, ουσιαστικές διαφορές, διότι υπάρχουν καταναγκασμοί: Είμαστε μία χώρα ευρωπαϊκή, είμαστε μία χώρα που έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς - αρκεί να τους θυμόμαστε για να μην τους ξεχνάμε - είμαστε μία χώρα του ΝΑΤΟ, είμαστε μία χώρα που έχει ανυψώσει σε στρατηγική προτεραιότητα την εταιρική συνεργασία με τις ΗΠΑ, είμαστε μία χώρα η οποία έχει περάσει την εμπειρία της οικονομικής κρίσης και μία χώρα που καταλαβαίνει ότι η φοβική δημοκρατία η ευρωπαϊκή είναι επικίνδυνη, εάν δεν μπορείς να διαφυλάξεις την κοινωνική συνοχή».

…κι ο Βενιζέλος

  • Να λοιπόν ποιο είναι το έδαφος πάνω στο οποίο εξυφαίνονται προεκλογικά τα σενάρια για διάφορους κυβερνητικούς συνδυασμούς την επόμενη μέρα.
  • Να ποιο είναι το έδαφος των ψευτοκαβγάδων και της «τοξικής ρητορικής» για την οποία αλληλοκατηγορούνται προεκλογικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ όλοι την τροφοδοτούν και την στηρίζουν.
  • Να ποιο είναι το έδαφος της κινητικότητας μεταξύ στελεχών απ' όλα τα αστικά κόμματα προς άλλα, σαν να αλλάζουν δωμάτιο στο ίδιο σπίτι.
  • Να ποια είναι και η βάση του συνθήματος «Μόνοι τους και όλοι μας!» για πιο ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη και παντού.

ΥΓ.: Σημειωτέον ότι στο πάνελ της εκδήλωσης βρίσκονταν επίσης ο Γ. Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης και ο Γ. Κατρούγκαλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Εννοείται βέβαια ότι δεν υπήρξε η παραμικρή «ένσταση» σε όσα είπε ο Βενιζέλος...

902