Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ ➽ Συγκέντρωση στη Λευκωσία ➽ Δημήτρης Κουτσούμπας: Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να σαλπίσουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση ➽ Δημήτρης Μοιρογιώργος: Οι Έλληνες της διασποράς να συμπορευτούμε με το ΚΚΕ των μεγάλων κοινωνικών αγώνων, της εργατιάς, της αντίστασης ➽ Κώστας Γουλιάμος: Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει - Για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού - Για να ελπίζουμε -όπως έγραφε ο Μπρεχτ- "στους σεισμούς που μέλλονται να ‘ρθουν"»

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δ. Κουτσούμπας: Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να σαλπίσουμε πανευρωπαϊκή αντεπίθεση (ΦΩΤΟ)

Κυριακή 31/03/2024 - 12:08

Σε πολιτική συγκέντρωση στη Λευκωσία, που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κύπρου του ΚΚΕ, μίλησε το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό για μια μεγάλη πανευρωπαϊκή αντεπίθεση!

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το μεσημέρι της Κυριακής η συγκέντρωση της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία Κύπρου, συμμετείχαν μαζικά Έλληνες μετανάστες και φοιτητές από όλη την Κύπρο, αλλά και Κύπριοι εργαζόμενοι.

«Από την επαφή μας με τους Έλληνες μετανάστες και φοιτητές επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι εκφράζεται μία τάση αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής της ΕΕ, την οποία ωστόσο, μέσα από την ένταση της ιδεολογικής και πολιτικής μας δράσης, οφείλουμε να ενισχύσουμε. Οι Έλληνες μετανάστες μπορούν στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιούνη να στείλουν ένα ισχυρό πανευρωπαϊκό μήνυμα αντεπίθεσης με την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ, για μια Ελλάδα και Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη των λαών», σημείωσε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Άκης Πούλος, γραμματέας της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ.

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν μετά την κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Μοιρογιώργος (βλ. κάτω), Έλληνας μετανάστης στην Κύπρο, γιατρός στο Μακάρειο Νοσοκομείο και ο Κώστας Γουλιάμος (βλ. κάτω), τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΕΕΔΔΑ: 30 Μάρτη, Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης ➽ Σύμμαχος δεν είναι το κράτος-τρομοκράτης ➽ Είναι ο λαός που γίνεται αντάρτης!

 

ΓΙΑ ΤΙΣ 30 ΜΑΡΤΗ

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΓΗΣ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) χαιρετίζει την Ημέρα της Παλαιστινιακής Γης, που τιμάται κάθε χρόνο στις 30 Μάρτη από όλους εκείνους που στηρίζουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, που καταγγέλλουν τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την απαράδεκτη στήριξή τους στη βαρβαρότητα των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, που καταδικάζουν την άρνηση του ΟΗΕ να απαιτήσει την εφαρμογή των ίδιων του των Αποφάσεων.

Ο παλαιστινιακός λαός καθιέρωσε την επέτειο αυτή το Μάρτη του 1976, όταν οι ισραηλινές αρχές δήμευσαν 5.500 εκτάρια παλαιστινιακής γης στη Γαλιλαία για να χτίσουν νέους, παράνομους εποικισμούς και χτύπησαν με δολοφονική μανία την ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής.

Φέτος, η επέτειος αυτή έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, μετά και τις τραγικές εξελίξεις τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Όχθη, όπου οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής συνεχίζονται με αμείωτη βιαιότητα, με πρόσχημα το χτύπημα της Χαμάς, στην πραγματικότητα όμως, στοχεύοντας στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και στην εκδίωξη όσων επιβιώσουν από τα εδάφη τους.

Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν τη βαρβαρότητα των δολοφόνων του Ισραήλ που δεν διστάζουν να επιτίθενται ακόμα και σε κέντρα διανομής τροφίμων εγκαταλείποντας τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας χωρίς φαγητό, νερό, ηλεκτρικό, αφήνοντας βρέφη και παιδιά να πεθαίνουν από ασιτία.

Η ΕΕΔΔΑ καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, που με σημαία τα «δημοκρατικά ιδεώδη» έχει ανακηρύξει το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ σε σημαντικό εταίρο της χώρας μας, κωφεύοντας στις φωνές της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού μας που ζητά δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη.

Καταγγέλλει και όσα κόμματα σιωπούν μπροστά στο έγκλημα που διαπράττεται ενάντια στον παλαιστινιακό λαό με την αμέριστη στήριξη των ιμπεριαλιστών τους οποίους, ουσιαστικά, αθωώνουν καταγγέλλοντάς τους ως «αναποτελεσματικούς».

Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να απαιτούμε να δοθεί τέλος, άμεσα και χωρίς όρους στον πόλεμο, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, στα σύνορα του 67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Θα συνεχίσουμε να ενώνουμε τη δράση μας με όλους εκείνους που, σε κάθε άκρη της γης, αγωνίζονται για την Παλαιστίνη.

Και θα επιμένουμε να φωνάζουμε ώσπου να ακουστούμε καθαρά σε ολόκληρο τον κόσμο:

Σύμμαχος δεν είναι το κράτος-τρομοκράτης

Είναι ο λαός που γίνεται αντάρτης!

Αθήνα, 28 Μάρτη 2024

*

GREEK COMMITTEE FOR  INTERNATIONAL DEMOCRATIC SOLIDARITY (EEDDA)

54 Menandrou Str.,  10431 Athens, Greece

Tel.: +30 210 3813052  E-mail: eedda@otenet.gr Web: www.eedda.gr

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Εργολάβοι θανάτου ➽ Νέο εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία Χαλκίδας ➽ Εκεί όπου χτίζουν πλοία γκρεμίζοντας ζωές ➽ Νεκρός εργολαβικός εργαζόμενος

ΧΑΛΚΙΔΑ

Θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα στα Ναυπηγεία - Νεκρός εργολαβικός εργαζόμενος

Ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, αυτή τη φορά Ναυπηγεία Χαλκίδας, σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Μάρτη, με έναν 42χρονο εργαζόμενο να βρίσκει τραγικό θάνατο και να μη γυρίζει στο σπίτι και στην οικογένειά του από το μεροκάματο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 42χρονος, πατέρας 2 παιδιών, δούλευε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας μέσω εργολαβίας και έχασε τη ζωή όταν κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες εγκλωβίστηκε στην μπουκαπόρτα καραβιού, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Στο σημείο του νέου εργοδοτικού εγκλήματος βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, απαιτώντας την άμεση διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τον εργατικό δυστύχημα.

902

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μίλτος Σαχτούρης (29.7.1919 - 29.3.2005): Όλο του το τραγούδι ένα δέντρο από το αίμα ποτισμένο των φονιάδων

Μίλτος Σαχτούρης

Αθήνα, 29 Ιουλίου 1919 - 29 Μαρτίου 2005

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 29.III.2018 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)

 

 

 

Μίλτος Σαχτούρης

Το περιστέρι

 

Αποδώ θα περνούσε το περιστέρι

είχαν ανάψει δαδιά γύρω στους δρόμους

άλλοι άνθρωποι φυλάγαν στις δενδροστοιχίες

παιδιά κρατούσαν στα χέρια σημαιούλες

περνούσαν οι ώρες κι άρχισε να βρέχει

έπειτα σκοτείνιασε όλος ο ουρανός

μια αστραπή ψιθύρισε κάτι φοβισμένα

και άνοιξε η κραυγή στο στόμα του ανθρώπου

 

τότε το άσπρο περιστέρι μ’ άγρια δόντια

σα σκύλος ούρλιαξε μέσα στη νύχτα

 

Όταν Σας Μιλώ (1956)

Ποιήματα (1945-1971), Κέδρος, 1977 (σ. 116)

 

 

 

 

[...]

όλο μου το τραγούδι ένα δέντρο

από το αίμα ποτισμένο των φονιάδων

[...]

(ΔΑΣΟΣ παράξενο…)

Τα Φάσματα ή Η Χαρά στον Άλλο Κόσμο (1958)

Ποιήματα (1945-1971), Κέδρος 1977 (σ. 150)


 

 

Λωρίδα της Γάζας ➽ 175 μέρες ➽ Οι ιουδαιοναζί σφάζουν τον λαό της Παλαιστίνης με συνένοχο την Ευρώπη των ΗΠΑνθρώπων ➽ 32.623 νεκροί ➽ 75.092 τραυματίες ➽ Η πλειονότητα γυναίκες και παιδιά ➽ Χιλιάδες κάτω από τα ερείπια

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

Συνεχίζεται για 175η μέρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού - Στους 32.623 οι νεκροί

Παρασκευή 29/03/2024 - 12:42

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης, για 175η ημέρα, βάρβαρης επίθεσης του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa ανέφερε ότι το κατοχικό αεροσκάφος βομβάρδισε ένα σπίτι στη Χαν Γιουνίς, νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας 12 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους, ενώ μια Παλαιστίνια έχασε τη ζωή της και άλλοι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό τζαμιού στη Τζαμπαλία, βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Κύπρο: Ανησυχητικές οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενισχύουν τη λογική των δύο κρατών - Συνάντηση με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ανησυχητικές οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενισχύουν τη λογική των δύο κρατών

Παρασκευή 29/03/2024 - 11:32

Συνάντηση με την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής και του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο κτίριο της Κυπριακής Βουλής.

Με αυτή την συνάντηση ξεκίνησε το σημερινό, πυκνό πρόγραμμα του Δ. Κουτσούμπα στην Κύπρο, την οποία επισκέπτεται επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ.

Κατά τη συζήτηση, η Αννιτα Δημητρίου και ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ιδιαίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, στη συνεχιζόμενη σφαγή του Κράτους του Ισραήλ στη Γάζα και στις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και το Κυπριακό.

➽ Η Κούβα Δεν Είναι Μόνη ➽ Cuba No Está Sola ➽ Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης: Να σταματήσει τώρα ο γενοκτόνος αποκλεισμός της Κούβας! ➽ Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ): Η Κούβα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΕΔΔΑ)

Η ΚΟΥΒΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ!

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει τη νέα ενορχηστρωμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και των συμμάχων της προβοκάτσια, που με τη βοήθεια αντεπαναστατικών ομάδων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, προσπάθησαν να χειραγωγήσουν διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις σε πόλεις της Κούβας. Και αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν πραγματικά προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός και που είναι χειροπιαστό αποτέλεσμα του αποκλεισμού, που οι ίδιες οι ΗΠΑ επιβάλλουν εδώ και πάνω από 60 χρόνια στην Κούβα.

Στις 17 Μάρτη, κουβανοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους στο Σαντιάγο δε Κούμπα, στο Μπαγιάμο και στη Σάντα Μάρτα για να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε είδη πρώτης ανάγκης, σε τρόφιμα και καύσιμα, καθώς και για τις πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, αποτέλεσμα του πολύχρονου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει και ενισχύουν καθημερινά οι ΗΠΑ, προκειμένου να στρέψουν το λαό κατά της Επανάστασης.

Οι διαμαρτυρίες αυτές, που ήταν ειρηνικές και αντιμετωπίστηκαν χωρίς τη χρήση βίας, χρησιμοποιήθηκαν και πάλι από τις ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας τους στην Αβάνα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχουν, για να διαβάλουν την κουβανική κυβέρνηση και να δημιουργήσουν προβλήματα στην ενότητά της με το λαό. Πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα αποσταθεροποίησης, για μια ακόμα προβοκατόρικη ενέργεια ενάντια στον κουβανικό λαό, που εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου για την ανατροπή της σοσιαλιστικής κοινωνίας που έχει εγκαθιδρύσει ο ίδιος εδώ και 65 χρόνια και την υπερασπίζεται αποφασιστικά.

Ο κουβανικός λαός έχει πια πολύχρονη πείρα από τους ιμπεριαλιστικούς ελιγμούς και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης με το πρόσχημα του «σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις του. Δεν είναι μόνος στον αγώνα του. Δίπλα του βρίσκονται όλοι οι λαοί του κόσμου, που καταγγέλλουν τις ενέργειες του ιμπεριαλισμού σε βάρος του και απαιτούν να σταματήσουν αμέσως όλες οι ανατρεπτικές ενέργειες κατά της Κούβας και να αρθεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ που τόσα προβλήματα δημιουργεί στον κουβανικό λαό.

Αθήνα, 26 Μάρτη 2024

GREEK COMMITTEE FOR  INTERNATIONAL DEMOCRATIC SOLIDARITY (EEDDA)

54 Menandrou Str.,  10431 Athens, Greece

Tel.: +30 210 3813052  E-mail: eedda@otenet.gr Web: www.eedda.gr

 

*


ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΦΙΛΙΑΣ  &  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μπουμπουλίνας 28, 106 82  Αθήνα, τηλ./fax: 210 8214916  e-mail: ellinokouvanikos@gmail.com

 

Να σταματήσει τώρα ο γενοκτόνος αποκλεισμός της Κούβας!

Για μια φορά ακόμα οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματα του πιο μακρόχρονου και σκληρού ολοκληρωτικού αποκλεισμού στην ιστορία προκειμένου να επιβάλουν στην Κούβα τη θέλησή τους με τον πιο βάναυσο τρόπο.

Η Κούβα βρέθηκε ουσιαστικά αντιμέτωπη στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική επιβουλή των ΗΠΑ από τη χρονιά της επικράτησης της Επανάστασης, το 1959, μόλις η αμερικανική κυβέρνηση κατάλαβε πως δεν επρόκειτο για μια απλή αλλαγή στην εξουσία, αλλά για βαθύ κοινωνικό κίνημα με στόχο την απαλλαγή της χώρας από τα νεοαποικιακά δεσμά, μέσα από την πάλη για την εδραίωση της λαϊκής εξουσίας και την έναρξη καθοριστικών αλλαγών στην οικονομία.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας ➽ Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέπτεται από 28 έως 31 Μάρτη την Κύπρο ➽ Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις ➽ Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη ➽ VIDEO

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του Κυπριακού λαού για μια πατρίδα ενιαία, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις (VIDEO)

Πέμπτη 28/03/2024 - 13:01

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέπτεται από σήμερα έως τις 31 Μάρτη την Κύπρο. 

Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετέχουν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής, και ο Παντελής Καλαβρέζος, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Την αντιπροσωπεία συνοδεύει επιπλέον ο Κώστας Γουλιάμος, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συζήτηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Κύπρο, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, καθώς και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά τη συνάντηση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Μιγέλ Ερνάντεθ (30.10.1910 - 28.3.1942): Ο ασυγκράτητος κεραυνός, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα στα κολαστήρια του Φράνκο — Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος


Μιγέλ Ερνάντεθ

Miguel Hernández Gilabert

Γεννήθηκε στις 30 Οκτ. 1910, στην Οριουέλα (Βαλένθια)

Δολοφονήθηκε στα κολαστήρια του Φράνκο στο Αλικάντε στις 28 Μαρ. 1942

 

Ο Ασυγκράτητος Κεραυνός

El Rayo Que No Cesa

(Σονέτο)

Μετάφραση

Μπάμπης Ζαφειράτος / Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη δημοσίευση: 28/3/2024

 

 

Μιγέλ Ερνάντεθ

 

2

Ο κεραυνός που μέσα μου βαθιά έχει κατοικήσει

και την καρδιά μου του άγριου θηρίου εξοργίζει,

που ίδια με σιδερά θυμό στ’ αμόνι της λυγίζει

και το πιο κρύο μέταλλο, πότε θα σταματήσει;

Δημήτρης Κουτσούμπας ➽ Μόνο το ΚΚΕ είναι στρατηγικός αντίπαλος της κυβέρνησης ➽ Καταθέτει καθημερινά μομφή, μαζί με τον λαό και τους αγώνες του ➽ VIDEO

*

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, που θυμήθηκε όψιμα να αντιπολιτευτεί

*

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Μόνο το ΚΚΕ είναι στρατηγικός αντίπαλος της κυβέρνησης - Καταθέτει καθημερινά μομφή, μαζί με τον λαό και τους αγώνες του

Τετάρτη 27/03/2024 - 13:01

Το ΚΚΕ υπερψηφίζει με το δικό του σκεπτικό την πρόταση δυσπιστίας που έχει κατατεθεί προς την κυβέρνηση, αλλά δεν μένει μόνο σε αυτό: Καταθέτουμε εδώ μέσα στη Βουλή τη μομφή που καταθέτουμε καθημερινά, μαζί με τον λαό, την ελληνική νεολαία, το εργατικό - λαϊκό κίνημα στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης και τις συνέπειές της. Τα παραπάνω τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές», σημείωσε. Εξήγησε ότι η μομφή του ΚΚΕ αφορά το έγκλημα των Τεμπών και την άθλια προσπάθεια συγκάλυψης. Επίσης, το ΚΚΕ καταθέτει μομφή στην κυβέρνηση γιατί εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας, γιατί έχει στείλει τη φρεγάτα «Ύδρα» στο στόμα του λύκου, γιατί φορτώνει στον λαό τα βάρη της ακρίβειας, αλλά και για το έγκλημα που πάει να διαπράξει στη ΛΑΡΚΟ, για το νόμο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, για την πολιτική στην αγροτική παραγωγή.

Λωρίδα της Γάζας ➽ 174 μέρες ➽ Οι ιουδαιοναζί σφάζουν τον λαό της Παλαιστίνης με συνένοχο την Ευρώπη των ΗΠΑνθρώπων ➽ Το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός ➽ Με αμείωτη ένταση οι φονικές επιθέσεις του Ισραήλ ➽ Στο στόχαστρο και οι υγειονομικές υποδομές ➽ VIDEO - Tweet

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Με αμείωτη ένταση οι φονικές επιθέσεις του Ισραήλ - Στο στόχαστρο και οι υγειονομικές υποδομές (VIDEO)

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για 174η μέρα σήμερα οι βομβαρδισμοί και οι επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, με το κράτος - δολοφόνο να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους προς τα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον έναν και τραυμάτισαν αρκετούς άλλους, δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ, επίσης στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Σέσαρ Βαγιέχο (16.3.1892 - 15.4.1938): Οι Μαύροι Κήρυκες (Los Heraldos Negros) — Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος

Καρικατούρα του Βαγιέχο από τον Walter Toscano

(Πηγή: casadelaliteratura.gob.pe)

 

 

Σέσαρ  Βαγιέχο

César Vallejo

16 Μαρ. 1892, Σαντιάγο δε Τσούκο, Περού – 15 Απρ. 1938, Παρίσι

 

Los Heraldos Negros

Μετάφραση – Σημειώσεις
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

(Πρώτη δημοσίευση BookSitting, 27 Μαρ. 2024)

 

 

Ο Βορειοαμερικανός συγγραφέας και ποιητής Τόμας Μέρτον (31.1.1915 - 10.12.1968), πνευματικός πατέρας, δάσκαλος και μέντορας του Ερνέστο Καρδενάλ έχει πει πως ο Βαγιέχο είναι «ο μεγαλύτερος καθολικός ποιητής μετά τον Δάντη, και με τον όρο καθολικός εννοώ οικουμενικός».

 

 

Ο Βρετανός ποιητής, κριτικός και βιογράφος Μάρτιν Σέυμουρ Σμιθ (24.4.1928 - 1.7.1998), αυθεντία στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποκάλεσε τον Βαγιέχο «ο μεγαλύτερος ποιητής του εικοστού αιώνα σε οποιαδήποτε γλώσσα».

 

 

Σέσαρ Βαγιέχο

Οι Μαύροι Κήρυκες

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ στη ζωή, τόσο άγρια... Κι εγώ δεν ξέρω!

Χαστούκια σαν απ’ την έχθρα του Θεού⸱ λες και μπροστά τους

τ’ απομεινάρια απ’ όλα τα στραπάτσα

έχουν στραγγίξει στο πηγάδι της ψυχής... Κι εγώ δεν ξέρω!