Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας ➽ Συνέντευξη στην ΕΦΣΥΝ ➽ Καίριος και ετοιμόλογος στις προβοκατόρικες ερωτήσεις ➽ «Πιο δυνατό ΚΚΕ» σημαίνει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι και θα αισθάνεται πιο δυνατός ο ίδιος ο λαός!

*

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Τώρα ΚΚΕ δυνατό! Απέναντι στις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ και των κομμάτων της, στον αγώνα για την ανατροπή τους!

*

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ «ΕΦΣΥΝ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ»

«Πιο δυνατό ΚΚΕ» σημαίνει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι και θα αισθάνεται πιο δυνατός ο ίδιος ο λαός!

Σάββατο 01/06/2024 - 13:28

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο και τη δημοσιογράφο Νόρα Ράλλη έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Ποιες είναι οι βασικές σας ενστάσεις ως προς την ΕΕ και ποιες οι συγκλίσεις;

Σύγκλιση με την ΕΕ των λόμπι της διαφθοράς, των μονοπωλίων και των πολέμων, όπως ξέρετε, εμείς ποτέ δεν είχαμε και ούτε θέλουμε να αποκτήσουμε. Πέρα από τη δυσώδη ιστορία της, η πολιτική της ΕΕ, που υλοποιείται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ με τη συναίνεση όλων των άλλων, βρίσκεται πίσω από κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός μας. Οδηγία της ΕΕ είναι το “ξεχείλωμα” του εργάσιμου χρόνου, που φτάνει μέχρι και τις 13 ώρες, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, σε λίγο και του αέρα που αναπνέουμε, η περικοπή αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης, γιατί όλα πρέπει να μπαίνουν στη γνωστή ζυγαριά του κόστους-οφέλους κλπ.

Συγκλίσεις έχουμε με την Ευρώπη των λαών, που έχουν βγει μαζικά στους δρόμους σε όλα τα κράτη-μέλη τα τελευταία χρόνια απέναντι σε βασικές επιλογές της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Από το ένα εκατομμύριο εργάτες στην πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι - όπου και παραβρέθηκα - ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση Μακρόν, μέχρι τους αγρότες στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Βερολίνο, ενάντια στην ΚΑΠ. Συνεπώς, η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, θα είναι και ένα μήνυμα ελπίδας και αγώνα προς όλους τους λαούς της Ευρώπης, θα είναι ψήφος υπέρ της Ευρώπης των λαών.

Στις αφίσες σας προτάσσετε το σύνθημα «Πιο δυνατό ΚΚΕ». Αυτός είναι ο στόχος των ευρωεκλογών για το ΚΚΕ και τι αυτό θα σημαίνει;

Θα σημαίνει ότι την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι και θα αισθάνεται πιο δυνατός ο ίδιος ο λαός, στις μάχες που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε μαζί.

Γιατί στις 10 Ιουνίου θα είναι εδώ όσα προβλήματα ταλαιπωρούν τον λαό και κυρίως οι παράγοντες που τα τροφοδοτούν. Θα είναι εδώ τα “ματωμένα” πλεονάσματα της ΕΕ, τα οποία κανένα άλλο κόμμα δεν αμφισβητεί, και τα οποία απαιτούν φορολογικό “ξεζούμισμα” του λαού για να βγαίνουν. Θα είναι εδώ οι “παγωμένοι” μισθοί για να επιτυγχάνεται η “ανταγωνιστικότητα” των επιχειρηματικών ομίλων. Θα είναι εδώ η δήθεν “πράσινη” μετάβαση, με τα χρηματιστήρια ενέργειας, το πανάκριβο ρεύμα και τα “πράσινα” χαράτσια. Θα είναι εδώ οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.

Αυτή είναι η “σταθερότητα” για την οποία μιλάει ο κ. Μητσοτάκης και την οποία κανένα άλλο κόμμα δεν αμφισβητεί. Συνεπώς, ο λαός έχει τη δυνατότητα με την ψήφο του και με τον αγώνα του να ταρακουνήσει αυτή τη “σταθερότητα”.

Ακόμη και στο ευρωκοινοβούλιο έχετε επιλέξει εδώ και κάποια χρόνια να μην κάθονται καν οι ευρωβουλευτές σας στα αριστερά (όπως κοιτάμε από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου και έχουμε δει με τα μάτια μας), μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς, έχοντας πάει στα δεξιά έδρανα. Γιατί ακόμη και στην Ευρωβουλή θεωρείτε πως είναι αδύνατον να υπάρχει κάποιου είδους “συνεργασία” με την υπόλοιπη Αριστερά;

Θα σας συνιστούσα να ελέγχετε καλύτερα την πληροφόρησή σας, αφού είναι πολύ γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, όχι μόνο κάθονται στην αριστερή πλευρά, αλλά κυρίως με τη συνολική στάση τους είναι οι μόνοι που έχουν διασώσει την τιμή και την υπόληψη όλων όσων αισθάνονται αριστεροί.

Άλλοι ευρωβουλευτές που κάθονται στα αριστερά έδρανα, όπως του ΣΥΡΙΖΑ και της “Νέας Αριστεράς”, ψήφιζαν και τοποθετούνταν σε σύμπλευση με τη δεξιά, την ακροδεξιά, τους φιλελεύθερους, τους σοσιαλδημοκράτες και τους “πράσινους”, για να συνδιαμορφώνουν οδηγίες-“εκτρώματα” σε βάρος των λαών. Υπερψήφισαν τα ψηφίσματα στήριξης των μακελάρηδων της «Ιεράς Αμυντικής Συμμαχίας» του ΝΑΤΟ, όπως την αποκαλεί ο κ. Κασσελάκης, της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στο μακελειό των ιμπεριαλιστών στην Ουκρανία, της ξεδιάντροπης υποστήριξης του δήθεν «δικαιώματος αυτοάμυνας» του Ισραήλ, που διαπράττει γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, του “ξεπλύματος” της ΕΕ, που θεωρεί κόστος τα συστήματα ασφαλείας στο σιδηρόδρομο και προωθεί αντιδραστικούς κανονισμούς και αντεργατικές οδηγίες κατά παραγγελία των επιχειρηματικών λόμπι κ.ο.κ.

Τι είδους “συνεργασία” μπορεί να υπάρξει με όλους αυτούς; Απέναντι στη “θάλασσα” των χειροκροτητών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των πολέμων ξεχωρίζει η στάση, η τοποθέτηση και η ψήφος των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ. Γιατί υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα και εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στον δρόμο του αγώνα.

Έχετε δηλώσει πως όποιος/α θέλει να εκφράσει την αγανάκτησή του/της και να καταδικάσει αυτή την ΕΕ, τότε αυτό μπορεί να το κάνει μόνο με το ΚΚΕ. Είστε υπέρ της αρνητικής ψήφου άρα; Ποιο το νόημα να ψηφίσει κάποιος εξαιτίας της οργής του;

Αρχικά, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η οργή δεν είναι αρνητικό συναίσθημα, αρκεί να οδηγεί σε θετικά συμπεράσματα για το τι πρέπει να αλλάξει. Αρνητικό το θεωρούν συνήθως οι αποδέκτες της οργής. Για παράδειγμα, αυτό χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ο κ. Μητσοτάκης, που χαρακτηρίζει στείρα αρνητική ψήφο, μέχρι και λαϊκισμό, την ψήφο καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν θα τη γλιτώσει, όμως, γιατί με την πολιτική του και την αλαζονεία του έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε σημαντικό μέρος του λαού και της νεολαίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, λοιπόν, τώρα πρέπει να “κοντύνει”, να μην πάρει λευκή επιταγή για τη συνέχεια που ετοιμάζει.

Όμως, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν καταδικάζεται χωρίς ταυτόχρονα να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ, την οποία υλοποιεί κατά γράμμα. Δεν τιμωρείται η ΝΔ με την ψήφο στα άλλα κόμματα της ΕΕ, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, τα κόμματα του Βελόπουλου και της Κωνσταντοπούλου, που θα αναπληρώνουν τις όποιες απώλειές της υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδιά της ή θα της κάνουν τη γνωστή, βολική αντιπολίτευση ότι δήθεν “απομακρύνει τη χώρα από την ΕΕ”.

Ακόμα και στις δημοκοπήσεις καταγράφεται σήμερα ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 50%, το οποίο δηλώνει δυσαρεστημένο με την ΕΕ. Αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να εκφραστεί με την ψήφο στο ΚΚΕ. Θα είναι, ταυτόχρονα, η πιο θετική ψήφος υπέρ των δικαιωμάτων των πολλών, υπέρ ενός καλύτερου αύριο για τον ελληνικό λαό.

Αν αυξήσετε το ποσοστό σας σε σχέση με τις βουλευτικές, τι θα σημαίνει αυτό για τον ελληνικό λαό; Τι θα κερδίσει εμπράκτως;

Δεν θα σας απαντήσω υποθετικά. Θα σας πω τι έχει ήδη κερδίσει ο ελληνικός λαός, εμπράκτως, με την ισχυροποίηση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής που αποτυπώθηκε στα ανεβασμένα ποσοστά του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και, βέβαια, με τον αγώνα του. Άλλωστε, αυτά τα δύο πάνε μαζί, το ένα ενισχύει το άλλο.

Με τους αγώνες τους και με τους κομμουνιστές και με άλλους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή, οι εργαζόμενοι έχουν επιβάλει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις σε μια σειρά κλάδους. Έχουν καθυστερήσει την εφαρμογή των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για την παρεμπόδιση της λειτουργίας των συνδικάτων.

Με την τεράστια απεργία της 28ης Φλεβάρη και φυσικά με τον μεγάλο αγώνα των συγγενών των θυμάτων, έχει ηττηθεί το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ που ήθελε να αποδώσει το έγκλημα των Τεμπών αποκλειστικά σε ένα ανθρώπινο λάθος, έχουν αναδειχθεί σε μεγάλο βαθμό οι πραγματικές ευθύνες, παρά την εξοργιστική προσπάθεια συγκάλυψης.

Με τον αγώνα τους, οι φοιτητές κουρέλιασαν όλα τα κυβερνητικά επιχειρήματα υπέρ του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ η μάχη για τη μη εφαρμογή του είναι ανοιχτή, όπως διδάσκει και η τύχη που είχε το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Με την ψήφο τους στην παράταξη της ΚΝΕ στις φοιτητικές εκλογές, έχουν γκρεμίσει εδώ και τρία χρόνια την κυβερνητική ΔΑΠ από την πρώτη θέση, όπου είχε “κατσικωθεί” για δεκαετίες.

Με τον αγώνα τους και με το ΚΚΕ μπροστά, οι βιοπαλαιστές αγρότες κέρδισαν τη συμπαράσταση όλου του λαού στον τίμιο αγώνα τους και απέσπασαν κάποια μέτρα, έστω, ανακούφισης.

Φυσικά, αυτά δεν τα κάναμε μόνοι μας. Όμως, σε αυτούς τους αγώνες το ΚΚΕ αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις και αφετέρου εμείς εκεί βλέπουμε την ελπίδα και την προοπτική. Άλλωστε, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, αυτό ακριβώς κυρίως προσφέρει: Την αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι, κόντρα στο ρεύμα των καιρών, στην Ελλάδα μένει ζωντανό το όραμα, μένει αναμμένη η φλόγα της διεκδίκησης μιας δίκαιης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η πραγματική και ρεαλιστική διέξοδος προς όφελος του λαού υπάρχει και βρίσκεται στην πολιτική και το ανατρεπτικό πρόγραμμα του ΚΚΕ. Με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, με τα κλειδιά της ανάπτυξης και της οικονομίας στα δικά του χέρια, σε μία κοινωνία απαλλαγμένη από τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

902

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.