Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Δημήτρης Κουτσούμπας: Απέναντί του ο λαός έχει ένα κράτος εχθρικό για τις ανάγκες του ― Ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού πρέπει να δοθεί ενιαία με τον αγώνα για να ζήσει αξιοπρεπώς η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ― Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να γίνει η οργή δύναμη αγώνα και ανατροπής (VIDEO)


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να γίνει η οργή δύναμη αγώνα και ανατροπής

Δευτέρα 31/01/2022 - 19:14

Σε σύσκεψη μαζικών φορέων και εργαζομένων στις δομές Υγείας την οποία διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, με θέμα «Δύο χρόνια πανδημία, η κατάσταση του συστήματος Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον Πειραιά», μίλησε τη Δευτέρα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια. (Διαβάστε παρακάτω την ομιλία)

«Δεν θυσιάζουν την υγεία για των κερδών την "ανοσία". Ο καπιταλισμός είναι ο πιο επικίνδυνος "ιός"»: Το σύνθημα έδωσε το έναυσμα για τη συζήτηση που ξεδιπλώθηκε γύρω από τα προβλήματα των κατοίκων, των εργαζομένων, των γονιών του Πειραιά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 50 φορείς. (Διαβάστε παρακάτω)

«Σήμερα βρισκόμαστε εδώ όλοι εμείς που λέμε δεν πάει άλλο, που αγωνιούμε για το μέλλον των παιδιών μας, που ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο Μανώλης Ραπάνακης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Όπως εξήγησε, με πολλούς από τους παρευρισκόμενους το ΚΚΕ έχει συναντηθεί το προηγούμενο διάστημα στους αγώνες σε μια σειρά μέτωπα. «Δεν έχουμε συμφωνήσει πάντα σε όλα, αυτά που μας ενώνουν όμως είναι πολύ περισσότερα» επισήμανε ενώ καλωσόρισε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους σωματείων και φορέων που ανταποκρίθηκαν για πρώτη φορά στο κάλεσμα του ΚΚΕ για συζήτηση και διάλογο. 

Στη σύσκεψη μίλησαν ακόμα οι: Εύα Πολύζου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά», Πέτρος Σατολιάς, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων δήμου Νίκαιας-Ρέντη, Δημήτρης Λινάρδος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO), Χρυσάνθη Αγαθού, μέλος ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Δραπετσώνας Τερψηχώρος», Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Άννα Σκλεπούνη, από τη Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ και Γιούλα Χριστοδούλου από την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: τα Σωματεία Συνταξιούχων Δημοσίου Πειραιά, ΙΚΑ Πειραιά, Σαλαμίνας, Νίκαιας - Κορυδαλλού, ΔΕΚΟ - Τραπεζών, οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά της ΟΓΕ (Πειραιά, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας), ο Σύλλογος ΖΑΒΑΡΙΑΝ (Αρμένικο Σχολείο) και η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή Ελλάδας. Ο Σύλλογος Ικαριωτών Πειραιά και γύρω Δήμων «Ο Ίκαρος», οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Όστρια» και «ΤΕΡΨΗΧΩΡΟΣ», τα αθλητικά σωματεία «Φοίνικας» και «Θησέας», ο εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής Κερατσινίου, ο εξωραϊστικός Σύλλογος Ευγένειας «Η Πρόοδος», ο εξωραϊστικός - εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας, ο εξωραϊστικός σύλλογος Άσπρων Χωμάτων Νίκαιας «Η Μέριμνα», ο Ορειβατικός - Φυσιολατρικός Όμιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), ο ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας (ερασιτεχνικός). Οι Ενώσεις Γονέων Νίκαιας - Ρέντη, Περάματος, ο Σύλλογος Γονέων 2ου και 8ου διαμερίσματος Πειραιά, τα Σωματεία Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μεταξά.

Τα Σωματεία ΠΕΙΦΑΣΥΝ, ΕΝΕΔΕΠ, ΠΕΜΕΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΡΠΡΝ, Μετάλλου (παράρτημα Πειραιά), Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Επαγγελματιών οδηγών Αττικής, Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας, ΟΤΑ (παράρτημα Πειραιά), Εργαζομένων Δήμων Περάματος, Πειραιά, Κορυδαλλού, το παράρτημα Πειραιά της ΕΛΕΠΑ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Σύλλογος Οικογενειών ΚΕΘΕΑ «Νόστος». Ο Σύλλογος ΕΒΕ Κορυδαλλού. Οι Επιτροπές Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Κορυδαλλού και Περάματος.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα


Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Είναι αλήθεια πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κουράστηκαν πολύ τρεις μέρες στη Βουλή, με τους καβγάδες και τις κάλπικες αντιπαραθέσεις. Κόπιασαν πολύ για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός ένοχος για τις μεγάλες καταστροφές, την πανδημία και τα άλλα μεγάλα προβλήματα.

Κώστας Σκολαρίκος: Σιγά την αποκάλυψη! ― Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα των παπαρα-τσένκων ― Πότε λένε αλήθεια; Όταν ισχυρίζονται ότι η ΕΣΣΔ πούλησε τους κομμουνιστές στη Γιάλτα ή όταν υποστηρίζουν ότι τους εξόπλιζε;

Πυξός Φλώρινας: Στις μαχήτριες του ΔΣΕ (χαράκτης Σταύρος Βλάχος
 
Αδελφές μου της Ελπίδας, ω γυναίκες γενναίες
Έχετε κλείσει συμφωνία ενάντια στο θάνατο
Ω αθάνατες αγαπημένες μας
Παίζετε τη ζωή σας
Για να θριαμβεύσει η ζωή
Είναι κοντά η μέρα ω αδελφές μου του μεγαλείου
Που θα κοροϊδεύουμε τις λέξεις πόλεμος και μιζέρια
Γιατί θα έχετε νικήσει.
Πωλ Ελυάρ
Στις Ελληνίδες αδελφές μου
Γράμμος, Ιούνης ’49 
(χαραγμένο στο μνημείο)

 

Σιγά την αποκάλυψη!

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και οι χαρακτηρισμένοι απολογητές της καπιταλιστικής εξουσίας

*

Του
Κώστα ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΥ
(Μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ)

*

Τις τελευταίες μέρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου μια ανάρτηση του Sergey Radchenko, καθηγητή στο πανεπιστήμιο John Hopkins, ο οποίος έχει αναρτήσει 4 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα από τα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία που αφορούν τη στήριξη του ΚΚΕ από την ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κατά τη διάρκεια του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν από διάφορους ακροδεξιούς (και όχι μόνο) του διαδικτύου, προκειμένου να επαναφέρουν τη γνωστή προπαγάνδα ότι το ΚΚΕ επιδίωκε να αποσπάσει μέρος της Ελλάδας για να το παραδώσει σε ξένες δυνάμεις.

Το ίδιο υποστηρίζει λίγο έως πολύ και ο γνωστός και μη εξαιρετέος Φαήλος Κρανιδιώτης με το άρθρο του «Με όπλα από τον Στάλιν το ΚΚΕ σκότωνε Ελληνες», που δημοσιεύτηκε στη «Δημοκρατία», ενώ η «Εστία» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο άρθρο με τον παραπλανητικό τίτλο «Το ΚΚΕ ήθελε να καταλάβει την Β. Ελλάδα με "δανεικά" όπλα από τους ναζί» και το newsbeast.gr με την ανάρτηση «Εγγραφο - Ντοκουμέντο: Ζαχαριάδης και Βαφειάδης επεδίωκαν το 1947 την απόσπαση σοβαρού κομματιού από τη Βόρεια Ελλάδα».

Άλλα site και εφημερίδες βρήκαν ευκαιρία να χύσουν το αντικομμουνιστικό τους δηλητήριο, επισημαίνοντας κυρίως τη σοβιετική βοήθεια σε όπλα προς τον ΔΣΕ.


Καλοκαίρι του 1949, Ελεύθερη Ελλάδα. Ο Πωλ Ελυάρ κατά τη διάρκεια της μυθιστορηματικής ανάβασης του στον Γράμμο, ανάμεσα στους μαχητές του ΔΣΕ. Τρία χρόνια αργότερα στις 18 Νοέμβρη του 1952, στα 56 του χρόνια πεθαίνει από καρδιακή προσβολή.
Νέος, όπως κι η ποίησή του.

 

Η ηλεκτρονική έκδοση του «Πρώτου Θέματος» ανήρτησε άρθρο με τίτλο «Απόρρητη αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν δείχνει ότι η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα το ΚΚΕ στον Εμφύλιο», η iefimerida.gr το ανάλογου ύφους άρθρο «Συγκλονίζουν τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της Σοβιετικής Ενωσης - Τι αποκαλύπτουν για το ΚΚΕ και τον Εμφύλιο» και η Ομάδα Αλήθειας της ΝΔ, εν μέσω εγκλωβισμένων από τον χιονιά, δημοσίευσε το άρθρο «Η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα το ΚΚΕ κατά τον Εμφύλιο».

Η «Καθημερινή» πιο συγκρατημένα αποπειράθηκε να εξηγήσει γιατί «Ο ελληνικός εμφύλιος έγινε viral στο twitter».

Κοινός τόπος όλων των προηγούμενων είναι ο στιγματισμός της σοβιετικής επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, ενώ στο βάθος της τοποθέτησης αχνοφέγγει η παραδοσιακή αστική προπαγάνδα ότι το ΚΚΕ αποτέλεσε όργανο ξένων κέντρων.

Περί ξένων επεμβάσεων στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940

Για τους παντός είδους απολογητές της καπιταλιστικής εξουσίας αποτελεί πραγματικό θράσος η αναφορά σε ξένες επεμβάσεις στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1940.

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Κουτσούμπας ο Μέγας: Τώρα φταίω εγώ να πω: Πού τα βρήκατε αυτά τα ύφυντάνια; ― Ο ιστοριοδίφης Παπάρα-τσένκο, ο καριερίστας αντικομμουνιστής Μαραντζίδης της ΑΥΓΗΣ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ του Μάλαμα, η Ιερή Αγελάδα της ανάπτυξης, οι αμερικανιές της ψηφοφορίας από τη βάση, ο Τσίπρας με το καινούργιο φωτοστέφανο του σωτήρα, η αριστερά των Social Media, του «Star system» ελληνιστί και τι να πρωτοπούμε... ― Tο ΚΚΕ δεν θα «ξεπλύνει» τις εγκληματικές ευθύνες του αστικού κράτους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το ΚΚΕ καθημερινά κάνει μομφή σε κυβέρνηση, αντιλαϊκή πολιτική και σάπιο σύστημα

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ, καμία προσδοκία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή 30/01/2022 - 18:34

Τη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην αντιλαϊκή πολιτική και στο σάπιο σύστημα, το ΚΚΕ τη δίνει κάθε μέρα, δεν περίμενε τη συζήτηση στη Βουλή ούτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

*

*

*

Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που δεν λογαριάζει τίποτα, ούτε τη ζωή του λαού, μπροστά στα κέρδη των καπιταλιστών, καμία προσδοκία από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ξανά να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη για να κάνει τα ίδια, υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι μομφή ήταν το συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα για μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, όπου συναντήθηκαν εργαζόμενοι από Αττική και Πάτρα. Μομφή είναι οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών την επόμενη Τρίτη και οι αγώνες μαθητών και φοιτητών για ασφαλή ανοιχτά σχολεία και σχολές.

STUDIO new star art cinema: Το σινεμά της ιστορικής μνήμης ― 27 Γενάρη, 77 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό ― Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος ― 25 Αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου

STUDIO: Το σινεμά της ιστορικής μνήμης ― 27/1, Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος ― 25 Αριστουργήματα του παγκοσμίου κινηματογράφου

*

Κανείς δεν θα σας πει ποιος απελευθέρωσε το Άουσβιτς

Η ΝΕW STAR για μια εβδομάδα στο  STUDIO new star art cinema ΣΑΣ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ στην μεγάλη οθόνη.

Η Αμερικανίδα συγγραφέας, συνιδρύτρια, συντάκτρια και αρθρογράφος για το «Black Agenda Report», Μάργκαρετ Κίμπερλεϊ, έγραψε στο Twitter: 

«Σήμερα θα διαβάστε ότι στις 27 Ιανουαρίου, 1945 απελευθερώθηκε το Άουσβιτς, αλλά μάλλον δεν θα υπάρχει καμία αναφορά για το ποιος το απελευθέρωσε.

Μακριά από εμένα αυτή η παθητική στάση:

Ο Κόκκινος Στρατός της Σοβιετικής Ένωσης απελευθέρωσε το Άουσβιτς».

*

27/1, Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ (27/1 ΕΩΣ 2/2)

*

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΝΑ ΤΑΙΝΙΑ

5 ΕΥΡΩ

ΕΝΙΑΙΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ 25 ΤΑΙΝΙΕΣ

20 ΕΥΡΩ

*

77 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό

27/1. Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Ποτέ ξανα !Δεν ξεχνώ, δεν συγχωρώ

Στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης της Αθήνας

STUDIO new star art cinema

που δεν ξεχνά.

Από ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022 έως και την ΤΕΤΑΡΤΗ 2/2/22

Τιμώντας την συγκεκριμένη ημέρα, θα προβληθούν

24 αριστουργήματα του παγκοσμίου κινηματογράφου συν μία ΕΛΛΗΝΙΚΗ για τα ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ,

που παρουσίασαν τις τραγικές διαστάσεις και συνέπειες του Ολοκαυτώματος,  η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Πάτρα - Αθήνα: Ένα συλλαλητήριο δρόμος ― Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό ― Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα για μέτρα προστασίας του λαού ― Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται! Δεν θα γίνει η ζωή μας θυσία για τα κέρδη των λίγων ― Κώστας Πελετίδης: Τίποτα δεν χαρίζεται - Όλα κατακτώνται, με πείσμα, αγώνα και ανατροπή ― Δημήτρης Κουτσούμπας: Η πραγματική μομφή σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική δεν δίνεται μέσα στη Βουλή, αλλά στους δρόμους του αγώνα (6 VIDEO)

Τις φωνές τους και τις διεκδικήσεις τους ένωσαν εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς της Πάτρας και της Αττικής, σε μια μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα, βάζοντας στο επίκεντρο των διεκδικήσεων την προστασία της ζωής τους και την απαίτηση για σύγχρονα δικαιώματα

«Τίποτα δεν μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται! Δεν θα γίνει η ζωή μας θυσία για τα κέρδη των λίγων», το μήνυμα που ακούστηκε δυνατά στο Σύνταγμα

Χιλιάδες εργαζόμενοι και φορείς της Πάτρας, μετά από κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής και του Εργατικού Κέντρου ξεκίνησαν με όλα τα μέσα από την πόλη για να διαδηλώσουν στην Αθήνα.


Στην πλατεία Συντάγματος συναντήθηκαν με χιλιάδες εργαζόμενους και φορείς της Αττικής, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα να μη κινδυνεύουν όταν χιονίζει, όταν έχει ζέστη ή όταν βρέχει, παλεύουν να μη χαθεί κανένα μεροκάματο από τις μέρες που η κυβέρνηση ανακήρυξε ως «αργία», για να σπάσει στην πράξη η εργοδοτική αυθαιρεσία που τις ημέρες της κακοκαιρίας σε πολλές περιπτώσεις καλούσε τους εργαζόμενους για εργασία αγνοώντας τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Χιλιάδες λαού από Αττική και Πάτρα διεκδικούν άμεσα αιτήματα ανακούφισης, για την προστασία της υγείας και της ζωής τους τόσο από την πανδημία όσο και από τις φυσικές καταστροφές.

Για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα, είτε αυτά αφορούν τις φυσικές καταστροφές, είτε αφορούν τα δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

Θέτουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις για:

- Άμεσα μέτρα και έργα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές, με επαρκή χρηματοδότηση, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

  • Προμήθεια μηχανημάτων και δημιουργία αναγκαίων υποδομών, με ευθύνη της κυβέρνησης, για την προστασία του λαού. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες δομές, για να μπορεί να δίνεται με επάρκεια η μάχη για την προστασία της ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση να δοθεί άμεσα έκτακτη χρηματοδότηση και στους δήμους.
  • Να καταργηθούν τα διόδια και να εξασφαλιστούν σύγχρονα μέσα και υποδομές, με ευθύνη της κυβέρνησης, σε όλους τους οδικούς άξονες.
  • Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.

*

Το χρονικό


Μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα για μέτρα προστασίας του λαού

*

 Η πραγματική μομφή σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική δεν δίνεται μέσα στη Βουλή, αλλά στους δρόμους του αγώνα

 Σε δήλωση του από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Η πραγματική μομφή σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική δεν δίνεται μέσα στη Βουλή αυτή τη στιγμή από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται εδώ στους δρόμους του αγώνα από το λαό της Αθήνας, της Αττικής, της Πάτρας, που διεκδικούν τα αυτονόητα. 

Εδώ είναι το ΚΚΕ, μαζί με εκατοντάδες αγωνιστικά εργατικά σωματεία κι άλλους μαζικούς φορείς, απόντες είναι όλοι οι άλλοι για μία ακόμη φορά».

*

«Ένας δεν είμαι... μα χιλιάδες» (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα άνοιξε με την μπάντα του Δήμου Πάτρας να δίνει το ρυθμό. Στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα του Δήμου παρουσίασε...

*

Κ. Πελετίδης: Τίποτα δεν χαρίζεται - Όλα κατακτώνται, με πείσμα, αγώνα και ανατροπή


Μιλώντας στη συγκέντρωση της Αθήνας στο Σύνταγμα, ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων, ανέφερε τα εξής:

 «Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους του Δήμου Πατρέων σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μεγάλη συγκέντρωση, μια πρωτοβουλία του δήμου και του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας, καθώς και πάνω από 100 άλλων φορέων, οι οποίοι συνολικά εκφράζουν την επιθυμία του υπέροχου αγωνιστή λαού της Πάτρας. Ενός λαού, που δεν συμβιβάζεται με την αδράνεια, τη μούγκα, τον "καναπέ", αλλά ρίχνεται στη μάχη, στον αγώνα, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται!!! ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ!!!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ο Χοσέ Μαρτί (28.1.1853 – 19.5.1895), ο Απόστολος της Ανεξαρτησίας, και η Σπανιολοελληνίδα χορεύτρια του φλαμένκο με το πρόσωπο της Παρθένου

*

Στη σκηνή τα τακούνια χτυπάει,
Αντηχούνε και γλείφουν σαν φίδια,
Λες και πάνω σ’ αυτά τα σανίδια
Έχει στρώσει καρδιές και πατάει.

*

Χοσέ Μαρτί

Ο Απόστολος της Ανεξαρτησίας

(José Julián Martí y Pérez)

Κούβα, Αβάνα 28 Ιανουαρίου 1853 – Δος Ρίος, 19 Μαΐου 1895

Συγγραφέας, Ποιητής, Εθνικός ήρωας της Κούβας

*

Απλοί Στίχοι

(1891)

 

Μετάφραση – Σημειώσεις

(Καρολίνα Οτέρο – Γαβριέλα Μιστράλ)
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη δημοσίευση Κατιούσα, 28/1/2022

*

Ας συνειδητοποιήσουμε το θαύμα που φανερώνουν αυτά τα τετράστιχα των Απλών Στίχων, τα καμωμένα από γρήγορα ασημένια βέλη.
Γαβριέλα Μιστράλ, 1938 (βλ. κάτω)

*

 

Χοσέ Μαρτί

[Η Σπανιόλα Χορεύτρια]

 

X

Η ΨΥΧΗ τρεμουλιάζει μονάχη
Όταν πέσει το βράδυ υποφέρει
Πάμε λέω χορός κάπου υπάρχει
Μια σπουδαία Σπανιόλα χορεύει.

Είχαν κάνει καλά κι είχαν βγάλει
Τη σημαία που κυμάτιζε εκεί·
Γιατί αυτή με γεμίζει οργή,
Θα ’χα φύγει δε θα ’μπαινα πάλι.