Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

➽ Κώστας Γουλιάμος: Η μεγάλη εικόνα, η στρατιωτικοποίηση της περιοχής και τα αδιέξοδα στο Κυπριακό ➽ Δεν άρεσε και το λογόκρινε ο πρόστοιχος του fb! (VIDEO)

Κώστας Γουλιάμος: "Η μεγάλη εικόνα, η στρατιωτικοποίηση της περιοχής και τα αδιέξοδα στο Κυπριακό" ➽ Δεν άρεσε και το λογόκρινε ο πρόστοιχος του fb!

 

ΠΡΟΣΟΧΗ--Τα περίεργα "κόλπα" του f/b

Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Sigmalive της Κύπρου, στην  στρατιωτικοποίηση της περιοχής, στον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό μέσα από τις επικίνδυνες ΑμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις σε Αιγαίο & Κυπριακό, αλλά και στον εποικισμό της Κύπρου όπως και στην από το 1958 Αγγλικής κοπής και διχοτομικού περιεχομένου "ισότιμη κυριαρχία" που ζητά η Τουρκία ως προϋπόθεση "επίλυσης" του Κυπριακού.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ανάρτησε στο you tube την συζήτηση. Ωστόσο όταν προσπάθησα να την αναρτήσω στο Facebook, η συγκεκριμένη πλατφόρμα την απαγόρευσε με το αιτιολογικό ότι "το περιεχόμενο παραβιάζει τους όρους της κοινότητας".

 


➽ Στα βαθιά η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων ➽ Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα ➽ Πολιτικός (Δ)ένδειας ➽ Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα ➽ VIDEO - Tweet

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη ναυτική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα διεκδικεί η κυβέρνηση (VIDEO)

Τετάρτη 31/01/2024 - 12:07

Πρωταγωνιστικό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτικής δύναμης που αναπτύσσεται στην περιοχή, επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να περιφρουρήσει την «ευημερία» των κερδών των μεγάλων ομίλων και των εφοπλιστών.

Συγκεκριμένα, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή με ελληνική φρεγάτα στην επιχείρηση, τώρα διεκδικεί  να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, προσφέροντας το Στρατηγείο της Λάρισας ως επιχειρησιακό κέντρο.

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, «θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση».

Υπενθυμίζεται πως την ώρα που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν σε όλη τη Μέση Ανατολή, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενισχύεται στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, στο όνομα της «προστασίας της ναυσιπλοΐας», μετά τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης.

902

➽ Γιατί σε νοιάζει; / Το φουσκωτό στα βράχια / Πρόσφυγες είχε ➽Λέσβος: Δυο νεκροί πρόσφυγες – μετανάστες κι ένας αγνοούμενος από πρόσκρουση βάρκας στα βράχια

Από παλαιότερο ναυάγιο στη Λέσβο (Πηγή φωτό: Eurokinissi)

*

Βλέπε:

Μπάμπης Ζαφειράτος: 25 Χαϊκού του Πολέμου και της Προσφυγιάς —9 Χαϊκού και 1 Τάνκα από το Κομμουνιστικό μανιφέστο

*

ΛΕΣΒΟΣ

Δυο νεκροί πρόσφυγες – μετανάστες κι ένας αγνοούμενος από πρόσκρουση βάρκας στα βράχια

Τετάρτη 31/01/2024 - 08:23

Δυο νεκροί πρόσφυγες – μετανάστες εντοπίστηκαν χθες το βράδυ στην περιοχή του Παληού στο Μανταμάδο Λέσβου από σκάφος της FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, και ενημερώθηκε για την ύπαρξη λέμβου με ικανό αριθμό επιβαινόντων στην περιοχή, παρά τους θυελλώδεις βοριάδες που έπνεαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, “η λέμβος έφτασε στην ακτή με τους επιβαίνοντες να διαφεύγουν σε ορεινή περιοχή, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατή η προσέγγιση από βοηθητικό σκάφος της δύναμης FRONTEX.

Αμέσως, ενημερώθηκε η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και τις πρωινές ώρες σήμερα, εντοπίστηκαν συνολικά πενήντα επτά (57) αλλοδαποί στην ορεινή περιοχή Παληού Λέσβου καθώς και δύο (02) σοροί πλησίον της ακτής από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ξεριζωμένοι μεταφέρθηκαν σε χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ», ενώ οι δύο σοροί μεταφέρθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Σύμφωνα με ένα διασωθέντα, ένας εκ των επιβαινόντων έπεσε στη θάλασσα όταν η λέμβος προσέκρουσε στην βραχώδη ακτή και έκτοτε αγνοείται.   

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. 

902

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Σαίξπηρ: Σονέτο XVIII (18) - Και πώς ν’ αντέξει μέρα θερινή μπροστά σου; — Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος - Μουσική: Μιχάλης Σακέλλης (VIDEO)

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare)
Ηνωμένο Βασίλειο, Στράτφορντ-απόν-Έιβον
26 Απριλίου 1564 – 23 Απριλίου (3 Μαΐου) 1616
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 30.ΙV.2016 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)


Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

William Shakespeare

[26 Απριλίου 1564 – 23 Απριλίου (ή 3 Μαΐου) 1616]


Μια Μποτίλια γεμάτη από το Σονέτο 18 του Σαίξπηρ, με την εξαίσια φωνή και την αισθαντική μουσική ενός ακόμη πολύ καλού διαδικτυακού φίλου, του Μιχάλη Σακέλλη, σε μετάφραση Μπάμπη Ζαφειράτου

Ελπίζοντας στην επιείκεια του Βάρδου μα και στη δική σας πετάμε αυτήν την Μποτίλια στον Άνεμο του διαδικτύου και σας ευχόμαστε καλή ακρόαση

Μουσική: Μιχάλης Σακέλλης

Μετάφραση: ΜπάμπηςΖαφειράτος / Μποτίλια Στον Άνεμο


(Περισσότερος Σακέλλης εδώ)


Σονέτο XVIII (18)

[Και πώς ν’ αντέξει μέρα θερινή μπροστά σου;]

 

Και πώς ν’ αντέξει μέρα θερινή μπροστά σου;
Πιότερ’ η θέρμη σου κι η ομορφιά η αιθέρια:
Σκληροί άνεμοι σκορπούν στο Μάη τον έρωτά σου
Και φεύγουν βιαστικά για μας τα καλοκαίρια.

Φορές του ήλιου ο καυτός ο δίσκος λάμπει
Κι άλλοτε η χρυσή του η όψη σκοτεινιάζει·
Κι ό,τι ωραίο σβήνει κάποτε στα θάμπη
Είτε απ’ την τύχη ή κι απ’ τη φύση που το αλλάζει·

Μα το αιώνιο θέρος σου δεν θα περάσει
Κι ούτε ποτέ θα ξεθωριάσει η ομορφιά σου·
Κι ο χάρος δεν θα καυχηθεί πως θα σε σκιάσει,
Μες στο σονέτο μου το αιώνιο πέρασμά σου:

          Όσο οι άνθρωποι ανασαίνουν και θωρούνε
          Θα ζεις για πάντα εδώ που οι στίχοι μου θα ζούνε.

 

Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος, 2 Μάη 2016
(Ξανακοιταγμένο, 24 Απρίλη 2023)

Δημοσιεύτηκε και στο BookSitting, 26/4/2024

 

Τρία από τα πιο φημισμένα πορτρέτα του Σαίξπηρ. Το πορτρέτο του Cobbe (1610), το πορτρέτο του Chandos (αρχές του 1600) και το πορτρέτο του Droeshout (1622). (Πηγή: wikipedia).

 

SONETT XVIII

Shall I compare thee to a summer's day?
Thou art more lovely and more temperate:
Rough winds do shake the darling buds of May,
And summer's lease hath all too short a date:

Sometime too hot the eye of heaven shines,
And often is his gold complexion dimm'd;
And every fair from fair sometime declines,
By chance or nature's changing course untrimm'd;

But thy eternal summer shall not fade
Nor lose possession of that fair thou owest;
Nor shall Death brag thou wander'st in his shade,
When in eternal lines to time thou growest:

          So long as men can breathe or eyes can see,
          So long lives this and this gives life to thee.

 


 Βλέπε επίσης:

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (26.4.1564 – 23.4.1616), Σαιξπύρινος Έρωτας – 3 σονέτα

και

ΜπάμπηςΖαφειράτος: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (26.4.1564 – 3.5.1616), Πόθος σαιξπύρινος - 3 σονέτα

ή

Σαίξπηρ

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

➽ Λωρίδα της Γάζας ➽ 115 μέρες σφαγή αμάχων από το κράτος-δολοφόνο ➽ Οι ιουδαιοναζί συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τη βάρβαρη επίθεση με την ανοχή της πολιτισμένης Δύσης ➽ 26.422 νεκροί στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά ➽ VIDEO -Tweet

*

Όταν αμύνεσαι είσαι τρομοκράτης, όταν επιτίθεσαι είσαι αμυνόμενος Αμερικανοβρετανικό 4ο Ράιχ Ολονύχτια επιδρομή στην Υεμένη από ΗΠΑ και Βρετανία Μπάιντεν - Σούναν: Απειλούν και εμφανίζουν αμυντική την επιδρομή Οι Βρετανοί ενέπλεξαν και την Κύπρο «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος» Καλεί σε πορεία στις Βρετανικές βάσεις από όπου έγιναν επιδρομές στην Υεμένη Οι Χούθι προειδοποιούν με αντίποινα και συνέχιση των χτυπημάτων Διαδηλώσεις σε Λευκό Οίκο και Νέα Υόρκη Αντιδράσεις από Ιράν, Ρωσία και Κίνα

*

Περί Χάγης: Είναι από τώρα τραγωδία. Εθελότυφλη ταξική δικαιοσύνη. Αν και δεν πρόκειται να βγει τίποτα είναι τουλάχιστον κάτι που μπορεί να επηρεάσει κάπως την κοινή γνώμη. Οι αποφάσεις είναι θεωρητικά δεσμευτικές, αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός που να διασφαλίζει την εφαρμογή τους. Άσε που η όποια απόφαση για γενοκτονία μπορεί να εκδοθεί μετά από χρόνια...

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

Βλέπε και εδώ

*

Η Κούβα υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της γενοκτονίας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη ‒ Δήλωση του Υπουργείου
Εξωτερικών

*

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Με αμείωτη ένταση η βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ - Στους 26.422 οι νεκροί στη Γάζα (VIDEO-ΦΩΤΟ)

*

Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα για τις επιθέσεις σε βάσεις τους με τρεις νεκρούς

*

Δευτέρα 29/01/2024 - 13:34

Το Ισραήλ συνεχίζει για 115 ημέρα, με αμείωτη ένταση, τη βάρβαρη επίθεσή του στον Παλαιστινιακό λαό, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους. Μέχρι σήμερα ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων έχει ανέλθει σε 26.422 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας στην Χαν Γιουνίς, στην πόλη της Γάζας και σε άλλους τομείς του παλαιστινιακού θύλακα.

https://twitter.com/QudsNen/status/1751904616743125244

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 20 μέλη της οικογένειας Αλ Μουτούι που χτυπήθηκαν από αεροπορικό πλήγμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Κώστας Γουλιάμος: Η Κουεγιάρ, η γενναιόδωρη Τουρκία και η αναζήτηση λύσης από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα της Κύπρου

*

Πρόβλεπε και αυτό:

Κώστας Γουλιάμος: Ο κ. Τατάρ, η Κύπρος και το κυρίαρχο φάντασμα του Μακμίλαν

*

Κώστας Γουλιάμος για Κουεγιάρ Ψάχνουμε να βρούμε λύση από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα

29 Ιανουαρίου 2024, 13:14

Η πολιτική πορεία της Ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του OΗΕ Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, δεν επιτρέπει ψηλές προσδοκίες, δηλώνει στο philenews podcast o πρώην πρύτανης του  Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Πολιτικός Αναλυτής Κώστας Γουλιάμος, ο οποίος απαριθμεί τοποθετήσεις της ειδικής απεσταλμένης για την Τουρκία στην πολιτική πορεία της. Χειρίστηκε ανέφερε το μεταναστευτικό, με διδάγματα από την Τουρκία, καθώς ούσα ΥΠΕΞ όπως είπε, χαρακτήριζε την Τουρκία γενναιόδωρη.

Άντρη Δανιήλ Φilenews

Ψάχνουμε λύση από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, τονίζει ο κύριος Γουλιάμος, διερωτώμενος με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ειδικοί απεσταλμένοι. Υπενθύμισε το Σχέδιο Μακμίλαν το 1958 το οποίο αναφερόταν σε τριπλή συγκυριαρχία και στην ουσία διχοτομούσε την Κύπρο.  

Ο κύριος Γουλιάμος θίγει έντονα την αποδοχή της Κουεγιάρ από την Κυπριακή κυβέρνηση, αφού προηγήθηκε απόρριψη του προηγούμενου απεσταλμένου από τον Ερσίν Τατάρ, οι αξιώσεις του οποίου αρχίζουν και σταματούν στην κυριαρχική ισότητα.

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

________

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

➽ Λωρίδα της Γάζας ➽ Οι Ιουδαιοναζί συνεχίζουν το δολοφονικό τους έργο στην Χαν Γιουνίς Διεθνές ➽ Δικαστήριο του ΟΗΕ ➽ Διατάσσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα που διαθέτει για να προλάβει πράξεις γενοκτονίας στην Γάζα

*

➽ Όταν αμύνεσαι είσαι τρομοκράτης, όταν επιτίθεσαι είσαι αμυνόμενος ➽ Αμερικανοβρετανικό 4ο ΡάιχΟλονύχτια επιδρομή στην Υεμένη από ΗΠΑ και ΒρετανίαΜπάιντεν - Σούναν: Απειλούν και εμφανίζουν αμυντική την επιδρομήΟι Βρετανοί ενέπλεξαν και την Κύπρο«Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Κύπρου, για την ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος»Καλεί σε πορεία στις Βρετανικές βάσεις από όπου έγιναν επιδρομές στην ΥεμένηΟι Χούθι προειδοποιούν με αντίποινα και συνέχιση των χτυπημάτων Διαδηλώσεις σε Λευκό Οίκο και Νέα Υόρκη ➽ Αντιδράσεις από Ιράν, Ρωσία και Κίνα

*

Περί Χάγης: Είναι από τώρα τραγωδία. Εθελότυφλη ταξική δικαιοσύνη. Αν και δεν πρόκειται να βγει τίποτα είναι τουλάχιστον κάτι που μπορεί να επηρεάσει κάπως την κοινή γνώμη. Οι αποφάσεις είναι θεωρητικά δεσμευτικές, αλλά δεν υπάρχει μηχανισμός που να διασφαλίζει την εφαρμογή τους. Άσε που η όποια απόφαση για γενοκτονία μπορεί να εκδοθεί μετά από χρόνια...

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

Βλέπε και εδώ

*

Η Κούβα υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της γενοκτονίας του Ισραήλ στην Παλαιστίνη ‒ Δήλωση του Υπουργείου
Εξωτερικών

*

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Συνεχίζουν το δολοφονικό τους έργο στην Χαν Γιουνίς οι ισραηλινές δυνάμεις

Πηγή: Associated Press

Σάββατο 27/01/2024 - 17:19

Το φονικό του έργο σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης συνεχίζει ο ισραηλινός στρατός και σήμερα στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου χιλιάδες παγιδευμένοι παλαιστίνιοι άμαχοι προσπαθούν να επιζήσουν κάτω σε τραγικές συνθήκες, στην βροχή και το κρύο.

Στον κατεστραμμένο και πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, η Unrwa, η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πολίτες, βρίσκεται στο στόχαστρο των ισραηλινών αρχών που υποστηρίζουν ότι ορισμένοι εργαζόμενοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος. Το Ισραήλ θέλει να διασφαλίσει ότι η Unrwa δεν θα διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στην Γάζα μετά τον πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραήλ Κατζ, ενώ η Χαμάς κατήγγειλε τις ισραηλινές «απειλές» κατά της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ.

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ερνέστο Καρδενάλ (20.1.1925 – 1.3.2020), 14 Ερωτικά - Πολιτικά - Επαναστατικά Επιγράμματα

1 Αυγ. 2009. Ο Ερνέστο Καρδενάλ διαβάζει τα ποιήματά του στη La Chascona, το σπίτι-μουσείο του Νερούδα, στο Σαντιάγο της Χιλής.
© Foto: Roman Bonnefoy [Πηγή: https://commons.wikimedia]

 

 

Ερνέστο Καρδενάλ

Ernesto Cardenal Martínez

(Νικαράγουα. 20 Ιαν. 1925, Γρανάδα – 1 Μαρ. 2020, Μανάγουα)

Ο μαρξιστής παπάς, ο αντάρτης Σαντινίστα. Ο κομμουνιστής ποιητής που δίδαξε το Ευαγγέλιο της Επανάστασης στους φτωχούς, για να κατακτήσουνε τον επίγειο παράδεισο με το όπλο στο χέρι.

Επιγράμματα (1961)

[14 από τα 51 συνολικά]

Μετάφραση – Σημειώσεις
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια ΣτονΆνεμο

(Πρώτη δημοσίευση BookSitting, 28 Ιαν. 2024)

 

[..] Φυσικά και δεν υπάρχει ελευθερία όσο υπάρχουνε πλούσιοι
Όσο υπάρχουνε τάξεις ελευθερία δεν υπάρχει.
[..] Kαπιταλισμός· τι άλλο από αγοραπωλησία ανθρώπων;

[..] Κομμουνισμός ή το βασίλειο του Θεού στη γη που είναι το ίδιο.

Ερνέστο Καρδενάλ, Canto Nacional (1972)

 

 

Epigramas

 

 

12.

Πάρε αυτά τα τριαντάφυλλα από την Κόστα Ρίκα

Μύριαμ, με τούτες τις αράδες του έρωτα

αυτές οι αράδες με τους στίχους μου θα σου φέρουνε στο νου πως η μορφή

των ρόδων μοιάζει με τη μορφή σου· τα ρόδα ετούτα

θα σου φέρουνε στο νου πως πρέπει να κοπεί ο έρωτας,

κι ότι η μορφή σου θα παρέλθει όπως η Αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη.

Όταν δεν θα υπάρχει έρωτας πια ούτε και τριαντάφυλλα από την Κόστα Ρίκα

φέρ’ το στο νου σου, Μύριαμ, ετούτο το λυπητερό τραγούδι.