Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΝΑΤΟμένα πλεονάσματα: Πάνω από 21 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ! — Ζαλίζουν τα πολεμικά κονδύλια που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός — Και έπεται συνέχεια στο φαγοπότι — ΚΚΕ Κέρκυρας: Η άσκηση «ADRION 2024» προετοιμάζει τη βαθύτερη εμπλοκή στους πολέμους (Αποκαλυπτικό του Ριζοσπάστη)

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Πάνω από 21 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ!

Ζαλίζουν τα πολεμικά κονδύλια που πληρώνει από την τσέπη του ο λαός

Φωτό: Μαχητικά αεροσκάφη F-35

Έτοιμη να αποπλεύσει για το στόμα του λύκου στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η φρεγάτα «Ψαρά». Ζώνη ευθύνης της καθορίζεται ο Κόλπος του Αντεν, όπου θα ενταχθεί στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» και θα επιχειρεί εναντίον των Χούθι. Θα είναι το δεύτερο ελληνικό πλοίο, μετά τη φρεγάτα «Υδρα», που θα αναπτυχθεί σε μια από τις πιο «θερμές» περιοχές του πλανήτη, για τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των ομίλων της διαμετακόμισης.

Άλλωστε, τα 195 μέλη του πληρώματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι βατραχάνθρωποι και το πλήρωμα του οργανικού ελικοπτέρου, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους που βίωσαν οι συνάδελφοί τους στη φρεγάτα «Υδρα», η οποία, θυμίζουμε, στις 13 Μάρτη έβαλε με πυροβόλο εναντίον 2 UAVs (drones), προερχόμενων από τη ζώνη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, τα οποία απομακρύνθηκαν. Ακολούθως, στις 25 Απρίλη, παρέχοντας «προστασία» σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον άλλων δύο UAVs, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και το άλλο απομακρύνθηκε.

Επίσης, πρόσφατα και λίγο πριν επιστρέψει από την περιοχή, βρέθηκε στο βεληνεκές «εισερχόμενου», που έσκασε περίπου 200 μέτρα από το πλοίο, στο εσωτερικό του οποίου φέρεται να επικράτησαν μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία στο πλήρωμα. Το οποίο βρισκόταν σε απόλυτη εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο όλο αυτό το τρίμηνο, πλην ελάχιστων ημερών (περίπου 3 μέρες εν όρμω μετά από 5 ή 6 εν πλω), που έψαχνε ευκαιρία να πάρει κάποιες «ανάσες» μαντρωμένο σε ελεγχόμενο από τους «Δυτικούς» κομμάτι στο λιμάνι του Τζιμπουτί.

Η φρεγάτα «Υδρα» (Πηγή: Eurokinissi)

Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση πρωτοστατώντας στην υλοποίηση της «EURONAVFOR Aspides», εκτός της αποστολής πλοίου στην περιοχή, επέμεινε και ορίστηκε αρχηγείο της ευρωενωσιακής επιχείρησης το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ, ΕΣΕΕΕ/EU - OHQ, με έδρα τη Λάρισα και διοικητή Ελληνα υποναύαρχο.

Κι όλα αυτά με το ημερήσιο κόστος της ανάπτυξης της φρεγάτας στην περιοχή, χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα, να φτάνει ακόμα και τα 500.000 ευρώ, χώρια τα έξοδα του στρατηγείου στη Λάρισα, πληρωμένα από τον ελληνικό λαό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Πάνω από 7 δισ. ευρώ για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και φέτος

Άλλωστε, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ («Defence Expenditure of NATO Countries» 2014 - 2024), η Ελλάδα φιγουράρει στην 5η θέση μεταξύ των κρατών - μελών, στη σχετική λίστα με το ποια πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα που ορίστηκε στη Σύνοδο της Ουαλίας το 2014, οι χώρες να δίνουν ετησίως τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες.

Συγκεκριμένα, στις 5 πρώτες θέσεις καταγράφονται: Πολωνία (με 4,12% του ΑΕΠ), Εσθονία (3,43%), ΗΠΑ (3,38%), Λετονία (3,15%), Ελλάδα (3,08%).

Να σημειωθεί βέβαια ότι στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και καθώς σύσσωμος ο ευρωατλαντικός άξονας περνά ταχέως σε φάση πολεμικής οικονομίας, από μόλις 3 χώρες που έπιαναν τη νόρμα το 2014, 7 το 2022 και 10 το 2023, το 2024 οι χώρες που «συμμορφώνονται» με τον κανόνα εκτοξεύονται στις 23.

Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τους ΝΑΤΟικούς πίνακες, ο ελληνικός λαός πλήρωσε για στρατιωτικές δαπάνες (προσανατολισμένες όπως είναι στα πρότυπα και προτάγματα του ΝΑΤΟ) 8,054 δισ. ευρώ το 2022, 6,224 το 2023, ενώ προϋπολογίζεται να καταβάλει 7,126 δισ. ευρώ το 2024. Το αντίστοιχο ποσό το 2014 ήταν «μόλις» 3,939 δισ.

Στο ποσό των 7,126 δισ. ευρώ για το 2024, το 7,7% προγραμματίζεται να πάει για «επιχειρήσεις, συντήρηση κι άλλες δαπάνες» («Operations & maintenance and other expenditures») όπως η προαναφερόμενη «Aspides», ή η συμμετοχή στην επιχείρηση της ΕΕ «IRINI» στην Κεντρική Μεσόγειο, η UNIFIL στα ανοιχτά του Λιβάνου, οι αναπτύξεις χερσαίων τμημάτων σε Κόσοβο και Βοσνία - Ερζεγοβίνη κ.ο.κ.

Το 36,1% προϋπολογίζεται για «Δαπάνες εξοπλισμού» (περιλαμβάνουν τις δαπάνες για μείζονα συστήματα, π.χ. μαχητικά ή φρεγάτες, καθώς και για έρευνα που εστιάζει σε τέτοια όπλα). Μάλιστα, η Ελλάδα φιγουράρει στη 10η θέση, μεταξύ των 31 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά αυτές τις δαπάνες στο σύνολο των στρατιωτικών τους δαπανών.

Κι έπεται συνέχεια στο φαγοπότι

Με τέτοιες επιδόσεις στο «pay book» της εμπλοκής, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, θα έχει σήμερα, Τετάρτη, «δείπνο εργασίας» στο υπουργείο με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Thierry Breton, αρμόδιο μεταξύ άλλων για την ενδυνάμωση της τεχνολογικής ανεξαρτησίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της αμυντικής και διαστημικής τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ, καθώς και για την ανάπτυξη του Κοινού Ταμείου Αμυνας, ζήτημα που «καίει» όσο η ευρωένωση περνά σε φάση πολεμικής οικονομίας, στην κλιμάκωση της κόντρας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Άλλωστε, στο ...μενού του «δείπνου» θα είναι και θέματα σχετικά με τη Στρατηγική Αμυντικής Βιομηχανίας της ΕΕ, τομέας όπου η ντόπια αστική τάξη, ή έστω κομμάτια της, αναζητεί βασικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξ ου και η κυβέρνηση ψήφισε πρόσφατα (μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και «Σπαρτιάτες») νομοσχέδιο για την ίδρυση «Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας», ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει το φθινόπωρο τη διοργάνωση Συμποσίου Αμυντικής Καινοτομίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, και καθώς οι ευρωατλαντικής υφής δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν σταματούν στιγμή, σε εξέλιξη είναι από την Κυριακή 16/6 ως και αύριο, Πέμπτη 20/6, στην ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας η διακρατική άσκηση των χωρών της Αδριατικής με την επωνυμία «ADRION 2024». Συμμετέχουν πολεμικά πλοία από Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Αλβανία, ενώ με προσωπικό συμμετέχουν Σλοβενία και Μαυροβούνιο.

Όπως λέγεται αρμοδίως, σκοπός της είναι «η προαγωγή του επιπέδου διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων, μέσω της από κοινού εξάσκησης σε ναυτικές τεχνικές και τακτικές ναυτικών επιχειρήσεων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους».

Αποτελεί την κύρια δραστηριότητα της «Αδριατικής - Ιόνιας Πρωτοβουλίας» (Adriatic-Ionian Initiative - ADRION), ένα από τα πολλά αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχήματα που στήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να τα αποσπάσουν από την επιρροή της Μόσχας και άλλων. Διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2004, με τη συμμετοχή αρχικά της Ελλάδας και της Ιταλίας ως ιδρυτικών κρατών («lead nations» - βασικά τα παλαιότερα ΝΑΤΟικά κράτη στην περιοχή), αργότερα δε και του συνόλου των κρατών - μελών της.

Ως «φιλοξενών έθνος» («host nation») για φέτος η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση με δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού: Την πυραυλάκατο «Υποπλοίαρχος Κρυσταλλίδης» και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Προμηθεύς» (το μεγαλύτερο πλοίο του Στόλου).

*

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η άσκηση «ADRION 2024» προετοιμάζει τη βαθύτερη εμπλοκή στους πολέμους

«Σε εγρήγορση, να αντιπαλέψει κάθε σενάριο εμπλοκής της χώρας και του λαού σε πολεμικούς σχεδιασμούς που τους βάζουν στο στόχαστρο και τους μετατρέπουν σε θύτες. Να απορρίψουν κατηγορηματικά την εμπλοκή της χώρας σε πολέμους που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού μας», καλεί τον λαό του νησιού η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ με αφορμή τη διακρατική άσκηση των χωρών της Αδριατικής με την επωνυμία «ADRION 2024».

Η άσκηση διεξάγεται με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων Ελλάδας, Ιταλίας, Κροατίας και Αλβανίας στην ευρύτερη περιοχή της Κέρκυρας μεταξύ 16 έως 20 Ιούνη, ενώ τα πλοία που λαμβάνουν μέρος στην άσκηση ελλιμενίζονται στο λιμάνι του νησιού.

«Σε μία περίοδο που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν επικίνδυνα, με δύο ενεργά πολεμικά μέτωπα ανοιχτά και την εμπλοκή της χώρας σε αυτά να πυκνώνει, φαίνεται η προετοιμασία και η εγρήγορση των ενόπλων δυνάμεων να είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης όχι για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά για να παίξει τον ρόλο που επιθυμούν οι ΝΑΤΟικοί της σύμμαχοι» επισημαίνει η ΤΕ και συμπληρώνει: «Η προετοιμασία και η συμμετοχή αποστολών στο εξωτερικό, όπως η φρεγάτα "Υδρα" στην Ερυθρά Θάλασσα, η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, η παράδοση υποδομών, λιμανιών και βάσεων για πολεμικές επιχειρήσεις είναι που μπλέκουν τη χώρα βαθύτερα στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οι λεγόμενοι "σύμμαχοι" ετοιμάζονται για νέα μακελειά, κάθε απόφαση και ανακοίνωσή τους είναι πολεμικό ανακοινωθέν, υποχρεώνουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ να καταβάλουν 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία».

902 από Ριζοσπάστης, 19/6/20274

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.