Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Τι κρύβεται πίσω από την άρνηση των ΗΠΑ να μιλήσουνε ξεκάθαρα για τα εργαστήρια βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία ― Το επιχείρημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «Βιοάμυνας» και η σημασία του VIDEO (Μετάφραση: Μπ. Ζαφειράτος)

Photo-op: © Andrew Kravchenko / Reuters (Πηγή φωτό: http://eridanus.cz/Zeme)

Πλατεία Ανεξαρτησίας, Κίεβο, Ουκρανία, 11 Δεκεμβρίου 2013. Η Βικτόρια Νούλαντ (Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, 2013-17) –συνοδευόμενη από τον δικό μας Τζέφρι Πάιατ (πρέσβης στην Ουκρανία, 2013-16)– μοιράζει άρτον (και όπλα αργότερα) στο τσίρκο των διαδηλωτών που δημιούργησε το ιμπεριαλιστικό της χαρτοφυλάκιο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Πάρε κι εσύ, φτωχέ μου ναζί!

Η Νούλαντ είχε δηλώσει τότε:

«Από τη διακήρυξη της ουκρανικής ανεξαρτησίας το 1991, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τους Ουκρανούς στην ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και βελτίωσης ικανοτήτων για την προώθηση της κοινωνίας των πολιτών και για μια καλή μορφή διακυβέρνησης –ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ουκρανίας. Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επιτύχει αυτούς και πολλούς άλλους στόχους. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν την Ουκρανία στο μέλλον που της αξίζει». (Βλέπε και σχετικό Video στο τέλος).

Φεβ. 2014. Η Βικτόρια Νούλαντ βραβεύεται για τις εξαίρετες υπηρεσίες της από τον Όλεχ Τιανιμπόκ (Oleh Tyahnybok, αριστερά) ηγέτη του εθνικιστικού ναζιστικού κόμματος Svoboda (Ελευθερία), τον Βιτάλι Κλίτσκο (Vitaly Klitschko, κέντρο), δήμαρχο Κιέβου (και το 2022) και τον εθνικιστή Αρσένι Γιατσενιούκ (Arseny Yatsenyuk), που με την υποστήριξη της Νούλαντ έγινε πρωθυπουργός της Ουκρανίας το 2015, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του οποίου οδήγησαναν στη κατάρρευση της χώρας.

*

Το επιχείρημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «Βιοάμυνας» και η σημασία του

Kathleen Chandler

Μετάφραση
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη δημοσίευση, Κατιούσα, 31/3/2022

Από την ιστοσελίδα του
Marxist-Leninist Party of Canada, 24/3/2022

*

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ λένε, όπως κατ’ επανάληψη ακούγεται από τα ΜΜΕ, ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή αλλού.

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για τον κίνδυνο που υπάρχει να πέσουν στα χέρια των Ρώσων οι αποκαλούμενες δραστηριότητες «βιοάμυνας» που χρησιμοποιούν θανατηφόρα παθογόνα.

Είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τα όσα αναφέρθηκαν, καθώς και το υπάρχον πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, για να μπούμε στην ουσία του θέματος.

Στις 8 Μαρτίου, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland), σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κατέθεσε σχετικά με τις ενέργειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντας, δήλωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας.

ΚΚΕ: Όλοι την Παρασκευή στο Σύνταγμα, 1η Απρίλη, στις 8 μ.μ. ― Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας! Να μην πληρώσει ο λαός! ― Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Όλοι την Παρασκευή στο Σύνταγμα για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Πέμπτη 31/03/2022 - 08:22

Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αύριο Παρασκευή 1η Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΚΟ Αττικής δίνει συνέχεια στην πλατιά μαζική δουλειά που αναπτύσσει αυτές τις μέρες με σύνθημα «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας! Να μην πληρώσει ο λαός!».

Καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, τον λαό της Αττικής στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ «για να ακουστεί δυνατά:

Ο Ζελένσκι που τιμάει τους ναζί θα μιλήσει στη βουλή (Πού είστε χρυσαυγουλάκια!): Άφρισαν» οι «μεγάλες πένες» των αστικών εφημερίδων που το ΚΚΕ χαλάει τη ΝΑΤΟική σούπα του... «φωτός που παλεύει με το σκοτάδι»

1 Δεκέμβρη 2021. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι τίμησε τον διοικητή του δεξιού τομέα Dmytro Kotsyubaylo με το αριστείο του «Ήρωα της Ουκρανίας» (Φωτό: https://www.revistadefrente.cl/)

Οι «δημοκράτες» ΝΑΤΟικοί, ο αντικομμουνιστικός παροξυσμός και οι «απόντες»


«Άφρισαν» πάλι χτες οι «μεγάλες πένες» των αστικών εφημερίδων για τη στάση του ΚΚΕ στην πρόσκληση Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή, επειδή χαλάει τη ΝΑΤΟική σούπα του... «φωτός που παλεύει με το σκοτάδι». 

Είναι φανερό ότι όσο θα βρίσκει δυσκολίες η ΝΑΤΟική προπαγάνδα, η προσπάθεια να διαλέξει ο λαός με το στανιό στρατόπεδο ληστών, να στοιχηθεί με την «εθνική» γραμμή της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τόσο θα κλιμακώνεται και ο αντικομμουνισμός, περνώντας πλέον στη φάση του παροξυσμού.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι ο Κανέλλης των «Νέων», ο οποίος στο χτεσινό του αντικομμουνιστικό παραλήρημα λέει ότι τα περί αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι είναι «φράση τυπικά κουκουέδικη, ενός εχθρικού προς τη δημοκρατία κόμματος που παριστάνει το προοδευτικό και έχει κατά κόρον στηρίξει αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα».

ΚΚΕ: Δεν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Βουλής όπου θα μιλήσει ο Ζελένσκι ― Θανάσης Παφίλης: Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό δεν έχει καμία σχέση με τη στήριξη του Ζελένσκι (AUDIO: Χατζηνικολάου - Μακρή, τι δεν καταλαβαίνουν;)

*

Ακούστε και τον Θανάσης Παφίλης στον Real FM

Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό δεν έχει καμία σχέση με τη στήριξη του Ζελένσκι

(Κείμενο κάτω)

*

Το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Βουλής όπου θα μιλήσει ο Ζελένσκι

Επιστολή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα

Αθήνα, 31/03/2022


Κύριε Πρόεδρε,

Σχετικά με την πρόσκληση και ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, την Πέμπτη 7 Απρίλη 2022, σας γνωρίζουμε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν προτίθεται να συμμετάσχει.

Η καταδίκη της απαράδεκτης εισβολής και του ιμπεριαλιστικού πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας και ταυτόχρονα η αλληλεγγύη προς τον λαό της Ουκρανίας δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε στήριξη στον Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση έχει τέτοια ακριβώς χαρακτηριστικά καθότι και ο Ζελένσκι είναι μέρος του προβλήματος, επικεφαλής μιας αντιδραστικής κυβέρνησης που έχει συνταχθεί με το στρατόπεδο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που ευθύνεται και αυτό για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας.

Λεωνίδας Βαρδαρός: «Γυναίκες Μαχήτριες - Η Τριπλή Απελευθέρωση» — Σκληρό προσωπικό τίμημα με έπαθλο μια μόνο λέξη: Αξιοπρέπεια — Από την Πέμπτη 31 Μάρτη στο Τριανόν

«Γυναίκες Μαχήτριες – Η Τριπλή Απελευθέρωση» από την Πέμπτη 31 Μάρτη στο Τριανόν

ημεροδρόμος

Το νέο ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού μετά την πετυχημένη παρουσία στο 24ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει τις προβολές του στην Αθήνα

Η καινούργια δημιουργία του φίλου σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού «Γυναίκες Μαχήτριες – Η Τριπλή Απελευθέρωση», μετά την προβολή στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στις 14 Μάρτη σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου έτυχε συγκινητικής αποδοχής από το κοινό, ξεκινάει τις προβολές του στην Αθήνα

Πέμπτη 31 Μάρτη στις 8:00 μ.μ.
στο σινέ- ΤΡΙΑΝΟΝ
Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων, Αθήνα

Στο ντοκιμαντέρ απεικονίζονται είκοσι δύο αγωνίστριες που καταθέτουν αυτά που έζησαν από τη δεκαετία του 1930 έως το 1949.

Είκοσι δύο σπάνιες μαρτυρίες γυναικών που έζησαν τη δίνη των κοινωνικών αγώνων την περίοδο 1930 – 1949. Γυναίκες στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες του 20ού αιώνα, στη μάχη της επιβίωσης, στο δρόμο της αντίστασης, της φυλακής, της εξορίας και του εκτελεστικού αποσπάσματος. Τιμωρημένες για τον αγώνα τους για μία καλύτερη ζωή, για τον αγώνα τους ενάντια στους κατακτητές, για τον αγώνα τους για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

«Ο Βαρδαρός επιλέγει τα υπαρκτά ιστορικά του πρόσωπα, τις ανώνυμες γυναίκες που ανήκουν και στην πρώτη γραμμή και στα μετόπισθεν και τις αφήνει από μόνες τους να τροφοδοτήσουν την αποδεικτική συλλογιστική του. Μια συλλογιστική που χαρίζει απόλαυση, γνώση και συγκίνηση στο κοινό.

Τι κρύβεται πίσω από την άρνηση των ΗΠΑ να μιλήσουνε ξεκάθαρα για τα εργαστήρια βιολογικής έρευνας στην Ουκρανία - VIDEO (Μετάφραση: Μπ. Ζαφειράτος)

Photo-op: © Andrew Kravchenko / Reuters (Πηγή φωτό: http://eridanus.cz/Zeme)

Πλατεία Ανεξαρτησίας, Κίεβο, Ουκρανία, 11 Δεκεμβρίου 2013. Η Βικτόρια Νούλαντ (Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, 2013-17) –συνοδευόμενη από τον δικό μας Τζέφρι Πάιατ (πρέσβης στην Ουκρανία, 2013-16)– μοιράζει άρτον (και όπλα αργότερα) στο τσίρκο των διαδηλωτών που δημιούργησε το ιμπεριαλιστικό της χαρτοφυλάκιο των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων!

Η Νούλαντ είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:

«Από τη διακήρυξη της ουκρανικής ανεξαρτησίας το 1991, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν τους Ουκρανούς στην ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών και βελτίωσης ικανοτήτων για την προώθηση της κοινωνίας των πολιτών και για μια καλή μορφή διακυβέρνησης –ό,τι είναι απαραίτητο για να επιτύχουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ουκρανίας. Έχουμε επενδύσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επιτύχει αυτούς και πολλούς άλλους στόχους. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν την Ουκρανία στο μέλλον που της αξίζει». (Βλέπε και σχετικό Video στο τέλος).

*

Το επιχείρημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί «Βιοάμυνας» και η σημασία του

Kathleen Chandler

Μετάφραση
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη δημοσίευση, Κατιούσα, 31/3/2022

Από την ιστοσελίδα του
Marxist-Leninist Party of Canada, 24/3/2022

*

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ λένε, όπως κατ’ επανάληψη ακούγεται από τα ΜΜΕ, ότι οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή αλλού.

Ταυτόχρονα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για τον κίνδυνο που υπάρχει να πέσουν στα χέρια των Ρώσων οι αποκαλούμενες δραστηριότητες «βιοάμυνας» που χρησιμοποιούν θανατηφόρα παθογόνα.

Είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τα όσα αναφέρθηκαν, καθώς και το υπάρχον πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, για να μπούμε στην ουσία του θέματος.

Στις 8 Μαρτίου, η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ (Victoria Nuland), σε ακρόαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κατέθεσε σχετικά με τις ενέργειες των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε από τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντας, δήλωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικής έρευνας.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Νίκος Μπελογιάννης: 70 χρόνια από την εκτέλεσή του ― Ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας ― Το ΚΚΕ γεννάει Μπελογιάννηδες! (VIDEO - Φωτό)

Μ’ ένα χαμόγελο γαρύφαλλο αναμμένο
Που δεν κατάφερε ούτε η εκτέλεση να σβήσει

(Μπάμπης Ζαφειράτος: Επίγραμμα Για τον Άνθρωπο Με Το Γαρύφαλλο)

Νίκος Μπελογιάννης
Γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1915, στην Αμαλιάδα
Εκτελέστηκε από το αστικό κράτος στις 30 Μαρτίου 1952, στο Γουδή, Αθήνα
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 14.XII.2015 (Μελάνι, 29χ21 εκ.)

(Ετικέτα: Μπελογιάννης)

*

70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΗΡΩΑ

Το ΚΚΕ γεννάει Μπελογιάννηδες!

Σαν σήμερα, 70 χρόνια πριν, ξημερώματα Κυριακής 30 Μάρτη του 1952, το αστικό κράτος, με κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα, εκτελεί τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση.

(To βίντεο είναι παραγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ)

Στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα και αντίκρισαν τον θάνατο με χαμόγελο και με τη δύναμη που ανάβλυζε αστείρευτη από την αφοσίωσή τους στο δίκιο του λαού και στο Κόμμα, από τη συνείδηση και τη βαθιά πίστη στον σκοπό της πάλης τους, στο ιδανικό για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η σύλληψη του Μπελογιάννη είχε γίνει στις 20/12/1950, αλλά η Ασφάλεια τη δημοσιοποίησε στις 5/1/1951. Από τη σύλληψή του και για δέκα μήνες ο Μπελογιάννης κρατήθηκε στην απομόνωση.

Καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής του στάθηκε ανυποχώρητος, απέρριψε όλες τις δελεαστικές προτάσεις που του έγιναν για να σώσει τη ζωή του και να εξασφαλίσει μια «λαμπρή καριέρα» στο σύστημα.

Η πρώτη δίκη, στην οποία δικαζόταν μαζί με άλλους κομμουνιστές, άρχισε στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών στις 19/10/1951 και ολοκληρώθηκε στις 16/11/1951, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τον ΑΝ 509, τον νόμο δηλαδή με τον οποίο βγήκε και τυπικά παράνομο το ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 1947.

Η δίκη λοιπόν ήταν πολιτική και οι κατηγορούμενοι δικάζονταν για τις ιδέες τους. Σ' αυτήν ο Μπελογιάννης και 11 ακόμα σύντροφοί του καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Το ΚΚΕ έχει ρίζες στον λαό, ποτισμένες με αίμα, δεν εξοντώνεται

Ο Μπελογιάννης υποβάλλει ερωτήσεις στον μάρτυρα κατηγορίας Ι. Πανόπουλο (διευθυντή της αστυνομίας πόλεων)

Στην απολογία του ο Μπελογιάννης υπερασπίστηκε με σθένος την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ. Είπε ανάμεσα σε άλλα:

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Φωνές του Κατεστημένου των ΗΠΑ κατά της Επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - VIDEO (Μετάφραση: Μπ. Ζαφειράτος)

16/12/2021. Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Γενς Στόλτενμπεργκ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες (Photograph: John Thys/AFP via Getty. Πηγή: https://www.irishtimes.com/news/)

*

Η αυξανόμενη απειλή του ΝΑΤΟ –μαζί με τις διώξεις των ρωσόφωνων– εγγυόταν μια ένοπλη σύγκρουση. Τα στοιχεία υποστηρίζουν την κατηγορία της Ρωσίας ότι στη Μαριούπολη το Αζόφ δεν επέτρεπε στους αμάχους να φύγουν. Η αδιαφορία των ΗΠΑ για ειρηνευτική συμφωνία οφείλεται στο ότι ο πραγματικός στόχος των ενεργειών τους είναι η καταστροφή του ρωσικού κράτους και του Βλαντίμιρ Πούτιν. (Συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ, Σύμβουλος Ασφαλείας επί Τραμπ, 15/3/2022)

*

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας μέχρι σήμερα, πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του κατεστημένου των ΗΠΑ, όπως πρώην διπλωμάτες, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, διοικητικοί υπάλληλοι, και πολλοί άλλοι, έχουν δημοσιοποιήσει την αντίθεσή τους στην πολιτική των ΗΠΑ για επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και έχουν προειδοποιήσει για το πού θα οδηγούσε κάτι τέτοιο.

*

Φωνές του Κατεστημένου των ΗΠΑ κατά της Επέκτασης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Μετάφραση

Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

Από την ιστοσελίδα του
Marxist-Leninist Party of Canada, 24/3/2022

*

Πρώτη δημοσίευση στην Κατιούσα, 26/3/2022

*

Ανάμεσα σε εκείνους που προσδιορίζουν ως αιτία σύγκρουσης στην Ουκρανία την επέκταση των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ περιλαμβάνονται:

Τζορτζ Κένναν (George Kennan), εξέχων διπλωμάτης και ένας από τους αρχιτέκτονες της πολιτικής του Ψυχρού Πολέμου των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στους New York Times το 1997 είπε:

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ θα ήταν το πιο μοιραίο λάθος στην αμερικανική πολιτική, σε ολόκληρη τη μεταψυχροπολεμική εποχή», προειδοποιώντας πως θα οδηγήσει στην «αναθέρμανση του ψυχροπολεμικού κλίματος στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης και θα σπρώξει τη ρωσική εξωτερική πολιτική σε κατευθύνσεις αντίθετες προς τα συμφέροντά μας».

Ένα χρόνο αργότερα, όταν ο Κλίντον προώθησε την επέκταση του ΝΑΤΟ, ο Κένναν τη χαρακτήρισε τραγικό λάθος, λέγοντας:

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Επειδή ο πόλεμος στην τηλεόραση λαμβάνει χώρα απ' την αποδώ μεριά, ας δούμε τι γίνεται κι απ' την αποκεί ― Πρώτη ανθρωπιστική επιχείρηση του Ντονιέτσκ στη Μαριούπολη ― 9 VIDEO με ανταποκρίσεις του Θανάση Αυγερινού

28/3/2022. Χαμηλές οι προσδοκίες στο Κίεβο για τις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, χαμηλές και στη Μόσχα, η οποία δεν βλέπει ορατή μια συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι, τουλάχιστον αν δεν προετοιμαστεί καλά.

*

27/3/2022. Τα ρωσικά ΜΜΕ «αδειάζουν» την πρωτοβουλία Μακρόν για Μαριούπολη

Μεγάλη η αγωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, εν αναμονή τηλεφωνήματος Μακρόν – Πούτιν.

*

27/3/2022. Επιβεβαιώνει η Μόσχα νέο γύρο συνομιλιών δια ζώσης στις 28-30 Μαρτίου

Στην Τουρκία ο νέος γύρος συνομιλιών Μόσχας – Κιέβου, λένε οι Ουκρανοί. Επίσης, τα ρωσικά ΜΜΕ «αδειάζουν» την πρωτοβουλία Μακρόν για Μαριούπολη.

*

26/3/2022. Τι σηματοδοτεί η «δεύτερη φάση» του ρωσικού σχεδίου

Τι σηματοδοτεί η β’ φάση του ρωσικού σχεδίου. Ανακοινώθηκε από τη Ρωσία ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πολέμου και πλέον, βασικός στόχος είναι το Ντονμπάς.

*

25/3/2022. Μόσχα: Πρώτη ανθρωπιστική επιχείρηση του Ντονιέτσκ στη Μαριούπολη

Σκηνές καταστροφής από σφοδρές μάχες στη Βαλναβάχα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως έχουν αποκλειστεί Χάρκοβο, Σούμι, Νικολάεφ, Τσερνίγκοφ και Κίεβο και πως η Ρωσία ήρθε για πάντα στο Ντονμπάς.

*

24/3/2022. Μόσχα: Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά μόνο αν προκληθούμε

ΤΟ ΝΑΤΟ τίθεται σε κατάσταση συναγερμού, για το ενδεχόμενο πυρηνικής, χημικής ή βιολογικής επίθεσης ανακοίνωσε μετά τη Σύνοδο της συμμαχίας ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ οι ίδιοι φόβοι της Δύσης συζητιούνται και στην Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και G7. Σύσσωμοι οι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την ώρα που η Μόσχα δια στόματος του Ρώσου αναπληρωτή πρέσβη στον ΟΗΕ, εκτοξεύει νέες απειλές για την χρήση πυρηνικών.

*

24/3/2022. Μεγάλες καταστροφές στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Θέμα ημερών η κατάληψη της Μαριούπολης, λένε οι Ρώσοι.

*

23/3/2022. Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Μπένετ

Όλα βαίνουν βάσει σχεδίου, δηλώνει το Κρεμλίνο.

*

23/3/2022. Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είπε ο Πεσκόφ στο CNN για τα πυρηνικά

Το δόγμα πυρηνικής ασφάλειας της Ρωσίας επανέλαβε ο Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στο CNN.