Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

ΚΚΕ: Όχι στην 6ήμερη εργασία και στην ψηφιακή κάρτα εργασίας — Αιτία πολέμου η εγκύκλιος που επεκτείνει τον χρόνο απλήρωτης δουλειάς! — Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος — Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας | Την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος, όχι στην 6ήμερη εργασία

Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικάτων, στις 5 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας | Την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

Αγωνιστικό φραγμό στα νέα αντεργατικά μέτρα που σηματοδοτούν η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» και η σχετική εγκύκλιος που την ενεργοποιεί σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, καθώς και η εφαρμογή στην πράξη της 6ήμερης εργασίας, από την 1η Ιούλη, που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, στήνουν συνδικάτα και εργαζόμενοι.

Έτσι, σήμερα Τετάρτη, στις 5 μ.μ. συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και δίνουν μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία, οι οποίες σε αγαστή συνεργασία προωθούν και στην πράξη πλέον τις αντεργατικές ρυθμίσεις, που κάνουν σμπαράλια τον εργάσιμο χρόνο, αυξάνουν τον βαθμό και την ένταση της εκμετάλλευσης, ενταφιάζουν ακόμα πιο βαθιά το 8ωρο και το πενθήμερο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ: "Ενώνουμε τις φωνές μας για ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ" - ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

*

Επίθεση με drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς, εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ – Όλες οι εξελίξεις

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

"Ενώνουμε τις φωνές μας για ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ" 

Συμμετέχουν:

• KollektivA (full band)

• Υπεραστικοί γκρουπ (full band)

• Eliana One Woman Band

• Λάμπρος Παπαλέξης - Lampros Papalexis & Διονύσης Τελιόπουλος

 Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 στις 8.45

 Στο ανοιχτό θεατράκι (Λάμψα και Φλώρου)

 https://maps.app.goo.gl/ySyGcswrDNBnttcZ8

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων διαχρονικά και με κάθε τρόπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό που μετρά ήδη πάνω από 35 χιλιάδες νεκρούς και 85 χιλιάδες τραυματίες από την νέα γενοκτονία που διαπράττει εναντίον του το κράτος του Ισραήλ. Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος μπροστά στα 16 χιλιάδες νεκρά παιδιά της Παλαιστίνης. Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος όταν η χώρα μας εμπλέκεται και στηρίζει ενεργά το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.

Ενώνουμε τις φωνές μας για λευτεριά στην Παλαιστίνη, για να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό τον άδικο πόλεμο.

Είσοδος με προαιρετική οικονομική συνεισφορά για τα έξοδα της συναυλίας.

Με την υποστήριξη: της Γενικής Ένωσης Παλαιστινίων Εργατών και της Ένωσης Γονέων 7ου Διαμερίσματος Δ.Α.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

270 μέρες γενοκτονίας ➽ Με θεατή την ΕΕ των ΗΠΑνθρώπων ➽ Οι ιουδαιοναζί συνεχίζουν τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού ➽ 37.900 νεκροί ➽ 80.060 τραυματίες ➽ 23 Παλαιστίνιοι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ➽ Το Ισραήλ διέταξε άμεση εκκένωση περιοχών της Χαν Γιουνίς, ενόψει νέας επίθεσης ➽ 2,4 εκατομμύρια κκάτοικοι υπό ισραηλινή πολιορκία ➽ 32 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας με ζημιές ➽ Τα 20 εκτός λειτουργίας ➽ VIDEO - Tweet

*

Επίθεση με drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς, εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ – Όλες οι εξελίξεις

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Το Ισραήλ διέταξε άμεση εκκένωση περιοχών της Χαν Γιουνίς, ενόψει νέας επίθεσης (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δολοφονικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ σε όλη τη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός διέταξε την άμεση εκκένωση των ανατολικών περιοχών της Χαν Γιουνίς, κάτι που προοιωνίζεται μία άμεση στρατιωτική επιχείρηση από το κράτος-δολοφόνο.

Στις 269 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.900 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 80.060. Μέσα στις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Κώστας Γουλιάμος: Η ανασυγκρότηση του αστικού κράτους και η «επιμήκυνση» της βαρβαρότητας

(Yves Herman/Reuters © Provided by The Telegraph)

Κώστας Γουλιάμος

Η «επιμήκυνση» της βαρβαρότητας

Με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία:

Επί σειρά ετών και δεκαετιών η αστική πολιτική σε πολλές χώρες, της Γαλλίας συμπεριλαμβανομένης, χρησιμοποιεί το μηχανισμό της λεγόμενης «μεταπολιτικής» ως ένα είδος «οδικού χάρτη» με την εκλογική κατίσχυση των κομμάτων που την εκπροσωπούν και τη διαχειριστική θεραπεία της κάθε κρίσης της.

Από πολλές απόψεις, η μεταπολιτική χαλιναγώγηση, ιδιαίτερα μετά τις χθεσινές εκλογές και στην Γαλλία, υποδεικνύει και αποδεικνύει ευδιάκριτα το ρόλο του κυρίαρχου συστήματος: του καπιταλισμού.

Θα έλεγα, πιο συγκεκριμένα, πως η μεταπολιτική —παράμετρος του ηγεμονικού λόγου— αποτελεί μηχανισμό σύγχυσης και αποπροσανατολισμού, που συνδέεται με την εκκόλαψη του φαίνεσθαι, με την έμφαση στην αισθητικοποίηση της πολιτικής, την εμμονική όσο και αγοραία εικόνα και, πάντως, με την προκλητικά συστηματική αποτροπή από την ουσιοκρατία της πολιτικής.

Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις: Παναττική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας — Διεκδικούν αυξήσεις και μέτρα προστασίας του εισοδήματος (3 VIDEO)

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Παναττική κινητοποίηση τώρα έξω από το υπουργείο Εργασίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Διεκδικούν αυξήσεις και μέτρα προστασίας του εισοδήματος

Στους δρόμους του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, για πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις τους, κατεβαίνουν για άλλη μια φορά οι συνταξιούχοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποιούν τώρα νέα παναττική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας.


Δίνουμε το αγωνιστικό μας «παρών», συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουμε πραγματοποιήσει, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, εκ μέρους της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, απευθύνοντας χαιρετισμό στην κινητοποίηση.

 

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων συναντήθηκε με τον Νίκο Μηλαπίδη, γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπ. Εργασίας, στον οποίο κατέθεσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, επιχειρηματολογώντας για τον δίκαιο χαρακτήρα τους και την ανάγκη ικανοποίησής τους.

Από την πλευρά του ο Ν. Μηλαπίδης επικαλέστηκε ότι είναι νέα στα καθήκοντά της η υπουργός Εργασίας Ν. Κεραμέως, ότι χρειάζεται χρόνο για την ενημέρωσή της και ότι θα οριστεί νέα συνάντηση το επόμενο διάστημα.

Θα συνεχίσουμε στον δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αμέσως μετά τη συνάντηση.

Είναι δίκαια τα αιτήματά μας, θέλουμε και απαιτούμε λύση, επεσήμανε μιλώντας στην κινητοποίηση ο Ηλίας Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ).

Οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

- Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού.

- Νομοθετική ρύθμιση και άμεση απόδοση της 13ης και της 14ης πληρωμένης σύνταξης.

- Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015 - 2016.

- Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).

- Στις συντάξεις χηρείας να καταβάλλονται στον επιζώντα και οι δύο συντάξεις, με δικαίωμα επιλογής στο ποια σύνταξη θα κρατήσει ως κύρια και την απόδοση της δεύτερης σύνταξης στο 70% εφ' όρου ζωής.

- Η Εθνική Σύνταξη να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις.

- Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, δημιουργία ΜΕΘ και κατάργηση κάθε πληρωμής στις δημόσιες δομές Υγείας.

- Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

- Κατάργηση των χαρατσιών στις συνταγές για φάρμακα 1 ευρώ και στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις 3 ευρώ.

- Κατάργηση του 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις χηρείας (του αποβιώσαντος).

- Να ανοίξουν όλες οι δομές Υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

- Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων.

902

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Ρόκε Δάλτον: Μαρία Κεσαλάπα — Μετάφραση – Σημειώσεις: Μπάμπης Ζαφειράτος / Μποτίλια Στον Άνεμο — Και καλό μήνα!

Ρόκε  Δάλτον

Γεννήθηκε στο Σαν Σαλβαδόρ στις 14 Μαΐου 1935. Δολοφονήθηκε από «συντρόφους» του οπορτουνιστές στο Κεσαλτεπέκε, στις 10 Μαΐου 1975.

 

 

 

Roque Dalton

María Quezalapa


Μετάφραση – Σημειώσεις: Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

(Πρώτη παρουσίαση, δημοσίευση στα Ελληνικά για το BookSitting, 1/7/2024)

Φωτό: Ο Ροκίτο (14.5.1935-10.5.1975) στο Παρίσι. Από το αρχείο της οικογένειας Δάλτον

 

 

Ρόκε Δάλτον

Μαρία Κεσαλάπα

                                                                             (Παραλλαγές)

 

Ι

Ο θεός Τλάλοκ αντί το σπόρο του να ρίξει

έχυσε μέλι στη δασύτριχη της μάνας σου την κούπα

μέλι του αστερόμηλου απ’ τα γλυκόλαλα ταλάπος συναγμένο

μέλι απ’ το άνθος του ινφούντια που από τότε σε προόρισε να ’ρθείς μες στ’ όνειρό μου.

 

Ανάμεσα σε λιάνες που αργοπεθαίνουνε στης σέλβας το σαπισμένο χώμα

ανάμεσα στην αρτηριακή ρίζα του βάλσαμου που χάραζε το δέρμα των φιδιών

ανάμεσα στα φύλλα που ναυαγήσανε απ’ τον θερμό αγέρα

στις κορυφές του πιο ψηλού χυμού τούτης της γης

έπεσε αυτή να κοιμηθεί εσένα κουβαλώντας σαν άλλη της καρδιά.