Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Κυρ Κυριάκος: Θεωρεί ατομική μας ευθύνη το να γλυτώσουμε μέχρι να έρθουν τα εμβόλια από τον κανιβαλισμό της Νέας επιΔημιοκρατίας — ΚΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας: Επικοινωνιακά παιχνίδια και απόσειση ευθυνών


ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας από τον Πρωθυπουργό

Σάββατο 28/11/2020 - 18:55

Σε ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη [βλέπε κάτω], το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει:

«Ο Πρωθυπουργός ήρθε στη Θεσσαλονίκη για ανέξοδες υποσχέσεις και παιχνίδια επικοινωνίας, μαζί με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την ίδια ώρα οι συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα νοσοκομεία της περιοχής είναι πια πολεμικές. Ενδεικτικό είναι ότι οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό έχουν ξεπεράσει τους 1000, ενώ υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες κρούσματα σε υγειονομικούς.

Ο κ. Μητσοτάκης έριξε ξανά τις ευθύνες στο λαό, υπονοώντας μάλιστα με απύθμενο θράσος ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης είναι εκείνος που δεν σέβεται τους υγειονομικούς. Υποσχέθηκε ότι "το νέο ΕΣΥ θα είναι ισχυρότερο", ξέχασε όμως να αναφέρει ότι για το 2021 έκοψε 600 εκατομμύρια από το δημόσιο σύστημα Yγείας.

Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη διασπορά στην πόλη και συνολικότερα στην Περιφέρεια οφείλεται στην ανυπαρξία μέτρων για την αποφυγή συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα ΜΜΜ.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες που επέτρεψε στη μεγαλοεργοδοσία να ξεσαλώσει, μετατρέποντας τους μεγάλους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης.

Η μεγάλη διασπορά δεν αντιμετωπίστηκε με το lockdown, αφού ήταν ήδη τόσο υψηλή ώστε συνεχίστηκε ενδοοικογενειακά.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Ιουδαιοναζί: Η Διαθήκη του Αριέλ Σαρόν — Λευτεριά στην Παλαιστίνη - Οι λαοί θα νικήσουν! — 29 Νοέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης: Περιφερειακή τηλεδιάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων - Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα (VIDEO)

*

Η Διαθήκη Σαρόν

«...Αυτή η μικροσκοπική σφαγή· μπορείτε να θεωρήσετε το θάνατο 500 Αράβων σφαγή;... Και σήμερα ακόμα, προσφέρομαι εθελοντικά να κάνω εγώ τη βρωμοδουλειά, να σκοτώσω όσους Αραβες χρειαστεί...
Να τους απελάσω, να τους διώξω και να τους κάψω.
Να κάνω τον καθένα να μας μισήσει, ώστε να τραβήξω το χαλί κάτω από τα πόδια των Εβραίων της Διασποράς, να αναγκαστούν να μας έρθουν τρέχοντας...
Και μπορείτε να γράψετε ότι είμαι ντροπή για την ανθρωπότητα, δεν με νοιάζει, ίσα-ίσα. 
Δεν θέλω να είμαι καλύτερος απ’ τον Χομεϊνί, τον Καντάφι, την κ. Θάτσερ, ή τον Χάρι Τρούμαν που σκότωσε μισό εκατομμύριο Ιάπωνες με δυο καταπληκτικές βόμβες... 
Νομίζεις ότι περνάνε άσχημα οι κακοί αυτού του κόσμου;
 

Αν πάει να τους αγγίξει κάποιος του κόβουν τα χέρια και τα πόδια. 
Κυνηγούν και πιάνουν ό,τι τους έρθει όρεξη να φάνε.
Δεν υποφέρουν από δυσπεψία.
Δεν με νοιάζει αν αυτό σημαίνει ότι θα ανατιναχτούν μια-δυο συναγωγές.
Δεν μ’ απασχολεί αν με περάσετε μετά από μια δίκη Νυρεμβέργης.
Καλύτερα ζωντανός και ιουδαιο-ναζί παρά νεκρός και άγιος».

(ΑΡΙΕΛ ΣΑΡΟΝ, 1982: Συνέντευξη στον Ισραηλινό συγγραφέα Άμος Οζ, ύστερα από τις σφαγές στη Σάμπρα και στη Σατίλα).

*

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Περιφερειακή τηλεδιάσκεψη Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων - Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Κυριακή 29/11/2020 - 11:33 - Ενημέρωση: Κυριακή 29/11/2020 - 13:51

Περιφερειακή τηλεδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας, πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, σήμερα 29 Νοέμβρη, Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό. Το θέμα της τηλεδιάσκεψης είναι: «Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σταθερά στο πλευρό του δίκαιου αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Την εισαγωγική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.


Στην τηλεδιάσκεψη, εκτός του ΚΚΕ, συμμετέχουν: Ιορδανικό ΚΚ, Κόμμα Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Ισραήλ, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν, Κόμμα Λαού Παλαιστίνης, Παλαιστινιακό ΚΚ, Σουδανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, Ενοποιημένο Συριακό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας.

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής:

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Ντανιέλ Τσαβαρία: Επιχείρηση Τζόυ και Σενάρια Επιστημονικής Τρομοκρατίας

Ντανιέλ Τσαβαρία (Edmundo Daniel Chavarría Bastélica)
Σαν Χοσέ δε Μάγιο, Ουρουγουάη, 23 Νοεμβρίου 1933 – Αβάνα, Κούβα, 6 Απριλίου 2018
Μόνιμος κάτοικος Αβάνας από το 1969
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 30.XI.2016 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)

*
Με μικρή καθυστέρηση, λόγω του αφιερώματός της Μποτίλιας Στον Άνεμο, φόρο τιμής στον Φιντέλ, 25 Νοε. 2020, αλλά και η απόδοση τιμής στον άλλο μεγάλο θρύλο της εποχής μας, τον Ντιεγκίτο, δημοσιεύουμε σήμερα ένα παλιότερο αφιέρωμά μας (23 Νοε. 2018, στην Κατιούσα) για τον επίσης θρυλικό, σπουδαίο Κουβανο-Ουρουγουανό συγγραφέα, και φίλο της Ελλάδας, Ντανιέλ Τσαβαρία, που γεννήθηκε στις 23 Νοε. 1933. (Αυτό είναι το τρίτο αφιέρωμα της Μποτίλιας για τον μύθο Ελ Τσάβα).
 
*

«Δεν υπάρχουν πολλά να ζητήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη, όταν οι επαγγελματίες της τρομοκρατίας, μέσα από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχουν πάψει να εφαρμόζουν τις αχρείες μεθόδους τους ενάντια στο λαό μας, για να σπείρουν τον τρόμο και να καταστρέψουν την οικονομία μιας χώρας κυνηγημένης και αποκλεισμένης.
Μπροστά στο έγκλημα ορκιζόμαστε: Πατρίδα ή Θάνατος!
»
 
Ο Φιντέλ από την Πλατεία της Επανάστασης
,
6 Οκτωβρίου 2001, 25η επέτειος από το έγκλημα στα Μπαρμπάντος (βλ. κάτω).

* * *

Κείμενα – Μεταφράσεις κειμένων – Παρουσίαση – Σημειώσεις – Επιμέλεια
Μπάμπης Ζαφειράτος / Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη δημοσίευση Κατιούσα, 23/11/2018

***

12 Αύγ. 2010. Στην παρουσίαση του βιβλίου Το Αβοκάντο και η Αρετή, όπου για πρώτη φορά, όπως είπε ο ίδιος, είχε υποβληθεί σε δημόσια ανάγνωση.
(Φωτό: Marianela Dufflar. Πηγή φωτό: cubadebate.cu)
 
«Μια μέρα συνειδητοποίησα την ιδιαιτερότητα που μου πρόσφερε η Κουβανική Επανάσταση. Η Κούβα ήταν η μοναδική χώρα στην Δύση που αντιμετώπιζε τις ΗΠΑ με όλες της τις δυνάμεις. Όλοι οι άλλοι ήταν οι περισσότερο ή λιγότερο υποταγμένοι σύμμαχοί τους ή οι επαίσχυντοι υποτελείς τους...»
O Ντανιέλ Τσαβαρία για την Επιχείρηση Τζόυ Joy. (Βλ. και κάτω)

*

ΜΕΘ(εός φυλάξοι): ΕΣΥ να πα' να... ιαθείς στους κλινικάρχες! — Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας — Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό — ΚΚΕ: Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα - Επίταξη των ιδιωτών γιατρών (VIDEO)

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγωνιστική «υποδοχή» στον πρωθυπουργό διεκδικώντας άμεσα μέτρα ουσιαστικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας

Σάββατο 28/11/2020 - 11:37 - Ενημέρωση: Σάββατο 28/11/2020 - 13:45

*

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας από την αύξηση των κρουσμάτων και τις τεράστιες ελλείψεις

Παρασκευή 27/11/2020 - 12:25 - Ενημέρωση: Παρασκευή 27/11/2020 - 15:07

Πολεμικές (με την κυριολεκτική έννοια) είναι οι συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, σε ΜΕΘ, σε απλές κλίνες και σε άλλες υποδομές, με τους υγειονομικούς να δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι στους ασθενείς με Covid.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες παθήσεις βρίσκονται σε απόγνωση, από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μονάδες «μιας νόσου». 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να δεσμευτούν ξενοδοχεία και καταλύματα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού

Παρασκευή 27/11/2020 - 13:04 - Ενημέρωση: Παρασκευή 27/11/2020 - 13:09

Την ανάγκη δέσμευσης ξενοδοχείων και καταλυμάτων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, σημειώνει τα εξής:

«Από τη στιγμή που και επίσημα επιβεβαιώνεται ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά του κορονοϊού (από νεότερους ηλικιακά σε μεγαλύτερους) και η μετάδοση σε πληθυσμούς που διαβιούν σε κλειστές δομές (πρόσφυγες, καταυλισμοί κ.ά.) έχουν συμβάλει στην έκρηξη της πανδημίας, απαιτούνται άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίζεται τόσο το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του κορονοϊού, όσο και η ιατρική παρακολούθηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών τους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σε αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται:

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Ο Νότης, ο Χιώτης και το κακό αντιΚΚΕ συναπάντημα στον «ΣΚΑΪ»

Ραδιο-φονικό δίδυμο: «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη»
(τρεις και ξέρασαν χολέρα)

Παραλήρημα ψέματος και αντιΚΚΕ εμπάθειας

 

Τα ρέστα τους έδωσαν στη μεσημεριανή εκπομπή στον ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ» οι δημοσιογράφοι Β. Χιώτης και Ν. Παπαδόπουλος.

Αφού έπαιξαν το παιχνίδι του καλού και του κακού, με τον καλό «να σέβεται το δικαίωμα κάποιου να διαφωνεί με ένα νομοσχέδιο και να απεργεί», αλλά τον κακό να αντιτείνει πως «ναι να διαφωνείς, αλλά σε κανονικές συνθήκες, όχι τώρα!», περάσαν στο ψητό.

Αφορμή στάθηκαν οι... πληροφορίες πως

«στο λιμάνι του Πειραιά δεν λειτουργεί τίποτα, όπως συμβαίνει κάθε φορά που προκηρύσσει απεργία ένα Εργατικό Κέντρο ή οτιδήποτε...

Πήγαν 15-20 άτομα του ΠΑΜΕ, βάλανε 3 αυτοκίνητα μπροστά στην πύλη. Φύγανε, έχουνε μείνει μόνο τα αμάξια και δεν δουλεύει τίποτα!».

Εδώ δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν: 'Η λένε προφανή ψέματα, απευθυνόμενοι σε αφελείς, ή όντως η πύλη ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης έμεινε κλειστή από 3 αμάξια.

Μπάμπης Ζαφειράτος: Επίγραμμα για τον Ντιέγκολ Μαραντόνα

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, Αργεντινή, Μπουένος Άιρες
Λανούς, 30 Οκτ. 1960 – Τίγρε, 25 Νοε. 2020
(Φωτό: Αργεντινή, 3 Μαρτ. 1988)

 

Επίγραμμα για τον Ντιέγκολ Μαραντόνα

Από του Μπάιρες τα στενά και τις παραγκουπόλεις

Πάνω απ’ το γήπεδο του μαύρου κόσμου άσβηστο αστέρι

Το αριστερό του πόδι ο Φιντέλ Κάστρο οδηγούσε

Κι ο Τσε Γκεβάρα έβαζε γκολ με το δεξί του χέρι

Μπάμπης Ζαφειράτος, 26/11/2020

*

Άλλο ένα Επίγραμμα για τον Ντιέγκο

*

Σημείωση

Ο Μαραντόνα έφυγε ίδια μέρα (25 Νοε.) με τον αγαπημένο του Φιντέλ

Μπάιρες: Baires· συντομογραφία για το B–uenos Aires

«έβαζε γκολ με το δεξί του χέρι»

Είναι γνωστό ότι το μαγικό γκολ «χτυπήθηκε» με το αριστερό χέρι του θεού Ντιέγκο.

Την καθόλου ποιητική αδεία εικόνα με το δεξί χέρι την... είδα στην απάντησή του Μαραντόνα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό France Football, στις 26 Οκτ. 2020, όταν ρωτήθηκε «για το δώρο που ονειρεύεται με αφορμή τα 60α γενέθλιά του» (30/10).

«Ονειρεύομαι να βάλω άλλο ένα γκολ στους Άγγλους, αυτή τη φορά με το δεξί χέρι» (Ξεσπάει σε γέλια). «Je rêve de pouvoir marquer un autre but aux Anglais, avec la main droite cette fois-ci! (Il éclate de rire.)»

 

Όλα τα Επιγράμματα του Μπάμπη Ζαφειράτου

 




Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Απεργία στα Νοσοκομεία: Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή και παλεύουν για την υγειά μας (24 ΦΩΤΟ)

Από τη συμβολική απεργιακή κινητοποίηση στο «Αγία Όλγα» (Με το κόκκινο μπουφάν ο Θανάσης Ζαπάντης, εκπρόσωπος εργαζομένων)

ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020

Αττική: Στα νοσοκομεία ακούστηκε δυνατά το απεργιακό μήνυμα

(ΦΩΤΟ στο τέλος)

Πέμπτη 26/11/2020 - 10:19 - Ενημέρωση: Πέμπτη 26/11/2020 - 13:29

Mε συμβολικές κινητοποιήσεις οι υγειονομικοί βρέθηκαν στις πύλες νοσοκομείων της Αττικής έχοντας στο πλευρό τους φορείς και σωματεία εργαζομένων.

Στα νοσοκομεία «Αττικόν», «Μεταξά», Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», «Αγία Όλγα», «Ερυθρός Σταυρός», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, ΓΝ Νίκαιας, «Τζάνειο», «Γεννηματά», «Σωτηρία» «Παμμακάριστος» και αλλού δόθηκε το μήνυμα πως «τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», τη φωνή των εργαζομένων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία αντιμετωπίζοντας την εγκληματική ανευθυνότητα της κυβέρνησης που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους και τη ζωή των ασθενών.

Ντιέγκολ Μαραντόνα: Αργεντινή, 30 Οκτ. 1960 - 25 Νοε. 2020 — Εδουάρδο Γκαλεάνο: Ένας τρωτός θεός, αμαρτωλός, ο πιο ανθρώπινος των θεών

Παγκόσμιο Κύπελο 1986


Εδουάρδο Γκαλεάνο: Μαραντόνα

Κανένας καταξιωμένος ποδοσφαιριστής δεν είχε μιλήσει ανοιχτά εναντίον των αφεντικών του Εμπορικού ποδοσφαίρου.

Το έκανε ο πιο διάσημος και δημοφιλής όλων των εποχών, υπερασπιζόμενος τους λιγότερο διάσημους και λιγότερο δημοφιλείς παίκτες.

Ένας γενναιόδωρος και αλληλέγγυος άνθρωπος, ένα είδωλο, που μέσα σε πέντε λεπτά είχε σουτάρει τα δυο πιο αντιφατικά γκολ ολόκληρης της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Οι οπαδοί τoυ τον λάτρευαν και για τα δυο: δεν θαύμαζαν μόνο το γκολ του καλλιτέχνη, εκείνο που έβαλε με τα διαβολικά του πόδια, αλλά και το γκολ του κλέφτη —ίσως μάλιστα περισσότερο αυτό—, εκείνο που το χέρι του έκλεψε.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Μπάμπης Ζαφειράτος: Μια ακροστιχίδα στη Μνήμη του Φιντέλ

Φιντέλ Κάστρο Ρους

(Fidel Alejandro Castro Ruz)

Κούβα, Μπιράν 13 Αυγούστου 1926 – Αβάνα, 25 Νοεμβρίου 2016


 

Στη μνήμη του Φιντέλ

Μπάμπης Ζαφειράτος

 

Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε
στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης

                  ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΙΓΙΕΝ, Φιντέλ (1977)

 

Φυσάει ζεστός ο αγέρας του Χοσέ Μαρτί μες στη φυτεία
 Iμεροι πάνω απ’ τα καλάμια του Μπιράν φτεροκοπάνε
Διαβάζει ένα μικρό παιδί κι άγρια μέσα του ξεσπάνε
Ελευθερίας Στίχοι Απλοί με μια παράξενη γοητεία…
Λα Αβάνα, η Νομική Σχολή κι ο Μαρξ στα πρώτα βήματά του,

Κινεί τη σκέψη, το είναι του, φλογίζει τα ιδανικά του.
Απ’ το Μονκάδα –και μετά το «Θα μ’ αθωώσει η Ιστορία»–
Στο Ίσλα δε ΠίνοςΜεξικό, μια χούφτα νέοι· κι αυτός, πως θα ’ναι,
Τους λέει, το ’56 ελεύθεροι ή μάρτυρες· ζητάνε,
Ρεαλιστές, το αδύνατο να καταφέρουν στην πορεία·
Ο Τσε, ο Καμίλο, ο Αλμέιδα… Και ο Ραούλ πάντα μαζί του.

Ρίχνουν στον ώμο τους το όνειρο μονάχα· η δύναμή του
Οπλο θα γίνει απ’ αυτά που ξύπνιο κι όρθιο σε κρατάνε,
Υψώνεται μπροστά σου, σε οδηγάει να μη λυγάς το γόνα,
Σε αιώνια, αβάσταχτη σκλαβιά αν δε θες η ζήση σου να δύσει.

Μπαίνουν στο Granma ογδόντα δυο, γυμνοί στο θάνατο τραβάνε·
26χρονα παιδιά, μα στον τιτάνιον αγώνα
 
7 ζωές έχει καθένα τους στην Κούβα να χαρίσει.

 

(Μπάμπης Ζαφειράτος, 28 Αυγούστου 2020)

 

 

 

***

 

Σημειώσεις για τις αναφορές του ποιήματος σε σύντομο χρονολόγιο και κάτι ακόμη

Κείμενα και μετάφραση κειμένων

Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη δημοσίευση, Κατιούσα, 25/11/2020

 

Ο Φιντέλ με το βιβλίο ανά χείρας, σε ηλικία τριών ετών, στο σπίτι του στο Μπιράν.

Φιδέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους (Fidel Alejandro Castro Ruz –Φιδέλ στα Ισπανικά). Υπέγραφε Fidel Castro Ruz και για εμάς θα είναι πάντα ο Φιντέλ. Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1926 στο Μπιράν, της επαρχίας Ολγίν (Holguín), πρώην επαρχία Οριέντε. Ο πατέρας του, Άνχελ Κάστρο Αρχίς (Ángel Castro Argiz), γιος φτωχών αγροτών από τη Γαλικία, ήταν γαιοκτήμονας με φυτεία ζαχαροκάλαμου. Η μητέρα του, Λίνα Ρους Γονσάλες (Lina Ruz Gonzlez), προερχόταν από οικογένεια αγροτών της επαρχίας Πινάρ δελ Ρίο (Pinar del Río).