Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Δι' αντιπροσώπου: Με «νέους στόχους» και ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία ― Λαβρόφ: Γίνεται σαφές τοποιος δίνει τις εντολές ― Αμερικανικοί πύραυλοι χτύπησαν τη φυλακή στο Ντονιέτσκ, για να μη μιλήσουν οι φασίστες του Αζόφ (Θανάσης Αυγερινός - Video)

Με «νέους στόχους» και ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση

Αλληλοκατηγορίες για χτύπημα με δεκάδες νεκρούς Ουκρανούς αιχμαλώτους

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για πυραυλικό χτύπημα σε φυλακή στη Γιελένοβκα του Ντονέτσκ, όπου κρατούνταν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, ανάμεσά της και μαχητές του ναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έπληξε τη φυλακή με αμερικανικούς πυραύλους HIMARS και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 53 Ουκρανοί αιχμάλωτοι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

«Αυτή η σκανδαλώδης πρόκληση έχει σκοπό να τρομάξει της Ουκρανούς στρατιώτες και να της αποτρέψει από το να παραδοθούν», ανέφερε.

*

Ρωσόφωνοι: Με αμερικανικούς πυραύλους χτυπήθηκε η φυλακή στο Ντονιέτσκ Για να μη μιλήσουν οι φασίστες του Αζόφ (30/7/2022, 19:54)

*

Μπλίνκεν – Λαβρόφ: Η πρώτη τους συνομιλία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία (30/7/2022, 19:40)

Λαβρόφ: Γίνεται σαφές τοποιος δίνει τις εντολές - Οι Αμερικάνοι αναγκάζουν τους ουκρανούς να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειε

Αλληλοκατηγορίες στην πρώτη επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – ΗΠΑ από την έναρξη του πολέμου. Με νέες κυρώσεις προειδοποίησε ο Άντονι Μπλίνκεν, με τον Σεργκέι Λαβρόφ να διαμηνύει πως οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν. Στο μεταξύ, στη σκιά ενός ακόμη μακελειού, στο Ντονιέτσκ, η Μόσχα δείχνει την Ουκρανία, ενώ διαψεύδει το Κίεβο.

*

Ο φιλορώσος ηγέτης του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, ισχυρίστηκε πως το Κίεβο εσκεμμένα χτύπησε τη φυλακή για να σκοτωθούν Ουκρανοί αιχμάλωτοι, ιδίως από το Τάγμα Αζόφ, «που άρχισαν να καταθέτουν».

Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, από την πλευρά της, ανακοίνωσαν πως για το χτύπημα ευθύνεται αποκλειστικά η Ρωσία, με στόχο να στήσει προβοκάτσια, και πως ο ουκρανικός στρατός δεν πραγματοποίησε χτυπήματα την Παρασκευή στην περιοχή Γιελένοβκα.

Το Κίεβο κάνει λόγο για ένα ακόμη ρωσικό έγκλημα πολέμου και διέταξε εισαγγελική έρευνα.

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Η σωστή Ενέργεια είναι να στείλεις αυτήν την πολιτική στο διάολο ― Υπουργείο Ενέργειας - ΡΑΕ - ΔΕΦΑ: Μιλάνε για «ενεργειακή επάρκεια» της χώρας, αλλά δεν λένε κουβέντα για τη «λυπητερή» ― ΚΚΕ: Χρειάζεται σύγκρουση με τις επιλογές της ΕΕ για φθηνό ενεργειακό μείγμα (VIDEO)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΡΑΕ - ΔΕΦΑ

Μιλούν για «ενεργειακή επάρκεια» της χώρας, αλλά δεν λένε κουβέντα για τη «λυπητερή»

ΚΚΕ: Χρειάζεται σύγκρουση με τις επιλογές της ΕΕ για φθηνό ενεργειακό μείγμα

Παρασκευή 29/07/2022 - 13:28, Πηγή φωτό: Eurokinissi

«Διαβεβαιώσεις» για την «ενεργειακή επάρκεια» της χώρας, χωρίς όμως να λένε κουβέντα για το πόσο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός για το ενεργειακό μείγμα, έδωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οι επικεφαλής της ΡΑΕ και της ΔΕΦΑ, ενημερώνοντας το πρωί της Παρασκευής την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. 

Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και κυρίως τις εύλογες ανησυχίες του λαού για την επερχόμενη ενεργειακή «βαρυχειμωνιά», αναφέρθηκαν στη λειτουργία της Ρεβυθούσας, που θα αποθηκεύει και το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού μείγματος (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται με τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών, που ήδη «τρίβουν τα χέρια τους» για τα υπερκέρδη που θα αποκομίσουν.

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Μπάμπης Ζαφειράτος: Δύο επιγράμματα για τον ΟυρανοΜίκη (29.7.1925 – 2.9.2021) και ένα ποίημα με τον Μαύρο Κόκορα του Μίλτου Σαχτούρη (29.7.1919 – 29.3.2005)


ΟυρανοΜίκης! Εις τους αιώνες των αιώνων!

29 Ιουλίου 1925, Χίος – 2 Σεπτεμβρίου 2021, Αθήνα

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 1972 (Μαρκαδόρος σε χαρτόνι, 42χ34 εκ.)

*

Μίλτος Σαχτούρης, Αθήνα, 29 Ιουλίου 1919 - 29 Μαρτίου 2005

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 29.III.2018 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)

 

 

 

 

Επίγραμμα Β΄

 

Ρίτσο Ελύτη Σεφέρη και Νερούδα

Σαν τετραβάγγελο ύψωσε από ωραία πύλη

Βάψανε οι νότες κόκκινη του ουρανού τη φλούδα

Βγήκαν χρωματιστά πουλιά απ’ του λαού τα χείλη

Κι ως το Σαντιάγο την Παλαιστίνη το Πεκίνο

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Στη Σκύρο, στο Λιτόχωρο, στo Βόλο και στη Σούδα / σαν Ουκρανοί θα σφάξουμε τη ρώσικη αρκούδα ― Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη: Μεθοδεύεται η επέκταση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα μας

Η βάση της Σούδας

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Μεθοδεύεται η επέκταση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και σε άλλες τοποθεσίες της χώρας

Αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, στις ΗΠΑ

Η επέκταση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και σε άλλες τοποθεσίες συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας στις ΗΠΑ, τις συνεννοήσεις εκεί με τον Αμερικανό ομόλογό του και άλλους παράγοντες της αμερικανικής διοίκησης.

Μια εξέλιξη που μόνο κινδύνους εγκυμονεί για τον λαό στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στο Ουκρανικό, και με την Ελλάδα ευρωατλαντικό προπύργιο, κόντρα σε άλλα κέντρα.

Θυμίζουμε ότι μετά τη συνάντηση του Ν. Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, την προηγούμενη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, η ελληνική πλευρά, παραπέμποντας και στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA), εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία

«οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται πλέον στη Συμφωνία - και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη - αντικατοπτρίζουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδος».

Να σημειωθεί ότι μετά και τις δύο επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις (MDCA) τον Νοέμβρη του 2019 και τον Οκτώβρη του 2021, οι δύο κυβερνήσεις δημοσιοποίησαν 6 υποδομές, όπου εδραιωνόταν η αμερικανική παρουσία:

  • Αεροπορική Βάση Λάρισας
  • Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου)

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

New Star: Με επιτυχία η εκδήλωση αλληλεγγύης για τα 69 χρόνων από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 69 χρόνων από την επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα

Τρίτη 26/07/2022 - 23:16

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, με θέμα «Κούβα - 69 χρόνια μετά την 26η Ιουλίου 1953. Από την επίθεση στη Μονκάδα στην Επανάσταση που συνεχίζει» οργάνωσε απόψε η «NEW STAR», στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο πάρκο Ελευθερίας.

Η επίθεση του Ιούλη του 1953 από ομάδα επαναστατών που την διεξήγαγαν, υπό την ηγεσία του Φιντέλ Κάστρο, μπορεί να μην ήταν νικηφόρα, σηματοδότησε όμως την έναρξη μιας επίμονης δουλειάς, για την πολιτικο-στρατιωτική οργάνωση των Κουβανών επαναστατών που πεντέμιση χρόνια μετά οδήγησε στην έναρξη της Επανάστασης.

Τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκε στο χώρο ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1973 που μεταξύ άλλων σημείωσε τη μεγάλη αλληλεγγύη του λαού μας στον λαό της Κούβας.





Το λόγο πήρε ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα Αραμις Φουέντε Ερνάντες, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα γεγονότα της 26ης Ιούλη του 1953 συνδέθηκαν με την αφύπνιση της επαναστατικής συνείδησης στην Κούβα. Αναφέρθηκε στην επιμονή με την οποία ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός συνεχίζει να δυναμώνει την επίθεσή του στην Κούβα και εστίασε στο συνεχιζόμενο και ολόπλευρο εμπάργκο με το οποίο «έχουν στόχο να πνίξουν την οικονομία της Κούβας». Επισήμανε ότι βασική ανησυχία των εχθρών της Κούβας, είναι «το παράδειγμα που δίνει σε όλους τους λαούς», ότι «ένας λαός, όσο μικρός κι αν είναι μπορεί να αποφασίσει για το πεπρωμένο του», «να αποφασίσει σε ποιο πολιτικό σύστημα θα ζει», «πώς θα εξελιχθεί με ανεξαρτησία και κυριαρχία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συμμετείχαν ακόμα ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φρέντι Φερνάντεζ, καθώς και εκπρόσωποι διάφορων φορέων, μεταξύ των οποίων η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ προβλήθηκε σε πρώτη προβολή το κουβανικό ιστορικό ντοκιμαντέρ «Κούβα, Μονοπάτια της Επανάστασης - Πριν το 1959».

  • Στην Κούβα η κεντρική εκδήλωση για την 26η Ιούλη πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή στο Σιενφουέγος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας - Κανέλ, ενώ στη συγκέντρωση έδωσε το «παρών» ο επαναστάτης ηγέτης, Ραούλ Κάστρο.

902

Θανάσημος Παφίλης: Στις πυρκαγιές κάηκε το αφήγημα της «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού και περισσεύουν οι λέξεις «κόστος» και «όφελος» ― Εσείς και ο Κολόμβος κ. Καμίνη. Αυτός ανακάλυψε την Αμερική κι εσείς τις παρακολουθήσεις! ― Τι σημαίνει αστυνομία σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα με την εφαρμογή της Λευκής Βίβλου; «Δράση της αστυνομίας σε εποχές των κοινωνικών εντάσεων με την ανάπτυξη κινημάτων διαμαρτυρίας και διεκδίκηση διακαιωμάτων»!! ― Τι νομίζετε ότι είναι η κοινωνία; Νεκροταφείο; ― Μην πείτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα την εφαρμόσετε! ― Και τι είναι ακροαριστερή τρομοκρατία; «Εκείνοι που αμφισβητούν τις αξίες αυτού του συστήματος». Την εκμετάλλευση δηλαδή ανθρώπου από άνθρωπο»!!! ― Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Τροπολογία για τη μονιμοποίηση όλων των 5ετών, 7ετών και των εποχικών πυροσβεστών (VIDEO)

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

Στις πυρκαγιές κάηκε το αφήγημα της «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού

Τρίτη 26/07/2022 - 17:01

Με τις καταστροφικές πυρκαγιές «κάηκε το αφήγημα, το δικό σας και των προηγούμενων ''είμαστε έτοιμοι''», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπενθύμισε πως όταν το ΚΚΕ κατέθεσε τον Απρίλη Ερώτηση στη Βουλή, για την ανάγκη λήψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας, η απάντηση του υπουργείου ήταν «τα έχουμε όλα λυμένα» και «ιδού η πραγματικότητα».

Ο Θανάσης Παφίλης εξήγησε πως από όλες τις κυβερνήσεις απουσιάζει μια λέξη-κλειδί, η πρόληψη. Για παράδειγμα, στο Δάσος της Δαδιάς δεν υπάρχουν δρόμοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν μέσα οι πυροσβέστες. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού δίνεται για την προστασία των δασών, ενώ λείπουν τουλάχιστον 1.500 υπάλληλοι από τα Δασαρχεία. «Στην πυρκαγιά στην Πεντέλη είχαμε περισσότερα περιπολικά από πυροσβεστικά», ανέφερε ο  Θ. Παφίλης. Υπογράμμισε επίσης πως ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα ήταν η αφαίρεση της δασοπυρόσβεσης από τις Δασικές Υπηρεσίες.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Μπάμπης Ζαφειράτος: Επίγραμμα για τους Ήρωες της 26 Ιουλίου 1953

 

Επίγραμμα

Για τους Ήρωες του Μ-26-7

 

Κι αν στο Μονκάδα οι νέοι του Μαρτί συνάντησαν τη φρίκη
Κι αν του Μπατίστα οι γιοι είχαν του Αβέλ τα μάτια ξεριζώσει
Και τα ’δειχναν στην αδερφή του την Αϊδέε για να προδώσει
Είναι από τις στιγμές που η ήττα μετατρέπεται σε νίκη
Χιλιάδες μάτια ανοίξανε κι άρχισαν να φοβούνται οι λύκοι
Γιατί είδανε την τρομερή ματσέτα του Μονκάδα
Ν’ αστράφτει μες στα μάτια του Φιδέλ ―δίδυμη δάδα
Κι η Επανάσταση έγινε του ανθρώπου η θεία Δίκη

 

Μπάμπης Ζαφειράτος, 19 Ιουλίου 2022

 

 

Παρουσιάστηκε στις 20/7/2022, στην εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης για την 69η επέτειο της επίθεσης στον στρατώνα Μονκάδα, 26 Ιουλίου 1953.

Ελληνοκουβανικός, 20/7/2022. Δέσποινα Μάρκου, εκπρόσωπος Ελληνοκουβανικού (μέλος ΔΣ και Πρόερδος ΕΕΔΔΑ). Αραμίς Φουέντε Φερνάντες, Πρέσης Κούβας. Σαπφώ Διαμαντή, μετάφραση. Μπάμπης Ζαφειράτος.

*

Πρώτη δημοσίευση, Κατιούσα, 26/7/2022
(Για την κεντρική φωτό βλ. κάτω)

 


 

Αβέλ και Αϊδέε Σανταμαρία

 

Ο Φιντέλ και ο Αβέλ στο Σαντιάγο δε λας Βέγας, τις πρώτες μέρες του 1953, όταν διαμορφωνόταν το επαναστατικό κίνημα για την επίθεση στη Μονκάδα. (Φωτό: Granma· λεπτομέρεια. Ολόκληρη κάτω).

*

Ο Αβέλ ήταν ο πιο γενναίος, ο πιο ακέραιος, ήτανε τίμιος· τίποτα άσχημο δεν μπορεί να ειπωθεί για το πρόσωπό του.
Φιντέλ Κάστρο, στη δίκη για το Μονκάδα, 21 Σεπτεμβρίου 1953.

*

26 Ιουλίου 1953. Μια ομάδα 160 νέων εργαζομένων, η Γενιά της Εκατονταετηρίδας ―100 χρόνια από τη γέννηση του Χοσέ Μαρτί θα επιχειρήσει την αποτυχημένη επίθεση στο στρατόπεδο Μόνκαδα, στο Σαντιάγο της Κούβας, και στο Μπαγιάμο, στο στρατόπεδο Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεδες (Carlos Manuel de Céspedes, 18 Απρ. 181, Μπαγιάμο – 27 Φεβ. 1874, Σιέρα Μαέστρα).

Δικαιολογίες ή δικαίωση;


Δικαίωση

Πριν από 4 χρόνια τέτοιες μέρες, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό συνέχιζαν στο Μάτι, σε στεριά και θάλασσα, να συλλέγουν άψυχα κορμιά, θύματα της μεγάλης τραγωδίας της 23ης Ιούλη, με τον τελικό απολογισμό να ξεπερνάει τους 100 νεκρούς.

Σήμερα, 4 χρόνια μετά, η τραγωδία αυτή αξιοποιείται ως άλλοθι για να δικαιολογούνται άλλες «αφύσικες» καταστροφές και να συσκοτίζονται οι κρατικές ευθύνες.

Γιατί η αναγκαιότητα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής πρέπει να θεμελιώνεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και δράσης και όχι μόνο στην ατομική ειδοποίηση για εκκένωση οικισμών, χωριών και πόλεων.

Και όσο η κρατική ευθύνη εξαντλείται στα ατομικά καλέσματα σε εκκενώσεις ενώ την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται οι καταστροφές και αποκαλύπτεται η αδυναμία αντιμετώπισης των πυρκαγιών, οι κίνδυνοι για νέες τραγωδίες και θύματα είναι δυστυχώς μπροστά μας.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Πυρκαγιές: Συμβαίνουν και εις Παρισίους με συνταγή ΕΕ


ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με τη «σφραγίδα» της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ που θεωρεί «κόστος» τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Καθηλωμένες στο 0,5% του συνόλου οι κρατικές δαπάνες για την πυρόσβεση...

Τη βδομάδα που πέρασε, πολυήμερες πυρκαγιές έπληξαν πολλές χώρες της Ευρώπης, μετατρέποντας σε στάχτη εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τις τραγικές συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της που αντιμετωπίζουν ως «κόστος» τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των λαών και του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), για τις 27 χώρες της ΕΕ, η καταστροφή είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είχε συντελεστεί ολόκληρο το περσινό έτος, ενώ είμαστε ακόμα στα μισά της «αντιπυρικής περιόδου»...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το EFFIS, από 1/1/2022 έως 16/7/2022 οι πυρκαγιές στην ΕΕ κατέστρεψαν συνολικά 5.178.810 στρέμματα. Την ίδια στιγμή, για όλο το 2021 (χρονιά επίσης με τεράστιες καταστροφές, μεταξύ άλλων και στη χώρα μας), είχαν καταγραφεί 4.703.590 καμένα στρέμματα.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία ανά χώρα: Στην Ισπανία μέχρι τις 16/7 είχαν καεί πάνω από 1.900.000 στρέμματα, από 850.000 ολόκληρο το 2021. Στη Γαλλία 400.000 στρέμματα, από 300.000 το 2021. Στην Πορτογαλία, 460.000 στρέμματα, έναντι 250.000. Στη Βρετανία, 200.000 στρέμματα έναντι 60.000.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

New Star: Εκδήλωση αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας ― 69 χρόνια από την 26 Ιουλίου 1953 ― Η Επανάσταση συνεχίζεται ― Προβολή ντοκιμαντέρ - Καλλιτεχνικό πρόγραμμα ― Τρίτη, 26/7/2022 - ΕΑΤ/ΕΣΑ, Πάρκο Ελευθερίας, 20:00


 

ΚΟΥΒΑ -69 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 26η ΙΟΥΛΊΟΥ 1953

Από την επίθεση στη Μονκάδα στην Επανάσταση που συνεχίζεται

 

Η NEW STAR  σας καλει στην Τιμητικη εκδηλωση ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στον λαο της ΚΟΥΒΑΣ

στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.(ΜΕΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022 στις 20.00 (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ)

 

Θα μιλησει ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αραμίς Φουέντε Ερνάντες

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους

ΑΜΔΡΙΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΓΑΝΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΘΕΛΜΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΡΕΤΗ

ΚΟΡΟΜΗΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΜΑΡΑΖΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΧΟΥΡΣΟΥΛΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑ

*
Θα απαγγείλουν οι Ποιητες

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΟΥΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

*

Θα προβληθεί σε Α ΠΡΟΒΟΛΗ το ΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΚΟΥΒΑ, ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, ΠΡΙΝ ΤΟ 1959

Cuba, Caminos de Revolución - Antes del 59'

(ΔΙΑΡΚΕΙΑ 60 ΛΕΠΤΑ)

 

Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε γι’ αυτά τα γεγονότα από πρώτο χέρι, και το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ό, τι πιο κοντινό θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μια τέτοια εμπειρία. 

Ένα ντοκιμαντέρ για την Κούβα φτιαγμένο από Κουβανούς, γεμάτο με μοναδικά και συνταρακτικά πλάνα και φωτογραφίες από την Κούβα της εποχής, τις αμερικανικές αποβάσεις, τις λαϊκές εξεγέρσεις, τους νεκρούς στους δρόμους της Αβάνας, πρωτοσέλιδα, κι έπειτα τον Επαναστατικό Στρατό στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα.