Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

STUDIO new star art cinema: Το σινεμά των μεγάλων δημιουργών — «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» — Η ταινία-σταθμός του Θόδωρου Αγγελόπουλου — Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 1991 — Αποκλειστικά στο STUDIO από 3 Αυγούστου (VIDEO)

*

Η ποιητική επεξεργασία μιας από τις πιο ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές εικόνες του 20ού αιώνα.

H ελπίδα μιας ριζικής αλλαγής στις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες

*

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τονίνο Γκουέρα, Πέτρος Μάρκαρης σε συνεργασία με τον Θ. Βαλτινό

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Αρβανίτης, Ανδρέας Σινάνος

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου

Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας

Σκηνικά: Μικές Καραπιπέρης

Ηθοποιοί: Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Gregory Carr, Ηλίας Λογοθέτης, Ντόρα Χρυσικού, Βασίλης Μουγιουκλάκης, Δημήτρης Πουλικάκος

Διάρκεια: 138min

*

ΣΥΝΟΨΗ

Ένας πολιτικός, μετά από μια συνεδρίαση στη βουλή όπου εκφωνεί μάλλον μια ποιητική ανακοίνωση παρά έναν πολιτικό λόγο, εγκαταλείπει το κοινοβούλιο και το σπίτι του, κι εξαφανίζεται χωρίς ν' αφήσει κανένα ίχνος.

Ένας δημοσιογράφος που κάνει ρεπορτάζ στην παραμεθόριο για τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων φυλών, συναντά έναν άντρα που η εξωτερική του εμφάνιση ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά του αγνοούμενου πολιτικού.

Παρά τις έρευνές του και μια συνάντηση που καταφέρνει να οργανώσει ανάμεσα στον άγνωστο και τη Γαλλίδα γυναίκα του πολιτικού, η ταυτότητα του αγνώστου παραμένει ανεξακρίβωτη. Η γυναίκα δεν τον αναγνωρίζει, κι εκείνος δε φαίνεται διατεθειμένος ούτε για μια στιγμή να μας δώσει ένα σημάδι ότι δεν πρόκειται για τον πολιτικό που αγνοείται.

Σ’ αυτόν τον κατακερματισμένο κόσμο όπου έχει καταφύγει, στην απομόνωση ενός κόσμου με δικό του θεό και νόμο, συμπιεσμένο ανάμεσα σε εμπόδια, σύνορα και όρια, όλα μετεωρίζονται σε μιαν αβέβαιη πραγματικότητα…

Ζαν Μορώ (Παρίσι, 23.1.1928 - 31.7.2017): Τρελή, παθιασμένη, κτητική, μα πάνω απ’ όλα αξιαγάπητη (Φρανσουά Τρυφώ)

Ζαν Μορώ
Παρίσι, 23 Ιανουαρίου 1928 - 31 Ιουλίου 2017
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 4.VIII.2017 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)



Όρσον Ουέλς: Η καλύτερη ηθοποιός στον κόσμο.


Λουί Μπουνιουέλ: Όταν περπατά, το πόδι της τρέμει λίγο στη φτέρνα, υποδηλώνοντας μια ένταση και μια αστάθεια.


Φρανσουά Οζόν: Οι στιγμές που η Μορώ βρίσκεται στην οθόνη, η ποιότητα του αέρα στην οθόνη –και την αίθουσα- μοιάζει να αλλάζει. Όπως σχεδόν κάθε φορά που η εικόνα και η ενεργειά της γέμιζαν το πανί του σινεμά.

Γιάννης Ντουνιαδάκης: Το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι και η Ουκρανία — Χρέος η πάλη ενάντια στον πυρηνικό όλεθρο

Γιάννης Ντουνιαδάκης: Το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι και η Ουκρανία

Γ.Ντ. είναι Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.)

Σε λίγες μέρες, τα θύματα της καταστροφής της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι θα τιμηθούν για 78η φορά, δεύτερη ενόσω ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία.

Ήταν πρωινό της 6ης Αυγούστου του 1945, όταν η πυρηνική βόμβα ουρανίου με την επωνυμία «LittleBoy» («Μικρό Αγόρι») σκόρπισε για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τον πυρηνικό όλεθρο, σκοτώνοντας ακαριαία στη Χιροσίμα 110.000 ανθρώπους. Τρεις μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός χτύπησε το Ναγκασάκι με μία ατομική βόμβα πλουτωνίου, με το όνομα «FatMan» («Χοντρός Αντρας»), σκοτώνοντας ακαριαία 70.000 ανθρώπους.

Ανυπολόγιστος ο συνολικός αριθμός των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών και από τα δύο χτυπήματα, που ακολούθησαν εξαιτίας της ραδιενέργειας.

Πραγματικός στόχος του εγκλήματος ήταν οι λαοί και η ΕΣΣΔ, που είχε γίνει παγκόσμιο σύμβολο της πάλης, για το ανερχόμενο επαναστατικό και εργατικό κίνημα των λαών.

Ορθώς εποίησεν ο Κούλης / αφού δεν χόρευε ο Πατούλης / το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» και Ο Εφιάλτης στο δρόμο χωρίς λεύκες (πλέον) - VIDEO

 Ορθώς εποίησεν ο Κούλης / αφού δεν χόρευε ο Πατούλης / το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» και Εφιάλτης στο δρόμο χωρίς λεύκες (πλέον)

Απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει το πολιτικό διαζύγιο με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και αντ’ αυτού να στηριχθεί ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς για να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής.

(https://www.newmoney.gr)

*

Μητσοτάκης: Εκατοντάδες σπίτια κάηκαν αλλά… δεν είναι πολλά σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς!

Όλα καλά τα έκανε η κυβέρνηση στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, που δοκιμάζουν την Ελλάδα επί δέκα ημέρες, επιχείρησε να πείσει τους αγανακτισμένους πυρόπληκτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας επί σχεδόν δύο ώρες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ταυτόχρονα, με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη δεν ανέλαβε καμία πολιτική ευθύνη, ενώ έσπευσε να καλύψει τους πολιτικούς επικεφαλής της αντιμετώπισης της κρίσης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά, λέγοντας αόριστα ότι «θα αποδοθούν αργότερα οι ευθύνες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να αποδώσει το μέγεθος της καταστροφής, όχι στην ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους, αλλά στην κλιματική κρίση, που μας δείχνει – όπως είπε – ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Επαναλάμβανε συνεχώς το μόνο επίτευγμα ότι «δεν θρηνήσαμε θύματα» με εξαίρεση τον εθελοντή δασοπυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, ενώ υποστήριξε προκλητικά ότι η στρατηγική των εκκενώσεων απέδωσε και ότι μπορεί μεν να κάηκαν εκατοντάδες σπίτια αλλά «σώθηκαν οικισμοί» και ο αριθμός των σπιτιών που κάηκε είναι μικρός σε σχέση με το μέγεθος της πυρκαγιάς.

Μήπως περιμένει να πούμε και ευχαριστώ;

Ο Πολύγραφος - Με πληροφορίες από avgi.gr

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Αντώνης Ραλλάτος: Οι πολιτικοί συνένοχοι για το έγκλημα διαρκείας της Πολιτικής Προστασίας — Το καπιταλιστικό κέρδος, η υπονόμευση της πρόληψης, η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους, οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής και η διέξοδος με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Αντώνης Ραλλάτος: Οι πολιτικοί συνένοχοι για το έγκλημα διαρκείας της Πολιτικής Προστασίας

(Πηγή φωτό: Associated Press)

Ο Αντώνης Ραλλάτος είναι μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

Ενώ συνεχίζεται η καταστροφή απ' τις πυρκαγιές, κυβέρνηση, περιφερειάρχες και δήμαρχοι επαναλαμβάνουν με θράσος για μια ακόμα φορά το γνωστό πινγκ-πονγκ της κατανομής ευθυνών.

Τα αστικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει, μαζί με τις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις τους, διαγκωνίζονται στη διεκδίκηση του ρόλου του καλύτερου διαχειριστή των αναγκών της Πολιτικής Προστασίας, ρίχνοντας παράλληλα τις ευθύνες οι «πρώην στους επόμενους».

Γιατί όμως ενώ όλοι (όταν είναι κυβέρνηση, περιφερειακή ή τοπική διοίκηση) δηλώνουν έτοιμοι πριν από κάθε εκδήλωση φυσικής καταστροφής, μετά την εκδήλωση του φαινομένου «πετάνε την μπάλα στην εξέδρα»;

Σάββατο 29 Ιουλίου 2023

Ευρωπαϊκή Δασική Πολιτική και ο ορισμός του δάσους: Πυλώνας οι «ιδιοκτήτες» και «διαχειριστές» δασών — «Οικοσυστημικές υπηρεσίες» βασιζόμενες στην αγορά

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΑΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Πυλώνας οι «ιδιοκτήτες» και «διαχειριστές» δασών

(Πηγή φωτό: Eurokinissi)

Όλη η χώρα έχει αφεθεί στο έλεος των πυρκαγιών που καταστρέφουν δάση, δασικές εκτάσεις, απειλούν πόλεις και κωμοπόλεις, στρατιωτικοί χώροι εκρήγνυνται μαζί με τα πυρομαχικά και βέβαια ο κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης είναι ορατός.

Η κυβέρνηση με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές «άνοιξε» τη συζήτηση για τη «Διαχείριση Δασών». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, ανέλαβε να φέρει στο τραπέζι το θέμα της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στα δάση της χώρας. Και δήλωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να γίνει μέρος της πολιτικής μας. Είναι ανάγκη να εμπλακεί ώστε να βγει η καύσιμη ύλη από τα δάση και να αξιοποιηθεί από την αγορά». Πρόσθεσε πως «είναι κρίσιμης σημασίας η παροχή οικονομικών κινήτρων για τον καθαρισμό των δασών μας, η εξειδίκευση των οποίων βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης». Και στη συνέχεια μπήκε στο ψητό, λέγοντας πως «το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί επίσημα το νέο δασικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη,με εύρεση πόρων που θα δίνουν κίνητρα, προκειμένου να αξιοποιείται η καύσιμη ύλη και να μετατρέπεται σε βιοκαύσιμα για αγροτικούς και άλλους σκοπούς».

Κι όμως είναι η «Ευρωπαϊκή Στρατηγική» έως το 2030

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια συζήτηση. Τα τελευταία χρόνια, μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή, οι κυβερνήσεις μιλούν για «κλιματική κρίση», χαρακτηρίζουν «ανέφικτο να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές» και κάνουν λόγο για «ακραία φαινόμενα και πρωτόγνωρες διαστάσεις». Για να έρθει στη συνέχεια το παρασύνθημα, που είναι «η ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης των δασών».

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ο Μίκης στους αιώνες των αιώνων (2 Επιγράμματα) και ο Μίλτος Σαχτούρης για τα δάση που καίγονται


ΟυρανοΜίκης! Εις τους αιώνες των αιώνων!

29 Ιουλίου 1925, Χίος – 2 Σεπτεμβρίου 2021, Αθήνα

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 1972 (Μαρκαδόρος σε χαρτόνι, 42χ34 εκ.)

*

Μίλτος Σαχτούρης, Αθήνα, 29 Ιουλίου 1919 - 29 Μαρτίου 2005

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 29.III.2018 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)

 

 

 


 

 

Επίγραμμα Α΄

 

Όχι δεν πέθανε ο Μίκης
Είναι του Παρθενώνα οι κολόνες
Είναι της Μακρονήσου οι κοτρώνες
Της Ρωμιοσύνης η φωνή η ουρανομήκης
Canto που θ’ αντηχεί εις των αιώνων τους αιώνες

 

 

Μπάμπης Ζαφειράτος, 2 Σεπτεμβρίου 2021

 


 

 

Επίγραμμα Β΄

 

Ρίτσο Ελύτη Σεφέρη και Νερούδα

Σαν τετραβάγγελο ύψωσε από ωραία πύλη

Βάψανε οι νότες κόκκινη του ουρανού τη φλούδα

Βγήκαν χρωματιστά πουλιά απ’ του λαού τα χείλη

Κι ως το Σαντιάγο την Παλαιστίνη το Πεκίνο

Ο Πέτρουλας ο Μπελογιάννης ο Ζαπάτα

Ο Παναγούλης ο Λαμπράκης ο Σαντίνο

Με έναν ύμνο ένα canto μια σονάτα

Γίνονται άγιοι–ήρωες θαυματουργές εικόνες

Για να ’χουνε οι φτωχοί ζωή στης γης τις Δραπετσώνες

 

 

Μπάμπης Ζαφειράτος, 6 Σεπτεμβρίου 2021


 


 

 

Μίλτος Σαχτούρης


Η Στάχτη

 

Η στάχτη που μένει

το χιόνι που λιώνει

ένα μικρό άσπρο χέρι

διωγμένο

που παγώνει

 

τα δάση ψηλά με τις φωτιές

τα δάση που καίγονται

 

τα όνειρά μου

 

Ο Περίπατος (1960)

Ποιήματα (1945-1971), Κέδρος, 1977 (σ. 164)

 


Μπάμπης Ζαφειράτος, Απρίλιος 2005

(Από τη συλλογή ΑΔΕΝΤΡΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, Δίαυλος 2013)

 

 

 

 

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Μαγνησία: Σκηνικό πολέμου με την έκρηξη στη Ν. Αγχίαλο — Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις — Παραμένουν πολύ σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα — Στην πρώτη γραμμή τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ — Βασίλης Μεταξάς: Ζήσαμε στα πρόθυρα ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος — «Κόστος» για το αστικό κράτος η προστασία της ζωής (VIDEO) — ΚΚΕ: Δεν φταίει η «κλιματική αλλαγή» για την εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν φταίει η «κλιματική αλλαγή» για την εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε το εξής σχόλιο για τη συνέντευξη Τύπου του Β. Κικίλια για τις δασικές πυρκαγιές: 

«Για μια ακόμη φορά επιστρατεύθηκε από την κυβέρνηση το βολικό άλλοθι της “κλιματικής αλλαγής”, για να δικαιολογηθεί η εγκληματική απουσία ολοκληρωμένου και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού.

Ωστόσο, δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τις μεγάλες ελλείψεις και τα κενά στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία, για την απουσία μέτρων πρόληψης και τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό πρόληψης - κατάσβεσης, για τον χωροταξικό σχεδιασμό που διαμορφώνει επικίνδυνες “μεικτές ζώνες” δασικών, οικιστικών, αγροτικών και βιομηχανικών περιοχών, για την απουσία αποτελεσματικών μέτρων πυρασφάλειας σε κρίσιμες υποδομές, ακόμη και σε στρατόπεδα με επικίνδυνα πυρομαχικά.

Πρόκειται απλά για τις συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος ως περιττό κόστος και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Αυτή η πολιτική που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων, είναι ο βασικός και ο πιο μεγάλος εμπρηστής».

902

*

Β. ΜΕΤΑΞΑΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ζήσαμε στα πρόθυρα ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος - «Κόστος» για το αστικό κράτος η προστασία της ζωής

(Κείμενο κάτω)

*

ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις - Παραμένουν πολύ σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα

Πολύ σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια του λαού της περιοχής και του στρατιωτικού προσωπικού δημιουργούν οι χθεσινές εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, στη Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας, λόγω της πυρκαγιάς. 

Η περιοχή μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Οι εκρήξεις από τα βλήματα που ήταν αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση,  μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, σκόρπισαν τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Διατάχθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση τριών χιλιομέτρων και οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη.

Μπάμπης Ζαφειράτος: Στη Σωτηρία Βασιλακοπούλου τη «μικρή μας συντρόφισσα με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα»

Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1959

Φοιτήτρια του Παντείου και μέλος της ΚΝΕ

Δολοφονήθηκε στις 28 Ιουλίου 1980 στην πύλη του Εργοστασίου της ΕΤΜΑ μοιράζοντας προκηρύξεις

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 2.VI.2015 (Μελάνι, 29χ21 εκ.)

Το «Πρόσωπο» της Σωτηρίας σχεδιάστηκε με έναυσμα τους μεγαλοφυείς καταληκτικούς στίχους του Ρίτσου από το ποίημά του «Στη συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου»:

Μεθαύριο, ξέρε το, θα καταθέσουμε στο μουσείο της επανάστασης τα γυαλιά σου

σαν δυο ήλιους που φωτίζουν το δρόμο των νέων συντρόφων.

(Από το ίδιο ποίημα και ο τίτλος)

Το «Πρόσωπο» της Σωτηρίας που προτάσσεται (βλ. Δια χειρός, Πρόσωπο 31) έγινε μεν με έναυσμα τους μεγαλοφυείς καταληκτικούς στίχους του Ρίτσου στο ποίημά του για τη «Μικρή μας συντρόφισσα», αλλά νοηματοδοτεί και τα χιλιάδες επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα που αγωνίστηκαν με τη σημαία του ΚΚΕ, εμπεριέχοντας ταυτόχρονα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, που με πίστη στην τάξη μας, και με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις μας, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στην υπόθεση του αγώνα για τη νίκη του σοσιαλισμού.

(Μπ. Ζαφειράτος, Ιούλ. 2015)

Σωτηρία Βασιλακοπούλου: Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου

 

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Ψήφος Αποδήμων: Koulis and his Master´s voice


 

Koulis and his Master’s voice

 

Επί ΕΡΕ ψήφιζαν δέντρα

Πεθαμένοι νήπια ζόμπι

Τώρα ο Κούλης θέλει κέντρα

Με ΑΧΕΠΑΝΣ και με λόμπι

Που ’ναι η μόνη του ελπίδα

Να μη χάνει την παρτίδα

Αφού πλέον στην Ελλάδα

Δε φυτρώνει ούτε αγριάδα

 

Κι άρον-άρον δίχως τσίπα

—Έχουμε σου λέει χρέος—

Φέρνει νόμο made in ΗΠΑ

Για του ελληνισμού το κλέος!

Τέρμα η βία κι η νοθεία

Με εφορευτική τη CIA

Θα ψηφίζουν όλοι οι σπιούνοι

Ταις πρεσβείαις τύπου Τσούνη

 


Μπάμπης Ζαφειράτος: Απόδημος στον τόπο μου

(Πηγή φωτό: https://www.grtimes.gr)

ΑΙΣΧΟΣ: Ντράπηκε και η ντροπή — Καίγεται όλη η Ελλάδα και η Αστυνομία χτύπησε συγκέντρωση ενάντια σε έξωση μονογονεϊκής οικογένειας (VIDEO - Φωτό) — Αστυνομικοί επιτέθηκαν και έριξαν κάτω τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή (VIDEO) — Καταγγελία του ΠΑΜΕ (Tweet)

*

Η στιγμή που σπάνε την πόρτα για να πετάξουν έξω από το σπίτι της μονογονεϊκής οικογένειας


 

Κάτοικοι, εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστές δέχθηκαν επίθεση και χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ανάμεσα σε αυτούς που τους επιτέθηκαν οι δυνάμεις καταστολής ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο οποίος τελικά κατάφερε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει έξω από το σπίτι που γίνεται η έξωση.

Με συνθήματα όπως «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός, κανένας μόνος παντού ξεσηκωμός» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» απαντούν οι συγκεντρωμένοι.

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από την επίθεση της Αστυνομίας

Η Αστυνομία έχει πάει στην οδό Πολυλά, στα Πατήσια της Αθήνας, προκειμένου να προχωρήσει η έξωση μονογονεϊκής οικογένειας από το σπίτι που διαμένει, για οφειλή 800 ευρώ!!!

Η αστυνομία έχει φέρει μέχρι και drone που από το πρωί πετάει πάνω από την γειτονιά. Επιπρόσθετα τα χημικά είναι ακόμα στην ατμόσφαιρα σε μια περιοχή που βρίσκονται και παιδικοί σταθμοί. Μάλιστα την ώρα που έπεφταν τα χημικά οι εργαζόμενοι έτρεχαν να κλείσουν παράθυρα και πόρτες του σταθμού.

Στο σημείο βρίσκεται και Εισαγγελέας.

902

*

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΞΩΣΗΣ: Αστυνομικοί επιτέθηκαν και έριξαν κάτω τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή

Οργή και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων με χρήση χημικών κατά των συγκεντρωμένων που διαμαρτύρονται από το πρωί για την επιχείρηση έξωσης μονογονεϊκής οικογένειας από το σπίτι της στην οδό Πολυλά στα Πατήσια, για χρέος 800 ευρώ.

Κάτοικοι, εκπρόσωποι φορέων και συνδικαλιστές δέχθηκαν επίθεση και χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ανάμεσα σε αυτούς που τους επιτέθηκαν οι δυνάμεις καταστολής ήταν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, ο οποίος τελικά κατάφερε να περάσει τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσει έξω από το σπίτι που γίνεται η έξωση.

Σε video του τηλεοπτικού σταθμού Alpha φαίνονται άνδρες της αστυνομίας να επιτίθενται και να απωθούν βίαια τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, ρίχνοντας τον μάλιστα κάτω στο έδαφος. Ο βουλευτής του ΚΚΕ επιχειρεί να προσεγγίσει το σπίτι στο οποίο γίνεται η διαδικασία της έξωσης και διαμαρτύρεται για την παρεμπόδισή του, με τους αστυνομικούς να του επιτίθενται απρόκλητα.

902

ΠΑΜΕ: Καταγγέλλει την κυβέρνηση για την επίθεση της Αστυνομίας στα Πατήσια

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που αξιοποίησε τις αστυνομικές δυνάμεις την ώρα που καίγεται η χώρα για να επιτεθεί στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν ενάντια σε έξωση λαϊκής κατοικία στα Πατήσια. Τα σπίτια του Λαού τα σώζει ο Λαός!

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="el" dir="ltr">Το ΠΑΜΕ καταγγέλει την κυβέρνηση που αξιοποίησε τις αστυνομικές δυνάμεις την ώρα που καίγεται η χώρα για να επιτεθεί στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν ενάντια σε έξωση λαϊκής κατοικία στα Πατήσια<br><br>Τα σπίτια του Λαού<br>τα σώζει ο Λαός!