Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Θανάσημος Παφίλης: Α, εδώ είσαι Ευκλείδη... σιγά τα αίματα. Και μη λέτε ποτέ όχι στη συγκυβέρνηση... είδατε και το ΠΑΣΟΚ που έλεγε όχι τι έκανε... Δεν ξεπλένονται οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν για το έγκλημα στα Τέμπη (VIDEO)

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Θ. Παφίλης: Δεν ξεπλένονται οι ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν για το έγκλημα στα Τέμπη (VIDEO)

Τις ευθύνες των κομμάτων που κυβέρνησαν, για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνει μέτρα για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, αλλά και πλήθος άρθρων για τη στήριξη του κεφαλαίου.

«Είστε συνυπεύθυνοι και δεν μπορεί να βγάλει κανένας από σας την ουρά του απ' έξω, γιατί κινηθήκατε στη γραμμή της απελευθέρωσης και της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε δε πως όλοι τους ενέκριναν τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει τον τεμαχισμό του σιδηρόδρομου, την παράδοση του κερδοφόρου τμήματος στους ιδιώτες και την παραμονή του κοστοβόρου τμήματος της συντήρησης του δικτύου στο κράτος.

Σοφιανόν το σαφές! Ο Νίκος Σοφιανός απαντάει στους παπαχλιμίντζουρες και στα χατζηαβατάκια για τις συνεργασίες μνημονιακών και μεταμνημονιακών πολιτικών, για το αν το ΚΚΕ δεν λέει τίποτα(!) για τη Ρωσία, για τους φράχτες της ΕΕ και το λαθρεμπόριο ανθρώπινων ψυχών, για την... επικοινωνιακή εμφάνιση του Κουτσούμπα στη Γαλλία, για τον κόσμο που θα πεθαίνει δουλεύοντας πριν τα 67, για το μεγάλο κομμάτι του λαού που αντιτίθεται στο εχθρικό ΝΑΤΟ και στην εχθρική ΕΕ, για το έγκλημα στο Μάτι και στα Τέμπη, για τη σίγουρη ψήφο στο ΚΚΕ (VIDEO)

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ

Με ισχυρό ΚΚΕ μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με ισχυρό ΚΚΕ, ο λαός έχει τη δύναμη να τιμωρήσει και να δώσει θετική διέξοδο στη χώρα, να βάλει φρένο στον κατήφορο που πληρώνουμε ακριβά, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ1. 

Σημείωσε ότι αυτό που ζούμε δεν ήρθε από το πουθενά, είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών και μεταμνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσαν όσοι κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα είτε ως αυτοδύναμες κυβερνήσεις είτε ως κυβερνήσεις συνεργασίας.


Αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ διαδήλωσε και στη ρωσική και στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Σημείωσε ότι ο λαός είναι αντίθετος στην εμπλοκή της χώρας στη σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και ΗΠΑ με Ρωσία και Κίνα που γίνεται στην Ουκρανία.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ανησυχείτε μήπως στις εκλογές εκφραστεί η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια όπως εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη — Τα πανό στις μεγάλες διαδηλώσεις γράφουν: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”. Εσείς σταθερά και με όλους τους τρόπους, απαντάτε τα κέρδη τους... Εμείς απαντάμε: οι ζωές μας... — Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που φτιάξατε και εσείς της ΝΔ, και εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και εσείς του ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα “μιας χρήσης”. Θυμάστε; Το Ποτάμι, το ΛΑΟΣ, τους ΑΝΕΛ, άλλους, κάθε καρυδιάς καρύδι (VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ανησυχείτε μήπως στις εκλογές εκφραστεί η λαϊκή οργή όπως έγινε με το έγκλημα στα Τέμπη

Ανησυχείτε μήπως στις εκλογές εκφραστεί η λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια όπως εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Tο έγκλημα στα Τέμπη είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το εκβιαστικό δίλημμα της ακυβερνησίας ή της σταθερότητας, ενώ αυτή η αντιλαϊκή πολιτική μεγαλώνει την ανασφάλεια και την αστάθεια στη ζωή του λαού και στον στόχο της σταθερότητας συναντώνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιος και πώς θα κυβερνήσει, αλλά για ποιον και τι θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση.

Κατέδειξε τη στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων σε βασικές ενότητες που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, η «πράσινη μετάβαση» που την πληρώνει ο λαός με την ακρίβεια, η «απελευθέρωση», η εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία και στα επικίνδυνα σχέδια ΝΑΤΟ και ΗΠΑ που οδηγούν και σε επώδυνους συμβιβασμούς στα Ελληνοτουρκικά.

Υπογράμμισε ότι αυτές οι βασικές ενότητες είναι στα κυβερνητικά προγράμματα των αστικών κομμάτων και για αυτό η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι είτε περιορισμένη είτε ανύπαρκτη.

Σχολιάζοντας τα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών, τόνισε ότι ο λαός τα έχει δει όλα και τους έχει δοκιμάσει σε διάφορα κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με κόμματα μιας χρήσης.

Ειδικά για το έγκλημα στα Τέμπη, υπογράμμισε πως κανένα μέτρο στήριξης των οικογενειών των θυμάτων δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις εγκληματικές ευθύνες, τονίζοντας ότι οι κυβερνήσεις έδωσαν τα ρέστα τους για να υλοποιηθεί η πολιτική ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου με κριτήριο το κέρδος, αντίθετα το ΚΚΕ έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την προστασία της ζωής. Τόνισε πως μόνο ο λαός σώζει τον λαό με ένα ισχυρό ΚΚΕ.

Ολόκληρη η ομιλία

Τι ακριβώς κάνετε σήμερα, με αυτό το πολυνομοσχέδιο; Επιχειρείτε να κλείσετε μια σειρά από αντιλαϊκές εκκρεμότητες, λίγο πριν κλείσει η βουλή και προκηρυχτούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου. Γι αυτό και κάτω από τον προσχηματικό τίτλο “στήριξη των πληγέντων” - πιο σωστά των πληγέντων από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη - στριμώχνονται ένα σωρό άρθρα, άσχετα μεταξύ τους, τα οποία όμως αφορούν σε σοβαρά ζητήματα που πλήττουν διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.

Λιάνα Κανέλλη: Υπάρχει σταθερότητα πάνω σε παλούκι και σταθερότητα πάνω στα πόδια σου... Ψηφίζεις και για αντιπολίτευση (VIDEO)

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

Το ΚΚΕ έχει ανοδική πορεία στην εκτίμηση και την ψήφο του λαού

Χρειάζεται ένα πάρα πολύ ισχυρό ΚΚΕ, που δείχνει ότι έχει ανοδική πορεία στην εκτίμηση και την ψήφο του λαού, τόνισε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής και υποψήφια βουλευτής του Κόμματος στην Α' Αθήνας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον «ΑΝΤ1». 

«Δύναμη θέλουμε και θα την πάρουμε», σημείωσε και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ διαφέρει επί της ουσίας με τα κόμματα που έχουν αντιλαϊκό προσανατολισμό με βάση τις πολιτικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ανέφερε ακόμα ότι την επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι όσες εκλογές κι αν γίνουν, προς τα πάνω θα πηγαίνει το ΚΚΕ, διότι δεν παζαρεύει συμμετοχή στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

902

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Μπάμπης Ζαφειράτος: Συνομιλώντας με τον Μίλτο Σαχτούρη (29.7.1919 – 29.3.2005)

Μίλτος Σαχτούρης

Αθήνα, 29 Ιουλίου 1919 – 29 Μαρτίου 2005
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 29.III.2018 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)

 

 

Μπάμπης Ζαφειράτος

Συνομιλώντας με τον Μίλτο Σαχτούρη

 

 

Όμορφες Μερες!

 

Ο Μαύρος Κόκορας

 

Γέλασε
ο μαύρος κόκορας
όταν του είπαν πως θα τον σφάξουν
όταν όμως ήρθε η ώρα
η κακή του ώρα
έκλαψε ο μαύρος κόκορας
έκλαψε ο μαύρος κόκορας.

 

Μίλτος Σαχτούρης

 

Όμορφες μέρες
δικάζουν ερήμην μας.

 

Οι μεν, κινούμενοι αδιάκοπα,
σε κοινή θέα εκτεθήκαμε.
Οι δε, ακίνητοι σε μεγάλο παζάρι,
ελπίσαμε σε καλύτερη τύχη.

 

Παλιότερα βέβαια, και οι μεν και οι δε,
είχαμε δώσει υποσχέσεις.

 

Κύλησε έκτοτε πολύ νερό.

 

Τώρα ζωή που εξωραΐστηκε η ζωή μας.
Η συμπεριφορά της πόλης φιλόξενη, ζεστή.
Όλα οικεία,
με μια ανάρμοστη, είναι αλήθεια, οικειότητα.

 

Μα έστω κι αν βλέπαμε την υποψία να γέρνει στα «υπέρ»
–την αίσθηση της φαινομενικής επιτυχίας–
θα μας διέψευδε εντέλει ο μαντρότοιχος
με τα ύπουλα γυαλιά στην κορυφή του.

 

Και η απόδρασή μας αναβάλλεται για αύριο.

                                                                      Απρίλιος 2005

 


 

Μεταφερόμεθα

 

γιατί εφέτος στ’ αλήθεια εφοβήθηκα
την παγωνιά τη μοναξιά το κρύο
κι αυτά τα ελάφια που περνούσαν ύπουλα
τη νύχτα κάτω απ’ την ψυχή μου

 

Μίλτος Σαχτούρης

 

Κάποτε είπαμε να ξενοικιάσουμε
τα σπίτια που μας βάραιναν
και να στοιβάξουμε τα πράγματά μας
–πράγματα λιγοστά αγορασμένα με χίλια παζάρια–
σ’ ένα μικρό φορτηγό
για τ’ άδεια προάστια.

 

Κάποτε υποσχεθήκαμε να πούμε καινούργια τραγούδια.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Από τους Οικολόγους στην Ελληνική Λύση: Μια δουλίτσα δρόμος — Μικρά κόμματα... μεγάλοι σύμμαχοι του συστήματος

«Μικρά κόμματα»... μεγάλοι σύμμαχοι του συστήματος!

Κάθε φορά που το σύστημα βλέπει ότι δεν μπορεί με τα διαθέσιμα εργαλεία να απορροφήσει την οργή, τότε επιστρατεύει διάφορες εφεδρείες.

Προφανώς οι εφεδρείες δεν αποτελούνται μόνο από κόμματα, όμως πάντα αυτό τον ρόλο θα παίξουν και κάποια κόμματα, τα διαφημιζόμενα από ορισμένα media ως «μικρά κόμματα».

Αυτό έχει εμφανιστεί σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις και για να μην επεκταθούμε, θα μείνουμε σε παραδείγματα από το 2009 και μετά.

Στις ευρωεκλογές του 2009 εξέλεξε ευρωβουλευτή το κόμμα Οικολόγοι Πράσινοι.

Ήταν ένα «μικρό κόμμα» που έλαχε μίας σύντομης αλλά κρίσιμης προεκλογικής υπερπροβολής του από αστικά ΜΜΕ.

Ύστερα από διάφορα σκαμπανεβάσματα το 2015 το «μικρό» αυτό κόμμα συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα υπουργοποίησε στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων.

Τους θυμάται κανείς ως κόμμα;

Όχι, αφού απορροφήθηκαν από πιο ισχυρό πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για «μικρό κόμμα» μια χαρά την έκανε τη δουλίτσα του για λογαριασμό του συστήματος...

Αλοζανφάν! Νέα τεράστια διαδήλωση στη Μασσαλία (VIDEO-ΦΩΤΟ)

ΓΑΛΛΙΑ

Νέα τεράστια διαδήλωση τώρα στη Μασσαλία (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Νέα τεράστια διαδήλωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Μασσαλία, στο πλαίσιο της σημερινής πανεθνικής απεργίας.

Ο κόσμος για άλλη μια φορά πλημμυρίζει το λιμάνι της πόλης, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα και ξεκαθαρίζοντας ότι με τον αγώνα του θα το καταργήσει στην πράξη.

Οι δρόμοι μικρών και μεγάλων πόλων σε όλη τη Γαλλία αρχίζουν να πλημμυρίζουν από τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους μαθητές σε όλη τη χώρα, καθώς αυτή την ώρα ξεκινούν οι απεργιακές συγκεντρώσεις.

Από το πρωί η χώρα βρίσκεται σε αγωνιστικό αναβρασμό, τους απεργούς να προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις. 

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε η κάμερα στο Μπιάριτζ, στη γαλλική Χώρα των Βάσκων, στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου οι απεργοί στο αεροδρόμιο της πόλης, με μία εντυπωσιακή δράση τους, έδωσαν ένα κόκκινο χρώμα στη σημερινή απεργία.

Στη Ρεν, από νωρίς το πρωί οι απεργοί, έχουν αποκλείσει κεντρικούς δρόμους, και καλούν στις νέες διαδηλώσεις που θα γίνουν στην πόλη!

Στη Βρέστη, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης, η συμμετοχή στη συγκέντρωση είναι τεράστια πριν καν να ξεκινήσει η διαδήλωση.

Ανάλογες εικόνες καταγράφονται στη Νάντη...

...και στο Μονπελιέ

Στο Παρίσι, πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες συγκεντρώσεις, διαδηλωτές προχώρησαν στον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών στο Gare de Lyon σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον Σεμπαστιέν, έναν σιδηροδρομικό εργάτη που τυφλώθηκε στο αριστερό μάτι από χειροβομβίδα την περασμένη Πέμπτη.

Στη Χάβρη, η διαδήλωση ξεκίνησε με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους χιλιάδες λιμενεργάτες.

902

 

Επειδή έχουνε στραβή στη βάρδια τους οι ανεμοδούρες: Ερώτησή του ΚΚΕ για την αντιπυρική περίοδο — Η πυροπροστασία δεν είναι κόστος — Να εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και όλο το μόνιμο προσωπικό σε Πυροσβεστική και Δασικές Υπηρεσίες

Δεν είναι κόστος η πυροπροστασία! - Μέτρα προστασίας της ζωής και των δασών

Ουσιαστικά μέτρα για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο όπως η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, καθώς και η στελέχωση των δασικών υπηρεσιών και του Πυροσβεστικού Σώματος με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ζητά με Ερώτησή της σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Κλιματικής Κρίσης, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και παραμένουν όλες οι αιτίες και οι αρνητικοί παράγοντες, που τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην εκδήλωση και την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών.

Είναι σχεδόν ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας.

Παραμένουν οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας. Παραμένει ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός της πρόληψης από την κατάσβεση με το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στην καταστολή.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Επειδή ο καπιταλισμός είναι οι κρίσεις του: Όταν ακούς για τη θωρακισμένη οικονομία να ξέρεις πως είσαι γυμνούλι ανάμεσα στους λύκους — Τα αστικά επιτελεία για τις χρεοκοπίες τραπεζών

Όταν ακούς για τη θωρακισμένη οικονομία να ξέρεις πως είσαι γυμνό ανάμεσα στους λύκους — Επειδή ο καπιταλισμός είναι οι κρίσεις του

ΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

«Θερμομετρούν» τον άρρωστο, αλλά κρύβουν την ανίατη αρρώστια

Με μια σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων εφησυχασμού υποδέχτηκαν τα αστικά επιτελεία τις ειδήσεις για την πτώχευση των αμερικανικών τραπεζών και της Credit Suisse, επιχειρώντας να «ξορκίσουν» το ενδεχόμενο επέκτασης των προβλημάτων και στο υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά κυρίως το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Η ανησυχία βέβαια δεν κρύβεται, και η εικόνα των «πρώτων βιολιών», όπως π.χ. όλων των διευθυντών των «συστημικών τραπεζών» και του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών να αρθρογραφούν με τα ίδια επιχειρήματα για το πόσο «θωρακισμένο» είναι το τραπεζικό σύστημα, είναι χαρακτηριστική.

  • Θυμίζουμε ότι όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση του 2008-2009 στις ΗΠΑ, και τότε όλοι διαβεβαίωναν ότι η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβάται, ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη.

Μία προς μία όμως οι δηλώσεις εφησυχασμού αποτελούν στην πραγματικότητα λόγο ανησυχίας και δράσης για τον λαό, απέναντι στην πολιτική που σε κρίση και ανάπτυξη φορτώνει τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί οι αγώνες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για το λαό — Οι κυβερνήσεις είναι σαν τα τρένα. Το πού θα πάνε δεν το καθορίζει ο “μηχανοδηγός”, το καθορίζουν οι ράγες. Όταν τις ράγες τις έχει φτιάξει το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς, εκεί θα πάνε και τα τρένα, δηλαδή οι κυβερνήσεις — Κυβέρνηση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φτιάξουν και ήδη γίνονται τέτοιες διεργασίες. Το ζήτημα είναι ποιος θα βρεθεί απέναντί της για να έχει στήριγμα ο λαός

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΣΟΥΜΠΑΣ

«Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί οι αγώνες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για το λαό»

Συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής και τον δημοσιογράφο Αντώνη Αντζολέτο έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Μόνο ένα «ναι» δικό σας θα καθιστούσε ρεαλιστική την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης από την κάλπη της απλής αναλογικής. Γιατί αρνείστε αυτή την πρόταση;

Δεν θα αποφύγω την ερώτησή σας, αλλά επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο κάλεσμα απευθύνει στο ΠΑΣΟΚ και το Μέρα25. Κάποιοι, μάλιστα, πρώην υπουργοί συμπεριέλαβαν και τον Βελόπουλο.

Τελευταία ακούμε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζουν ότι τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι «μη συνθέσιμα». Καμία αντίρρηση, απορώ όμως γιατί τους πήρε 11 χρόνια να το παραδεχτούν και τόσο καιρό κορόιδευαν ασύστολα τον κόσμο…

Σήμερα δεν είμαστε ούτε στο 2012-2015, ούτε στο 2019. Ζήσαμε και τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλες αλλαγές και τις υποσχέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη και καλές δουλειές. Και το αποτέλεσμα για το λαό ήταν τραγικό. Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό.

Συμβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις είναι σαν τα τρένα. Το πού θα πάνε δεν το καθορίζει ο “μηχανοδηγός”, το καθορίζουν οι ράγες.

Όταν είσαι σε λάθος ράγες θα ακολουθήσεις και λάθος κατεύθυνση.

Όταν τις ράγες τις έχει φτιάξει το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς, εκεί θα πάνε και τα τρένα, δηλαδή οι κυβερνήσεις.

Συνεπώς, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε τα κόμματα που θα είναι “μηχανοδηγοί” και “σταθμάρχες” της ίδιας πολιτικής, αλλά να ξηλώσουμε τις ράγες και να φτιάξουμε άλλες, αν θέλουμε να πάμε σε άλλη κατεύθυνση.

Αποκλείετε το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή του ΚΚΕ;

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Μέρες που 'ναι: Για την τιμή του ΝΑΤΟ την αγία και της πατρίδος τη λεηλασία — Ξανά «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις ΝΑΤΟικές δαπάνες

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Ξανά «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις ΝΑΤΟικές δαπάνες

Πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στους στόχους του ΝΑΤΟ, αναδεικνύεται και για το 2022 η Ελλάδα, με τον λαό να χρυσοπληρώνει άλλη μια χρονιά τις επικίνδυνες προτεραιότητες της ντόπιας αστικής τάξης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της λυκοσυμμαχίας, που δημοσιοποιήθηκε μέσα στη βδομάδα, σε ένα συνολικό ποσό στρατιωτικών δαπανών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, 1,052 τρισ. δολάρια (το υψηλότερο της δεκαετίας, σε άλλο ένα δείγμα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων), η Ελλάδα εμφανίζεται να δαπανά το 2022 7,4 δισ. ευρώ, πολύ πάνω κι από τα 6,7 δισ. του 2021, που θεωρείται το υψηλότερο έως τότε ποσό που πήγε σε τέτοιες δαπάνες.

Το ποσό αναλογεί σε 3,54% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον ΝΑΤΟικό στόχο 2% ετησίως του ΑΕΠ κάθε κράτους - μέλους να πηγαίνει σε στρατιωτικές δαπάνες. Μάλιστα, όπως και το 2021 (με το 3,7% τότε), έτσι και το 2022 η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον σχετικό δείκτη, καθώς προσπερνά και τις ΗΠΑ, που το 2022 δαπάνησαν το 3,46% (και το 2021 το 3,48%) του ΑΕΠ τους για τα πολεμικά τους σχέδια.

Η Ελλάδα υπερκαλύπτει και τον δεύτερο επιμέρους στόχο του ΝΑΤΟ, από τις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες το 20% να πηγαίνει για «μείζονες εξοπλισμούς». Το 2022 έδωσε το 45,33% (από 37,24% το 2021), πίσω μόνο από την Ουγγαρία (48,02%).

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Αλοζανφάν! Δημήτρης Κουτσούμπας: Οι αγώνες των εργαζομένων φέρνουν την ελπίδα, γράφουν Ιστορία — Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από το πλημμυρισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές Παρίσι την Πέμπτη, ημέρα πανεθνικής απεργίας, όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετέφερε την αλληλεγγύη του Κόμματος και των εργαζομένων της χώρας μας στην εργατική τάξη, τοn λαό και τη νεολαία της Γαλλίας που δίνουν εδώ και εβδομάδες έναν εμβληματικό αγώνα ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν (VIDEO) — Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό σας — Σύσκεψη και συζήτηση με τους Έλληνες μετανάστες στη Γαλλία — Αναντικατάστατος ο ρόλος των Κομμουνιστικών Κομμάτων (7 VIDEO - 12 ΦΩΤΟ)

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Συγκλονιστικές εικόνες: Οι αγώνες των εργαζομένων φέρνουν την ελπίδα, γράφουν Ιστορία

Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από το πλημμυρισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές Παρίσι την Πέμπτη, ημέρα πανεθνικής απεργίας, όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετέφερε την αλληλεγγύη του  Κόμματος και των εργαζομένων της χώρας μας στην εργατική τάξη, τοn λαό και τη νεολαία της Γαλλίας που δίνουν εδώ και εβδομάδες έναν εμβληματικό αγώνα ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν επίσης και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιοι βουλευτές Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου και Γιώργος Πέρρος.

Στην πλατεία της Βαστίλης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στη συγκέντρωση των συνδικάτων της CGT:

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Ο Δ. Κουτσούμπας στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Παρίσι

Κοινός ο αγώνας των εργαζόμενων σε Γαλλία και Ελλάδα τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των γαλλικών συνδικάτων στην πλατεία Βαστίλης, στο Παρίσι.

H δήλωση:

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Αλοζανφάν! «Νίκη στους απεργούς της Γαλλίας» — Συγκέντρωση στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα — Πανεθνική απεργία στη Γαλλία: Με πρωτοφανή συμμετοχή οι απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα — Δημήτρης Κουτσούμπας: Κοινός ο αγώνας των εργαζόμενων σε Γαλλία και Ελλάδα, δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των γαλλικών συνδικάτων στην πλατεία Βαστίλης, στο Παρίσι (6 VIDEO - 11 Tweet - 20 Φωτό)

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

«Νίκη στους απεργούς της Γαλλίας» - Συγκέντρωση στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα

«Νίκη στους απεργούς της Γαλλίας». Με συγκέντρωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία, σωματεία και μαζικοί φορείς διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Γαλλίας και στη νέα πανεθνική τους απεργία ενάντια στην αντεργατική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.

«Σε Ελλάδα και Γαλλία κλέβουν τη ζωή, ποτάμι θα τους πνίξει η λαϊκή οργή», φώναξαν εργαζόμενοι και νεολαία και διαμήνυσαν: «Ασφάλιση - Υγεία - σύνταξη - δουλειά, δεν θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά».  

Το δικό τους «παρών» με πικέτες, συνθήματα και τραγούδια στη γλώσσα τους έδωσαν Γάλλοι φοιτητές που βρίσκονται στη χώρα μας. Οι συγκεντρωμένοι άναψαν καπνογόνα στα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας και ένωσαν τη φωνή τους: «Από την Αθήνα μέχρι το Παρίσι, το δίκιο κι η ζωή στο τέλος θα κερδίσει».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Οι Γάλλοι φοιτητές ξάπλωσαν συμβολικά στον δρόμο.














«Για τους καπιταλιστές τα κέρδη αξίζουν περισσότερο από τη ζωή μας», ανέφερε στον χαιρετισμό της Γαλλίδα φοιτήτρια από το πανεπιστήμιο της Λυών. «Εκ μέρους όλων των Γάλλων που βρίσκονται στην Αθήνα σας ευχαριστούμε», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων είναι κοινός.