Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

Σε κενό αέρος: Το άθλιο μέλλον του καπιταλισμού δεν Cookουλώνεται

Enjoy your flight... σε κενό αέρος
Το μάθημα της «Thomas Cook»
Του
Γρηγόρη ΛΙΟΝΗ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Οικονομίας της

Ο ελιγμός «απότομης προσγείωσης» που πραγματοποίησε το καινούργιο ρωσικό αεροπλάνο «Su57» κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων, εντυπωσίασε ακόμα και τους ειδικούς ώστε να την χαρακτηρίσουν ακόμα και καινούργιο τρόπο προσγείωσης των πολεμικών αεροσκαφών.
Ωστόσο, σπάνια μια «απότομη προσγείωση» είναι φαινόμενο για πανηγυρισμούς. Συνήθως σχετίζεται με κάποια αστοχία, κάποιο σφάλμα και συχνά είναι προοίμιο ακόμα και συντριβής.
Η πρόσφατη «κατάρρευση» του πολυεθνικού τουριστικού μονοπωλίου της «Thomas Cook» (TC) ισοδυναμεί με μια τουλάχιστον «απότομη προσγείωση».
Έρχεται να θέσει, τουλάχιστον, υπό αμφισβήτηση τους πανηγυρισμούς των τελευταίων μηνών, τις αντιδικίες ανάμεσα στα δύο μεγάλα αστικά κόμματα για το ποιος πρέπει να πιστωθεί το «αναπτυξιακό άλμα», και να φέρει στο προσκήνιο τις πραγματικές επιπτώσεις της περιβόητης εξωστρέφειας, που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των αστικών επιτελείων όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» δεν αιφνιδιάστηκαν.
Η αρθρογραφία της εφημερίδας είχε το προηγούμενο διάστημα αναδείξει την πορεία επιβράδυνσης και τον κίνδυνο νέας κρίσης της διεθνούς οικονομίας καθώς και ότι η εξωστρέφεια της εγχώριας οικονομίας θα «αποβεί μπούμερανγκ» καθώς ένας μικρός κλυδωνισμός της διεθνούς οικονομίας θα έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία.
Η «κατάρρευση» της «Thomas Cook»
H «Thomas Cook» ήταν το αρχαιότερο και ένα απ' τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία σ' ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1841 στη Βρετανία και σταδιακά εξελίχθηκε σε έναν πολυεθνικό όμιλο με 21.000 εργαζόμενους, ετήσιο τζίρο της τάξης των 13 δισ. ευρώ, με έναν ιδιόκτητο στόλο 117 αεροπλάνων, θυγατρικές σε πάνω από 15 χώρες στην ΕΕ αλλά και στη Ρωσία και στην Κίνα και πουλούσε κάθε χρόνο τουριστικά πακέτα σε περίπου 20 εκατ. τουρίστες.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία: Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει! ─ ΚΝΕ και 36 Οργανώσεις Νεολαίας: Το μέλλον δεν μπορεί να απαγορευτεί!


*
*
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει!
Ανακοίνωση για το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου
Σάββατο 28/09/2019 - 21:09
Τα κόμματα που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» «καταδικάζουν το άθλιο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού που σχεδιασμένα η ΕΕ προωθεί». Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία τονίζει:
«Το εν λόγω ψήφισμα προωθεί την ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού ξεπλένοντας τους φασίστες και τη δράση τους, εκφράζοντας μίσος για την πάλη των λαών. Η συκοφαντία ότι ο σοσιαλισμός εξισώνεται με το φασισμό στο όνομα του ολοκληρωτισμού αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι ο φασισμός αποτελεί γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού. Κοινή οικονομική τους βάση αποτελεί η εξουσία των μονοπωλίων, την οποία μόνο ο σοσιαλισμός ανατρέπει.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΝΤ-ΝΔΤ: ...Σκάσε και τράβα κουπί ─ «Η νέα κυβέρνηση αξίζει αναγνώριση [μπλα, μπλα, μπλα], αλλά ένα σημαντικό κομμάτι της δομικής μεταρρύθμισης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται ακόμη μπροστά μας»

ΔΝΤ
Ζητάει από το λαό άλλα 15 χρόνια «κουπί», νέες περικοπές συντάξεων, φόρους, πλειστηριασμούς και αντεργατικές ανατροπές
Παρασκευή 27/09/2019 - 18:01
Στη λογική «σοκ και δέος» είναι οι προτάσεις που κατέθεσε το ΔΝΤ στα πλαίσια της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς συστήνει να συνεχιστούν οι περικοπές στις συντάξεις, να εφαρμοστεί κανονικά η μείωση του αφορολόγητου, να καταργηθεί και η παραμικρή προστασία της λαϊκής κατοικίας και να ενταφιαστούν τελείως οι συλλογικές συμβάσεις, προκειμένου να τονωθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Στη δήλωση συμπερασμάτων για τις επαφές που είχε στην Αθήνα, το κλιμάκιο του Ταμείου αναγνωρίζει στην κυβέρνηση ότι
  • «έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή» ως προς την υλοποίηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας όμως πως «χρειάζεται άμεσα μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλους τους τομείς πολιτικής, προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική εντός της νομισματικής ένωσης, να εξαλείψει το πλεονάζον χρέος και να πετύχει περισσότερη ανάπτυξη».
Παρουσιάζοντας στους δημοσιογράφους τα βασικά συμπεράσματα της αξιολόγησης, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Π. Ντόλμαν εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 εμφανίζει «δημοσιονομικό κενό» και κάλεσε την κυβέρνηση να το καλύψει με μέτρα «φιλικά προς την ανάπτυξη».
Το θέμα αυτό απασχόλησε και τις επαφές της κυβέρνησης με τα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς αναζητούνται τρόποι για να επιμεριστεί στο λαό η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων.
Άλλα 15 χρόνια...
Το Ταμείο σημειώνει στην δήλωση συμπερασμάτων ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί κοντά στο 2% το 2019 και το 2020. Ωστόσο, με την πρόβλεψη για μακροχρόνια ανάπτυξη στο 0,9%, υποστηρίζει πως
«θα χρειαστεί μιάμιση δεκαετία ακόμη μέχρι να φτάσει το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα»!!!
Επίσης, καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους «να συναινέσουν σε μια μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ, από το 2020, προκειμένου να απελευθερώσουν τη δυναμική της ανάπτυξης».

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

AνθΗΠΑτος Κυριάκος Μητσοτάκης: Λαμβάνω την τιμή... Θα προωθήσουμε την ατζέντα μας με έναν πολύ πιο επιθετικό τρόπο ─ Ψήφος στα... δέντρα εξωτερικού χώρου ─ Και οι βάσεις με τα κλειδά στο χέρι ─ ΚΚΕ: Με «θετικό προσημο» κατά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων

*
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ «BLOOMBERG»
«Με πιο επιθετικό τρόπο» θα προχωρήσει την αντιλαϊκή πολιτική
Πέμπτη 26/09/2019 - 09:32 - Ενημέρωση: Πέμπτη 26/09/2019 - 10:04
«Με πιο επιθετικό τρόπο» θα υλοποιήσει την πολιτική εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως με σαφήνεια αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο «Bloomberg».
Αναφέρει χαρακτηριστικά πως
«σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι υπάρχει ένα αίσθημα αισιοδοξίας γύρω από την Ελλάδα που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με έναν πολύ πιο επιθετικό τρόπο». Διαβεβαιώνει πως προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Δηλώνει πως «έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολες τις επενδύσεις για τις επιχειρήσεις, τις ελληνικές όπως επίσης και για τις ξένες, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και ο στόχος μου είναι πολύ απλός: Θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχόλιο για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
Πέμπτη 26/09/2019 - 17:15
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, αναφέρει:
«Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσδώσει "θετικό πρόσημο" στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ν.Υόρκη και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, η ωμή αλήθεια για τα λαϊκά συμφέροντα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση.
Η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βαθαίνει και βάζει το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό παραμένουν και οξύνονται, ενώ οι κυβερνητικές κινήσεις για επενδύσεις και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, συνδυάζονται με τη σκληρή επίθεση κατά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία να επαγρυπνούν και να δυναμώσουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εμπλοκή της κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».
902

Για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει πόρους από τη μείωση του στόχου των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων που, τουλάχιστον έως το 2020 θα είναι στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο Κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι
«έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις για το 2020» και επαναλαμβάνει πως «θέλω πρώτα να ανακτήσω την αξιοπιστία, να προωθήσω μια επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων και να συζητήσω τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021, όχι απαραίτητα για το επόμενο έτος».
Για τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αναφέρει ότι

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Το σκληρό BlackRock της ΕΕ, το περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές του καπιταλισμού, το χρηματιστήριο ρύπων και τα κροκοδίλια δάκρυα του ΟΗΕ

*
Δες και από Κατιούσα
Οι διαμαρτυρίες των αυτόχθονων πληθυσμών της Αμαζονίας και των διαφόρων οικολογικών οργανώσεων και κινημάτων που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της σωτηρίας της περιοχής, έλαβαν πιο συγκεκριμμένα χαρακτηριστικά, αναδεικνύντας με «ονοματεπώνυμο» τις 12 πολυεθνικές που έχουν την κύρια ευθύνη για αυτήν την παγκόσμια καταστροφή.
Ο Μπολσονάρο έχει υποστηρίξει ξεκάθαρα το άνοιγμα νέων περιοχών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στη γεωργία και τη βιομηχανία και η BlackRock ανακοίνωσε σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Βραζιλία μετά την εκλογή του.
Τον Ιανουάριο του 2019, η αποδάσωση στον Αμαζόνιο φέρεται να αυξήθηκε κατά 54% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
...στον Αμαζόνιο, αφού το 2017 δολοφονήθηκαν 110 ιθαγενείς, ενώ το προηγούμενο έτος 118, η ΕΕ θα πρέπει να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κυβέρνησης Μπολσονάρο, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
_______________________________________
Υποκρισία
Περίσσεψαν για μια ακόμη φορά στη συζήτηση για το Κλίμα στον ΟΗΕ τα κροκοδείλια δάκρυα, οι διακηρύξεις και οι ανταγωνισμοί από τους αρχηγούς κρατών, με αφορμή το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Τα όσα ακούστηκαν στη Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή, καμιά σχέση δεν έχουν με την αγωνία και το δίκαιο ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι ανησυχούν βλέποντας απειλές από «φυσικά φαινόμενα» που γίνονται «αφύσικες καταστροφές».
  • Όσα ακούστηκαν ειπώθηκαν απ' όλους αυτούς που κατά τ' άλλα «αγωνίζονται» και ανταγωνίζονται για τα συμφέροντα και τα κέρδη των «δικών τους» επιχειρηματικών ομίλων, που είναι η «νούμερο 1» αιτία για περιβαλλοντικές καταστροφές.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι «ανησυχίες» για το περιβάλλον μοιράζονται και προβάλλουν πολυεθνικά μεγαθήρια, κυβερνήσεις, κόμματα και οργανισμοί.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Λαύριο, Πάτρα, Καταπέλτες Πειραιά... ─ ΠΑΜΕ σε απεργιακούς αγώνες για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής ─ Προσαγωγή 8 οικοδόμων - Συγκέντρωση του Συνδικάτου στο ΑΤ Ακροπόλεως (VIDEO - 54 ΦΩΤΟ)

ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΑΘΗΝΑ
Μαζική απεργιακή απάντηση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - Αγώνας για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής
ΣΕΡΡΕΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΗ
*
ΛΑΜΙΑ
*
ΕΛΑΣΟΝΑ
*
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
*
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
*
ΘΡΑΚΗ
*
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
*
ΠΑΤΡΑ
*
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
*
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
*
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
*
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
*
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
*
ΛΑΡΙΣΑ
*
ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
 (VIDEO - ΦΩΤΟ)
Τρίτη 24/09/2019 - 12:36 - Ενημέρωση: Τρίτη 24/09/2019 - 15:06
Με το όπλο που έχουν βάλει στο στόχαστρο κυβέρνηση και κεφάλαιο, την απεργία και τα Συνδικάτα τους, απάντησαν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα στο πολυνομοσχέδιο -έκτρωμα.



Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΔ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: War is Business ─ Κολοσσιαία έργα και νέες υποδομές ─ Νέα συμφωνία απογειώνει τον πόλεμο ─ Ο λαός να στήσει τα δικά του ορμητήρια ─ ΕΕΔΥΕ: Συλλογή υπογραφών ενάντια στην Ελληνο-Αμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»


*



*
Ορμητήριο αγώνα, όχι πολέμου!
Το σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» [βλέπε και πιο κάτω] για τις εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης της βάσης της Σούδας, σε συνδυασμό με την ομολογία του υπουργού Άμυνας ότι η νέα «Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει τη χρήση και άλλων στρατιωτικών υποδομών, αεροδρομίων και λιμανιών σε όλη τη χώρα, πρέπει κυριολεκτικά να σημάνει ξεσηκωμό.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, υποθηκεύει το μέλλον της σημερινής και των επόμενων γενεών, καθιστώντας τη χώρα προγεφύρωμα πολεμικών αποστολών και επεμβάσεων και επομένως μαγνήτη μεγάλων κινδύνων για το λαό, σε μια περίοδο που οξύνονται σταθερά οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ηχούν τα τύμπανα νέων πολέμων.
Ο λαός έχει πικρή πείρα για το πώς χωρίς τη θέλησή του αξιοποιήθηκαν οι βάσεις στην Ελλάδα, σε δολοφονικές επιθέσεις και αποστολές σε βάρος άλλων λαών, με τη συναίνεση όλων των κυβερνήσεων.