Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΚΚΕ: Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον! Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! ― Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2022 ― ΠΑΜΕ: Ελπίδα η πάλη των λαών ― Όλοι αύριο στις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στον πόλεμο (Spot)

*

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022

Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στον πόλεμο

*

ΚΚΕ

Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2022

Σάββατο 30/04/2022 - 10:52

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2022 σημειώνει:

«1. Η Εργατική Πρωτομαγιά φωτίζει τον δρόμο της ταξικής πάλης, τη μοναδική "σωστή πλευρά της ιστορίας" για τους λαούς, αφού είναι αυτή που κινεί τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος. Εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής στην εργατική τάξη, τον δημιουργό του κοινωνικού πλούτου και πρωτεργάτη της κοινωνικής εξέλιξης, η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και νέων στόχων που -ειδικά στις σημερινές συνθήκες των πολέμων, των κρίσεων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης- φωτίζει το δρόμο για τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική.

Η θυσία των εργατών στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, οι αμέτρητες θυσίες των εργατών και εργατριών σε όλον τον κόσμο, ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δείχνουν ότι ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση συνολικά της ανθρωπότητας από τα καπιταλιστικά δεσμά.

2. Φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι ο καπιταλισμός είναι ο μεγάλος ένοχος για όλα τα εγκλήματα σε βάρος των λαών, που διαδέχονται το ένα το άλλο.

Προλετάριοι όλου του κόσμου, άλλος δρόμος δεν υπάρχει!


Προλετάριοι όλου του κόσμου, άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

(1 Μάη γενική απεργία, αμερικανικό πόστερ)

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ζήτω η 1η Μάη! - Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός! - Ζήτω ο σοσιαλισμός! - Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Ανακοίνωση για την 1η Μάη, Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών

«Αυτή τη χρονιά, αναδεικνύουμε την 1η Μαΐου σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω της σοβαρής όξυνσης των αντιθέσεων μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οι αναπόφευκτες συγκρούσεις που προκύπτουν από ένα σύστημα ανίκανο για αποκλιμάκωση οδήγησαν και πάλι σε πόλεμο.

Η συνεχής κλιμάκωση μεταξύ των ιμπεριαλιστικών μπλοκ του κόσμου έχει ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα την όξυνση του ανταγωνισμού, καθώς κάθε μονοπώλιο που αποζητά την επέκτασή του τελικά θα έρθει αντιμέτωπο με άλλα μονοπώλια που επιδιώκουν το ίδιο. Η διαρκής διαπάλη για κέρδη καθοδηγεί τις πολιτικές της αστικής τάξης και των κυβερνήσεών της και επιβάλλει στον λαό στρατιωτικοποίηση και περαιτέρω αύξηση της εκμετάλλευσης. Το πρόβλημα έγκειται στο σύστημα και όχι στις ενέργειες του ενός ή του άλλου καπιταλιστή.

4χ4: Ο Καβάφης για Τη Μεγάλη Ελληνική Αποικία, Ο Ρίτσος της Πρωτομαγιάς για τον Καβάφη, Η Πολυδούρη για τον Ρίτσο και Ο Δούκας της Τζαζ για τους φίλους

Κωνσταντίνος Καβάφης

Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος, 29 Απριλίου 1863 - 29 Απριλίου 1933 Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 10.V.1983 (Μολύβι και κερομπογιά, 41,5χ32 εκ. / Με κορνίζα 58χ44 εκ.)

Αφορμή το Έτος Καβάφη (1983): 120 χρόνια από τη γέννησή του, 50 χρόνια από το θάνατο του Ποιητή

 

 

 

Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

ΕΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ, 200 π.Χ.

 

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Αποικία

δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,

και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,

ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός

να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.

 

Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία

είναι που κάμνουνε μια ιστορία

μεγάλη κάθε πράγμα οι Αναμορφωταί

αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ

δεν τους χρειάζονταν κανείς). Για κάθε τι,

για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,

κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,

με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΚΚΕ: Καταγγελία για νέο κρούσμα «συνακροάσεων»-υποκλοπών στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Καταγγέλλει νέο κρούσμα «συνακροάσεων»-υποκλοπών στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής

Πέμπτη 28/04/2022 - 13:56

Και νέο κρούσμα «συνακροάσεων»-υποκλοπών καταγγέλλει σε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και τονίζει ότι έχουν τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που επί ημερών της ξεκίνησαν.

Αναφέρει: 

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο, τέταρτο κατά σειρά κρούσμα "συνακροάσεων"-υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής, μετά από τα αντίστοιχα των ετών 2016-2017, 2019 και 2020, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν διαλευκανθεί, αλλά έχουν κυριολεκτικά "θαφτεί" από όλες τις αρμόδιες αρχές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, που επί ημερών του ξεκίνησε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο και κατέληξε "ενδημικό", έχουν τεράστιες ευθύνες, που πέντε ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα όλες οι σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ έχουν μείνει ουσιαστικά αναπάντητες. Έχει αποκαλυφθεί και ο ρόλος των διάφορων, "ανεξάρτητων" αρχών που δήθεν διασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών.

Στις σημερινές συνθήκες, που οι αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις και υποκλοπές έχουν πάρει τη μορφή "χιονοστιβάδας", που το θεσμικό πλαίσιο για τη δήθεν "διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών" είναι κυριολεκτικά διάτρητο, γίνεται καθαρό ότι ο λαός δεν πρέπει να έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στις κρατικές αρχές. Μόνο ο ίδιος με την οργανωμένη πάλη του μπορεί να προασπίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του».

902

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ουκρανία: Οι στρόφιγγες του πολέμου, τα ευρώ του ιμπεριαλισμού και τα ρούβλια του... Κυριάκου ― Θανάσης Αυγερινός: 3 ανταποκρίσεις (VIDEO)

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

*

Όλες οι εξελίξεις

Κλιμακώνεται η πολεμική ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 24/2/2022, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άσχετα με τα προσχήματα, τις αιτιάσεις και την ρητορική που αναπτύσσεται από την κάθε πλευρά, είναι μέρος της μεγάλης εικόνας μιας πολύ ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

*

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πλήρωσαν σε ρούβλια για ρωσικό αέριο μεταδίδει το Bloomberg

(Πηγή φωτό: Associated Press)

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πλήρωσαν ήδη σε ρούβλια για ρωσικό αέριο, μεταδίδει το Bloomberg και αναφέρει ότι τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank για να πληρώσουν με ρούβλια την Gazprom.

Το Bloomberg επικαλείται πηγή προσκείμενη στην Gazprom που ανάφερε ότι ήδη 4 εταιρίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει πληρωμές σε ρούβλια και πως οι επόμενοι διακανονισμοί για το φυσικό αέριο θα γίνουν μετά τις 15 Μαΐου.

*

Τρεις ανταποκρίσεις του Θανάση Αυγερινού

1. Μόσχα: Διακοπή του φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Πολωνία επειδή δεν πλήρωσε με ρούβλια (26/4/2022, 19:30)

 

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Μπάμπης Ζαφειράτος: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (26.4.1564 – 3.5.1616), Πόθος σαιξπύρινος - 3 σονέτα

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare)
Ηνωμένο Βασίλειο, Στράτφορντ-απόν-Έιβον, 26 Απριλίου 1564 – 23 Απριλίου (3 Μαΐου) 1616
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 30.ΙV.2016 (Μολύβι, 29 χ 21 εκ.)

*

Γιατρειά δεν παίρνω πια, τα φρένα μου λασκάρουν,
Γυρνάω αλλόφρονας κι αιώνια ταραγμένος·
Παραμιλάω και τα λόγια μου σαλτάρουν,
Σε μια ασυνάρτητη αλήθεια είμαι χαμένος
.

*

Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

William Shakespeare

[26 Απριλίου 1564 – 23 Απριλίου (ή 3 Μαΐου) 1616]

3 Σονέτα: 65, 128, 147

*

Μετάφραση – Σημείωση

Μπάμπης Ζαφειράτος / Μποτίλια Στον Άνεμο

Πρώτη δημοσίευση το 65 και το 128 στην Κατιούσα, 26/4/2022

Το 147 από την Μποτίλια, 23/4/2018

 


 

Σονέτο LXV (65)

[Την ομορφιά πού να φυλάξω]

 

Αφού οι στεριές, ο ορείχαλκος, τα κύματα κι η πέτρα
Είναι θνητά και κάποτε η δύναμή τους σπάει,
Πώς η ομορφιά τέτοιας οργής ν’ αντέξει τη φαρέτρα,
Που απ’ τον ανθό πιο ευαίσθητη στον άνεμο λυγάει;

Ω, πώς του θέρους η πνοή η μελένια να κρατήσει,
Που οι μέρες την πολιορκούν, με λύσσα τη σκορπίζουν,
Όταν και κάστρα απόρθητα ο Χρόνος θα γκρεμίσει
Και ατσαλόπορτες χοντρές στο διάβα του σαπίζουν;

Ουκρανία: 62η μέρα του ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ― Τεθωρακισμένα στέλνει η Βρετανία ― Λαβρόφ: «Πραγματικός και σοβαρός» ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου - Θεμιτοί στόχοι οι αποστολές όπλων ― Παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες 2021: Νέο ρεκόρ εξοπλισμών, με πάνω από 2 τρισεκ. δολάρια ― Θανάσης Αυγερινός: Τα γεγονάτα στο Αζοφστάλ, οι 400 ξένοι μισθοφόροι, το «ενδιαφέρον» και τα παιχνίδια του Κιέβου για τους άμαχους, οι άμαχοι... ηθοποιοί, η εκεχειρία, οι δηλώσεις Λαβρόφ (3 VIDEO)


62η μέρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου - Οι τελευταίες εξελίξεις

Τρίτη 26/04/2022 - 07:35

Στην 62 μέρα του μπαίνει σήμερα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

  • Συνεχίζονται οι μάχες στο Ντονμπάς. Κατάπαυση του πυρός στο «Αζοφστάλ» για να φύγουν οι άμαχοι ανακοίνωσε η Ρωσία, διέψευσε την είδηση το Κίεβο.
  • Τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου της Χερσώνας, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
  • Η Ρωσία βομβάρδισε στόχους στην κεντρική και δυτική Ουκρανία
  • Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν χωριά της επαρχίας Μπιέλγκοροντ της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
  • Νέα αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν Μπλίνκεν και Όστιν από το Κίεβο. Την αποστολή τεθωρακισμένων Stormer στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. Η γερμανική Rheinmetall προσφέρει 88 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard I στο Κίεβο.

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Γαλλία: Η δημοκρατία του μικρότερου κακού και της μεγαλύτερης ακροδεξιάς ― ΚΚΕ: Το άλλοθι για το δρόμο που πάει απ' το κακό στο χειρότερο

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΜΑΚΡΟΝ

Η επίκληση στη «δημοκρατία» το άλλοθι για τη συνέχιση της επίθεσης στα δικαιώματα του γαλλικού λαού

Δευτέρα 25/04/2022 - 10:15

Σε σχόλιό του για το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών [βλέπε κάτω], το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Η επίκληση στη "δημοκρατία" θα είναι το άλλοθι της κυβέρνησης Μακρόν για να συνεχίσει την επίθεση στα δικαιώματα του γαλλικού λαού, ρίχνοντας έτσι κι άλλο "νερό στο μύλο" της αντιδραστικοποίησης και της ακροδεξιάς.

Γι’ αυτό και το επείγον στη Γαλλία, την Ελλάδα και σε κάθε χώρα, είναι να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και στον -κάθε φορά- κυβερνητικό διαχειριστή της.

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις για την εκκένωση του Αζοφστάλ ζητά το Κίεβο ― Θανάσης Αυγερινός: Προβοκάτσια με πυρηνικά όπλα ετοιμάζουν οι Ουκρανοί ― Οι άμαχοι... ηθοποιοί στο Αζόφσταλ (2 VIDEO)

Διαπραγματεύσεις για την εκκένωση του Αζοφστάλ ζητά το Κίεβο (24/04/22, 22:00)

Η Ουκρανία πρότεινε σήμερα να διεξαχθεί ένας «ειδικός» γύρος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την εκκένωση του χαλυβουργείου Αζοφστάλ της Μαριούπολης, ανέφερε ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη, το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων και η απελευθέρωση ή η ανταλλαγή των Ουκρανών που έχουν παγιδευτεί στη βιομηχανική μονάδα, ανέφερε σε βιντεοσκοπήμενο μήνυμά του ο Ολέξι Αρέστοβιτς. Πρόσθεσε ότι αναμένει την απάντηση της Μόσχας.

Νωρίτερα, ο Αρέστοβιτς ισχυρίστηκε ότι ο Ρωσικός στρατός βομβαρδίζει την εγκατάσταση και ότι Ρώσοι στρατιώτες επιχειρούν να καταλάβουν θέσεις μέσα στο συγκρότημα.

Ο Κονσταντίν Ιβασένκο, ο οποίος έχει διοριστεί δήμαρχος της Μαριούπολης από τους Ρώσους, διέψευσε ότι γίνονται μάχες στην πόλη, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, TASS)

902  

*

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Κλιμακώνεται η πολεμική ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης, 24/2/2022, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άσχετα με τα προσχήματα, τις αιτιάσεις και την ρητορική που αναπτύσσεται από την κάθε πλευρά, είναι μέρος της μεγάλης εικόνας μιας πολύ ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

*

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: ΗΠΑ και Ουκρανία ετοιμάζουν προβοκάτσια με πυρηνικά όπλα (23/4/2022)

*

Μήνυμα Μόσχας με δοκιμή νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου – Να το ξανασκεφτούν όσοι μας απειλούν, λέει ο Πούτιν – Με βομβαρδισμούς, τελεσίγραφα και άμαχους... ηθοποιούς συνεχίζεται η μάχη του Αζόφσταλ (20/4/2022)

*

Βλέπε και εδώ

Επιχείρηση Παραπλανητική Σημαία: Δολοφονίες αμάχων στην Μπούχα και στο Κραματόρσκ – Χημικά στη Μαριούπολη – Τα fake news των νεοναζί (Μετάφραση: Μπ. Ζαφειράτος με VIDEO - Tweet - Φωτό)

και

Βιολογικά Όπλα

***

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν: 22 Απρ. 1870, Ουλιάνοφσκ – 21 Ιαν. 1924, Γκόρκι ― Ρόκε Δάλτον: Το κόμμα του Λένιν και Η αλήθεια

Το Μνημείο Λένιν στο ομώνυμο πάρκο της Αβάνας, του Σοβιετικού γλύπτη Λεβ Κέρμπελ (7 Νοε. 1917, Σεμεβίνκα, Ουκρανία - 14 Αυγ. 2003, Μόσχα). Πηγή φωτό: pinterest.
Στην επιγραφή διαβάζουμε:
Ο Λένιν υπήρξε από την πρώτη στιγμή όχι μόνο ένας θεωρητικός της πολιτικής, αλλά και ένας άνθρωπος της δράσης, ένας άνθρωπος σταθερής και αδιάκοπης επαναστατικής πρακτικής.

Λένιν

 22 Απριλίου 1870, Ουλιανόβσκ – 21 Ιανουαρίου 1924, Γκόρκι
*

Ροκε Δάλτον

Ένα Κόκκινο Βιβλίο για τον Λένιν

(Αποσπάσματα)
*
Μετάφραση
Μπάμπης Ζαφειράτος – Μποτίλια Στον Άνεμο
(Πρώτη δημοσίευση Κατιούσα, 21 Ιαν. 2020)
*
Το 1957 είδα τον Λένιν στη Μόσχα (Ι)
[...]
Για τα νιάτα της πατρίδας μου
θέλω την ελπίδα του Λένιν.
Για τους δολοφόνους της πατρίδας μου,
για τους δεσμοφύλακες της πατρίδας μου,
για τους χλευαστές της πατρίδας μου,
θέλω το μίσος του Λένιν,
θέλω τη γροθιά του Λένιν,
θέλω το μπαρούτι του Λένιν.
*
Έτσι, σαν πρόλογος
Το κόμμα του Λένιν είναι κόμμα μάχης. Η αποστολή του δεν είναι να εγγυηθεί την ειρήνη των ισχυρών και των νεκροταφείων, αλλά να κατευθύνει τη νεολαία και την εργατική τάξη στην κατάληψη της εξουσίας.
(Κείμενο 85, Ανάλυση στο “Ένα βήμα μπροστά, δυο βήματα πίσω”)
*

Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν (Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ)
Ρωσία, 22 Απριλίου 1870, Ουλιάνοφσκ – 21 Ιανουαρίου 1924, Γκόρκι
Σχέδιο (3ο από 3 του Λένιν), Μπάμπης Ζαφειράτος, 15.XI.2015 – var. black 2020 (Μελάνι, 29 χ 21 εκ.)

 

IV

Η Αλήθεια είναι χειροπιαστή


(I)

Έδωσες στην αλήθεια μια καρδιά από σάρκα και αίμα
αλλά μας προειδοποίησες ότι μπορεί να γινόταν
ωρολογιακή βόμβα
ή μήλο.
Πως θα μπορούσε ν’ ανατινάξει το μηχανισμό του μίσους
ή ακόμη πως μπορεί και να σάπιζε.

(II)

Αλίμονο σ’ αυτούς που πιστεύουν πως επειδή η αλήθεια είναι χειροπιαστή
είναι μονάχα όπως μια πέτρα, ένα κομμάτι από μπετόν
ή ένα τούβλο!
Ένα ποδήλατο,
ένα τζετ,
ένα διαστημόπλοιο,
είναι πράγματα χειροπιαστά σαν την αλήθεια.
Όπως ακριβώς ένα παζλ.
Και μια μάχη σώμα με σώμα.

Ένα Κόκκινο Βιβλίο Για Τον Λένιν (Ποίημα-κολλάζ, Αβάνα 1970-1973)
Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος, 1 Ιανουαρίου 2020
*
Άλλες μεταφράσεις του Μπ. Ζ.
*