Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Η πολιτική δύναμη της ταχύτητας στην επέκταση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Κώστας Γουλιάμος (*)

Η πολιτική δύναμη της ταχύτητας

Ο κεφαλαιοκρατισμός αποτελεί ένα μόνιμο στάδιο όχι μόνο μεταμόρφωσης αλλά ταχύτητας και κινητικότητας σε όλους τους τομείς. Γι` αυτό και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οι απαντήσεις στα προβλήματα έχουν ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο.

Διαφορετικά θα (αυτό)παγιδευόμαστε σε αποϊδεολογικοποιημένες πρωτοβουλίες και αποταξικοποιημένες πρακτικές κοσμοπολίτικης υπο-πολιτικής ή, άλλως, πρακτικές πολιτικού υβριδισμού —όπως αποκαλώ σε αρθρογραφία μου το φαινόμενο αλληλοσύνδεσης και διασταύρωσης πολιτικών γενών.

Τυπικό παράδειγμα πολιτικού υβριδισμού είναι η αλληλοσύνδεση, διασταύρωση και αλληλοενίσχυση δεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων αλλά και συστημικών μορφωμάτων, στα πλαίσια των κοινών προσπαθειών για διατήρηση του status quo της αστικής κυριαρχίας.

Ένα από τα θεμελιώδη αξιώματα λειτουργίας του πολιτικού υβριδισμού είναι η δύναμη της μεταμόρφωσης, της ταχύτητας και της κινητικότητας.

Από πολλές πτυχές, “μεταμόρφωση-ταχύτητα-κινητικότητα” συνιστούν στην εποχή μας νέες μορφές καταπίεσης.

Ο [Paul] Virilio, για παράδειγμα, υπογράμμιζε πως η καταπίεση συναρτάται ευθέως με μορφές ταχύτατης κινητικότητας.

Ο καπιταλισμός μεταμορφώνεται πολύτροπα και, παράλληλα, ευδοκιμεί στην ολοένα και πιο ιλιγγιώδη ταχύτητα, που per se (εξ)υπηρετεί την αστική κυριαρχία.

Άλλωστε, η ταχύτητα (δια)κίνησης εμπορευμάτων, μηνυμάτων, χρημάτων, οπλικών συστημάτων, σωμάτων κ.λπ. σε παγκόσμια κλίμακα, δεν είναι παρά μια θεσμικά ρυθμισμένη κινητικότητα που, σε συνάρτηση με τις πολεμικές διατάξεις των ιμπεριαλιστικών δικτύων, δημιουργεί σήμερα νέες αβεβαιότητες και νέους κινδύνους.

Ήδη από το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα διατυπώνεται πιο έντονα η κομματική μετάλλαξη (“κόμματα του κράτους” ή “κόμματα καρτέλ”).

Ταυτόχρονα βιώνουμε τις απαρχές ενός μέλλοντος που το ίδιο το αστικό κράτος και πολιτικοί του εκπρόσωποι όχι μόνο δεν παράγουν λύσεις, αλλά πολλαπλασιάζουν αφενός τις βιοπολιτικές διευθετήσεις της μεταμόρφωσης, κινητικότητας και ταχύτητας, αφετέρου αυξάνουν την πολιτική σκοπιμότητα, την επικινδυνότητα και τις αβεβαιότητες με πολλούς τρόπους.

Μάλιστα θα έλεγα πως όσο οι εκπληκτικές ταχύτητες κινητικότητας —που προκαλούνται από τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό—, αστυνομεύονται δύσκολα, τόσο πιο έντονα ευδιάκριτη θα γίνεται η διπρόσωπη μηχανική του Ιανού: από τη μια η κοσμοπολίτικη υπο-πολιτική κατεύθυνση και ανιστορική προοπτική, και από την άλλη η συγκαλυμμένη ή/και ανοιχτή ανοχή ακροδεξιών μορφωμάτων και παρακρατικών-εθνικιστικών-ρατσιστικών ομάδων.

Και τα δύο αυτά πρότυπα πολιτικής «ταχύτητας», ενισχύουν ή/και πολλαπλασιάζουν την μηχανική του χωροχρονικού βαθμού επέκτασης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Μποτίλια Στον Άνεμο

Κώστας Γουλιάμος fb

Δείτε από την Μποτίλια το ποίημα που διαβάζει ο Κώστας Γουλιάμος

Νύχτες του Auschwitz

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

________


***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.