Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Εδουάρδο Γκαλεάνο (3.9.1940 - 13.4.2015): Εισαγωγή στο Δίκαιο (Οι δολοφόνοι του Τσε) — Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος

Εδουάρδο Γκαλεάνο: Οι Αείρροες Φλέβες της Λατινικής Αμερικής
Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη. 3 Σεπτεμβρίου 1940 –13 Απριλίου 2015
Photo: Ezequiel Scagnetti (Πηγή: ezequiel-scagnetti.com)

 


 

Εντουάρντο Γκαλεάνο

Εισαγωγή στη Νομική

 

 

Μετάφραση – Σημείωση
Μπάμπης Ζαφειράτος –Μποτίλια Στον Άνεμο

(Πρώτη δημοσίευση, 13 Απρ. 2024)

 

 

Εδουάρδο Γκαλεάνο

Εισαγωγή στο Δίκαιο

 

Είχε έρθει από το Μπουένος Άιρες και παρέμενε εισβολέας στο Χουχούι, παρόλο που με τα χρόνια και τη δουλειά δέθηκε με τον τόπο. Σε μια κακή μέρα, αφηρημένος, πλήρωσε με ακάλυπτη επιταγή όταν επισκεύασε το λάστιχο του αυτοκινήτου του. Δικάστηκε και καταδικάστηκε. Απολύθηκε από τη δουλειά του. Οι φίλοι αλλάζανε πεζοδρόμιο όταν τον βλέπανε από μακριά. Κανένας δεν τον προσκαλούσε πλέον στο σπίτι του και ούτε τον κερνάγανε ποτέ στα μπαρ.

 

Αργά κάποιο βράδυ, πήγε να δει τον δικηγόρο που τον είχε υπερασπιστεί στο δικαστήριο.

 

—Όχι, όχι, του είπε. Δεν πρόκειται για έφεση. Ξέρω πως δεν γίνεται τίποτα. Άστα καλύτερα. Ήρθα να σε αποχαιρετήσω και να σου ευχηθώ ολόψυχα για τις γιορτές. Χίλια ευχαριστώ για όλα.

 

Εκείνο το πρωί ο δικηγόρος πετάχτηκε μέσα απ’ τον ύπνο του. Ταρακούνησε τη γυναίκα του να ξυπνήσει:

 

—Μου ευχήθηκε καλές γιορτές, μα μέχρι τότε έχουμε ακόμα δύο μήνες.

 

Ντύθηκε κι έτρεξε. Δεν τονε βρήκε πουθενά. Το πρωί έμαθε τα νέα: ο άνθρωπος είχε τινάξει με μια σφαίρα τα μυαλά του.

 

Λίγο αργότερα, ο δικαστής που τον είχε καταδικάσει ένιωσε έναν περίεργο πόνο στο χέρι. Ο καρκίνος τον έφαγε μέσα σε λίγους μήνες. Ο εισαγγελέας που τον είχε παραπέμψει πήγε από κλωτσιά αλόγου. Αυτός που τον αντικατέστησε έχασε πρώτα την μιλιά του, μετά την όρασή του κι έπειτα το μισό του σώμα. Το αυτοκίνητο του γραμματέα της έδρας βγήκε απ’ την πορεία έγινε σμπαράλια και πήρε φωτιά.

 

Ο δικηγόρος που είχε αρνηθεί να αναλάβει την υπόθεση δέχτηκε την επίσκεψη ενός θιγμένου πελάτη, που τράβηξε πιστόλι και του τσάκισε το μηριαίο οστό.

 

Αυτή την ιστορία μου την αφηγήθηκε ο Έκτωρ στη Γιάλα και αναλογίστηκα τους δολοφόνους του Γκεβάρα.

 

Ο Ρενέ Μπαριέντος, ο δικτάτορας, είχε διατάξει να τον σκοτώσουνε. Κατάληξε τυλιγμένος στις φλόγες του ελικοπτέρου του που πήρε φωτιά ενάμιση χρόνο αργότερα. Ο συνταγματάρχης Σεντένο Ανάγια, επικεφαλής των στρατιωτών που περικυκλώσανε και παγιδέψανε τον Τσε στο Νιακαουασού, ήταν αυτός που είχε διαβιβάσει τη διαταγή. Πολύ αργότερα συμμετείχε σε συνωμοσία. Ο μετέπειτα δικτάτορας το έμαθε. Ο Σεντένο Ανάγια σκοτώθηκε στο Παρίσι κόσκινο από τις σφαίρες ένα ανοιξιάτικο πρωινό. Ο διοικητής των ρέιντζερ Αντρές Σέλιτς ήταν αυτός που είχε ετοιμάσει την εκτέλεση του Τσε. Το 1972, ο Σέλιτς ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τους ίδιους τους αξιωματικούς του, τους επαγγελματίες βασανιστές του υπουργείου Εσωτερικών. Ο λοχίας Μάριο Τεράν ήταν αυτός που εκτέλεσε τη διαταγή θανάτου. Αυτός γάζωσε τον Γκεβάρα στο σχολείο της Λα Ιγέρα όπου βρισκότανε κρατούμενος. Ο Τεράν μπήκε σε άσυλο: τρέχουνε τα σάλια του και λέει παλαβομάρες. Ο συνταγματάρχης Κιντανίγια ήταν αυτός που είχε ανακοινώσει στον κόσμο τον θάνατο του Τσε. Αυτός που εξέθεσε το πτώμα σε φωτογράφους και δημοσιογράφους. Ο Κιντανίγια πέθανε μετά από τρεις σφαίρες που έφαγε στο Αμβούργο το 1971.

 

 

Μετάφραση: Μπάμπης Ζαφειράτος, 13 Απρ. 2024

 

Εδουάρδο Γκαλεάνο, Μέρες και Νύχτες Πολέμου Έρωτα –Días y Noches de Amor y de Guerra. Biblioteca Era: 1983. Segunda edición (Corregida): 2000 (σ. 94-95).

 


Σημείωση

 

Ο Κιντανίγια, που το 1971 ήταν πρόξενος της Βολιβίας στο Αμβούργο, ήταν αυτός έκοψε και τα χέρια του Τσε.

 

Τον εκτέλεσε η Γερμανίδα κομμουνίστρια αντάρτισσα και ποιήτρια Μόνικα Ερτλ. Κόρη Γερμανού ναζί, μπήκε στο αντάρτικο με τους επιζήσαντες από τη σφαγή στο φαράγγι του Γιούρο και είχε δεσμό με τον υπαρχηγό του Τσε και αρχηγό ELN (Ejército de Liberación Nacional de Bolivia), Ίντι Περέδο, που πιάστηκε σε ενέδρα από τις μυστικές υπηρεσίες της Βολιβίας, και πέθανε από μετά από φριχτά βασανιστήρια στις 9 Σεπ. 1969, 32 χρονών (γεν. 30 Απρ. 1397).

 

Σε ενέδρα σκοτώθηκε και η Μόνικα στις 12 Μαΐ. 1973, στα 35 της χρόνια (είχε γεννηθεί στις 17 Αυγ. 1937 στο Μόναχο), την περίοδο που προετοίμαζε την απαγωγή του διαβόητου αρχηγού της Γκεστάπο Κλάους Μπάρμπι.

 

Περισσότερα: Ημερολόγιο Βολιβίας Α΄, Β΄, Γ΄

 

Μόνικα Ερτλ, η αντάρτισσα που πήρε εκδίκηση για τον Τσε και τον Ίντι.

(Πηγή φωτό: redstreamnet on twitter)

 


 

Εντουάρντο Γκαλεάνο

Εισαγωγή στη Νομική

 

Είχε έρθει από το Μπουένος Άιρες και ήταν ακόμα εισβολέας στο Jujuy, αν και ήταν πολύ συνηθισμένος στο μέρος μετά τα χρόνια και τη δουλειά. Μια κακή μέρα, αποσπασμένος, πλήρωσε με μια κακή επιταγή για να φτιάξει ένα λάστιχο στο αυτοκίνητό του. Δικάστηκε και καταδικάστηκε. Τον απέλυσαν από τη δουλειά του. Φίλοι διέσχισαν τον δρόμο όταν τον είδαν να έρχεται. Δεν τον καλούσαν πλέον σε κανένα σπίτι ούτε τον πλήρωναν για ποτά σε κανένα πάγκο.

 

Αργά ένα βράδυ, πήγε να δει τον δικηγόρο που τον είχε υπερασπιστεί στη δίκη.

 

«Όχι, όχι», της είπε. Δεν υπάρχουν προσφυγές. Ξέρω ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάνω. Απλά άφησέ το. Ήρθα να σε αποχαιρετήσω και να σε πάρω μια αγκαλιά για τις γιορτές. Ευχαριστώ πολύ για όλα.

 

Εκείνο το πρωί, ενώ κοιμόταν, ο δικηγόρος πήδηξε στο κρεβάτι. Κούνησε τη γυναίκα του να ξυπνήσει:

 

-Μου ευχήθηκε καλές γιορτές και οι γιορτές είναι δύο μήνες μακριά.

 

Ντύθηκε και έτρεξε. Δεν το βρήκε. Το πρωί διαπιστώθηκε: ο άνδρας είχε σκάσει το κεφάλι του με μια σφαίρα.

 

Λίγο αργότερα, ο δικαστής που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία ένιωσε έναν περίεργο πόνο στο χέρι. Ο καρκίνος τον έφαγε μέσα σε μήνες. Ο εισαγγελέας που είχε υποβάλει την καταγγελία σκοτώθηκε από κλωτσιά αλόγου. Αυτός που τον αντικατέστησε έχασε πρώτα την ομιλία του, μετά την όρασή του και μετά το μισό του σώμα. Το αυτοκίνητο του δικαστικού λειτουργού τράκαρε στο δρόμο και πήρε φωτιά.

 

Ένας δικηγόρος που είχε αρνηθεί να παρέμβει στο θέμα επισκέφθηκε προσβεβλημένος πελάτης, ο οποίος έβγαλε το πιστόλι του και έσκασε το μηριαίο οστό του.

 

Ο Έκτορ μου είπε αυτή την ιστορία στη Γιάλα και σκέφτηκα τους δολοφόνους του Γκεβάρα.

 

Ο Ρενέ Μπαρριέντος, ο δικτάτορας, είχε δώσει εντολή να τον σκοτώσουν. Κατέληξε να τυλιχθεί στις φλόγες από το ελικόπτερο του ενάμιση χρόνο αργότερα. Ο συνταγματάρχης Zenteno Anaya, επικεφαλής των στρατευμάτων που περικύκλωσαν και παγίδευσαν τον Che στο Ñancahuazú, είχε διαβιβάσει τη διαταγή. Πολύ αργότερα ενεπλάκη σε συνωμοσίες. Ο δικτάτορας στο καθήκον το ήξερε. Ο Zenteno Anaya πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Παρίσι ένα ανοιξιάτικο πρωί. Ο διοικητής του Ranger Andrés Selich θα είχε προετοιμάσει την εκτέλεση του Che. Το '72, ο Σέλιτς ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τους ίδιους τους αξιωματούχους του, τους επαγγελματίες βασανιστές του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Mario Terán, λοχίας, εκτέλεσε την εντολή. Πυροβόλησε το σώμα του Γκεβάρα που βρισκόταν στο σχολείο La Higuera. Ο Terán εισάγεται σε ένα ξενώνα: ξεστομίζει τα σάλια και απαντά σε βλακείες. Ο συνταγματάρχης Κουιντανίλα είχε ανακοινώσει στον κόσμο τον θάνατο του Τσε. Έδειξε το πτώμα σε φωτογράφους και δημοσιογράφους. Ο Κουιντανίλα πέθανε από τρία τραύματα από πυροβολισμό στο Αμβούργο το 1971.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.