Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Ευρώλογα + βρωμόλογα = ευρωομόλογα για πολεμικούς εξοπλισμούς της ΕΕ ή Τα βρώμικα τα λόγια τα μεγάλα

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση να εκδώσει ευρωομόλογα για την αμυντική της θωράκιση»

*

Κώστας Γουλιάμος

ευρώλογα + βρωμόλογα = ευρωομόλογα για πολεμικούς εξοπλισμούς της ΕΕ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Προσοχή σε αυτή την ανάρτηση

Η ΕΕ —σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ & ΝΑΤΟ— ωθεί τους λαούς σε μια πολεμική σύρραξη.

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται

1. από τη συζήτηση για αποστολή στρατευμάτων από κράτη-μέλη της ΕΕ στην Ουκρανία

2. μετά τις δηλώσεις υπουργών για την ανάγκη προετοιμασίας των λαών της ΕΕ για πόλεμο

3. μετά τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καλεί σε μετάβαση των χωρών της ΕΕ σε κατάσταση «πολεμικής οικονομίας», και

4. σήμερα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ξεκίνησε η συζήτηση για την περαιτέρω αύξηση των πολεμικών δαπανών.

Εδώ και 20 περίπου χρόνια μαζί με συναδέλφους έχουμε δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα (αγγλικά και ελληνικά), εστιάζοντας στην επικίνδυνη ένταση κι’ έκταση της στρατιωτικοποίησης της πολιτικής.

  • Παρά τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις και αντιφάσεις, το βέβαιο είναι πως η βιομηχανία όπλων διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον επηρεασμό της πολιτικής.

Εξού και η σύσταση «Ομάδας Προσωπικοτήτων για την Αμυντική Έρευνα», ένα συμβουλευτικό όργανο επιφορτισμένο με την παροχή συμβουλών στην ΕΕ σχετικά με τη χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

  • Η εν λόγω «Ομάδα των Προσωπικοτήτων» αποτελείται από 16 εκπροσώπους, και από αυτούς οι 9 είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη βιομηχανία όπλων.
  • Με βάση την τελική έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) διέθεσε πρωτοφανή ποσά δημοσίου χρήματος σε ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για έρευνα και ανάπτυξη όπλων (R&D).
  • Τα αρχικά προγράμματα έλαβαν σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ) έλαβε προϋπολογισμό 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Μέχρι σήμερα, οι εταιρείες όπλων που επηρέασαν άμεσα τη δημιουργία αυτών των ταμείων έχουν λάβει 122 εκατ. ευρώ ή το 28,1% της τρέχουσας κατανομής.
  • Στην έρευνα του Statewatch και Transnational Institute διαπιστώθηκε ότι οι αμυντικές δαπάνες υπερδιπλασιάστηκαν από τον έναν δημοσιονομικό κύκλο στον επόμενο, με 43,9 δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται στον προϋπολογισμό 2021-2027.
  • Αντίθετα, το ποσό που διατέθηκε στο πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» είναι μόλις 1,4 δισ. ευρώ.

 Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει πως

«κάποιοι στην ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Κ. Μητσοτάκης, ως “πρωτοπαλίκαρο” της εμπλοκής, επαναφέρουν τη γνωστή συζήτηση περί έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ άλλοι ηγέτες προκρίνουν διαφορετικούς τρόπους».

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο από μια ένωση καπιταλιστικών, πολεμοκάπηλων κρατών, που, όχι απλά φορτώνει τα οικονομικά βάρη στους λαούς, αλλά τους οδηγεί σε ένα «σκοτεινό» μονοπάτι, γεμάτο κινδύνους, θυσίες και βάσανα.

Βλέπε σχετικά: Σύνοδος Κορυφής: Διχασμός για το αμυντικό ευρωομόλογο – Ποιοι λένε «όχι»

Κώστας Γουλιάμος fb

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

________

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.