Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

Λωρίδα της Γάζας ➽ 172 μέρες ➽ Οι ιουδαιοναζί σφάζουν τον λαό της Παλαιστίνης με συνένοχο την Ευρώπη των ΗΠΑνθρώπων ➽ «Ούτε καν τρόφιμα» ➽ Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός ➽ Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται πως «δεν έχει ενδείξεις» ότι επίκειται εισβολή στη Ράφα

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Πηγή: Associated Press

Τρίτη 26/03/2024 - 08:23

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες συνεχίζονται σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι χθες Δευτέρα εγκρίθηκε, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της σύρραξης, απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που αξιώνει να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Νωρίς το πρωί το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 70 νεκρούς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους 13 σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κοντά στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλους τομείς του θυλάκου, που έχει μετατραπεί τους τελευταίους σχεδόν έξι μήνες σε θέατρο πολυαίμακτου πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς. Παράλληλα, συναγερμοί για την εκτόξευση ρουκετών ενεργοποιήθηκαν σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον στρατό.

Χθες, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα αυτού του πολέμου, το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε, με 14 ψήφους υπέρ και μια αποχή —αυτή των ΗΠΑ— απόφαση που ζητεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός». Ιστορικός σύμμαχος και προστάτιδα δύναμη του Ισραήλ στα διεθνή φόρα, η Ουάσιγκτον εναντιωνόταν μέχρι χθες στη χρήση καν του όρου «κατάπαυση του πυρός» και πρόβαλε τρεις φορές βέτο σε κείμενο που τον περιείχαν.

Μετά την υιοθέτηση της απόφασης, το Ισραήλ ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας του στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου έκρινε πως η αμερικανική αποχή κατά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ «βλάπτει» τόσο την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, όσο και τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Ο αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που συχνά χαρακτηρίζεται ο πιο φιλοϊσραηλινός στην ιστορία, είπε χθες σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Ισραέλ Χαγιόμ πως το Ισραήλ πρέπει «να τελειώνει» με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, διότι οδεύει να χάσει «πολλή υποστήριξη» σε διεθνές επίπεδο.

Η Χαμάς «χαιρέτισε» την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και κατηγόρησε το Ισραήλ για την «αποτυχία» των συνομιλιών, με μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, προκειμένου να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων, συνοδευόμενη από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων και παλαιστίνιων φυλακισμένων.

«Ούτε καν τρόφιμα»

Πηγή: Associated Press

Στο πεδίο, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της στενής λωρίδας γης που τελεί υπό απόλυτη πολιορκία και απειλείται με λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς.

Τουλάχιστον δυο μεγάλα νοσοκομεία, που κατά το Ισραήλ μετατράπηκαν σε βάσεις της Χαμάς, έγιναν στόχος επιδρομών του ισραηλινού στρατού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης στο Ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας — της μεγαλύτερης δομής υγείας σε όλο τον θύλακο.

Το νοσοκομείο αυτό και τα περίχωρα υπέστησαν βομβαρδισμούς με πυροβολικό, σύμφωνα με τη Χαμάς, όπως και η περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Άμαλ, στη Χαν Γιούνις. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε τη νύχτα πως απομάκρυνε εσπευσμένα 27 μέλη του προσωπικού της από το Άμαλ, μετά την εσπευσμένη απομάκρυνση προχθές Κυριακή εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

Στην Τζαμπάλια, στον βορρά, κάτοικοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, έκαναν ουρά χθες για να γεμίσουν δοχεία με νερό· τα μετέφεραν με χειράμαξες, κάρα, στα χέρια...

«Δεν έχουμε ούτε καν τρόφιμα για να μας δώσουν την ενέργεια να πάμε να βρούμε νερό, χωρίς να μιλήσουμε για τα αθώα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους», είπε ο Μπασάμ Μοχάμεντ αλ Χάου, κάτοικος.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, που εισέρχεται κυρίως από την Αίγυπτο μέσω Ράφας, υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους του Ισραήλ και φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας με το σταγονόμετρο, κάτι που ωθεί κυβερνήσεις διαφόρων χωρών να κάνουν ρίψεις από αέρος, με αλεξίπτωτα, δεμάτων με τρόφιμα.

Εν μέσω μείζονος ανθρωπιστικής κρίσης, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, η UNRWA, ανακοίνωσε προχθές Κυριακή πως πλέον οι ισραηλινές αρχές της απαγόρευσαν επίσημα να κάνει οποιαδήποτε παράδοση επισιτιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, όπου η κατάσταση είναι δραματική.

«Κόσμος πεθαίνει για μια κονσέρβα με τόνο», είπε ο Μοχάμαντ αλ Σαμπάουι, κάτοικος του θυλάκου, δείχνοντας στην κάμερα τη μοναδική κονσέρβα με τρόφιμα που μπόρεσε να βρει. Όχι μακριά από εκεί, άλλος άνδρας είπε πως έπαιξε τη ζωή του κορόνα γράμματα για μια κονσέρβα με φασόλια που «θα μοιραστεί με 18 ανθρώπους».

902

*

Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται πως «δεν έχει ενδείξεις» ότι επίκειται μια εισβολή στη Ράφα

Δευτέρα 25/03/2024 - 22:26

Οι ΗΠΑ θα βρουν τον τρόπο να μεταφέρουν στο Ισραήλ την «ανησυχία» τους αναφορικά με μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Το Ισραήλ ακύρωσε την επίσκεψη μιας ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον, επειδή οι ΗΠΑ απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αντί να ασκήσουν βέτο όπως έκαναν μέχρι τώρα σε προηγούμενα ψηφίσματα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε άλλα μέσα για να τους μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας», δήλωσε ο Μ. Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «αιφνιδιαστική και ατυχή» την απόφαση ακύρωσης της επίσκεψης. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Άντ. Μπλίνκεν, θα συζητήσει πιθανότατα το θέμα της Ράφα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, η επίσκεψη του οποίου στην Ουάσινγκτον δεν ματαιώθηκε.

«Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η εισβολή σε μεγάλη κλίμακα θα ήταν λάθος και όχι μόνο λόγω του τεράστιου κινδύνου για τους αμάχους», είπε ο Μίλερ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν παρουσίασε κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για την απομάκρυνση 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Ράφα και «αυτού του είδους η εισβολή θα αποδυνάμωνε την ασφάλεια του Ισραήλ» και «θα έβλαπτε τη θέση του στον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είπε από την πλευρά του ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ενδείξεις, ούτε έχει δει κάποιο σχέδιο για εισβολή στη Ράφα εντός των επόμενων ημερών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος δήλωσε πως «είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν θα έρθουν στην Ουάσινγκτον ώστε να έχουμε μια συνολική συζήτηση μαζί τους σχετικά με τις βιώσιμες εναλλακτικές επί του πεδίου της Ράφα».

Νωρίτερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε ανώνυμα σε ομάδα δημοσιογράφων είπε ότι ζητήματα εσωτερικών πολιτικών εντάσεων οδήγησαν πιθανότατα των Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, στην απόφαση να μην στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες. Ο ίδιος είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν σκοπεύει να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Νετανιάχου για το θέμα αυτό και ότι ο Νετανιάχου δεν τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την απόφασή του.

«Πρόκειται για μια σαφή υπαναχώρηση από τη σταθερή θέση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την έναρξη του πολέμου» στις 7 Οκτώβρη, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της, η Χαμάς «χαιρέτισε την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση κατάπαυση του πυρός», ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε «να σταματήσει οριστικά αυτός ο εγκληματικός πόλεμος».

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απαιτεί την κατάπαυση του πυρός για τον μήνα του Ραμαζανιού (που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες) και η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Επίσης, αξιώνει την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων».

Η μη εφαρμογή του ψηφίσματος «θα ήταν ασυγχώρητη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι η χώρα του «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να σταματήσει τον πόλεμο όσο υπάρχουν όμηροι στη Γάζα». 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.