Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Ο Κώστας Γουλιάμος για την Τίνα Μοντότι (16.8.1896-5.1.1942)

Η φωτογραφία είναι της Tina Modotti. Δεν κρύβω πως μ’ ερεθίζει η ζωή και το φωτογραφικό της έργο.

Για την αισθητική της καθιερώθηκε ως μια από τις πιο σπουδαίες φυσιογνωμίες στο χώρο της φωτογραφίας του μοντερνισμού.

Αν και γεννημένη στην Ιταλία (Udine, Friuli), εντούτοις έζησε μικρό διάστημα.

Υπήρξε από τις μορφές της τέχνης και της πολιτικής του 20ού αιώνα.

Κινήθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Μεξικού μαζί με την Φρίντα Κάλο και τον Ντιέγκο Ριβέρα.

Μέρος μιας ζωντανής σκηνής λογίων, καλλιτεχνών και πολιτικών ακτιβιστών στην Πόλη του Μεξικού τη δεκαετία του 1920, η Modotti κυκλοφόρησε τις φωτογραφίες της διεθνώς σε αριστερά περιοδικά και εφημερίδες.

Έχοντας προσχωρήσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1927, εξέφρασε και αποτύπωσε την αισθητική της σε παραστάσεις/εικόνες που «μιλούν» για τις δυνατότητες της εργατικής εξουσίας.

Η φωτογραφία της για τη γραφομηχανή του μεγάλου Κουβανού επαναστάτη Julio Antonio Mella την οδήγησαν στην εξορία της από το Μεξικό το 1930.

Να σημειώσω πως η Modotti ήταν στο πλευρό του Mella όταν δολοφονήθηκε (πυροβολήθηκε) σε δρόμο της Πόλης του Μεξικού από φασίστες.

Η Modotti τελικά εγκαταστάθηκε στη Μόσχα, όπου εντάχθηκε στο Σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Εγκατέλειψε εντελώς τη φωτογραφία το 1931 για να αφοσιωθεί στην πολιτική δουλειά. Πέθανε το 1942.

Φωτό 1: Tina Modotti. Man with log, 1928: Μποτίλια Στον Άνεμο

Κώστας Γουλιάμος fb

Φωτό 2: Αγρότες, 1926. Φωτό 3: ?. Φωτό 4: Αγροτική διαδήλωση, Μεξικό, 1928. Φωτό 5: Η Γραφομηχανή του Μέγια, Μεξικό 1928. Το κείμενο που διακρίνεται είναι γραμμένο από τον Τρότσκυ. Φωτό 6: Σφυροδρέπανο, 1927.

Περισσότερες φωτό της Τίνας: https://www.modernamuseet.se και https://www.phillips.com και https://www.artnet.com και https://www.meisterdrucke.es

Βλέπε επίσης από Μποτίλια για Τίνα - Μέγια και το Οπλοστάσιο του Διέγο Ριβέρα

Χούλιο Αντόνιο Μέγια: Ιδρυτής του ΚΚ της Κούβας - Γεννήθηκε στις 25 Μαρ. 1903 στην Αβάνα — Δολοφονήθηκε στα 26 του χρόνια από τον δικτάτορα Ματσάδο, στις 10 Ιαν. 1929, στο Μεξικό — Η Τίνα Μοντότι και ο Διέγο Ριβέρα

_____

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”. (Βλ. από Μποτίλια)

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

________

* * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.