Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Ο Χρήστος Κατσώτης σε περιοδεία στη Ρόδο: Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα — #ΚΚΕ: Το αντίπαλο δέος — Μόνοι τους και όλοι μας — Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό — #ΜΟΝΟ_ΚΚΕ — ΚΚΕ για πάντα!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Χρ. Κατσώτης: Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα (ΦΩΤΟ)

Περιοδεία στη Ρόδο

Μόνο με τον αγώνα τους μπορούν οι εργαζόμενοι να βάλουν όρια στις απαιτήσεις των ξενοδόχων

Τετάρτη 05/07/2023 - 21:17

«Το ΚΚΕ δεν ανέχεται, δεν συμβιβάζεται με την εργασιακή ζούγκλα. Πρωτοστατεί στον αγώνα, διεκδικεί συγκροτημένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και Εργασίας», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στην πλατεία Κύπρου στη Ρόδο, ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο φόντο των πρόσφατων γεγονότων στο νησί, που έφεραν στην επιφάνεια τις συνθήκες δουλειάς που επικρατούν στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού.

«Η ασυδοσία των εργοδοτών και η στήριξη των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου, πρέπει να συναντήσουν την ανυπότακτη, την ασυμβίβαστη στάση των εργαζομένων και του λαού. Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού δεν μπορεί να μπει σε κανένα παζάρι, δεν μπορεί να ανεχτεί κανείς, κανένα επιχείρημα που ακούγεται αυτές τις μέρες, για την υποχρέωση του σερβιτόρου να σερβίρει κολυμπώντας στη θάλασσα, ότι είναι μια δουλειά και αυτή και γίνεται με την θέληση του εργαζόμενου», πρόσθεσε. 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αλήθεια τι άλλο θα ζητήσουν οι εργοδότες από τους εργαζόμενους; Έχει όρια η προσφορά υπηρεσιών από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό την ανταγωνιστικότητα όπως προβάλλουν; Μπορεί κανείς να ανέχεται τον εξευτελισμό του ανθρώπου αποδεχόμενος κάθε είδους εργασία η οποία θα ζητηθεί; Κάποιος που δουλεύει 10 και 12 ώρες μέσα στο νερό τι συνέπειες μπορεί να έχει στην υγεία του;

Η εργατική τάξη, το κίνημα της, πρέπει να μπει εμπόδιο στις μορφές εργασίας που επιβαρύνουν τη υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να βάλει τα όρια της αξιοπρέπειας των πολλών που ιδρώνουν ματώνουν για τον αμύθητο πλούτο που τσεπώνουν οι λίγοι. Να μιλήσουμε για την ασυδοσία των επιχειρηματικών ομίλων στην αξιοποίηση κάθε τι που θα παράγει κέρδος; Εδώ είναι που τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού».

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε επίσης πως οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ που αρχίζουν αύριο εμπεριέχουν εξαγγελίες που την ικανοποιούν τις αξιώσεις του κεφαλαίου για άρση κάθε εμποδίου, για την καπιταλιστική ανάπτυξη για την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία.

«Αυτή η ανάπτυξη», είπε, «ούτε για όλους, ούτε δίκαιη μπορεί να είναι, όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα κόμματα του κεφαλαίου ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», εξηγώντας πως «στηρίζεται στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, διασφαλίζει τα όλο και μεγαλύτερα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Η ανάπτυξη και στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού δείχνει καθημερινά, ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, με τα δικαιώματα και την ευημερία των εργαζομένων του κλάδου, των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, συνολικά του λαού της χώρας μας.

Τα ρεκόρ αφίξεων των ταξιδιωτικών εισπράξεων, των κερδών των μεγάλων τουριστικών ομίλων καμία σχέση δεν έχουν με την κατάσταση που ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στου επισιτισμό τουρισμό.

Σε σχέση με πέρσι, η δουλειά είναι πιο έντονη και εξοντωτική αφού οι εργαζόμενοι είναι ίδιοι ή και λιγότεροι.

Με την μεγάλη αύξηση των αφίξεων στο νησί κατά 23,5% σε σχέση με πέρυσι, όπως δήλωσε χθες ο πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων και σημερινός Δήμαρχος, καταλαβαίνει κανείς το φόρτο εργασίας που αναλογεί σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού.

Οι σακατεμένες από την υπερεργασία καμαριέρες, τα διαλυμένα μυοσκελετικά των σερβιτόρων, με τις ατελείωτες ώρες ορθοστασίας, οι συνέπειες από την πολύωρη δουλειά στο νερό του δύτη σερβιτόρου, τα εκατομμύρια πιάτα που βγάζουν οι μάγειροι καθημερινά, αποτυπώνουν την "πρόοδο" και την "ευημερία" που φέρνει για τους πολλούς η ανάπτυξη των κερδών των λίγων.

Τα δεκάδες μικρά και μεγάλα εργοδοτικά εγκλήματα που η νομοθεσία βαφτίζει "ατυχήματα", οι αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν επαγγελματικές ασθένειες που έχουν για "κόστος" την ικανότητα για εργασία μέχρι και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, δεν μπορούν να αποτελούν καμιά ένδειξη προόδου σε ένα κλάδο μάλιστα που δεν έχει την ίδια επικινδυνότητα με αυτόν της βιομηχανίας.

Φτάνουν στο σημείο να συνοδεύουν οι προϊστάμενοι τον εργαζόμενο που έπαθε ατύχημα στο νοσοκομείο όχι από ενδιαφέρον, αλλά για να διασφαλίσουν ότι δε θα δηλωθεί ως εργατικό "ατύχημα".

Όπως εδώ που τον σερβιτόρο τον θέλουν και δύτη κολυμβητή για να σερβίρει μέσα στη θάλασσα προκαλώντας και από πάνω ισχυριζόμενοι ότι γίνεται με την θέλησή του». 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ακόμη: «Το τουριστικό θαύμα των εκατομμυρίων αφίξεων, των τεράστιων κερδών για ξενοδόχους, εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες χτίζεται πάνω στην σκληρή εκμετάλλευση, με εργαζόμενους να διαμένουν σε φαβέλες ενώ δουλεύουν σε 5άστερα. Να εργάζονται με 14 διαφορετικές σχέσεις απασχόλησης. Με μηδενική αύξηση των εργαζομένων στην εστίαση και με αύξηση μόλις 40 ευρώ στους μισθούς των εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Οι σκληρά εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού - επισιτισμού βιώνουν όπως όλοι μας τη μεγάλη αύξηση των τιμών για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τη φοροληστεία που συνεχίζεται αμείωτη, ενώ την ίδια στιγμή φοροαπαλλάσσουν προκλητικά τους μεγάλους ομίλους. Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι δεν είναι σύγχρονο, προοδευτικό, να δουλεύουν με τους μισθούς του 2009 ή να παίρνουν αύξηση μερικά λεπτά του ευρώ την ημέρα.

Ξέρουν εξάλλου το ζουν, ότι δεν είναι σταθερότητα η δουλειά στη σεζόν χωρίς ρεπό και το ισχνό επίδομα ανεργίας σε περιόδους χαμηλής κίνησης, για όσους το παίρνουν κι αυτό.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι μετράνε τον μισθό τους κάθε μήνα, αλλά οι κυβερνήσεις και οι όμιλοι, επιχαίρουν για την τεράστια αύξηση των εσόδων από τον εισαγόμενο τουρισμό λόγω του πληθωρισμού. Χτίζεται το θαύμα του τουρισμού, αλλά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να χαρούν διακοπές, τις ομορφιές και τις θάλασσες, τα βουνά, τα δάση, τα μνημεία του πολιτισμού στην χώρα μας!(…)

Αυτό το "θαύμα" για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Συναινούν όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Χάρη στους νόμους ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγάλοι όμιλοι εστίασης, έχουν τα χρήσιμα για αυτούς "παραθυράκια":

• για να αποφεύγουν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,

• για να καταστρατηγούν το ωράριο και τα ρεπό των εργαζομένων,

• για να μη διασφαλίζονται ανθρώπινοι όροι δουλειάς, διαμονής και ζωής για τους εποχικούς εργαζόμενους.

• Με την στήριξή τους δεν υπογράφουν ΣΣΕ με όρους αμοιβής και εργασίας τέτοιους που θα διασφαλίζουν την αξιοπρεπή αμοιβή και τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με την ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και τον καθορισμό καθηκόντων των εργαζομένων για να μην έχουμε φαινόμενα σερβιτόρου δύτη.

• Ισχύουν προνόμια και νόμοι που ψήφισαν και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όπως: η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της εργολαβικής εργασίας, της κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών, του εφάπαξ στην 20ετία, της μείωσης της διάρκειας στο ταμείο ανεργίας και τον αποκλεισμό χιλιάδων ανέργων, όπως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση ξέρουν πολύ καλά, ότι η μια μετά την άλλη οι περιφερειακές αρχές και Δημοτικές στην Ρόδο, είτε με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσαν πολύτιμα στηρίγματα των κυβερνήσεων και των μεγαλοξενοδόχων. Από κοινού συνδιαμόρφωσαν τον περιφερειακό σχεδιασμό που προωθεί τις μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις, την παράδοση μεγάλων εκτάσεων γης, παραλιών και δασών στην εκμετάλλευση από επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτή τη πολιτική αποκαλύπτει τις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, αγωνίζεται για την οργάνωση των εργαζομένων και την διεκδίκηση των αναγκών τους. Ό,τι κέρδισαν οι εργαζόμενοι, το κέρδισαν, γιατί στο δίλημμα "τα κέρδη τους ή ζωές μας", απαντήσαμε υπερασπιζόμενοι τις ζωές μας, μαχητικά και αποφασιστικά!».

Στη συνέχεια ο Χρ. Κατσώτης χαιρέτισε «και εδώ στη Ρόδο, τους πάνω από 2.000 ψηφοφόρους που μας ενίσχυσαν με την ψήφο τους. Να χαιρετίσουμε όσους έδωσαν μαζί μας και σε αυτές τις εκλογές τη μάχη για την εκλογική άνοδο του ΚΚΕ», συμπληρώνοντας: 

«Το ΚΚΕ και τον Μάη και τον Ιούνη, μέσα σε έναν συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, κατέγραψε διακριτή άνοδο σε ψήφους και ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Συγκεκριμένα άνοδο 100.000 ψήφους και 2,5% σε ποσοστό. Και εδώ στη Ρόδο είχαμε άνοδο σε σχέση με το 2019 σχεδόν 450 ψήφους.

Ο αριθμός ψήφων του ΚΚΕ επηρεάστηκε λιγότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα από την αύξηση της αποχής μεταξύ των εκλογών Μάη και Ιούνη, εδώ στη Ρόδο μόνο κατά 65 ψήφους.

Το ΚΚΕ εξέλεξε 21 βουλευτές, 6 περισσότερους από το 2019. Η μείωση σε βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές του Μάη οφείλεται στον καλπονοθευτικό νόμο της Ν∆ που "κλέβει" βουλευτικές μας έδρες.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι δείκτης ανόδου του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό, που έχει καταχτηθεί από την πρωτοπόρα δράση του κόμματος σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της προηγούμενης περιόδου.

Οι βουλευτές που εξέλεξε το ΚΚΕ βρίσκονται εκεί που έχουμε υποσχεθεί, μπροστά στους αγώνες, στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, δίπλα στους εργαζόμενους, στις λαϊκές δυνάμεις, στη νεολαία. (...)

Ο δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της αστικής πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου. Του ρεύματος που δεν αναζητά νέους σωτήρες από μια κυβερνητική εναλλαγή, του ρεύματος που αναζητά λύση στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση, την ταξική πάλη.

Μπροστά μας βρίσκονται σημαντικές πολιτικές μάχες, ξεχωρίζουμε σε αυτήν τη διαδικασία τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Υπάρχει δυνατότητα να εκφραστεί και σε αυτήν τη μάχη μια ενισχυμένη συσπείρωση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων που συμπορεύονται με το ΚΚΕ, στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" πανελλαδικά.

Η ελπίδα για τον λαό βρίσκεται στην οργάνωσή του, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον αγώνα για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων παντού σε σωματεία σε Δήμους και Περιφέρειες, για να μπουν μπροστά οι ανάγκες μας, οι ζωές μας και όχι τα κέρδη των λίγων».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.