Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Τι έχουν να μοιράσουνε Ρωμιοί και Τούρκοι αφέντες; — Στο τραπέζι οι «υποχωρήσεις» για ΝΑΤΟική συνοχή και συνεκμετάλλευση — Κυρ. Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις — «Σχετική έννοια» η... απομείωση της κυριαρχίας! και «καζάν καζάν» (μία σου και μία μου) για τα ΝΑΤΟικά σχέδια

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Πάνω στο τραπέζι οι «υποχωρήσεις» για ΝΑΤΟική συνοχή και συνεκμετάλλευση

Κυρ. Μητσοτάκης: «Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις»

(Πηγή φωτό: Eurokinissi)

Την επιτάχυνση των «παζαριών» υπό ευρωατλαντική εποπτεία με την Τουρκία και τις δρομολογούμενες υποχωρήσεις από κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα με κατάληξη τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στον «Σκάι».

Χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τη συνάντησή του προχτές με τον Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός έλεγε χτες ότι η συνάντηση «ήταν μία ευκαιρία για μία επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ενώ «το καλό κλίμα το οποίο υπήρχε στη συζήτησή μας, ανταποκρίνεται και στο περιεχόμενο των όσων συζητήσαμε». Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να πάνε σε «απτά αποτελέσματα».

Ποια;

«Ο μεγάλος στόχος», είπε, «είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς», προσδιορίζοντας ότι «η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Θέμα που, όπως είπε, εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, θα παραπεμφθεί στη Χάγη, «ώστε το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας».

Βάζοντας μέσα κι άλλα ζητήματα όπως το Κυπριακό, τη «διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού» και την «οικονομική συνεργασία» μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, δείχνοντας δηλαδή ότι εξετάζουν μια λύση - «πακέτο», τόνισε ότι υπάρχει «μια μεγάλη ατζέντα, τολμηρή ατζέντα», την οποία διαβεβαίωσε ξένα και ντόπια κέντρα ότι είναι «διατεθειμένος» να «διερευνήσει».

Εργαλεία για να τρέξουν την υπόθεση έχουν διάφορα. Είπε ενδεικτικά: 

«Οι διερευνητικές είναι μια επιλογή, υπάρχουν και άλλες επιλογές όμως. Από τη στιγμή που ο πολιτικός διάλογος γίνεται σε επίπεδο πολιτικών προϊσταμένων, του υπουργού, ενδεχομένως της αρμόδιας υφυπουργού»,

παραπέμποντας και στην Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβειρα προηγούμενα στις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βαρύτητα έριξε και στα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα.

«Σχετική έννοια» η... απομείωση της κυριαρχίας!

Καλώντας να μην «είμαστε δέσμιοι του τι είχε γίνει πριν από κάποια χρόνια», αλλά «να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο», επιβεβαίωσε ότι στο τραπέζι μπαίνουν ...παραχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενος τον «πατριωτισμό της ευθύνης» «σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που εξαντλείται σε εύκολες κορόνες», μίλησε για «επίλυση» της «μεγάλης διαφοράς» «με δίκαιο τρόπο».

Ερωτηθείς αν αυτό περιλαμβάνει «απομείωση της κυριαρχίας» έτσι όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, απάντησε επί λέξει: 

«Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις, οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης»Ζητώντας, δε, πλάτη σε αυτό κι από τα άλλα αστικά κόμματα, τόνισε ότι «αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ξανά... γαργάρα την απόφαση Μπάιντεν για πώληση F16 στην Τουρκία, λέγοντας ότι «το κύριο μέλημα και των ΗΠΑ» είναι «να υπάρχει ασφάλεια και ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και να μη χρησιμοποιούνται αμερικανικοί εξοπλισμοί εις βάρος ενός συμμάχου που έχει αποδείξει, εν πάση περιπτώσει, ότι συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ καλά», διαφημίζοντας τις υπηρεσίες που διαχρονικά έχουν προσφέρει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων στον ευρωατλαντισμό. Θύμισε, άλλωστε, ότι έχουν υπογράψει «μία πολύ ισχυρή αμυντική συμφωνία».

«Καζάν καζάν» για τα ΝΑΤΟικά σχέδια η Τουρκία

Την ίδια ώρα, σε σχόλιο με το οποίο αντέδρασε σε ανάρτηση του Αμερικανού ομολόγου του, Μπάιντεν με την οποία του έδινε τα «συγχαρητήρια» για την «ηγεσία» και την «διπλωματία του», ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν τόνιζε ότι «ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της συμμαχίας μας με ειλικρίνεια, αίσθημα ευθύνης και στάση αρχών» και ξεκαθάρισε:

«Πιστεύω ότι η δημιουργία ισχυρών λύσεων από τη Συμμαχία μας ενάντια σε όλες τις προκλήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμάχων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης. Θα διατηρήσουμε την εποικοδομητική μας στάση όσο θα ληφθούν υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και οι περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες που διαμορφώνονται σε βάση "καζάν καζάν"(σ.σ. αμοιβαίου οφέλους)». Ευχαρίστησε δε τον Μπάιντεν για «τη προσωπική σας υποστήριξη, τις ευχές σας και τα συγχαρητήρια στη Συμμαχία»...

Αντίστοιχη ετοιμότητα για κάθε κλιμάκωση του παζαριού εξέφρασε ο Τούρκος ηγέτης και όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ. Όπως υποστήριξε:

«ως Τουρκία, με την ΕΕ, στεκόμαστε πάντα πίσω από τις υποσχέσεις μας», ενώ ζήτησε «τα απτά αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων να διεξάγονται με την αρχή "καζάν-καζάν" (win-win) το συντομότερο δυνατό», προτάσσοντας τον «τερματισμό των δραστηριοτήτων τρομοκρατικών οργανώσεων» και την «έκδοση τρομοκρατών», για να συμπληρώσει ότι «ως αποτέλεσμα των θετικών έργων που θα δούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει».

Επιμένοντας δε ότι η Αγκυρα δεν θα παραιτηθεί από τα ανταλλάγματα που περιμένει, κατέληξε ότι «αναλαμβάνουμε δράση σύμφωνα με την υλοποίηση των υποσχέσεων που έχουν δοθεί. Εξηγήσαμε τη σαφήνειά μας στους συνομιλητές μας ότι είμαστε ασυμβίβαστοι σε αυτό το θέμα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την εξαμηνιαία έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, επαναλαμβάνει ότι

«μια δίκαιη, διαρκούσα και βιώσιμη διευθέτηση στην Κύπρο πρέπει να αντανακλά τη βούληση των δύο λαών και δεν μπορεί να επιβληθεί από τρίτα μέρη», καλώντας τον Οργανισμό και τη διεθνή κοινότητα «να λάβουν υπόψιν ότι υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη στο νησί». Ζητά δε ειδικά επιβεβαίωση «των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού, ειδικά της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους».

Στην έκθεσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιλά για «παράθυρο ευκαιρίας» για το Κυπριακό «μετά τις πρόσφατες εκλογές» (σε Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία),

«μεταξύ άλλων λαμβάνοντας απτά βήματα και εφαρμόζοντας άλλες χειρονομίες καλής θέλησης για την προώθηση ευνοϊκού κλίματος» και επαναλαμβάνει «τη σημασία της διαφάνειας, της ευελιξίας και του συμβιβασμού από τις πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και δίκαιης διευθέτησης...».

902 - Αναδημοσίευση από τον Ριζοσπάστη, 14/7/2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.