Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Κώστας Γουλιάμος: «Η Δυτική Πελοπόννησος βγάζει δουλίτσα» ή Ο αφασικός λόγος της πολιτικής επικοινωνίας (VIDEO-Tweet)

*

Από Μποτίλια:

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι καθηγητής, τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, τ. Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας και υποψήφιος βουλευτή του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών κατά τις πρόσφατες εκλογές (Μάιος – Ιούνιος 2023)

*

Έλεος πια με τους κυβερνητικούς συνηγόρους, αναλυτές και συνοδοιπόρους που προκλητικά υποτιμούν τη νοημοσύνη μας με το να δικαιολογούν, αποθεώνουν, εξωραΐζουν ή/και αποκρύπτουν την παρούσα εξαθλίωση.

Ο κ. Μητσοτάκης, με δηλώσεις του τύπου «η Δυτική Πελοπόννησος βγάζει δουλίτσα» (βλ. κάτω σχετικά βίντεο), αφενός προκαλεί έντονα το κοινό αίσθημα, αφετέρου προσβάλλει βάναυσα το θεσμό του πρωθυπουργού.

Εκ των πραγμάτων ο ίδιος υποδεικνύει και αποδεικνύει πως με τέτοιους φρικτούς αστεϊσμούς στερείται αίσθησης κι ενσυναίσθησης της τραγικής πραγματικότητας, που στο μεταξύ η πολιτική του έχει διαχρονικά δημιουργήσει.

Πέραν τούτου, το μέγεθος της πολιτικής του έντασης, της πίεσης ή/και της κομματικής του νεύρωσης δεν μπορεί να γίνεται συνώνυμο εξεζητημένου (εξυπνακίστικου) χαρακτήρα φράσεων τύπου «η Δυτική Πελοπόννησος βγάζει δουλίτσα».

Μια τέτοια διατύπωση βρίσκεται στον πυρήνα της επικοινωνιακής αφασίας: και σε εικόνα και σε λόγο. Εικόνας και λόγου που εκπέμπεται εις βάρος του περιεχομένου μιας τραγικής/δραματικής κατάστασης, της οποίας μάλιστα την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Εκτός κι αν πάλι αυτή την ευθύνη δεν την γνωρίζει ούτε και αναγνωρίζει, όπως συνέβη και επί τόσων άλλων κρίσιμων ζητημάτων.

Το επίδικο σημείο πάντως είναι πως ο λόγος του δεν επικοινωνεί με το κοινωνικό περιβάλλον. Τα δε γλωσσικά/ εκφραστικά του «ολισθήματα» δεν αποτελούν λάθη. Τουναντίον, βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση με τον εξίσου αφασικό πολιτικό λόγο —αντιδραστικό κι επικίνδυνο— της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ήδη έγινε «στάχτη» το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν «προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Η φύση πεθαίνει, άτομα και ζώα πεθαίνουν, χιλιάδες ανθρώποι βρίσκονται στο έλεος της καταστροφής, της ανύπαρκτης πρόληψης και προστασίας και την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επιδίδεται στην έμπρακτη επιβεβαίωση ενός απροκάλυπτα μεταμοντέρνου λαϊκισμού.

Η φράση του «η Δυτική Πελοπόννησος βγάζει δουλίτσα» ή η εμμονική αναγωγή της καταστροφής στην «κλιματική αλλαγή», είναι παράγωγο της διάβρωσης από το λαϊκιστικό φαντασιακό, όπου κάθε ανάλυση ή θέση πέφτει στο αστικό δημαγωγικό σχήμα της «ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του χρόνου».

Γι’ αυτό και —με την εφεδρεία των αστικών κομμάτων και τη συνδρομή των συστημικών ΜΜΕ— επιχειρεί μέσα από το δημαγωγικό σχήμα του μεταμοντέρνου λαϊκισμού να διατηρήσει τα κοινωνικά αντανακλαστικά σε απόλυτη ψύξη.

Ταυτοχρόνως, προσπαθεί να συγκαλύψει και τις ευθύνες που έχει η κυβέρνησή του με την εξοντωτική της πολιτική, μεταθέτοντας τα υφιστάμενα-διαχρονικά κενά και προβλήματα σε αστάθμητους ή μεταφυσικούς παράγοντες.

Ο κ. Μητσοτάκης ομιλεί τη γλώσσα του εθιμικού κώδικα διαιώνισης του αστικού κομματικού νεποτισμού, ο δε λόγος του αποτυπώνει τη «λογική» του καρτέλ των εγχώριων οικονομικών ελίτ.

Και οι δύο πάντως περιπτώσεις αποτελούν εμβληματικά στοιχεία όχι μόνο του μεταμοντέρνου λαϊκισμού αλλά και της επιδεικτικής κουλτούρας πολιτικού ναρκισσισμού και ανοσίας, όπου και κυριαρχεί η αναγωγή της πολιτικής σε τεχνικού τύπου ζήτημα.

Γι’ αυτό και μετατρέπεται —συμβολικά και κυριολεκτικά— η κάθε αστική πολιτική σε μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ, εντός της οποίας επιχειρείται κάθε μορφής εξαγνισμός.

Διόλου τυχαίο πως το εχθρικό προς τον λαό κράτος, οι μηχανισμοί επικοινωνιακής αφασίας το βαφτίζουν «επιτελικό κράτος».

Ως τέτοιο όμως δεν «βγάζει δουλίτσα» αλλά εξασφαλίζει τις «μεγάλες δουλειές» και τα περισσότερα κονδύλια διακεφαλαιακής στήριξης για την οικονομική ολιγαρχία.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο της κυρίαρχης ταξικής δομής του κρατικού μηχανισμού κινούνται, μεταξύ άλλων, και οι κατάπτυστες πολιτικές για την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης.

Εν πολλοίς, ο κ. Μητσοτάκης εντείνει κι εκτείνει έναν μορφότυπο κεφαλαιοκρατικής διακυβέρνησης —που υποστηρίζεται από φαινομενικά, κατ’ επίφαση ή/και προσχηματικά ετερόκλητες αστικές δυνάμεις— ως το καταφύγιο της αστικής εξουσίας για την προστασία των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης.

Πηγή: Κώστας Γουλιάμος - Μποτίλια Στον Άνεμο (fb) πακέτο με τα κουρδιστά

*

«Εκεί στη δυτική Πελοπόννησο μονίμως μας βγάζει δουλίτσα»! Ο Μητσοτάκης κάνει πλακίτσα για τις φωτιές την ώρα που καίγεται η Ρόδος! Το Μαξίμου “κόβει” το απόσπασμα από το βιντεο!

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να κόψει το συγκεκριμένο απόσπασμα από το βίντεο που μοίρασε, ωστόσο για κακή του τύχη τα πλάνα κυκλοφόρησαν στα social media.

Πηγή βίντεο: thefaq.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.