Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

ΝΑΤΟμένοι ορίζοντες: Στήριξη στην Ουκρανία και 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα στις αποφάσεις της 1ης μέρας — Στο στόχαστρο και η Κίνα — Κράτη-μέλη: Υπέρογκες πολεμικές δαπάνες και διαρκής δέσμευση με το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες — 11 χώρες φτάνουν ή υπερβαίνουν το συγκεκριμένο πλαφόν με την Ελλάδα να είναι στις πρώτες θέσεις

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΝΑΤΟ

Στήριξη στην Ουκρανία και 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα στις αποφάσεις της 1ης μέρας

Πηγή φωτό: Associated Press

Η μακρόχρονη στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο, οι «εγγυήσεις ασφαλείας» και οι δεσμεύσεις για περαιτέρω προσέγγιση ΝΑΤΟ - Ουκρανίας αποφασίστηκαν κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής της λυκοσυμμαχίας στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, οι αρχηγοί των νατοϊκών χωρών συμφώνησαν σε ένα «πακέτο τριών στοιχείων» που «φέρνει την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ». Το πακέτο περιλαμβάνει ένα νέο πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για τη διευκόλυνση της μετάβασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων «από τα πρότυπα της σοβιετικής εποχής στα πρότυπα του ΝΑΤΟ» και για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του τομέα ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, καλύπτοντας κρίσιμες ανάγκες όπως καύσιμα, εξοπλισμός αποναρκοθέτησης και ιατρικές προμήθειες.

Συμφωνήθηκε επίσης να ιδρυθεί το νέο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, το οποίο θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια σύνοδό της Τετάρτης στο Βίλνιους, με τη συμμετοχή του Προέδρου Ζελένσκι.

Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, οι ηγέτες των κρατών-μελών συμφώνησαν να καταργήσουν το προαπαιτούμενο για την κατάρτιση «Σχεδίου Δράσης Μέλους», υποστηρίζοντας ότι έτσι παρακάμπτεται ένα εμπόδιο για την ένταξη. Ωστόσο, παρότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «έναν ξεκάθαρο δρόμο» για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν αναφέρεται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

300.000 ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα

Οι νατοϊκές χώρες συμφώνησαν σε ένα στρατιωτικό σχέδιο που αναμένεται να κλιμακώσει την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, με τον Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ότι υιοθετήθηκαν «τα πιο ολοκληρωμένα αμυντικά σχέδια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν τα νέα περιφερειακά σχέδια, που θέτουν σε υψηλή ετοιμότητα 300.000 στρατιώτες καθώς και σημαντικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, ενώ εγκρίθηκε και το «Σχέδιο Δράσης Αμυντικής Παραγωγής» για την επιτάχυνση των κοινών προμηθειών, την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας.

Για να καλύψουν τις υπέρογκες πολεμικές ανάγκες, τα κράτη-μέλη ανέλαβαν τη διαρκή δέσμευση να δίνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η δέσμευση αυτή θα σημάνει αύξηση 8,3% στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς το 2023, τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες. Μέχρι σήμερα, μόνο έντεκα χώρες φτάνουν ή υπερβαίνουν το συγκεκριμένο πλαφόν (με την Ελλάδα να είναι στις πρώτες θέσεις), αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2024.

Στο στόχαστρο και η Κίνα

Από το κείμενο των σημερινών συμπερασμάτων δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην Κίνα, όπου σημειώνεται πως οι αρχηγοί των νατοϊκών χωρών συζήτησαν τις προκλήσεις που θέτουν για την «ευρωατλαντική ασφάλεια και τις αξίες» οι τακτικές «εξαναγκασμού» που ακολουθεί η κινεζική πλευρά.

«Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι εξαναγκαστικές πολιτικές της Κίνας αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», σημειώνεται στο κείμενο, το οποίο αναφέρει επίσης ότι η Κίνα «χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εργαλείων για να αυξήσει το παγκόσμιο αποτύπωμά της και την προβολή δύναμης». Κάνει λόγο για «κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιθέσεις» από το Πεκίνο, που «επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, υποδομές ζωτικής σημασίας και στρατηγικές αλυσίδες υλικών και εφοδιασμού. Χρησιμοποιεί την οικονομική της μόχλευση για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να ενισχύσει την επιρροή της».

Ωστόσο, με δεδομένες τις ποικίλες και πολυεπίπεδες οικονομικές σχέσεις πολλών χωρών-μελών με το Πεκίνο, το κείμενο αναφέρει πως οι αρχηγοί του ΝΑΤΟ παραμένουν «ανοιχτοί σε εποικοδομητική δέσμευση με τη Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης αμοιβαίας διαφάνειας, με σκοπό τη διασφάλιση των συμφερόντων ασφάλειας της Συμμαχίας.»

Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ υποστήριξε νωρίτερα ότι «η Κίνα δεν είναι ο αντίπαλός μας» και ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε», ωστόσο πρόσθεσε πως «η αυξανόμενη διεκδίκηση του Πεκίνου επηρεάζει την ασφάλειά μας» και αμφισβητεί τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Το θέμα της διεύρυνσης της επιρροής του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και η όξυνση της αντιπαράθεσης με την Κίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν οι αρχηγοί των κρατών-μελών την Τετάρτη, με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.