Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Οι «θεσμικές γέφυρες» του ΝΑΤΟ σε Πανεπιστήμια και «δεξαμενές σκέψης»

Κώστας Γουλιάμος

«Θεσμικές γέφυρες» του ΝΑΤΟ: Πανεπιστήμια και «δεξαμενές σκέψης»

Στην επετειακή σύνοδο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες των 32 χωρών-μελών επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην επιτάχυνση της «οικονομίας πολέμου».

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε σε σκηνικό έντονων πολεμικών προπαρασκευών ως αποτέλεσμα της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη διεθνή καπιταλιστική αγορά. Ήδη το 2023 σημειώθηκε ένας αριθμός-ρεκόρ 59 συγκρούσεων, γεγονός που αποτελεί μια από τις πιο βίαιες χρονιές μετά το τέλος του λεγόμενου ψυχρού πολέμου.

Παράλληλα, η στρατιωτική ενίσχυση του αντιδραστικού καθεστώτος Ζελένσκι στο μέτωπο της Ουκρανίας από ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, η γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα από το Ισραήλ, οι επιθέσεις του σιωνιστικού στρατού στον Λίβανο, η διακήρυξη περί του Ινδο-Ειρηνικού ως ζωτικού για το ΝΑΤΟ χώρου, η νεόκοπη συμφωνία AUKUS, ο δασμολογικός πόλεμος, όλα αυτά και άλλα πυροδοτούν ένα περιβάλλον απρόβλεπτης κλιμάκωσης και γενικευμένης σύγκρουσης.

Ουσιαστικά, ΝΑΤΟ - ΕΕ με το να ενισχύουν τις στρατιωτικές δαπάνες υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Εξάλλου η «οικονομία πολέμου» υποδηλοί στρατιωτική κινητικότητα με συγκρούσεις, αποσταθεροποιητικές ενέργειες και πολιτικές αντιλαϊκής ατζέντας, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Σήμερα 712 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, σχεδόν 1 στους 11, ζουν με λιγότερα από 2,15 δολάρια τη μέρα (World Bank: March 2024 Global Poverty and Inequality updated).

Η συσσώρευση κεφαλαίου στην «οικονομία πολέμου» είναι από τους λόγους επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομικής ανισότητας

 Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 75% μέσα σε μια δεκαετία (2014-2024), γεγονός που μετατρέπει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, εκθέτοντας τον λαό σε τεράστιους κινδύνους.

Και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη εντείνει τη φοροληστεία και τα ματωμένα πλεονάσματα, η δε χώρα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις των κρατών-μελών με τις χαμηλότερες βασικές αποδοχές.

Ήδη βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ, καθώς πάνω από 2,6 εκατ. άνθρωποι είναι βυθισμένοι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Στο μεταξύ, η οικονομική ανισότητα διευρύνθηκε, αφού το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού κατέχει υπερπενταπλάσιο εισόδημα από το φτωχότερο 20%.

Επιπλέον, η φαλκίδευση κοινωνικών αγαθών (Υγεία, Παιδεία, εργασία, Ενέργεια, νερό, Τέχνη κλπ.) επιτείνεται από κεφαλαιοκρατικές πολιτικές βίαιης αναδιανομής του πλούτου, την κρατική αποσύνθεση και «αποκένωση» του δημόσιου συστήματος.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση επιτάχυνσης των αντιλαϊκών πολιτικών και της «οικονομίας πολέμου» από ΕΕ και ΝΑΤΟ πλειοδοτεί η κυβέρνηση της ΝΔ και τα συστημικά κόμματα που τη στηρίζουν.

Μάλιστα όλα τα μέρη του αστικού πολιτικού συστήματος ανταγωνίζονται για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση των πολεμικών σχεδιασμών της πιο δολοφονικής μηχανής, του ΝΑΤΟ, που συνεχίζει να αιματοκυλά, να διαλύει κράτη, να δημιουργεί κράτη-προτεκτοράτα, να οδηγεί στην προσφυγιά και προκλητικά να εκτείνει τις εγκληματικές δράσεις της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Πέραν τούτων, και στο φόντο εφαρμογής αυτού του επικίνδυνου σχεδιασμού της «οικονομίας πολέμου», το ΝΑΤΟ επιχειρεί συστηματικά τη διαμόρφωση μιας «θεσμικής γέφυρας» του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος με Πανεπιστήμια, δεξαμενές σκέψης (think tanks) και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ).

Στη βάση της διαπλοκής και εμπλοκής, οι συγκεκριμένες «θεσμικές γέφυρες» περιλαμβάνουν 28 «Κέντρα Αριστείας» του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για εθνικά ή/και πολυεθνικά χρηματοδοτούμενα ιδρύματα, διαπιστευμένα από το ΝΑΤΟ που συνεργάζονται με ΑΕΙ, δεξαμενές σκέψης και ΜΚΟ.

Μολονότι δεν αποτελούν μέρος της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, εντούτοις συγκροτούν μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου υποστήριξης των διευθύνσεων διοίκησης ΝΑΤΟ.

Αυτές ακριβώς οι «θεσμικές γέφυρες» καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία τομέων, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα πεδία εμπειρογνωμοσύνης με στόχο την ενίσχυση της προετοιμασίας για ιμπεριαλιστική σύρραξη.

Για παράδειγμα, στις 14 Ιουνίου 2024 στην Ειδική Σύνοδο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για μια Κοινοπραξία Ακαδημιών Άμυνας και Ινστιτούτων Μελετών Ασφάλειας (PfPC) στο πλαίσιο της «Σύμπραξης για την Ειρήνη».

Επιπλέον, στις «θεσμικές γέφυρες» συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, και:

  • Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Ασφάλειας «George C. Marshall»  -του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας- που προσφέρει κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα ασφάλειας (MISS) με το Πανεπιστήμιο Universität der Bundeswehr München (UniBwM) στο Μόναχο.
  • Το Σύμφωνο Συνεργασίας του «Κέντρου Αριστείας Βοήθειας Δυνάμεων Ασφαλείας» του ΝΑΤΟ (NATO SFA COE) με το Πανεπιστήμιο της Verona στην Ιταλία.
  • Η Συμφωνία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ljubljana στη Σλοβενία με το «Κέντρο Αριστείας Ορεινών Πολέμων» του NATO.
  • Το Σύμφωνο Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Semmelweis στην Ουγγαρία με το NATO/ MILMED COE.

Στις «θεσμικές γέφυρες» ανήκει και η εκ Νορβηγίας «δεξαμενή σκέψης» Peace Research Institute Oslo (PRIO).

Η αν. διευθύντρια Torunn L. Tryggestad, όντας στο PRIO, διετέλεσε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κοινωνίας των Πολιτών (CSAP)” του ΝΑΤΟ για τις «Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια».

Παράλληλα, η εμπλοκή του PRIO επεκτείνεται και στο Γραφείο του Συμβούλου του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου (IMS) του ΝΑΤΟ για το Φύλο. Στη σύνοδο Deep Dive (21.02.2024), το PRIO παρείχε τεχνογνωσία διά της Δρος. Louise Olsson, διευθύντριας Έρευνας του Ινστιτούτου.

Πρόδηλα, οι «θεσμικές γέφυρες» ως ιμάντες, άλλοθι ή/και εφεδρείες του ίδιου του ΝΑΤΟ, διαλύουν και την όποια αυταπάτη για τις προθέσεις και τους στόχους τους.

Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που η στρατηγική του ΝΑΤΟ οριοθετείται από τη σχεδιασμένη επέκταση σε όλη την υδρόγειο και από την εκτίναξη των στρατιωτικών δαπανών.

Προσφέροντας επομένως υπηρεσίες και τεχνογνωσία, οι «θεσμικές γέφυρες» επιταχύνουν τις πολεμοκάπηλες προετοιμασίες του ευρωατλαντισμού και, συνακόλουθα, ενισχύουν τη βαρβαρότητα του ευρωενωσιακού καπιταλιστικού τερατουργήματος.

Καθώς με τη δράση τους φυσικοποιούν και κανονικοποιούν το τερατώδες, λειτουργούν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ, συντελώντας στο ξέπλυμα των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ -συμπεριλαμβανομένου του βαθέματος της ΝΑΤΟποίησης Αιγαίου και Κυπριακού- και της γενικευμένης προετοιμασίας για ιμπεριαλιστική σύρραξη.

Συνεπώς το καθήκον της εναντίωσης στο ΝΑΤΟ γίνεται όλο και πιο επίκαιρο και αναγκαίο στον δρόμο της πάλης για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το ΚΚΕ με συνέπεια εδώ και 75 χρόνια πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του αντιΝΑΤΟικού - αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος.

Γιατί το μέλλον μας δεν συμβιβάζεται με τις αντιλαϊκές πολιτικές ΕΕ και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

902 Πηγή φωτό: Associated Press

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.