Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Μπάμπης Ζαφειράτος: Στη «μικρή μας συντρόφισσα με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα» — 44 χρόνια από τη δολοφονία της συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου — Στις 29 Ιούλη η εκδήλωση στο χώρο που δολοφονήθηκε, στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ

Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1959

Φοιτήτρια του Παντείου και μέλος της ΚΝΕ

Δολοφονήθηκε στις 28 Ιουλίου 1980 στην πύλη του Εργοστασίου της ΕΤΜΑ μοιράζοντας προκηρύξεις

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 2.VI.2015 (Μελάνι, 29χ21 εκ.)

Το «Πρόσωπο» της Σωτηρίας σχεδιάστηκε με έναυσμα τους μεγαλοφυείς καταληκτικούς στίχους του Ρίτσου από το ποίημά του «Στη συντρόφισσα Σωτηρία Βασιλακοπούλου»:

Μεθαύριο, ξέρε το, θα καταθέσουμε στο μουσείο της επανάστασης τα γυαλιά σου

σαν δυο ήλιους που φωτίζουν το δρόμο των νέων συντρόφων.

(Από το ίδιο ποίημα και ο τίτλος)

Το «Πρόσωπο» της Σωτηρίας που προτάσσεται (βλ. Δια χειρός, Πρόσωπο 31) έγινε μεν με έναυσμα τους μεγαλοφυείς καταληκτικούς στίχους του Ρίτσου στο ποίημά του για τη «Μικρή μας συντρόφισσα», αλλά νοηματοδοτεί και τα χιλιάδες επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα που αγωνίστηκαν με τη σημαία του ΚΚΕ, εμπεριέχοντας ταυτόχρονα και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθενός και της καθεμιάς από εμάς, που με πίστη στην τάξη μας, και με τις μικρές ή μεγάλες δυνάμεις μας, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στην υπόθεση του αγώνα για τη νίκη του σοσιαλισμού.

(Μπ. Ζαφειράτος, Ιούλ. 2015)

Σωτηρία Βασιλακοπούλου: Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου

 

* * *

44 χρόνια από τη δολοφονία της συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει, θα ‘σαι πάντα μέσα σε όλα εκείνα που γι’ αυτά έχεις λείψει, θα ‘σαι για πάντα μέσα σε όλο τον κόσμο»

Αυτούς τους στίχους αφιέρωσε από το βήμα του 6ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος στη δολοφονημένη συντρόφισσά μας, τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου, που πριν 44 χρόνια, χτυπήθηκε θανάσιμα μπροστά στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες. Οι ίδιοι στίχοι κοσμούν το σεμνό μνημείο που βρίσκεται μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, στο σημείο της δολοφονίας της.

Δολοφονία κατ’ εντολή της εργοδοσίας

Στις 28 Ιούλη 1980, μια μέρα πριν το προγραμματισμένο πανεργατικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στα ΑΕΙ βρίσκονται έξω από τα εργοστάσια της Αθήνας, μοιράζοντας προκηρύξεις που καλούν το λαό να παλέψει ενάντια στην ανεργία και την ακρίβεια. Έξω από το γκέτο της ΕΤΜΑ βρισκόταν μαζί με τους συντρόφους της η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, τότε 21 ετών, φοιτήτρια της Παντείου και μέλος της ΚΝΕ.

Η εργοδοσία, σε στενή συνεργασία με την αστυνομία κάνει τα πάντα για να μη φτάσουν οι προκηρύξεις στα χέρια των εργατών, δίνει εντολή να βγουν τα πούλμαν με ταχύτητα έξω από την πύλη με κάθε κόστος. Παρά τις φωνές της ίδιας της Σωτηρίας και των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ που βρίσκονταν εκεί, γνωστός μπράβος της εργοδοσίας που οδηγούσε το πούλμαν την χτυπά, ενώ συνεχίζει με αμείωτη ταχύτητα και την πατάει με τις πίσω ρόδες, δολοφονώντας την.

Αμέσως ξεκινάει η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, η αστυνομία που ήταν παρούσα στο συμβάν προσπαθεί να φυγαδεύσει τον οδηγό, ενώ η δολοφονία θα χαρακτηριστεί ως τροχαίο από τον Τύπο της εποχής, αλλά και από το δικαστήριο που δεν θα δεχτεί τις κατηγορίες. Οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας, η εργοδοσία της ΕΤΜΑ δεν θα κατηγορηθούν ποτέ για το έγκλημα.

Η Σωτηρία ζει μέσα από τον σύγχρονο ηρωισμό όσων δεν σκύβουν το κεφάλι

Με τη θυσία της, η Σωτηρία Βασιλακοπούλου πήρε θέση στο πλάι των αμέτρητων νεκρών του Κόμματός μας, που έδωσαν με αυτοθυσία μέχρι και τη ζωή τους για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού.

Όμως η συνεισφορά της σε αυτή την υπόθεση δεν τελείωσε εκείνο το καλοκαίρι πριν 44 χρόνια, γιατί ζει και μας συντροφεύει στους καθημερινούς αγώνες που δίνουμε. Η θυσία και ο ηρωισμός της εμπνέουν στις πιο αντίξοες συνθήκες τον σιωπηλό και δυσδιάκριτο ηρωισμό των εποχών μας, τον ηρωισμό μιας μαθήτριας που βρίσκει χρόνο ανάμεσα στο σχολείο - εξεταστικό κέντρο και το φροντιστήριο, για να συζητήσει και να προβληματίσει τους συμφοιτητές της για το σχολείο που έχουν ανάγκη σήμερα, τον ηρωισμό μιας νέας εργαζόμενης σε γκέτο της εργοδοσίας, που κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία μοιράζει την ανακοίνωση του σωματείου, συζητά για την απεργία με τον συνάδελφό της, τον ηρωισμό μιας νέας μητέρας που μέσα στις αμέτρητες δυσκολίες και υποχρεώσεις δεν σταματάει στιγμή να παλεύει για το μέλλον του παιδιού της και όλων των παιδιών του κόσμου.

Τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου μπορεί να τη βρει κανείς στη σημερινή γυναίκα αγωνίστρια, που απορρίπτει τα σάπια πρότυπα που την θέλουν να επιβιώνει αλλά να μη ζει όπως έχει σήμερα ανάγκη, να βλέπει στον διπλανό της έναν ανταγωνιστή, να είναι διατεθειμένη να πατήσει επί πτωμάτων για μια θέση στον ήλιο. Μπορεί να τη βρει κανείς στη γυναίκα που σε πείσμα των καιρών, μπαίνει στον αγώνα, απλώνει το χέρι στο διπλανό της για να κάνει το ίδιο, που δεν κατάφεραν να την πείσουν ότι η νηνεμία που ζούμε σήμερα είναι αιώνια, ότι τίποτα δεν αλλάζει.

Οι θυσίες μας δεν πάνε χαμένες, θα νικήσουμε!

Η θυσία της Σωτηρίας δεν έμεινε αδικαίωτη, γιατί από την ημέρα εκείνη μέχρι σήμερα, είναι χιλιάδες αυτοί που επέλεξαν τον ίδιο δρόμο με εκείνη, που βρέθηκαν και θα βρίσκονται με την προκήρυξη, τον «Ριζοσπάστη» και τον «Οδηγητή» έξω από τις πύλες της ΕΤΜΑ, της Χαλυβουργίας, της ΛΑΡΚΟ, στα συλλαλητήρια και τους μεγάλους αγώνες, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά που χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης και των παιδιών της, είναι χιλιάδες αυτοί που θα συνεχίσουν τον αγώνα για το χαρούμενο μέλλον της ανθρωπότητας, το σοσιαλισμό,

«το μέλλον που γι’ αυτό

πολέμησες κι έπεσες, και μας έρχεσαι πάλι, Σωτηρία,

απ’ το χαρούμενο μέλλον το γεμάτο

δέντρα, πουλιά, ψωμί, νερό, βιβλία,

γεμάτο Αγάπη, Ειρήνη, Ελευθερία»

Οδηγητής (Τετ, Ιουλ. 28, 2021)

*

ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΕΤΜΑ

Στις 29 Ιούλη η εκδήλωση για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου Πανεπιστημίου, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ν. Αττικής διοργανώνουν τη Δευτέρα 29 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπουλου στο χώρο που δολοφονήθηκε, στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Αγίας Άννης & Ιεράς Οδού).

Στο κάλεσμα του ο Φοιτητικός Σύλλογος Παντείου σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Φέτος συμπληρώνονται 44 χρόνια από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, φοιτήτριας της Παντείου, μέλους της ΚΝΕ, χτυπημένη από λεωφορείο που οδηγούσαν οι μπράβοι της εργοδοσίας.

Η Σωτηρία πλήρωσε με την ίδια της την ζωή την αποφασιστικότητα και τον ενθουσιασμό της να φτάσουν στα χέρια των εργατών του εργοστασίου οι προκηρύξεις ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις και την ακρίβεια, των διαδηλώσεων που προγραμματίζονταν.

Σε αυτό το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο της οργάνωσης της πάλης συνεχίζουμε και σήμερα. Όπως οι φοιτητές βρεθήκαμε έξω από την πύλη της ΛΑΡΚΟ με τους εργάτες, όπως βρεθήκαμε έξω από τα σπίτια του λαού που τα πλειστηριάζουν τα κοράκια των funds».

«Η στάση της Σωτηρίας μας εμπνέει»

Ο φοιτητικός σύλλογος προσθέτει ακόμη πως «Ιδιαίτερα μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις που ζούμε και βιώνουμε στις ζωές μας όλοι οι φοιτητές, με την ακρίβεια στα ύψη, με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς να συνεχίζονται και να κλιμακώνονται σε μια σειρά χώρες του πλανήτη και με την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς, με το συνεχές βάθεμα της εμπορευματοποίηση και της ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας, το χτύπημα στα δικαιώματα των νέων, με την κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας στους εργαζόμενους μέσω της 6ημερης εργασίας, η στάση της Σωτηρίας μας εμπνέει.

Η καθημερινή μας πάλη, ο αγώνας μας για καθετί μικρό και μεγάλο, οι κατακτήσεις μας, αυτά είναι το όπλο μας, απέναντι σε όλα όσα μας συμβαίνουν και έτσι θα συνεχίσουμε!

Θυμόμαστε και τιμάμε καθημερινά τη θυσία της, δυναμώνουμε τις προσπάθειες μας για την οργάνωση της νεολαίας μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους.»

«Κρατάμε ψηλά τη σημαία της αντίστασης»

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος από την πλευρά τους σημειώνουν:

«Τιμάμε το δρόμο του αγώνα που βάδισε η Σωτηρία, τα οράματα της. 44 χρόνια μετά η θυσία της Σωτηρίας, μας θυμίσει το χρέος μας για τη συνέχιση της πάλης, του ανυποχώρητου αγώνα. Ενάντια στην ένταση της επίθεσης της εργοδοσίας και των πολιτικών τους εκπροσώπων, απαντάμε με τη συσπείρωση μας στα σωματεία μας, για την ισχυροποίηση του εργατικού κινήματος, με οργάνωση της πάλης, διεκδικώντας την κάλυψη των συγχρόνων αναγκών μας.

Συνεχίζουμε στα βήματα της Σωτηρίας, κρατάμε ψηλά τη σημαία της αντίστασης, της ρήξης, της αντεπίθεσης ως τη τελική νίκη.»

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.