Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Χούλιο Αντόνιο Μέγια: Ιδρυτής του ΚΚ της Κούβας - Γεννήθηκε στις 25 Μαρ. 1903 στην Αβάνα — Δολοφονήθηκε στα 26 του χρόνια από τον δικτάτορα Ματσάδο, στις 10 Ιαν. 1929, στο Μεξικό — Η Τίνα Μοντότι και ο Διέγο Ριβέρα

Χούλιο Αντόνιο Μέγια (Julio Antonio Mella McPartland)

Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1903 στην Αβάνα

Δολοφονήθηκε από τον Ματσάδο στις 10 Ιανουαρίου 1929 στην Πόλη του Μεξικού

Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 2.VII.2015 (Μελάνι, 29χ21 εκ.)

(Από φωτό της Τίνας Μοντότι το 1928)

Julio Antonio Mella, ιδρυτής του ΚΚ της Κούβας

Η πυρετώδης πολιτική και επαναστατική του δράση τον κατατάσσει, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στους ηγέτες διεθνούς εμβέλειας.

Κατά τη δικτατορία του Ματσάδο φυλακίζεται για τρομοκρατία, χωρίς στοιχεία, αποφυλακίζεται με εγγύηση από τον Ρουβέν Μαρτίνες Βιγιένα (1899-1934, συγγραφέας, εξέχουσα επαναστατική φυσιογνωμία της Κούβας, συνιδρυτής με τον Μέγια του ΚΚ), καταφεύγει στο Μεξικό και διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της εποχής, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και στο κίνημα απελευθέρωσης των Σάκο και Βαντσέτι.

Θα πέσει νεκρός, περπατώντας δίπλα στην Ιταλίδα φωτογράφο, μοντέλο, ηθοποιό και πολιτική ακτιβίστρια, Τίνα Μοντότι (1896-1942), με την οποία συνδεόταν και ερωτικά. Είναι την περίοδο ακριβώς που ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Κούβα για να οργανώσει την ένοπλη πάλη κατά του δικτάτορα.

Τα τελευταία του λόγια ήταν:

«Ο Ματσάδο μού είπε ότι θα με σκοτώσει… πεθαίνω για την Επανάσταση… Πεθαίνω, Τίνα».

Ο δικτάτορας το είχε δηλώσει και στον Βιγιένα:

«Εμένα κανείς δε μου πιάνει τον κώλο. Ούτε φοιτητές, ούτε εργάτες, ούτε πατριώτες… ούτε ο Μέγια. Εγώ θα τον σκοτώσω, θα τον σκοτώσω!...»

Για τη δολοφονία κατηγόρησαν τον κομμουνιστή ακτιβιστή Βιτόριο Βιντάλε (1900-1983) που αργότερα θα κατηγορηθεί για συμμετοχή και στη δολοφονία του Τρότσκυ (1879-1940).

Τους Βιντάλε, Τίνα, Μέγια απαθανατίζει ο Ντιέγο Ριβέρα στην τοιχογραφία του «Στο Οπλοστάσιο (En el Arsenal, 1928) με κεντρικές φιγούρες τη σύζυγό του, τη ζωγράφο Φρίντα Κάλο, που μοιράζει όπλα, και τη Τίνα που δίνει πυρομαχικά στον Μέγια (βλ. κάτω).

Από το Βιβλίο του Μπάμπη Ζαφειράτου: Ο Μεγάλος Ζωολογικός Κήπος

Εκδόσεις ΚΨΜ, Μάρτης 2018
Εισαγωγή • Μετάφραση • Σχολιασμός • Σημειώσεις • Σχέδια
Μπάμπης Ζαφειράτος
Εικόνες
Ανδρέας Ζαφειράτος


*

 

Στο Οπλοστάσιο, τοιχογραφία του Diego Rivera από τον κύκλο Political Vision of the Mexican People, 1928. Στο κέντρο, διακρίνεται η Frida Kalho να μοιράζει όπλα, ενώ η Tina Modotti (η Ιταλίδα φωτογράφος, μοντέλο, ηθοποιός και πολιτική ακτιβίστρια), στη δεξιά πλευρά του έργου, τροφοδοτεί με πυρομαχικά τον Julio Antonio Mella, ιδρυτή του ΚΚ της Κούβας, κάτω από το (καχύποπτο, όπως αποδείχτηκε) βλέμμα του Vittorio Vidale (με το μαύρο καπέλο, στα δεξιά του Αντόνιο Μέγια). Ο Vittorio Vidale κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη δολοφονία τόσο του Julio Antonio Mella, με τον οποίον συνδεόταν η Tina Modotti, όσο και του Trotsky. Αριστερό άκρο ο μεγάλος μεξικάνος ζωγράφος και μουραλίστας David Alfaro Siqueiros.


 

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.