Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Γάζα ➽ Σε ισχύ είναι η διήμερη παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων και ομήρων ➽ Ξεπερνούν τους 15.000 οι νεκροί (6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες) ➽ 7.000 αγνοούμενοι ➽ 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι (σε σύνολο 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας) ➽ Συνεχίζονται οι επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ➽ Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα (VIDEO - Tweet)

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

#FreePalestine #SaveGaza

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

Βλέπε και:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΕΕΔΔΑ) ➽ Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Αλληλεγγύης στον Λαό της Παλαιστίνης ➽ Ομιλητής ο Άκελ Τακάζ, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης και μέλος της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) ➽ VIDEO - ΦΩΤΟ

*

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Σε ισχύ η διήμερη παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα

Τρίτη 28/11/2023 - 09:06

Σε ισχύ είναι, όπως όλα δείχνουν, η διήμερη παράταση της συμφωνίας εκεχειρίας και ανταλλαγής αιχμαλώτων και ομήρων.

Ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την παράταση της εκεχειρίας, το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ ανέφερε ότι ελήφθη μια νέα λίστα αιχμαλώτων, οι οποίοι αναμένεται να απελευθερωθούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Αξιωματούχος του Κατάρ λέει ότι η διήμερη παράταση της εκεχειρίας σημαίνει ότι τουλάχιστον 20 ακόμη Ισραηλινοί αιχμάλωτοι που κρατούνται στη Γάζα και 60 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν.

Το Ισραήλ πρόσθεσε 50 γυναίκες στον κατάλογό του με τις Παλαιστίνιες κρατούμενες που είναι επιλέξιμες για απελευθέρωση «σε περίπτωση που απελευθερωθούν επιπλέον Ισραηλινοί όμηροι», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η Χαμάς απελευθέρωσε 11 αιχμαλώτους. Παράλληλα, απελευθερώθηκαν 33 Παλαιστίνιοι – 30 παιδιά και τρεις γυναίκες – που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Πηγή: Associated Press

Παρόλα αυτά, ο Νετανιάχου προανήγγειλε κλιμάκωση της δολοφονικής επίθεσης στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας χθες σε κυβερνητική σύσκεψη ότι «συνεχίζουμε με τον κεντρικό στόχο που έχουμε δηλώσει: Την απελευθέρωση των ομήρων, την εξάλειψη της Χαμάς και φυσικά να διασφαλίσουμε ότι αυτή η απειλή δεν θα επαναληφθεί στη Γάζα (...) δεν θα υπάρξει ένα καθεστώς που να ενθαρρύνει την τρομοκρατία».

Αντίστοιχα πάντως και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, μιλώντας χθες σε στρατιώτες ανέφερε πως όταν οι επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, μετά το τέλος της εκεχειρίας, «θα είναι μεγαλύτερες και θα λάβουν χώρα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Ξεπερνούν τους 15.000 οι νεκροί, πάνω από 7.000 οι αγνοούμενοι

Με την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο η ολοκληρωτική καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας οι 49 μέρες δολοφονικού σφυροκοπήματος από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 15.000, καθώς κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας εντοπίστηκαν περισσότερα πτώματα Παλαιστινίων στους βομβαρδισμένους δρόμους και στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Μεταξύ των σκοτωμένων περιλαμβάνονται 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες.

Οι δε αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 7.000, πολλοί από τους οποίους παρέμειναν καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια. 4.700 και πλέον άτομα από τους αγνοούμενους είναι γυναίκες και παιδιά.

Ηδη πάνω από 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια και τις πόλεις τους (σε σύνολο 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας), η πλειοψηφία των οποίων έχει κατευθυνθεί στη νότια Γάζα, βιώνοντας άθλιες συνθήκες εξαιτίας του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας χιλιάδες από τους εκτοπισμένους επιχειρούν να επιστρέψουν στις πόλεις τους στη βόρεια Γάζα, αναζητώντας αγνοούμενους συγγενείς τους και θέλοντας να δουν τι έχει μείνει από τα σπίτια και τα χωράφια τους.

Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα

Τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται από την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την έναρξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μετά τις πάνω από 40 μέρες βάρβαρου ισραηλινού αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Πηγή: Associated Press

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή μέχρι και χθες κατάφερε να παραδώσει περίπου 190 φορτηγά με βοήθεια στην Πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα, όπου η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική.

Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Τραγική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας. Αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι μόλις 3 μικρά νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν στη βόρεια Γάζα, κι αυτά με τεράστιες δυσκολίες και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Βαριά τραυματισμένοι και ασθενείς παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε νοσοκομεία της βόρειας Γάζας που έχουν σταματήσει εδώ και μέρες να λειτουργούν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ζητά την άμεση απελευθέρωση των επικεφαλής των Νοσοκομείων «Αλ Σίφα» και «Χαν Γιουνίς» της Λωρίδας της Γάζας, ύστερα από τη σύλληψη τους από τις ισραηλινές δυνάμεις. Οπως αναφέρει, τα μέλη της ιατρικής ομάδας «μεταφέρθηκαν στο σημείο ελέγχου που χωρίζει τη βόρεια και τη νότια Γάζα» στις 22 Νοεμβρίου και από τότε δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για την κατάσταση των κρατούμενων.

Συνεχίζονται οι επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Καθώς η εκτεταμένη εκεχειρία φαίνεται να ισχύει στη Γάζα, οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένας νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή στο χωριό Kafar'in, βορειοδυτικά της Ραμάλα. Ένας άλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη Beitunia, δυτικά της Ραμάλα, κατά τη διάρκεια επιδρομής που συνέπεσε με τις προετοιμασίες για την απελευθέρωση Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν το σπίτι του Daoud Abdel Razzaq Daras, ενός Παλαιστίνιου που πυροβολήθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις τον Αύγουστο, στον καταυλισμό Deir Ammar, βορειοδυτικά της Ραμάλα. Στην επιδρομή τραυματίστηκαν επίσης δύο Παλαιστίνιοι.

Περισσότερες ισραηλινές επιδρομές αναφέρθηκαν στο στρατόπεδο Marah Rabah, Beit Furik και Dheisheh.

(Με πληροφορίες από: «Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.