Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Μετά τον Κατακλυσμό: Και ξανά προς τη δόξα τραβά — Πλημμύρες: Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και βιβλικές καταστροφές - Απροστάτευτος ο λαός (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Μετά τον Κατακλυσμό

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και μεγάλες καταστροφές - Απροστάτευτος ο λαός (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Τρίτη 05/09/2023 - 19:38

Βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία, Εύβοια και Σποράδες από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από το πρωί τις συγκεκριμένες περιοχές αλλά και την έλλειψη μέτρων προστασίας και πρόληψης, με ευθύνη κυβέρνησης, δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που παρότι γνώριζαν για την επέλαση του «Daniel» δεν έκαναν τίποτα για την προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών και την προστασία του λαού.


Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά, με τραγικό τρόπο, πως η προτεραιότητα του αστικού κράτους δεν είναι η προστασία του λαού από τις φυσικές καταστροφές αφού τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα δεν φτιάχνονται γιατί δεν επιφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο και τους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Ο απολογισμός είναι  ένας νεκρός κι ένας αγνοούμενος στη Μαγνησία.

Εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν στον Βόλο και στο Πήλιο, τα ποτάμια ξεχείλισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, παρασέρνοντας ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους, αυτοκίνητα θάφτηκαν μέσα στα νερά ή κατέληξαν στη θάλασσα, χιλιάδες στρέμματα γης πλημμύρισαν και καταστράφηκαν οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή. 

Λόγω πλημμυρών, εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.

Από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκαν τουλάχιστον τρία σπίτια, ένα στις όχθες του χειμάρρου Κραυσίδωνα στο Βόλο και δύο στο χωριό Χόρτο του Νότιου Πηλίου.

Μέχρι αυτή την ώρα, συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Βόλο, Πήλιο, Σποράδες σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ που κάνει λόγο για εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Το «θέατρο του παραλόγου» που επικρατεί στο αστικό κράτος, απογειώθηκε στην περίπτωση της Εύβοιας, όπου το Αλιβέρι, η μοναδική πόλη στο νησί που έχει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αμέτρητες ανεμογεννήτριες, έμεινε για ώρες χωρίς ρεύμα! 

Κλειστοί παραμένουν δρόμοι σε Λάρισα και Βόλο σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομίας, αφού το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές ή έχει μετατραπεί σε χείμαρρο.

Στον Βόλο


Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας ξεχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να γλιτώσουν.

Πυροσβέστες βγήκαν με βάρκες μέσα στο κέντρο της πόλης για να σώσουν εργαζόμενους που είχαν εγκλωβιστεί ενώ συνολικά η πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για απεγκλωβισμούς και απάντληση υδάτων. 

Το οδικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και σε διάφορα σημεία έχουν σημειωθεί καθιζήσεις. Σε ένα σημείο της πόλης, εξαφανίστηκε ολόκληρο λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο, σε άλλο σημείο από τα νερά έσπασε ξύλινη γέφυρα ενώ στον Αγ. Ιωάννη Πηλίου τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και βρέθηκαν στη θάλασσα. 

Κι ενώ η βιβλική καταστροφή είναι σε εξέλιξη, η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού έμεινε στις προειδοποιήσεις μέσω του «112». Οπως και στις πυρκαγιές, η «συνταγή» είναι η ίδια: Ατομική ευθύνη και μέτρα «αυτοπροστασίας». Το μόνο που αλλάζει από τις πυρκαγιές είναι το περιεχόμενο του μηνύματος που γίνεται από «τρεχάτε ποδαράκια μου» σε «μείνετε στο σπίτι»!  

Η κυβέρνηση αλλά και οι τοπικές αρχές, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, προσπαθούν  να πετάξουν από πάνω τους οποιαδήποτε ευθύνη και αποδίδουν τις καταστροφές στην «ένταση των φαινομένων» και στην κλιματική αλλαγή.

Ταυτόχρονα,  το μόνο σχέδιο που έχουν για να προστατευτεί ο λαός  είναι το «μένουμε σπίτι». Στο  κακοπαιγμένο  αυτό έργο πρωτοστατεί από το πρωί ο δήμαρχος Βόλου και άλλα στελέχη της περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι όπως και στις φωτιές του Ιούλη, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. 

Βόλος (Πηγή φωτό: Eurokinissi)

Ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στον Βόλο. O άτυχος άνδρας καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση του νερού, την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει στο μαντρί που είχε τα πρόβατα.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Ένας άλλος άνδρας αγνοείται. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον γιο του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ο γιος του κατάφερε να βγει την τελευταία στιγμή. 

Κι ενώ άνθρωποι χάθηκαν και κινδύνευσαν ζωές, ασύδοτοι εργοδότες καλούν εργαζόμενους να βρίσκονται στα πόστα τους το απόγευμα. Το γεγονός καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαγνησίας και απαιτεί να σταματήσει αυτή η εργοδοτική ασυδοσία. 

Πλημμύρες σε Αγιόκαμπο, Σποράδες και Εύβοια

Από το Αλιβέρι

Σοβαρά προβλήματα στο δήμο του νότιου Πηλίου, όπου πλημμύρισαν τα παραλιακά χωριά και σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.

Επίσης στις Σποράδες παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα ενώ στην Εύβοια, εκτός της διακοπής ρεύματος, προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο. 

Σοβαρά προβλήματα και στον Αγιόκαμπο Λάρισας, όπου επίσης πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα ενώ ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες, το οδικό δίκτυο, η παραλία και άλλα σημεία της πόλης. Σε πολλά σημεία το ύψος του νερού ξεπέρασε τους 80 πόντους, με πολλούς κατοίκους να εγκλωβίζονται στα σπίτια τους. 

Σκιάθος

Κλιμάκια της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ βρίσκονται στις πληγείσες συνοικίες και καλούν τον κρατικό μηχανισμό να πάρει μέτρα για να αποφευχθούν τα χειρότερα. 

«Εδώ και τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, που βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων του Βόλου. 

Στο ίδιο έργο θεατές ο λαός της Μαγνησίας

Μαγνησία

Στο ίδιο έργο θεατής γίνεται κάθε χρόνο ο λαός  της Μαγνησίας και άλλων περιοχών, βλέποντας τα καλοκαίρια να καίγεται το βιος του και με την πρώτη βροχή να βουλιάζει στα λασπόνερα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα χρόνο περίπου, στις 14 Αυγούστου  2022 είχαν σημειωθεί παρόμοιες καταστροφές, με την Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, να επισημαίνει τότε σε ανακοίνωση της, μεταξύ άλλων τα εξής: «Κάθε φορά που έχει έντονη βροχόπτωση παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Βόλος έχει ένα δίκτυο όμβριων υδάτων κατασκευασμένο από τη δεκαετία του '50, με προδιαγραφές εκείνης της εποχής. Σήμερα αδυνατεί να καλύψει την απορροή των όμβριων, ενός διπλάσιου σε έκταση πολεοδομικού συγκροτήματος από εκείνη την εποχή, αφού μπορεί να "σηκώσει" λίγα χιλιοστά βροχής.

Το επικίνδυνο σκηνικό για την προστασία των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται να συμπληρώσουν τα βουλωμένα φρεάτια, η κακή συντήρηση του δικτύου, τα ακαθάριστα ρέματα, οι κακοτεχνίες και η σημαντική απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στερούν από την Τοπική Διοίκηση τους ανάλογους πόρους, προωθώντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών.

Βόλος

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι προφανώς τεράστιες. Η προσήλωσή τους στρέφεται σε έργα της λεγόμενης "Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης - Ανάπλασης", δηλαδή στον εξωραϊσμό μόνο του κέντρου της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή που ΕΕ και κυβερνήσεις παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα "βιτρίνας", έχουν εγκαταλείψει οποιαδήποτε έργα για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος στις γειτονιές της πόλης, που ζουν οι λαϊκές οικογένειες και, κυρίως, έργα βασικών υποδομών για την πολιτική προστασία (αντιπλημμυρική, αντισεισμική, πυροπροστασία) για τα οποία διατίθενται "ψίχουλα". Τα έργα της πολιτικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν είναι άμεσα ανταποδοτικά για τους ιδιώτες».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.