Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΚΕ: Η νέα προωθούμενη συμφωνία με την Τουρκία μετατρέπει τους ξεριζωμένους σε πιόνια ενός ευρύτερου επικίνδυνου γεωπολιτικού παζαριού — Αποδεικνύεται ότι η ένταση της καταστολής δεν αντιμετωπίζει ούτε τα κυκλώματα των διακινητών ούτε πολύ περισσότερο την αύξηση των ροών

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η νέα προωθούμενη συμφωνία με την Τουρκία μετατρέπει τους ξεριζωμένους σε πιόνια ενός ευρύτερου επικίνδυνου γεωπολιτικού παζαριού

Τρίτη 26/09/2023 - 18:17

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (βλ. κάτω): 

«Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα "την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών" αποδεικνύει την απάτη της κυβέρνησης της ΝΔ για τα δήθεν θετικά αποτελέσματα της "αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής της".

Αποδεικνύεται ότι η ένταση της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων, με επέκταση του φράχτη στον Έβρο, απελάσεις, επαναπροωθήσεις, Frontex και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν αντιμετωπίζει ούτε τα κυκλώματα των διακινητών ούτε πολύ περισσότερο την αύξηση των ροών, αλλά οδηγεί σε νέες τραγωδίες, ναυάγια, νεκρούς και αγνοούμενους.

Γι' αυτό και η νέα προωθούμενη συμφωνία ΕΕ και Ελλάδας με την Τουρκία -μια νέα χειρότερη εκδοχή της απαράδεκτης Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016- όχι μόνο δεν δίνει λύση, αλλά μετατρέπει τους ξεριζωμένους σε πιόνια ενός ευρύτερου επικίνδυνου γεωπολιτικού παζαριού».

902

*

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ

Εντάσσει το μεταναστευτικό στο ευρύτερο παζάρι με την Τουρκία

Τρίτη 26/09/2023 - 19:29

Τα παζάρια για την προετοιμασία μιας νέας κοινής δήλωσης με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, καθώς το Μεταναστευτικό επανέρχεται ως μοχλός για εξελίξεις, τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και για τις διεργασίες στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμως, στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, «συζητήθηκαν τρέχοντα θέματα, η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Μετανάστευσης Δ. Καιρίδης μίλησε για «πίεση» που ασκείται στα νησιά και στις δομές, όπου η πληρότητα φαίνεται πως πλησιάζει το 60-65%. Φέρεται να λέχθηκε πως «υπάρχει μεν μια πίεση, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη». Στη συνεδρίαση έγινε, εξάλλου, συζήτηση για την πορεία επέκτασης του φράχτη στον Έβρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε για τη σχετική συζήτηση που είχε πρόσφατα στη Ν. Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό του, και εκφράστηκε μια εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα οι ροές θα περιοριστούν καθότι «η Τουρκία δείχνει διάθεση για συνεργασία».

Στο μεταξύ, Βρυξέλλες, Άγκυρα και Αθήνα ετοιμάζουν μια νέα Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας στο Μεταναστευτικό. Όπως ακούγεται, η επικείμενη συμφωνία θα «επικαιροποιεί» προβλέψεις της ήδη υπάρχουσας, η οποία έχει οδηγήσει στη σημερινή άθλια κατάσταση με τους εγκλωβισμούς, τους πνιγμούς στο Αιγαίο, τις επαναπροωθήσεις, τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, την ένταση της καταστολής και της «διαλογής» προσφύγων και μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Με τη «νέα» συμφωνία τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα για πρόσφυγες και μετανάστες, επειδή η πολιτική της ΕΕ στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική.

Σε αυτό το φόντο, στο ΚΥΣΕΑ έγινε η εκτίμηση ότι η τέτοια ευρωτουρκική συμφωνία «βρίσκεται σε καλό δρόμο» για την επίτευξή της, ωστόσο «θα χρειαστεί λίγος χρόνος ακόμα», με τις επαφές που θα έχει το επόμενο διάστημα ο Δ. Καιρίδης με αξιωματούχους της ΕΕ και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών στην Άγκυρα, να χαρακτηρίζονται κρίσιμες.

Σημειωτέον, το ζήτημα «ακουμπά» ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων (σύνορα, έρευνα και διάσωση κ.τ.λ.) και αποτελεί στοιχείο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Διόλου τυχαία το θέμα συζήτησαν την προηγούμενη βδομάδα και οι Μητσοτάκης - Ερντογάν στη συνάντησή τους στη Ν. Υόρκη, βάζοντας το στην ευρύτερη θεματολογία, ανάμεσα σε ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα κλπ.

Σε κάθε περίπτωση πολλοί παραπέμπουν ήδη για τις υπογραφές του κειμένου, στις 7 Δεκέμβρη, οπότε θα συνεδριάσει υπό την προεδρία των δύο το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας, στη Θεσσαλονίκη.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.