Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Φον Κούλης - Φον Ντερ Λάιεν - ΔολοφόνΕΕ — Τάζουν χρήμα αυτοί που έχουν βαριές ευθύνες για τις πλημμύρες — ΚΚΕ: Υπεύθυνη η ΕΕ που απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά — Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Δεν κρύβονται οι εγκληματικές ευθύνες ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων — Κατεπείγουσα ερώτηση για τις πλημμύρες (VIDEO)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ

ΚΚΕ: Υπεύθυνη η ΕΕ που απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά

Τρίτη 12/09/2023 - 15:00

Τις ευθύνες της ΕΕ για τις πλημμύρες διότι απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά επισημαίνει σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν (βλ. κάτω).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, μαζί με την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, μέρος του προβλήματος και βασικός υπεύθυνος για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού συστηματικά απέρριπτε ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία. Την ίδια στιγμή με Οδηγίες της όριζε ότι τα κράτη – μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια "που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας", διακρίνοντας "περιοχές που στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (...) αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (...) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους".

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν (βλ. κάτω) έτσι ώστε τα κοινοτικά κονδύλια να κατευθυνθούν, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και κόφτες -όπως γίνεται συνήθως- στην πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, την αποκατάσταση υποδομών, την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στις δομές υγείας και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

902

*

Τώρα τάζουν χρήμα ΕΕ και κυβέρνηση που έχουν βαριές ευθύνες για τις πλημμύρες

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Τρίτη 12/09/2023 - 14:53

Σαν μάζωξη υπευθύνων για τις φονικές πλημμύρες στην Ελλάδα φάνταζε η συνάντηση στο Στρασβούργο μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Είναι βαριές, εγκληματικές οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της ΕΕ για την έλλειψη ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού, διότι οι δαπάνες για τα έργα αυτά είναι μη επιλέξιμες!

Ωστόσο η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν δήλωσε πως «έχω εκπλαγεί από τις καταστροφές στην Ελλάδα. Η χώρα σας περνάει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ποτέ στην Ευρώπη δεν είχαμε τόσο μεγάλη καταστροφή από πλημμύρες. Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι πολύ λυπητερές. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά υπομένουν τις καταστροφές με πολύ κουράγιο. Θρηνούμε για τις ζωές που χάθηκαν». Ανέφερε ακόμα πως «είναι απαραίτητο να γίνουν πολλές επενδύσεις και χρειάζεται άμεση βοήθεια» και πρόσθεσε ότι θα αντληθούν χρήματα από την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο που δεν δαπανήθηκαν, μίλησε για πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης, για κεφάλαια που θα διοχετευθούν φέτος και για το νέο πρόγραμμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Υποστήριξε ότι «θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να έχει 2,2 δισ. ευρώ. Η ΕΕ είναι δίπλα σας για να διοχετεύσει πόρους και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Θα το θέσουμε και αν συμβεί θα έχετε από εκεί 400 εκατ. ευρώ».

 Ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε και από το Στρασβούργο να κρύψει τη γύμνια του αστικού κράτους σε ό,τι αφορά την προστασία του λαού, δείχνοντας μια φωτογραφία από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας για να υποστηρίξει πως δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοια καταστροφή, όταν το ίδιο χωριό είχε πλημμυρίσει μέχρι τα κεραμίδια και το 1994! Υποστήριξε πως ήταν οι χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας και της Ευρώπης και ανέφερε ότι «προτεραιότητά μας είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους, στις επιχειρήσεις τους και στηριζόμαστε στην υποστήριξη της Ευρώπης. Το καλό είναι ότι η οικονομία μας είναι σε καλή κατάσταση και είμαστε σε θέση να καλύψουμε πρώτες ανάγκες χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού».

902

*

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν κρύβονται οι εγκληματικές ευθύνες ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων για τις καταστροφές

Τρίτη 12/09/2023 - 15:49

Στη συζήτηση για «μια ΕΕ πιο ανθεκτική στις καταστροφές» πραγματοποίησε παρέμβαση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Καπνίζει ακόμη ο Έβρος, με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη, που άφησε 19 νεκρούς και σχεδόν 1 εκατ. καμένα στρέμματα. Στη Θεσσαλία, ολόκληρα χωριά πνίγηκαν, 15 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους, πολλοί οι αγνοούμενοι, εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι, χωρίς πόσιμο νερό, ρεύμα, φαγητό, εκτεθειμένοι στις μολύνσεις, εγκαταλελειμμένοι από το αστικό κράτος. Στο πλάι τους εξαρχής βρίσκονται εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς κάνοντας πράξη το σύνθημα "Μόνο ο λαός σώζει τον λαό".

Δεν κρύβονται οι εγκληματικές ευθύνες ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων πίσω από τη λεγόμενη κλιματική κρίση. Σήμερα υπάρχουν τα μέσα ώστε τέτοια φαινόμενα, να μην μετατρέπονται σε τραγωδίες. Η υλοποίησή τους όμως προσκρούει στην ευρωενωσιακή στρατηγική “κόστους-οφέλους” που υλοποίησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Στις ενωσιακές οδηγίες που συστήνουν να μην είναι "υπερβολικό το κόστος" των αντιπλημμυρικών έργων, με κριτήριο οι "οικονομικά αποδοτικότερες" περιοχές  να διασωθούν.

Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών. Να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα προστασίας με ευθύνη του κράτους, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν πλήρως οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, Δασαρχεία, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ευρεωνωσιακά κονδύλια».

902

*

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κατεπείγουσα ερώτηση για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Πηγή: Eurokinissi

Δευτέρα 11/09/2023 - 22:09

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύοντας το αίτημα για πλήρη αποζημίωση από ευρωενωσιακά κονδύλια χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Όπως υπογραμμίζει: «15 νεκροί μέχρι αυτή την ώρα, και ένας ατελείωτος εφιάλτης για τους κατοίκους είναι τα αποτελέσματα των πλημμυρών που χτύπησαν τη Θεσσαλία.

Ολόκληρα χωριά στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα βρίσκονται κυριολεκτικά κάτω από τα λασπόνερα, συνοικίες μέσα στην πόλη της Λάρισας και χωριά του Νομού έχουν πλημμυρίσει ενώ ο κίνδυνος για όλη την πόλη από την υπερχείλιση του Πηνειού παραμένει. Ο δε Βόλος βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα μέσα στις λάσπες και χωρίς πόσιμο νερό, ενώ το Πήλιο είναι σχεδόν καθολικά αποκλεισμένο.

Πραγματικά ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε περιουσίες και καλλιέργειες με αβέβαιο το αν, πότε και με ποιους όρους θα μπορέσουν να ξανακαλλιεργήσουν.

Σε όλα αυτά προστίθεται και ο υγειονομικός κίνδυνος εξαιτίας των χιλιάδων νεκρών ζώων, των λιμναζόντων νερών, των κουνουπιών, της καταστροφής των δομών ύδρευσης και της απουσίας πόσιμου νερού, με γαστρεντερίτιδες και δερματικές ασθένειες να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Απέναντι στις εξοργιστικές δικαιολογίες κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, η πραγματικότητα είναι μία και αμείλικτη: για τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες που ζει ο λαός μας ευθύνεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και το εχθρικό αστικό κράτος, ανάμεσα τους και οι Περιφερειακές και Τοπικές Διοικήσεις. Η πολιτική που αφήνει τον λαό απροστάτευτο και ανοχύρωτο απέναντι σε όλες τις καταστροφές, γιατί θεωρεί την κάλυψη των αναγκών του περιττό κόστος.

Προκλητική συνάμα, είναι η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης των μέτρων αποκατάστασης για τους πληγέντες που εκτός ότι είναι ανεπαρκέστατα συνιστούν κι εμπαιγμό. Μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ κρατικής - κυβερνητικής αναλγησίας, αγρότες με νεκρά ζώα και κατεστραμμένες καλλιέργειες καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ μόνο για να τους επιτραπεί να κάνουν αίτηση για αποζημιώσεις!». 

Με βάση όλα τα παραπάνω οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος κατέθεσαν τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται στα αιτήματα:

- Για αποζημίωση 100% στους πληγέντες της Θεσσαλίας για το σύνολο των ζημιών μέσα από την ταχύτατη κινητοποίηση του λεγόμενου "Ταμείου Αλληλεγγύης" της ΕΕ με άμεση άρση όλων των δυσμενών όρων και προϋποθέσεών του που περικόπτουν τους δικαιούχους και θεωρούν ως "μη επιλέξιμες τις ιδιωτικές αποζημιώσεις", δηλαδή την αποζημίωση των πληγέντων.

- Για την αξιοποίηση κονδυλίων όπως του "Ταμείου Ανάκαμψης" και του ΕΣΠΑ προκειμένου να κατευθυνθούν όχι στην κερδοφορία των ομίλων, όπως αυτά προορίζονται μέχρι σήμερα, αλλά στην ανακούφιση των πληγέντων. Για την χορήγηση άμεσων γενναίων ενισχύσεων, την επίσπευση της αποκατάστασης του συνόλου των ζημιών σε σπίτια με καταστήματα, καλλιέργειες, ζώα αγροτικές - κτηνοτροφικές υποδομές και μηχανήματα, αυτοκίνητα, την στελέχωση κι εξοπλισμό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, τη λήψη όλων των άμεσων μέτρων δημόσιας υγείας αποκατάστασης, όλων των δικτύων και υποδομών των πληγέντων περιοχών, της άμεσης εκπόνησης κι εκτέλεσης όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

- Στο γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα κόμματα που κυβέρνησαν, οι Περιφερειακές και Δημοτικές αρχές έχουν βαριές, εγκληματικές ευθύνες γιατί δεν πραγματοποίησαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ενώ αντίθετα υλοποιήθηκαν οι κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής οδηγίας 2007/60/ΕΚ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν σχέδια "που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας" διακρίνοντας "περιοχές που στερούνται σημασίας, παραδείγματος χάριν (...) σε αραιοκατοικημένες περιοχές ή ακατοίκητες περιοχές (...) ή σε περιοχές με περιορισμένους οικονομικούς πόρους", με τραγικά αποτελέσματα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, την καταστροφή του περιβάλλοντος».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.