Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπα: «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» - Τον κατεστραμμένο από την πλημμύρα Παλαμά Καρδίτσας επισκέφθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας που πλημμύρισαν (3 VIDEO - Φωτό)

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» - Στον κατεστραμμένο Παλαμά ο Δ. Κουτσούμπας

Video of «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό» - Στον κατεστραμμένο Παλαμά ο Δ. Κουτσούμπας

Τον κατεστραμμένο από την πλημμύρα Παλαμά Καρδίτσας επισκέφθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας που πλημμύρισαν. 

Βρέθηκε στις γειτονιές και συνομίλησε με τους κατοίκους που είναι οργισμένοι και απεγνωσμένοι από τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού.

Άφιξη του Δ. Κουτσούμπα στο Παλαμά Καρδίτσας

Στη συνέχεια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον Αγροτικό Σύλλογο που πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε αμέσως μετά την πλημμύρα το Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών Παλαμά.

Ενημερώθηκε από τον Κώστα Τζέλα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, για τις βασικές ανάγκες που υπάρχουν τώρα στην περιοχή.  Ο Κ. Τζέλας τόνισε ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα διότι η περιοχή θα μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, να στεγαστούν στον Παλαμά όσοι είναι άστεγοι, να σηκωθούν τα αναχώματα στα ποτάμια για μην ξαναπλημμυρίσει η περιοχή με την πρώτη νέα βροχή.

Η αλληλεγγύη και η οργάνωση πρέπει να συνεχιστεί, μόνο ο λαός σώζει τον λαό όπως λέει το ΚΚΕ και το λέτε κι εσείς, σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και υπογράμμισε πως οι κυβερνώντες είναι για λόγια και υποσχέσεις που τα ξεχνάνε και μοιράζουν το χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πληρώνει ο λαός, ο αγρότης, ο εργάτης, ο μεροκαματιάρης.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν οι Κύριλλος Παπασταύρου και Κώστας Παρασκευάς μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαρία Γαβαλά, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ και μέλος Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, οι Ρίζος Μαρούδας, Βάλσαμος Συρίγος και Γιάννης Τσιούτρας, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης και Βασίλης Μεταξάς, η Χριστίνα Μπεκιάρη, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας, ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Άρης Πολυγένης, υποψήφιος Δήμαρχος Παλαμά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στον Παλαμά Καρδίτσας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε στη σύσκεψη μαζικών φορέων στην οποία συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Παλαμά, Κοσκινά, Αμπέλου, Γραμματικού, Ιτέας, Καλλιφωνίου, Ν. Ικονίου, Σέκλιζας, Σταυρού, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Εμπορικός - Βιοτεχνικός Σύλλογος Παλαμά, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καρδίτσας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, το Στέκι Αλληλεγγύης Σωματείων και Φορέων Καρδίτσας, η Ομάδα Γυναικών Καλλιθήρου «Αγγελική Φυτσίλη», το Παράρτημα Καρδίτσας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Γονέων Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Ν. Καρδίτσας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΦΚΑ Καρδίτσας, το Σωματείο Καθαριστριών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα «Πανθεσσαλικό».

Η εισηγητική παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Πραγματικά και τα όσα είπατε και η εικόνα που είδαμε, πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την κατάσταση που βιώνει αυτές τις μέρες ο λαός της Καρδίτσας, ολόκληρης της Θεσσαλίας. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη.

Είμαστε όμως εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας στους χιλιάδες πληγέντες που έχασαν κατοικίες, αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες. Στους πυροσβέστες, τους διασώστες, τους εθελοντές και τον ίδιο τον λαό της περιοχής που με όλες τους τις δυνάμεις έδωσαν και δίνουν μάχη για τη διάσωση των ανθρώπων, την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειες αυτών που έχασαν τη ζωή τους.

Περιττεύει να πω ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες. Αυτή η ώρα δεν είναι ώρα για πολλά λόγια, γιατί τα λόγια τα ακούμε και από τους κυβερνώντες και από τις κρατικές αρχές και από τις τοπικές αρχές. Θέλουμε να δούμε πράξεις. Και όταν μιλάμε για πράξεις, δεν εννοούμε τα ανεπαρκή μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, τα οποία αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος των πληγέντων της περιοχής. Πράξεις σημαίνει να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα που έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τον κρατικό μηχανισμό εδώ και μέρες, μέσω των εκλεγμένων μας στη Βουλή, στη τοπική διοίκηση.

Ενδεικτικά αναφέρω τα εξής:

  • Να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη οι κάτοικοι όλων των πλημμυρισμένων περιοχών όχι να φύγουν απ’ τον τόπο τους, να μείνουν εδώ.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων
  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή τους, η διατροφή και η υγειονομική περίθαλψη, η χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται
  • Να αντληθούν τα νερά από τις κατοικίες και να καθαριστούν με ευθύνη του κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων.
  • Να επιταχτούν δημόσιες και ιδιωτικές δομές (ξενοδοχεία, κτίρια) για την ασφαλή διαμονή και περίθαλψη των πληγέντων για όσο χρειαστεί.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης ηλεκτρισμού, οδοποιίας και άλλες βασικές υποδομές.

Ακούσαμε βέβαια και ακούμε και από εσάς τους ίδιους προτάσεις, έτσι ώστε από κοινού να καθορίσουμε ορισμένα ζητήματα, αιτήματα και ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να παρέμβουμε, να πιέσουμε την κυβέρνηση, τον κρατικό μηχανισμό, την Περιφέρεια, το δήμο, ώστε πιο αποτελεσματικά να κινηθούν στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των ζημιών, των αποζημιώσεων των κατοίκων που έχασαν τις περιουσίες τους και όχι μόνο, έχασαν τους ανθρώπους τους.

Οι περισσότεροι θα θυμάστε ότι είχαμε συναντηθεί περίπου τέτοιες μέρες σε μια παρόμοια σύσκεψη στην Καρδίτσα. Τότε μιλούσαμε για τις καταστροφές που προκάλεσε ο “Ιανός”. Από τότε μέχρι σήμερα, βρισκόμαστε στο ίδιο “έργο θεατές” και πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.

Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα κατά της ζωής, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, των καλλιεργειών, των κοπαδιών, του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού.

Όσο και αν, κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα του συστήματος και τα ΜΜΕ αποδίδουν τις καταστροφές στην “ένταση των φαινομένων” και στην κλιματική αλλαγή η αλήθεια είναι μία: Η περιοχή της Θεσσαλίας και όλη η χώρα, είναι αθωράκιστη λόγω της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης, ως αποτέλεσμα της εγκληματικής για τα λαϊκά συμφέροντα, πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, όπως βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει και σε άλλες, πιο ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα ανικανότητας της τάδε ή της δείνα κυβέρνησης, του άλφα ή του βήτα υπουργού, δήμαρχου, περιφερειάρχη. Όσο αν κι εδώ επιδεικνύεται και ανικανότητα… Όμως, η ουσία βρίσκεται στο ότι τα απαραίτητα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα για το αστικό κράτος διότι δε δίνουν κέρδη στους καπιταλιστές και στους μονοπωλιακούς ομίλους τους.

Είναι πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας αυτό που ακούμε από ορισμένους και είναι προκλητικό να λέγονται αυτά τούτες τις ώρες, ότι δήθεν “η ΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα επειδή δεν κάνει αντιπλημμυρικά έργα η Ελλάδα”. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Η ΕΕ τους δίνει τέτοια κατεύθυνση.

Η ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή και οι προηγούμενες, είναι υπόλογες απέναντι στον λαό, ακριβώς γιατί υλοποιούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που δεν χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα, δεν τα θεωρεί “επιλέξιμα” σε σχέση με άλλα “αναπτυξιακά”, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν με “ανταποδοτικότητα”, δεν έχουν διόδια δηλαδή, για να το πούμε απλά, δεν αποφέρουν άμεσο κέρδος και κοστίζουν.

Η ίδια η ΕΕ, θα ακούσατε και την Φον Ντερ Λαιεν προχτές, συστήνει στις κυβερνήσεις ότι, στις περιοχές που ζει ο φτωχόκοσμος, είναι προτιμότερο, αντί για αντιπλημμυρικά, να δίνουν αποζημιώσεις-ψίχουλα μετά τις καταστροφές και τέτοια έργα να κάνουν μόνο εκεί που υπάρχουν οι βίλες των πλουσίων, βιομηχανίες, ξενοδοχειακές μονάδες κλπ. Σήμερα μάλιστα όσοι προλάβατε να διαβάσετε ή να δείτε στο διαδίκτυο τον Ριζοσπάστη λέει αποκαλυπτικά για το τι είπε το ευρωκοινοβούλιο και οι επιτροπές του γι’ αυτά τα ζητήματα.

Η μόνη περίπτωση να γίνουν κάποια έργα είναι αν συνδυάζονται με μεγάλες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, τις οποίες θέλουν να προφυλάξουν, αν και ούτε αυτό είναι σίγουρο πάντα, όπως βλέπουμε στους μεγάλους οδικούς άξονες, ούτε αυτά δεν μπόρεσαν να προφυλάξουν γιατί το κέρδος, η μίζα, η αρπαχτή, οι κακοτεχνίες δίνουν και παίρνουν για να βγάζουν κέρδη.

Για τα σπίτια και την περιουσία του λαού δεν ενδιαφέρεται κανείς τους και δεν θα ενδιαφερθούν αν δεν τους αναγκάσουμε.

Τα όποια έργα αντιπλημμυρικής προστασίας υλοποιούνται, γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και μέσα απ' τους ανταγωνισμούς του. Γι' αυτό και γίνεται κατάτμηση σε πολλά μικρά επιμέρους έργα. Επιχειρηματικοί Όμιλοι, εργολάβοι, Περιφέρειες και δήμοι, διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα υλοποιήσει και με πόσο κέρδος το κάθε έργο.

Πόση μίζα θα πάρουν και πόσα κέρδη θα έχουν, αυτό τους ενδιαφέρει… Έτσι, απ' τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, τα όποια τεχνικά έργα γίνονται με κριτήριο διαφορετικό απ' αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα ο λαός και η χώρα.

Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ομίλων για τα ποσοστά κέρδους και την κατανομή των πόρων, καθιστούν αδύνατη την ιεράρχηση των αντιπλημμυρικών έργων και τον σχεδιασμό τους σε μεγάλη κλίμακα με κριτήριο τη μέγιστη δυνατή προστασία. Η κατασκευή των όποιων έργων γίνεται με κριτήριο το κέρδος των ξεχωριστών ομίλων που τα αναλαμβάνουν, οδηγώντας σε κακοτεχνίες, υπερτιμολογήσεις και σπατάλη πόρων. Ο σχεδιασμός των έργων δεν γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας από μεγάλης έντασης πλημμύρες και έτσι έργα που έχουν γίνει, αποδεικνύονται αποσπασματικά και παντελώς ανεπαρκή.

Ταυτόχρονα, είναι ένα μεγάλο θέμα το τι προσωπικό, τι υποδομές έχεις, πώς τις στελεχώνεις, πώς βάζεις τον κόσμο να δουλέψει, πώς και πόσο τον πληρώνεις, πώς τον εκπαιδεύεις, πώς έχεις τα απαραίτητα εργαλεία και τις άλλες υποδομές για να μπορέσεις να στρέψεις αλλού την ορμή του νερού και πάει λέγοντας.

Συνολικά έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που υπηρετεί μόνο το κέρδος και ως εκ τούτου δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην πολεοδόμηση, στη χωροταξία, στην πολιτική προστασία, που να υπηρετεί πραγματικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Για αυτό λέμε ότι το έγκλημα αυτό έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική προστασία ως κάποιο "περιττό κόστος".

Θα ήθελα ακόμα να σας υπενθυμίσω το εξής: Ένα χρόνο μετά τον “Ιανό”, που είχε χτυπήσει την Καρδίτσα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη με φορείς στην Καρδίτσα έλεγε: “Πιστεύω ότι έναν χρόνο μετά, το στοίχημα αυτό το κερδίζουμε. Δεν θα πω ακόμα το κερδίσαμε, το κερδίζουμε. Οι Θεσσαλοί, όσοι επλήγησαν από τον "Ιανό", αισθάνθηκαν το κράτος δίπλα τους”.

Βέβαια, στο φόντο της βιβλικής καταστροφής δύο χρόνια μετά, ντρέπεται και η ντροπή με αυτά που είχε πει τότε ο πρωθυπουργός και με αυτά που λέει σήμερα, επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος.

Αυτό που πραγματικά έγινε από το 2020 μέχρι σήμερα είναι: “Πακέτα” 500 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους ΑΠΕ και Τουρισμού για τη Θεσσαλία και μόλις λίγα ψίχουλα για έργα πρόληψης από τις πλημμύρες!!!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια της Θεσσαλίας στο τεχνικό πρόγραμμα 2024, δίνει 55 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους (20 εκατ. από τον “αναπτυξιακό” νόμο και 35 εκατ. από το ΕΣΠΑ) και προϋπολογίζει ψίχουλα για αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση.

Επίσης, το ΕΣΠΑ 2014-2020 είχε προϋπολογισμό πάνω από 2,17 δισ. ευρώ. Τα 550 εκατ. ευρώ (24,3%) προϋπολογίζονταν για τεχνικά έργα και έργα υποδομών, αλλά τη μικρότερη χρηματοδότηση ανάμεσα στους θεματικούς στόχους είχε ο στόχος “κλιματική αλλαγή-πρόληψη”, που παίρνει μόλις 13,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 0,58% της χρηματοδότησης!

Μάλιστα το 2023 εξήγγειλε χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μέχρι το 2025 μόλις 10 εκ. ευρώ.!!!

Μετά τον “Ιανό”, ο αρχικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας για τους δήμους Παλαμά, Σοφάδων και Λίμνης Πλαστήρα, περικόπηκε κατά 61% (10,8 εκατ.), ενώ δεν κάλυπτε όλες τις ζημιές στις περιοχές αυτές.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έπεσε “ψαλίδι” 35,4 εκατ… Για τους δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Αργιθέας οι αποκαταστάσεις δόθηκαν σε πακέτο 143 εκατ. στην ΤΕΡΝΑ και επέλεξε αυτή τελικά, όπου της ήταν προσφορότερο να κάνει έργα.

Μην ακούτε, λοιπόν, τα παραπλανητικά λόγια για τα δισεκατομμύρια που δήθεν έπεσαν για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό. Μπλέκουν ανόμοια πράγματα για να κρύψουν ότι τα δισεκατομμύρια όντως πέφτουν, αλλά μόνο για τους σκοπούς που υπόσχονται κερδοφορία για τους ομίλους και όχι για τις ανάγκες σας, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά.

Όταν λοιπόν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές μιλούν για “έργα” και “ανάπτυξη”, ο λαός θα πρέπει να κουμπώνεται. Γιατί αυτά τα “έργα” και αυτή η “ανάπτυξη”, η καπιταλιστική, όχι μόνο δεν αφορούν στις δικές του ανάγκες, αλλά αντίθετα τις θυσιάζουν στον βωμό των κερδών.

Όλες αυτές τις μέρες πιπιλίζουν τα περί κλιματικής αλλαγής, των έντονων καιρικών φαινομένων, της δύναμης της φύσης που δήθεν δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Ναι, σίγουρα έβρεξε πολύ. Είναι όμως διαφορετικό να πει κάποιος ότι είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα έργα, είχαν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, υπήρχε σχέδιο κινητοποίησης εφόσον εκδηλώνονταν καταστροφές και πιθανώς κάπου να μην αποφύγαμε τελικά τις συνέπειες στο 100%. Και τελείως διαφορετικό, με δεδομένη την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του λαού, να επαναλαμβάνονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη φράσεις που ανήκουν σε άλλες δεκαετίες και αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας, ότι δηλαδή “δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι σε ένα τέτοιο φαινόμενο”.

Ακραίες και καταστροφικές ήταν οι συνέπειες αυτών των φαινομένων εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Η πρόοδος της τεχνολογίας και της επιστήμης, μάς δίνει σήμερα όλες τις δυνατότητες, για να λυθούν τέτοια προβλήματα και για να προβλεφθούν καταστάσεις και για να μη λέμε "φταίει το κακό το ριζικό μας" ή "φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα".

Πάντα θα υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, έτσι είναι η ίδια η φύση, αιώνες τώρα αυτό συμβαίνει, και σήμερα ακόμα χειρότερα γιατί έχει βιαστεί επανειλημμένα. Όμως σήμερα, έχουμε τα απαραίτητα μέσα, έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία, την γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, τους επιστήμονες που μπορούν και να προβλέψουν και να σχεδιάσουν.

Άρα, λοιπόν, χρειάζεται πολιτική θέληση, χρειάζονται κεντρικές αποφάσεις, χρειάζεται άλλη οργάνωση συνολικά της κοινωνίας, της οικονομίας, των υπηρεσιών.

Έχετε ακούσει ήδη πολλά λόγια συμπόνοιας και συμπάθειας από τους κυβερνώντες. Μάλιστα, έχουν το θράσος όλοι αυτοί τώρα, να σας χτυπάνε δήθεν φιλικά στην πλάτη, να σας αντιμετωπίζουν σαν ιθαγενείς που νομίζουν ότι θα σας ξεγελάσουν με τα καθρεφτάκια των ψίχουλων που εξήγγειλαν, τα οποία ούτε αφορούν όλους τους πληγέντες ανεξαιρέτως, ούτε εξασφαλίζουν την άμεση αποζημίωση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης όλων των καταστροφών που έχουν γίνει, ούτε προβλέπουν ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των αναγκαίων υποδομών προστασίας της ζωής του λαού.

Για την αντιμετώπιση των τεράστιων καταστροφών, απαιτείται μεγάλη χρηματοδότηση ώστε να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες ανεξαιρέτως.

Επίσης να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν αμέσως τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι άκρως απαραίτητα, γιατί έρχεται χειμώνας και δεν ξέρουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες. Χρειάζονται αυτά τα έργα να γίνουν και χρειάζεται αυτό το σχέδιο να εκπονηθεί εδώ και τώρα. Δεν χωράει δηλαδή καμία αναβολή αυτό το πράγμα.

Τα μέτρα αποκατάστασης για τους πληγέντες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτός ότι είναι ανεπαρκέστατα συνιστούν κι εμπαιγμό. Μάλιστα, σε ένα ρεσιτάλ κρατικής-κυβερνητικής αναλγησίας, αγρότες με νεκρά ζώα και κατεστραμμένες καλλιέργειες, καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ μόνο και μόνο για να τους επιτραπεί να κάνουν αίτηση για αποζημιώσεις!

Στηρίζουμε συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν οι μαζικοί φορείς όπως:

  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
  • Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή για το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη) καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών σε μηχανήματα, πρώτες ύλες, αναλώσιμα κ.α.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν χιλιόμετρα μακριά ή και θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Δεν πρέπει να χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του.
  • Πρέπει να παγώσουν τα χρέη και να μη χαθεί καμία ρύθμιση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και για τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταστηματάρχες, για τους πληγέντες όλης της περιοχής, τους εργαζόμενους και για την εφορία, τον ΕΦΚΑ (αγροτών - επαγγελματιών), για το δήμο, για τις τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
  • Χρειάζεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εντελώς απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης από το τέλος επιτηδεύματος και από τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις όλου του νομού της Καρδίτσας που πλήγηκαν και των άλλων πληγέντων νομών.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να ανασταλεί κάθε πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού, τηλεπικοινωνιών.
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο και οι μικροί επαγγελματίες που καταστράφηκαν κ.λπ.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.

Όσο για το πού θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, εμείς τους λέμε: Να τα πάρουν από τα δισεκατομμύρια του “Ταμείου Ανάκαμψης” που τα διαφημίζουν και τα προορίζουν για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Να τα πάρουν από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού. Να τα πάρουν από τα 4 δισ. που δίνουν το χρόνο για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τους δολοφονικούς του σχεδιασμούς. Να κόψουν από αυτά που στέλνουν στον Ζελένσκι και να τα δώσουν στους πλημμυροπαθείς.

Οπωσδήποτε, από τα ιδιαίτερα ζητήματα που αναδεικνύουμε, είναι τα μέτρα για την υγεία του λαού της περιοχής. Τα χιλιάδες νεκρά ζώα, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης και η απουσία πόσιμου νερού, τα κουνούπια έχουν μετατρέψει την περιοχή σε μια υγειονομική βόμβα με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών.

Ήδη, σε πολλές πόλεις και χωριά είναι έντονη η μυρωδιά αποσύνθεσης από τα ζώα που πνίγηκαν και έχουν παρασυρθεί από το νερό σε κάθε σημείο. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυτές τις μέρες μεγαλώνει την ανησυχία.

Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να παραμένουν δίπλα σε σπίτια, καταστήματα, σε χωράφια και στα δίκτυα αποχέτευσης, τόνοι λάσπης, μπάζα, βοθρολύματα, δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Ενδεικτικό είναι ότι εκδηλώθηκαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στο Βόλο.

Ταυτόχρονα, χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν αποκλεισμένοι στα χωριά, αλλά και σε προάστια των μεγάλων πόλεων, δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα, αφού το οδικό δίκτυο έχει φοβερές ζημιές.

Κυβέρνηση και τοπικές αρχές πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα όπως:

  • Να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές “στρατιωτικού τύπου” σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων, προς τους πληγέντες, σε όσους χρειάζονται και είναι αποκλεισμένοι, στον τόπο τους, με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ και των Κ.Υ.
  • Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.
  • Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας.
  • Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
  • Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.
  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές που έχουν υποστεί οι δομές υγείας και να αποκατασταθεί το σύστημα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους (έως ότου αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης).
  • Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.
  • Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Γνωρίζετε καλά ότι οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα μέλη, τα στελέχη, οι φίλοι του Κόμματος, όχι μόνο από εδώ την Καρδίτσα, αλλά και από άλλες περιοχές, είμαστε στο πλευρό σας από την πρώτη στιγμή. Συμβάλλοντας εθελοντικά, με προσωπική εργασία, ώστε να απεγκλωβιστεί κόσμος, να φύγουν οι λάσπες και τα νερά, να σώσουμε ότι σώζεται.

Είμαστε εδώ και κάνουμε πράξη και αυτές τις τραγικές στιγμές το “μόνο ο λαός σώζει τον λαό”, βοηθώντας στη διανομή νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σε ό,τι άλλο χρειαστεί.

Και δείτε την κοροϊδία αντί η κυβέρνηση να δίνει δωρεάν νερό στον κόσμο, έβαλε πλαφόν νομιμοποιώντας στον μαυραγοριτισμό!

Έχουμε λοιπόν, κινητοποιήσει τις δυνάμεις μας που δρουν σε συνδικάτα, σε συλλόγους σε όλη τη χώρα για να προχωρήσει η συλλογή των απαραίτητων υλικών που χρειάζονται οι άνθρωποι, να φτάνουν εδώ και άμεσα να δίνονται στους πλημμυροπαθείς.

Και είναι πραγματικά εξοργιστικό η ΚΕΔΕ να λέει ότι δεν πρέπει να συλλέγονται τρόφιμα και υλικά γιατί οι δήμοι, λέει, δεν τα ζήτησαν και δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Αν δεν μπορούν αυτοί, μπορεί ο ίδιος ο λαός, μπορούμε εμείς οι ίδιοι! Μπορεί το ΚΚΕ, το ταξικό κίνημα, οι φορείς του λαού μας! Το έκανε - το κάναμε πράξη στο παρελθόν, θα το κάνει - θα το κάνουμε και τώρα.

Οι εκλεγμένοι μας επίσης στους δήμους και την περιφέρεια, αλλά και κεντρικά στελέχη μας, βρίσκονται μέρα νύχτα στους δρόμους της πόλης, πιέζοντας τον κρατικό μηχανισμό για μέτρα και άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις όπως ο απεγκλωβισμός ατόμων, η εύρεση ξενοδοχείων, η εκκένωση επιχειρήσεων.

Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε και θα στηρίξουμε όλες τις αγωνιστικές δράσεις των κατοίκων, όλες τις δράσεις της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και άλλων μαζικών φορέων.

Εμείς αυτά που σας είπαμε και άλλα που μας έχετε καταθέσει, θα τα προωθήσουμε και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και στο δήμο και στην Περιφέρεια και στα εργατικά σωματεία, στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ομοσπονδίες, παντού. Θα κοιτάξουμε να τα παλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι, συσπειρωμένοι, στους δρόμους του αγώνα.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και δράση, σημαδεύοντας ταυτόχρονα τον πραγματικό ένοχο, που είναι η πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει ζωές και περιουσίες.

Το ΚΚΕ σε αυτόν το δρόμο θα βαδίσει μπροστά, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, όπως έκανε και από την πρώτη στιγμή των καταστροφών, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής για να μπορούμε να ζούμε όλοι στον τόπο μας με ασφάλεια και ευημερία.

Με αυτές τις σκέψεις, αυτή την κατάθεση των θέσεων του ΚΚΕ στο λαό του Παλαμά, της Καρδίτσας, όλης της Ελλάδας θα ήθελα να ολοκληρώσω τη σημερινή μας παρέμβαση που δεν σταματάει εδώ. Είδατε ότι είμαστε εδώ οι βουλευτές από τη Θεσσαλία, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος περιφερειάρχης, υποψήφιοι δήμαρχοι, νυν δημοτικοί σύμβουλοι, τα μέλη του ΠΓ, της ΚΕ, εκπρόσωποί μας στο μαζικό κίνημα κι απ’ τη Θεσσαλία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, οτιδήποτε χρειαστείτε ζητήστε το, το ΚΚΕ είναι εδώ, και σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανακουφιστεί ο λαός της Θεσσαλίας άμεσα και κυρίως για να ανοίξουμε ένα δρόμο για την οριστική επίλυση αυτών των προβλημάτων που επανέρχονται γιατί μένουν ίδιες οι πολιτικές όσο κι αν αλλάζουν οι διαχειριστές τους, οι διάφοροι υπουργοί, οι διάφοροι πολιτικάντηδες, τα διάφορα κόμματα της καπιταλιστικής εξουσίας.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.