Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Κώστας Γουλιάμος: Ύψιστη τιμή για μένα αυτή η συμπόρευση με το ΚΚΕ — Δημιουργούμε την κρίσιμη συλλογική δύναμη για τον αγώνα της ανατροπής (VIDEO)

ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΙΑΜΟΣ (*)

Ύψιστη τιμή για μένα αυτή η συμπόρευση με το ΚΚΕ

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Με βαθύ σεβασμό και συγκίνηση απευθύνομαι στην αποψινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω de profundis τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως και τα μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του Κόμματος, που μου έδωσαν τη δυνατότητα της συμπόρευσης στις εκλογές με το ΚΚΕ.

Ύψιστη τιμή για μένα αυτή η συμπόρευση. Ζω κοντά 40 χρόνια εκτός Ελλάδας. Ομως η μεγάλη Ιστορία, οι θυσίες και οι αγώνες του ΚΚΕ με κρατάνε συνεχώς σε εγρήγορση - οργανικά, ιδεολογικά, αισθητικά, ακατάπαυστα.


Ευχαριστώ θερμά τους συντρόφους και τις συντρόφισσες γιατί μέσα από τους αδελφικούς δεσμούς, τη συντροφικότητα και την ανθρώπινη επικοινωνία μας, έχω αποκτήσει τη συνείδηση της ταύτισης του «συνυπάρχειν» με το «ανήκειν» στο ΚΚΕ.

Μαθαίνω διαρκώς και, συνάμα, επιστρατεύω αυτό που ο Γιάννης Ρίτσος όριζε ως «αισθητικές μνήμες». Πίστευε ο Ρίτσος πως «όταν κάποτε κινδυνεύει η πατρίδα να χάσει την ταυτότητά της, να χάσει το πρόσωπό της, όλες αυτές οι μνήμες που είναι Εθνικές, αισθητικές μνήμες, έρχονται στην επιφάνεια».

Αυτές ακριβώς οι μνήμες βοηθούν να προχωρήσουμε, να συμπορευτούμε, να δούμε καθαρά το αληθινό μας πρόσωπο: Πολιτιστικά, πολιτικά και κοινωνικά. Ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες έντασης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η συσπείρωση και η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Γιατί ακριβώς συσπείρωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ οδηγούν στη διέξοδο. Οδηγούν στην ανατροπή της βαρβαρότητας. Οδηγούν στην ελπίδα για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», ώστε να δικαιωθούν οι λαϊκοί αγώνες δεκαετιών.

Αγώνες που, μέσα από ιστορικές και «αισθητικές μνήμες», εμπνέουν και καθοδηγούν την πορεία μας τα τελευταία 105 χρόνια για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Ήδη η επέτειος των 105 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ μας βρίσκει στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου η περιφέρειά μας μετατρέπεται σε «μαγνήτη» ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και συγκρούσεων. Και όσο αναφύονται νέα ζητήματα στο φόντο των παλιών, τόσο περισσότερο φουντώνουν οι συρράξεις και η «οικονομία πολέμου», με εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες για τον λαό, που ήδη βιώνει δραματική συρρίκνωση στο εισόδημά του.

Αυτό αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό. Όπου η κυβέρνηση δρομολογεί - με την ανοχή των αστικών και συστημικών κομμάτων - τόσο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης όσο και την ένταση της εκμετάλλευσης, ενώ ο λαός καλείται πάλι να χρυσοπληρώσει τις επικίνδυνες προτεραιότητες της εγχώριας αστικής τάξης σε στρατιωτικές δαπάνες.

Ήδη τον περασμένο χρόνο δαπανήθηκαν 7,4 δισ. ευρώ. Ποσό ασύλληπτα υψηλό, καθώς αναλογεί στο 3,54% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ποσοστό που βρίσκεται πολύ πάνω από τον ετήσιο ΝΑΤΟικό στόχο 2% του ΑΕΠ και αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες του κάθε κράτους - μέλους της λυκοσυμμαχίας.

Πλέον η «πολεμική οικονομία» δημιουργεί το νέο πλαίσιο καπιταλιστικής οικονομικής δράσης μέσα από σημαντικές αναπροσαρμογές, νέα σχήματα συνεργασίας και προαπαιτούμενα - όπως αυτά του Ταμείου Ανάκαμψης - που οδηγούν στους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς και στα αντεργατικά εκτρώματα. Προϋπολογισμοί που βαθαίνουν τη φτωχοποίηση του λαού. Εξαρθρώνουν τον κοινωνικό ιστό κι έτσι εδραιώνεται η κυριαρχία των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας.

Ήδη σε ό,τι αφορά στη φτωχοποίηση, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά τη Βουλγαρία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο δε κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος σε παιδιά ηλικίας 17 ετών και κάτω (28,1%), αλλά και σε άτομα ηλικίας άνω των 65. Ήδη 69 εκατομμύρια παιδιά είναι σε φτώχεια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Γι' αυτό και το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό» γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Το ΚΚΕ είναι μαζί με τον λαό, δίπλα στον λαό κι ενάντια στις λογής μεταμορφώσεις του καπιταλιστικού συστήματος που καταδυναστεύουν τον λαό.

«...παν δε το εναντιούμενον τω δυναστεύοντι δήμος ωνόμασται, και απ' εκείνου ξυμπαρέμεινεν η προστασία ημίν του πλήθους...» (αυτό που εναντιώνεται στον δυνάστη λέγεται λαός, και γι' αυτό μας έμεινε το όνομα «προστάτες του λαού»), σημείωνε ο Θουκυδίδης στις «Ιστορίες».

Η επέτειος των 105 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ βρίσκει όλους μας μπροστά σε καινούρια, όσο και σύνθετα καθήκοντα που πηγάζουν από τις σύγχρονες συνθήκες και την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης.

Παράλληλα, η επέτειος των 105 χρόνων βρίσκει το ΚΚΕ πιο δυνατό και πιο ισχυρό μετά τις εκλογές του 2023. Εκφράστηκε η ενίσχυση ενός ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης αστικής πολιτικής.

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε με αγώνες σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, εκτιμήθηκε δεόντως από τον λαό και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Συνάρτηση αυτού του εμβληματικού αγώνα και της πραγματικής - ουσιαστικής αντιπολίτευσης, τόσο η εργατική τάξη, όσο και η νεολαία και οι εργαζόμενοι ενίσχυσαν σημαντικά το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτιάς της «Πανσπουδαστικής» στις φοιτητικές εκλογές. Επαληθεύονται έτσι και τα ξεκάθαρα πολύμορφα αγωνιστικά αντανακλαστικά της νέας γενιάς.

Δημιουργούμε την κρίσιμη συλλογική δύναμη για τον αγώνα της ανατροπής

Παρά τον συνολικά αρνητικό πολιτικό συσχετισμό, το ΚΚΕ αντλεί το κύρος του μέσα από τη δυναμική και σταθερή εμπλοκή του στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο μέτωπο της ακρίβειας που συντρίβει τα λαϊκά στρώματα. Η αξιοπιστία του αντλείται μέσα από την πρόβλεψη που γίνεται με συνειδητό και σχεδιασμένο τρόπο. Από τον σταθερό του προσανατολισμό και σχεδιασμό. Από τις καθημερινές μάχες ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενάντια στη φοροληστεία.

Το Κόμμα είναι στον δρόμο, στη Βουλή, στο γραφείο, στο εργοστάσιο. Ήταν — και εξακολουθητικά είναι— στο πλευρό των εργατών, των αγροτών, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων.

Συντρόφισσες, σύντροφοι,

Φίλες και φίλοι,

Η δύναμη του ΚΚΕ μεγαλώνει καθημερινά. Και μεγαλώνει - και θα μεγαλώνει - πιο πολύ με τη συμμετοχή στους αγώνες, βάζοντας τις πραγματικές ανάγκες του λαού στο επίκεντρο. Έτσι δημιουργούμε την κρίσιμη συλλογική δύναμη για τον αγώνα της ανατροπής. Οπως λέει και ο ποιητής «...τώρα αντιπαλεύει κάθε τέκνο σου με ορμή» (Δ. Σολωμός).

Είμαστε ενάντια στον αστικό φιλισταϊσμό, θεμελιωμένο πάνω στη λατρεία του κέρδους, πάνω στη στενότητα των αστικών αντιλήψεων και της υποκρισίας των συστημικών κομμάτων. Είμαστε ενάντια στην προθυμία νομιμοφροσύνης και συμμόρφωσης προς τις ΝΑΤΟικές - ευρωατλαντικές γραμμές για «οικονομία πολέμου». Ενάντια τις ευρωενωσιακές καπιταλιστικές πολιτικές των αστικών κομμάτων που κυβερνούν και κυβέρνησαν τη χώρα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ).

Είμαστε σε αντιπαλότητα με τους μηχανισμούς, τις πολιτικές και τις ιδεολογίες που δήθεν αντιπροσωπεύουν τις λαϊκές τάξεις, ενώ στην ουσία τις υποτάσσουν συναινετικά στο μακροπρόθεσμο κεφαλαιοκρατικό συμφέρον. Απέναντι σε αυτούς τους μηχανισμούς υψώνεται το ριζοσπαστικό πρόγραμμα και ο καθημερινός αγώνας του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, κόμμα 105 ετών με θυσίες και ιστορική πείρα, έχει έμπρακτα αποδείξει πως είναι φορέας αμφισβήτησης και ανατροπής του καπιταλισμού. Και ως φορέας κοινωνικού μετασχηματισμού, αποτελεί σταθερά σημείο αναφοράς - ακόμα κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας - για την ανάπτυξη αγώνων σε μια σειρά χώρων δουλειάς.

Παίρνουμε έμπνευση, σκέψη, δύναμη και κουράγιο από το ΚΚΕ.

Από το Κόμμα οξύνουμε το ταξικό μας κριτήριο. Είναι οδηγός και καθοδηγητής για συλλογικό αγώνα, καθώς μορφώνει και μεταμορφώνει το καθημερινό σε όραμα και πίστη.

Εγρήγορση και ετοιμότητα και αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Γιατί όπως σημείωνε ο Μπρεχτ:

«Ο μοναχικός έχει δυο μάτια.
Το Κόμμα έχει χίλια μάτια.
(...) Ο μοναχικός μπορεί να εξολοθρευτεί
Αλλά το Κόμμα δεν μπορεί κανείς να το εξολοθρέψει.
Γιατί είναι η εμπροσθοφυλακή των μαζών
Κι οδηγεί τον αγώνα τους
Με τις μέθοδες των Κλασικών, που δημιουργήθηκαν
Από τη γνώση της πραγματικότητας».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ,16-17/12/2023

(*) Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023). Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.