Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Ένα STUDIO για την GAZA ➽ To αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ των Garry Keane και Andrew McConnell ➽ Από τις 7/12 στους κινηματογράφους σε Α΄ ΠΡΟΒΟΛΗ από τη NEW STAR


Ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ πιο επίκαιρο από ποτέ.

“Μοναδικά αποκαλυπτική και εντελώς διαφωτιστική, το GAZA επιτρέπει στο κοινό να ταυτιστεί με τους μοναδικούς ρυθμούς της συνηθισμένης ζωής σε μια περιοχή που ταράζεται από συγκρούσεις”

“Ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ που εστιάζει στην καθημερινή ζωή της «ανοιχτής φυλακής» της Μέσης Ανατολής.” Observer
GAZA

Σκηνοθεσία: Garry Keane, Andrew McConnell
Φωτογραφία Andrew McConnell
Μοντάζ: Mick Mahon
Μουσική: Ray Fabi
Γλώσσα: Αραβικά, Αγγλικά
Παραγωγή: Ιρλανδία, Καναδάς, Γερμανία
Έτος: 2019
Διάρκεια: 92 min

*

ΣΥΝΟΨΗ


Σε αυτή τη συγκινητική ταινία, ξεδιπλώνεται ένα όμορφο πορτρέτο καθημερινών πολιτών της Γάζας, που ζουν τις ζωές πέρα από τα ερείπια της αιώνιας σύγκρουσης. Ελεύθεροι από το κλισέ του ρεπορτάζ ειδήσεων, αποκαλύπτουμε έναν τόπο ομορφιάς μέσα στην καταστροφή, μέσα από τις ζωές των εξαιρετικών ανθρώπων του.

Η ταινία μας επικεντρώνεται σε δύο έφηβους από τα αντίθετα άκρα του κοινωνικού χάσματος της Γάζας, τον Κάρμα και τον Αχμέντ.

Στο αυτοσχέδιο σπίτι του Αχμέτ ζει η μεγαλύτερη οικογένεια της Γάζας με 14 γιους, 22 κόρες, έναν πατέρα και τρεις συζύγους. Λιγότερο από 10 μίλια μακριά, το πολυτελές διαμέρισμα της Κάρμα, μαζί με τη φιλελεύθερη μητέρα του, τον παραδοσιακό πατέρα και τις τρεις αδερφές της λένε μια διαφορετική ιστορία.



Ο Αχμέντ δεν κοιτάζει πέρα από τη Γάζα για τους στόχους της ζωής του και ονειρεύεται να γίνει μεγάλος ψαράς στα μόλις τρία μίλια περιορισμένου νερού πέρα από την ακτή. Αλλά καθώς το Κάρμα ατενίζει τη θάλασσα, θρηνεί για τις απρόσιτες ευκαιρίες που γνωρίζει ότι βρίσκονται πέρα από αυτό.

Μαζί με τους δύο κεντρικούς μας χαρακτήρες, ακολουθούμε έναν σκηνοθέτη θεάτρου που ανεβάζει μια παραγωγή για τις κοινωνικές διαφορές στη λωρίδα, έναν ταξιτζή, έναν εστιάτορα στον τελευταίο όροφο και δίδυμες γυναίκες διοργανώτριες γάμων.

Μέσα από αυτές τις συνηθισμένες ζωές με πλούσια παρατήρηση, αποκτούμε ένα αποχρώσεις και περίπλοκο πορτρέτο της ζωής σε αυτό το αξιοσημείωτο μέρος.

Η Γάζα μπορεί να έχει χτυπηθεί και να σπάσει, αλλά παραμένει ζωντανή και με χρώμα. Ένας λαός αήττητος, και μέσα από την ταινία βλέπουμε μια εύγλωττη, ανθεκτική, αστεία και θαρραλέα ομάδα ψυχών, στις ζωές των οποίων ο παγκόσμιος φακός επικεντρώνεται, χωρίς όμως να βλέπει πραγματικά.

Ο έμπειρος Ιρλανδός σκηνοθέτης Garry Keane και ο βραβευμένος φωτογράφος Andrew McConnell έχουν ενσωματωθεί βαθιά στην κοινότητα και τον πολιτισμό και έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή σύνδεση. Έχουν αναπτύξει ένα ξεκάθαρο όραμα για μια ταινία για την ανείπωτη ιστορία της Γάζας μέσα από τους ανθρώπους της.

Μια γερμανο-ιρλανδο-καναδική συμπαραγωγή με τις Real Films, Filmoption International, Fine Point Films, gebrueder beetz filmproduktion και ZDF σε συνεργασία με την ARTE.

Οι εκπληκτικές εικόνες που συλλαμβάνει, οι πλούσιοι χαρακτήρες που συναντάμε – θα υποθέσετε ότι αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετά ισχυρό. Αλλά οι δημιουργοί ταινιών προσθέτουν μια παρεμβατική παρτιτούρα που περιστασιακά ανατρέπει την εικόνα από την παρατήρηση με καθαρή ματιά.

*

Wendy Ide – The Observer Documentary films
Gaza review – human stories in a city under siege
https://www.theguardian.com/film/2019/aug/10/gaza-documentary-film-everyday-life-keane-mcconnell

ΠΟΣΤΕΡ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
https://www.flickr.com/photos/155666086@N07/albums/72177720313054233

ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
https://www.imdb.com/title/tt8995252/awards/?ref_=tt_awd

“It’s gorgeously shot. It’s undeniably powerful and eye-opening.”
— Daniel Feinberg, The Hollywood Reporter


“Gaza is explored in Garry Keane and Andrew McConnell’s poetic and humane documentary less as a flashpoint of geopolitical strife than as the home of living, breathing people.”
— Ed Potton, Sunday Times (UK)


“Gaza is compelling because we hear of life there in the people’s own words, we can judge the tone of the revelations and observations, look at the weary expressions.”
— Paddy Kehoe, RTÉ (Ireland)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.