Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

Νέες μορφές εργασιακής εξόντωσης με τη σφραγίδα της ΕΕ — ΚΚΕ: Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν «κουκουλώνει» τις ευθύνες κυβέρνησης - κρατικού μηχανισμού στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή — «Βίβλος» της ευελιξίας και αντιαπεργιακό εγχειρίδιο για εργοδοσία - κυβερνήσεις — Η «Λευκή Βίβλος» και η Στρατηγική της Λισαβόνας — Νέα κομμάτια στο αντεργατικό παζλ με τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις κεφαλαίου - ΕΕ — Ο εφιάλτης με τις συμβάσεις «μηδενικών ωρών» (zero-hour contracts) — Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ 9/9/2023 — Ναζί χουλιγκαν: Κράτος εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του, σε όλες τις εκφάνσεις του — Στενές σχέσεις με τους Ουκρανούς φασίστες του Αζόφ — Αναπάντητα ερωτήματα — Συναντήσεις και... τηλέφωνα του Κυρ. Μητσοτάκη με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΠΑΕ για τα μάτια του κόσμου

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 29ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Επικοινωνιακά τεχνάσματα για να κουκουλωθούν οι ευθύνες κυβέρνησης - κρατικού μηχανισμού

➽ Σύσκεψη με την UEFA και προέδρους ελληνικών ΠΑΕ συγκαλεί ο πρωθυπουργός, σε έναν ακόμα γύρο ...«εξυγίανσης» του ποδοσφαίρου

ΚΚΕ: Δεν κρύβονται τα «νήματα» που συνδέουν τους «οπαδικούς στρατούς» με επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και με θύλακες του κρατικού μηχανισμού

Αμείλικτα ερωτήματα για το πώς οι γνωστοί φασίστες Κροάτες χούλιγκαν ταξίδεψαν ανενόχλητοι και δολοφόνησαν τον 29χρονο

Βγάζουν μάτι οι διεθνείς διασυνδέσεις τους και οι σχέσεις με τους ναζί του Τάγματος Αζόφ

Πίσω από κάθε τραγωδία για τον λαό βρίσκεται ένα κράτος αποτελεσματικό για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και γι' αυτό εχθρικό για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες

*
Νέες μορφές εργασιακής εξόντωσης με τη σφραγίδα της ΕΕ

Το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, επεκτείνει την «ευελιξία» στην εργασία και εισάγει τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών», για δουλειά όποτε και όπως θέλει η εργοδοσία

Αυτή είναι η «ευρωπαϊκή κανονικότητα» που υπερασπίζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις

Άμεση απάντηση από σωματεία και φορείς, που προετοιμάζουν μαχητική αγωνιστική συνέχεια

Σταθμός στη δράση τους το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη

Αιτία πολέμου και οι νέες διατάξεις ενάντια στην απεργία

(Βλέπε στη συνέχεια αναλυτικά)

***

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Βίβλος» της ευελιξίας και αντιαπεργιακό εγχειρίδιο για εργοδοσία - κυβερνήσεις

Ενισχύεται το αντεργατικό πλαίσιο που έχει τη σφραγίδα της σημερινής και όλων των κυβερνήσεων για την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των ομίλων

Νέες μορφές ευέλικτης εργασίας αλλά και νέο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία προβλέπει το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει σε διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ. Το νομοσχέδιο εισάγει την πολλαπλή απασχόληση, τις συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contract) και κατά παραγγελία (on demand contract), αλλά και μετατρέπει ακόμα και σε ποινικό αδίκημα την περιφρούρηση της απεργίας.

Το νομοσχέδιο θα δοθεί στη διαβούλευση την ερχόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα:

1. Το νομοσχέδιο ενσωματώνει την Οδηγία 2019/1152 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποτίθεται ότι «ρυθμίζει» τις ευέλικτες μορφές εργασίας που ήδη υπάρχουν. Πραγματικός στόχος, όμως, είναι να βάλει κοινούς κανόνες που αποτρέπουν τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» μεταξύ των επιχειρήσεων, που κατά κόρον και κατά το δοκούν αξιοποιούν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, πολλές φορές και σε συνδυασμό περισσότερων από μια.

Άλλωστε, το μόνο που κάνουν οι ρυθμίσεις, είναι να θέτουν ως μοναδικό προαπαιτούμενο για αυτές τις μορφές απασχόλησης την «έγκαιρη» ενημέρωση του εργαζόμενου από τον εργοδότη για τους όρους απασχόλησης (διάρκεια εργασίας, έναρξη και λήξη, τόπο εργασίας, αμοιβή και τρόπους αμοιβής κ.ά.).

Η Οδηγία προβλέπει ότι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με ακαθόριστες μορφές απασχόλησης, όπως είναι οι συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών (zero hour contract) και κατά παραγγελία (on demand contract). Με τον τρόπο αυτό εισάγονται από την πίσω πόρτα και τέτοιες μορφές ευελιξίας στην ελληνική αντεργατική νομοθεσία.

Θυμίζουμε ότι οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία είναι συμβάσεις χωρίς συγκεκριμένα ωράρια και αμοιβές, ενώ ο εργαζόμενος ενημερώνεται - στην καλύτερη περίπτωση - μόλις 24 ώρες νωρίτερα για το πού θα δουλέψει, πόσες ώρες και με ποια αμοιβή (βλέπε και σχετικό θέμα)!

Έτσι, ο εργαζόμενος δεν ξέρει αν και πότε θα έχει δουλειά, και άρα αν, πότε και πόσο ελεύθερο χρόνο θα έχει, δεν μπορεί να οργανώνει τίποτα στη ζωή του.

2. Η Οδηγία προωθεί επίσης την πολλαπλή απασχόληση, σημειώνοντας ότι ένας εργοδότης δεν μπορεί «να απαγορεύσει σε εργαζόμενο να αναλάβει εργασία σε άλλους εργοδότες, εκτός του ωραρίου εργασίας που καθορίζεται με τον εν λόγω εργοδότη». Μια διατύπωση που εμφανίζει τον εργαζόμενο να αποζητά από επιλογή και δεύτερη δουλειά, ενώ στην πραγματικότητα «σπρώχνεται» να δουλεύει ακατάσχετα και μέχρι πλήρους εξάντλησης, για να εξασφαλίσει τα στοιχειωδώς απαραίτητα για την επιβίωσή του...

Η διάταξη αυτή αποτελεί επιστέγασμα των δεκάδων μορφών ευελιξίας της εργασίας και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, που κάνει «λάστιχο» τα όρια του εργάσιμου χρόνου και κατ' επέκταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

3. Το νομοσχέδιο - έκτρωμα έρχεται τέλος να συμπληρώσει τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του προηγούμενου υπουργού Χατζηδάκη ενάντια στην απεργία, αντιμετωπίζοντάς την ως έγκλημα και τους απεργούς ως εγκληματίες. Ορίζει συγκεκριμένα ότι όποιος συμμετέχει στην περιφρούρηση της απεργίας, εκτός από τις αστικές θα έχει και ποινικές ευθύνες και θα τιμωρείται τουλάχιστον με φυλάκιση 6 μηνών και με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ! Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής τα όρια θα διπλασιάζονται!

Ειδικά γι' αυτό το θέμα, στην ανακοίνωσή της σχετικά με το νομοσχέδιο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν λέει κουβέντα, βάζοντας και με αυτόν τον τρόπο πλάτη στην παραπέρα ποινικοποίηση της απεργίας.

Κατά τα άλλα, υπερασπίζεται την κοινοτική Οδηγία και ενώ χαρακτηρίζει «ανήκουστα» τα περί 16 ωρών δουλειά τη μέρα, αποδέχεται σαν κάτι απόλυτα φυσιολογικό τις 13 ώρες δουλειάς, όπως προβλέπουν τα κιτάπια της ΕΕ και οι νομοθεσίες των κρατών - μελών, σημειώνοντας ότι «η υποχρεωτική ανάπαυση των εργαζομένων είναι υποχρεωτικά 11 ώρες στο 24ωρο, προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία»!

*

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ

Δόθηκε μια πρώτη απάντηση, ετοιμάζουν μαχητική συνέχεια

Σταθμός το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς έδωσαν μια πρώτη μαχητική απάντηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, ακυρώνοντας στην πράξη την προσπάθεια αιφνιδιασμού της κυβέρνησης, που τόλμησε να φέρει αυτό το έκτρωμα μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Εξω από το υπουργείο Εργασίας

35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας. Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς εργαζόμενος χωρίς σύμβαση. Αυτά είναι τα αιτήματα που προτάσσουν τα σωματεία στις κινητοποιήσεις και τις ανακοινώσεις με τις οποίες απαντούν στα κυβερνητικά σχέδια.

«Αυτό το νομοσχέδιο για εμάς τους εργαζόμενους είναι αιτία πολέμου», διαμηνύει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. «Κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχτεί αυτή τη χαμοζωή που μας ετοιμάζουν και την προσπάθεια χτυπήματος της συλλογικής δράσης, της οργάνωσης των συνδικάτων που παλεύουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες για σταθερό ωράριο, για αυξήσεις και συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαντάμε άμεσα, χωρίς να χάνουμε χρόνο. Να μην τολμήσει να φέρει τέτοιο έκτρωμα στη Βουλή, γιατί θα βρει απέναντί της τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, χωρίς καμία καθυστέρηση και αναμονή», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Το νομοσχέδιο αθροίζεται σε εκείνα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση από Σεπτέμβρη και προσθέτουν νέα βάρη και δεινά στην εργατική - λαϊκή οικογένεια, επιβεβαιώνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα των ομίλων και η επενδυτική βαθμίδα, που αποτελούν «εθνικούς στόχους» για όλα τα αστικά κόμματα, προϋποθέτουν ένταση της εκμετάλλευσης, με επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα μέτωπα: Την εργασία, την Υγεία, την Εκπαίδευση, τη φορολογία, τη θωράκιση του αντιλαϊκού κράτους.

Στα Γιάννενα

Αυτό είναι το περιεχόμενο των νομοθετημάτων που ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση στο αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο του κεφαλαίου και γι' αυτό πρέπει να εκφραστεί καθολικά και πανελλαδικά η αντίδραση των εργαζομένων στην πολιτική της, προβάλλοντας επιθετικά τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες.

Άμεση αντίδραση

Την περασμένη Τρίτη, σωματεία και φορείς πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Εστειλαν μήνυμα αγωνιστικής ετοιμότητας, καλώντας σε προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων χωρίς καμιά καθυστέρηση και αναμονή, σε πρωτοβουλίες για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων μπροστά στη νέα επίθεση.

Μαχητική παρέμβαση έγινε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη από εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Από το βήμα της κινητοποίησης τα συνδικάτα κάλεσαν σε κλιμάκωση της πάλης, με σταθμό το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ και των σωματείων στις 9 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο με σημαντική συμμετοχή έγινε και στα Γιάννενα την Τρίτη, από το Εργατικό Κέντρο της περιοχής.

Στο μεταξύ, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία έχουν καταδικάσει με ανακοινώσεις τους το αντεργατικό τερατούργημα, σημαίνοντας συναγερμό σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Σταθμό σ' αυτήν την πορεία αποτελεί το συλλαλητήριο που καλούν στη ΔΕΘ συνδικάτα της Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ. Για την προετοιμασία του οργανώνουν σύσκεψη την Τρίτη 29 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο πάρκο 4 Εποχών, στη Νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία ΣΕΤΗΠ, ΣΕΤΕΠΕ, Οικοδόμων, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Πωλητών Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων, Εργαζομένων στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Χημικής Βιομηχανίας, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Τροφίμων και Ποτών, Κατεργασίας Ξύλου και Εμποροϋπαλλήλων.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 12-13/8/2023

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Νέα κομμάτια στο αντεργατικό παζλ με τις Οδηγίες και τις κατευθύνσεις κεφαλαίου - ΕΕ

Το νέο νομοσχέδιο προσθέτει νέα κομμάτια στο αντεργατικό παζλ, που διαχρονικά συμπληρώνουν η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις, θωρακίζοντας και ενισχύοντας το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που μετατρέπει την αγορά εργασίας σε κινούμενη άμμο, με το ξεχαρβάλωμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου και την επέκταση όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Τα όσα προβλέπει έχουν ήδη προδιαγραφεί από τις κατευθυντήριες γραμμές που συνδιαμορφώνουν για δεκαετίες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Βασικούς σταθμούς στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου και τις συνέπειές τους για τους εργαζόμενους αναλύει ο «Ριζοσπάστης». Πρόκειται για κατευθύνσεις και Οδηγίες που μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε, κατήγγειλε και καταψήφισε, προειδοποιώντας για όσα θα ακολουθούσαν. Αλλά και σήμερα, που όλα τα αστικά κόμματα πίνουν νερό στο όνομα των «καλών πρακτικών» της ΕΕ και της ευρωπαϊκής αντεργατικής «κανονικότητας», μόνο το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα προβάλλουν την ανάγκη της σύγκρουσης μ' αυτήν την άγρια αντιλαϊκή στρατηγική, οργανώνουν την πάλη για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, που συνθέτουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες και οι νόμοι των κυβερνήσεων.

Οι Οδηγίες για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας

Πώς προκύπτουν τα 65ωρα ή τα 78ωρα εβδομαδιαίας εργασίας, τα οποία προβάλλουν ως «ασφαλιστική δικλίδα» (!) κυβέρνηση και ΓΣΕΕ

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στους νόμους για τη «διευθέτηση»

Με βάση τη διαρκώς επικαιροποιούμενη στρατηγική της ΕΕ διαμορφώνονται και προωθούνται κοινοτικές Οδηγίες όπως η περιβόητη Οδηγία 2003/88 για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, που στόχο έχει τη μετατροπή του χρόνου εργασίας σε «λάστιχο», καθώς θα αυξομειώνεται καταπώς ορίζουν οι ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής και παράλληλα θα επεκτείνεται ο απλήρωτος χρόνος εργασίας.

Δηλαδή ο χρόνος από τον οποίο οι επιχειρήσεις αντλούν υπεραξία, εξουθενώνοντας σωματικά και πνευματικά τον εργαζόμενο, συρρικνώνοντας και απορυθμίζοντας πλήρως τον ελεύθερο χρόνο του, την κοινωνική του ζωή και δράση.

Το κεφάλαιο επιδιώκει πάντα τη διεύρυνση των ορίων του εργάσιμου χρόνου και σε μια τέτοια κατεύθυνση αξιοποιείται η «διευθέτηση», που επιτρέπει στους εργοδότες να αυξομειώνουν τον χρόνο εργασίας για να τον προσαρμόζουν στις εκάστοτε ανάγκες της παραγωγής.

Ετσι, στο πλαίσιο της εργάσιμης μέρας ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τον εργάσιμο χρόνο χωρίς αυτή η επέκταση να τον επιβαρύνει οικονομικά, αφού είτε ο εργάσιμος χρόνος είναι 10ωρος, είτε 11ωρος, είτε 8ωρος, ο εργάτης πληρώνεται το ίδιο. Ουσιαστικά καταργείται η πληρωμή της υπερωριακής εργασίας και αυξάνεται το μέρος της απλήρωτης εργασίας για τον εργάτη.

Τα παραπάνω αποτυπώνει και η Ερμηνευτική Ανακοίνωση (2017) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την αποσαφήνιση και εφαρμογή της Οδηγίας»:

«Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στις παγκόσμιες αξιακές αλυσίδες με μεθόδους παραγωγής "τη στιγμή που χρειάζεται" (just-in-time) απαιτούν αυξημένη ευελιξία και συνεπάγονται, ενίοτε, εντατικοποίηση της εργασίας. Ως εκ τούτου, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας και οι ευέλικτες εργασιακές ρυθμίσεις αναγνωρίζονται ως ο κύριος μοχλός αλλαγής στον κόσμο της εργασίας (...)».

Ο,τι περιγράφεται ως «κανονικότητα» στην Οδηγία οδηγεί τους εργαζόμενους στην κόλαση των 13 ωρών δουλειάς καθημερινά. Γράφει σχετικά η Ερμηνευτική Ανακοίνωση: «Οταν δεν υπάρχει παρέκκλιση, ο συνεχόμενος χρόνος εργασίας περιορίζεται σε 13 ώρες (...) και πρέπει να ακολουθείται από τουλάχιστον 11 συναπτές ώρες ανάπαυσης. Με βάση τις "κανονικές" διατάξεις της Οδηγίας, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργάζονται για περισσότερες από 13 συνεχόμενες ώρες (...)»!

Δηλαδή, το μόνο όριο που θέτει είναι να μεσολαβούν 11 ώρες ανάπαυσης ανάμεσα σε δύο περιόδους απασχόλησης του εργαζόμενου! Αυτή είναι η «κανονικότητα» του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, της ΕΕ. 13 ώρες ξεζούμισμα, ενώ στις υπόλοιπες 11 που του απομένουν εργαζόμενος θα πρέπει να μετακινηθεί από το σπίτι στη δουλειά και από τη δουλειά στο σπίτι, να ψωνίσει, να μαγειρέψει, να φροντίσει τα παιδιά του, να καθαρίσει το σπίτι και να κοιμηθεί. Δηλαδή ούτε ένα δευτερόλεπτο ελεύθερου χρόνου!

Ακόμα, η Οδηγία προβλέπει μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενη εργασία και εξαιρεί το διάλειμμα από τον χρόνο εργασίας το οποίο δίνεται «όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις έξι ώρες». Η Ερμηνευτική Ανακοίνωση λέει: «Τα διαλείμματα δεν πρέπει να υπολογίζονται ως "χρόνος εργασίας", καθώς αποτελούν "περιόδους ανάπαυσης"»!

Είναι προφανές ότι η αναγκαστική μετακίνηση του εργαζόμενου, σπίτι - δουλειά και δουλειά - σπίτι, που μπορεί να είναι ακόμα και ώρες κάθε μέρα, συμπεριλαμβάνεται στην «περίοδο ανάπαυσης», καθώς οι κεφαλαιοκράτες και η ΕΕ θεωρούν ότι «οι εργαζόμενοι σε σταθερό τόπο εργασίας έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν την απόσταση μεταξύ της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους και μπορούν να χρησιμοποιούν και να οργανώνουν αυτοβούλως τον χρόνο τους προς και από τον εν λόγω χώρο εργασίας, ώστε να ασχολούνται με τα ενδιαφέροντά τους»!

Ακόμα χειρότερα, η Οδηγία ορίζει παρεκκλίσεις από τα παραπάνω. Οπως αναφέρει, «η Οδηγία για τον χρόνο εργασίας αποτελεί πολύπλοκο κείμενο, διότι επιδιώκει να παράσχει έναν βαθμό ευελιξίας κατάλληλο για διάφορες δραστηριότητες, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα ισχυρό επίπεδο ελάχιστης προστασίας. Η ευελιξία αυτή κατοχυρώνεται στις παρεκκλίσεις της Οδηγίας, οι οποίες είναι πολυάριθμες και ποικίλες»...

Μεταξύ των παρεκκλίσεων είναι αυτή που προβλέπει ακόμα και την υπέρβαση του 48ωρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, με ατομική συναίνεση του εργαζόμενου! Πρόκειται για τη λεγόμενη ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt out), που φέρνει τον εργαζόμενο μόνο του ενώπιον του εργοδότη και τον αναγκάζει - υπό τον φόβο της απόλυσης ή άλλης δυσμενούς μεταχείρισης - να δεχτεί να δουλέψει εξαντλητικά. Εδώ το «ταβάνι» είναι οι 13 ώρες εργασίας τη μέρα, που σημαίνει εργάσιμη βδομάδα 78 ωρών σε 6ήμερη εργασία!

Μία ακόμα Οδηγία είναι η 2008/104/ΕΚ, συνέχεια παλαιότερων Οδηγιών και κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ, για την προώθηση των εταιρειών «ενοικίασης εργαζομένων». Και με αυτήν την Οδηγία στόχος είναι η ενίσχυση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, γι' αυτό και απαγορεύει τα όποια εμπόδια στη δράση των εταιρειών «ενοικίασης εργαζομένων».

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν προωθηθεί μια σειρά νόμοι από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που διευκολύνουν την «ενοικίαση εργαζομένων». Από την εξέλιξη της νομοθεσίας προκύπτει ότι κάθε επόμενη νομοθετική παρέμβαση είναι και πιο αντιδραστική, με τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου να απελευθερώνουν παραπέρα τη δράση των εταιρειών και των γραφείων αυτών, να διευκολύνουν την «ενοικίαση» εργατών και να κλιμακώνουν την επίθεση ενάντια στα δικαιώματά τους.

Η «διευθέτηση» στη χώρα μας

Το χρονικό της νομοθετικής κατοχύρωσης και του εμπλουτισμού της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας στην Ελλάδα αποτελεί τρανταχτή απόδειξη ότι είναι διαχρονικό έργο όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νομοθέτηση της «διευθέτησης» δεν είναι προϊόν ενός ή δύο αλλά οκτώ νόμων από το 1990 μέχρι και το 2021. Ο πρώτος νόμος είναι ο 1892/1990 της τότε κυβέρνηση της ΝΔ, για να ακολουθήσουν ακόμα τέσσερις νόμοι του ΠΑΣΟΚ, ένας του ΣΥΡΙΖΑ και δύο ξανά της ΝΔ. Κάθε νόμος διόρθωνε ή και συμπλήρωνε τον προηγούμενο, χειροτερεύοντας κάθε φορά τους όρους εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τα όσα όριζαν οι προηγούμενοι νόμοι, ενώ ψήφισε και τον 4498/2017, που αφορά ειδικά τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ο νόμος αυτός καθιερώνει τις 48 ώρες εργασίας ανά βδομάδα, με 5ήμερη εργασία, που όμως μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 60 ώρες, δηλαδή 12 ώρες τη μέρα. Η παρέκκλιση γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, όπως ακριβώς λέει η Οδηγία! Επίσης, με τη χρήση παρέκκλισης επιτρέπεται η υπέρβαση ακόμα και των 12 ωρών εργασίας.

Μ' αυτόν τον νόμο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε εκείνη που ανέλαβε να μεταφέρει το σύνολο της Οδηγίας 2003/88, εισάγοντας για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία τις παρεκκλίσεις που προβλέπει και ανοίγοντας έτσι ένα μεγάλο παράθυρο για τη γενικευμένη εφαρμογή της Οδηγίας στο σύνολο των εργαζομένων.

Τελευταίος νόμος είναι ο 4808/2021 της ΝΔ, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας ακόμα κι αν η συνδικαλιστική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην επιχείρηση διαφωνεί με την εφαρμογή του. Μάλιστα η διατύπωση του νόμου είναι τέτοια που εμφανίζει τους εργαζόμενους σαν να ζητάνε αυτοί να δουλέψουν παραπάνω απλήρωτες ώρες!

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του εργοδότη, μπορεί, κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, να εφαρμοστεί το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, μετά από έγγραφη συμφωνία».Διόλου συμπτωματικά, στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του σημερινού υπουργού Εργασίας, που εμφανίζουν σαν επιλογή των εργαζομένων να κάνουν δυο και τρεις δουλειές.

Ο ίδιος νόμος ήρθε να μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος των υπερωριών, όπως έκαναν και οι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ετσι, ο νόμος 2874/2000 όριζε ότι η υπερωρία αμειβόταν με προσαύξηση 50% επί του ωρομισθίου μέχρι 120 ώρες, με 75% πάνω από τις 120 ώρες και οι παράνομες υπερωρίες με 250% προσαύξηση. Ο ισχύων 4808/2021, ή αλλιώς νόμος Χατζηδάκη, ορίζει ότι οι υπερωρίες αμείβονται μόλις με 20% επί του ωρομισθίου μέχρι τις 150 ώρες και οι παράνομες υπερωρίες με 120%!

Η «Λευκή Βίβλος» θεμέλιο των σαρωτικών ανατροπών

Οι αντεργατικές ράγες που οδήγησαν στη σημερινή ζούγκλα

Η ΕΕ του κεφαλαίου και τα κόμματά της σφραγίζουν ανεξίτηλα το αντεργατικό πλαίσιο της δουλειάς όποτε και όπως θέλει ο εργοδότης

Ενα από πιο κομβικά κείμενα της ΕΕ για την «ευελιξία» στην εργασία συντάχθηκε πριν από 28 χρόνια και εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις 10 - 11 Δεκέμβρη 1993. Το κείμενο έχει τίτλο «Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα, Απασχόληση. Οι προκλήσεις και η αντιμετώπισή τους για τη μετάβαση στον 21ο αιώνα. Λευκή Βίβλος» ή αλλιώς «Λευκή Βίβλος για την Απασχόληση».

Στα αποσπάσματα που δημοσιεύουμε αναγνωρίζει κανείς το περιεχόμενο πολλών από τους νόμους με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, αλλά και τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων που προσθέτει τώρα η ΝΔ με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει.

Στο κεφάλαιο για την «ευελιξία» της αγοράς εργασίας, η «Λευκή Βίβλος» σημειώνει ότι εκείνη την περίοδο παρατηρούνταν «ακαμψία που οφείλεται στην έλλειψη ευελιξίας της αγοράς εργασίας, ιδίως ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας, τις αποδοχές και την κινητικότητα, και στο ότι η προσφορά εργασίας δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς, ιδίως όσον αφορά τις επαγγελματικές ειδικότητες του εργατικού δυναμικού. Η ακαμψία αυτή είναι το αίτιο του σχετικά υψηλού κόστους εργασίας, το οποίο αυξήθηκε στην Κοινότητα με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στους κύριους εταίρους μας (...).

Υπάρχει όμως ανάγκη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, μέσω της καθιέρωσης μεγαλύτερης ευελιξίας στην οργάνωση της εργασίας και στην κατανομή του χρόνου εργασίας, της μείωσης του κόστους εργασίας».

Και πρόσθετε ότι «η καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας πρέπει να γίνει σε θέματα οργάνωσης της εργασίας, π.χ. καταργώντας τα εμπόδια που καθιστούν δυσχερέστερη ή πιο δαπανηρή την απασχόληση με μειωμένο ωράριο ή τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (...)».

Σε άλλα σημεία γίνεται λόγος για μείωση των μισθών. Ενοχοποιούνταν μάλιστα - όπως και σήμερα - οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την αυξημένη ανεργία, ενώ η «ευελιξία» παρουσιάζεται ως παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την απασχόληση:

«Οσον αφορά τη μείωση του κόστους εργασίας, έχουν υποβληθεί προτάσεις π.χ. για τη σύνδεση του επιπέδου αποδοχών με την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και την παραγωγικότητα», «οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το σχετικό κόστος από πλευράς φορολογίας και εργασίας έχουν ως αποτέλεσμα τα κέρδη από την οικονομική ανάπτυξη να απορροφώνται κυρίως από εκείνους που ήδη εργάζονται, αντί να δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί πολιτική συμφωνία και συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για: Τον περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων κάτω από την αύξηση της παραγωγικότητας. Τη λήψη συνοδευτικών μέτρων για να εξασφαλιστεί, με τη χρησιμοποίηση ποικίλων μέσων, ότι η οικονομική ανάπτυξη μεταφράζεται σε περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και σε μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας».

Η Στρατηγική της Λισαβόνας

Το πλαίσιο που περιέγραψε η «Λευκή Βίβλος», απασχολεί και επικαιροποιείται μέχρι και σήμερα από τα αρμόδια όργανα και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το 2000 υιοθετείται από την ΕΕ η Στρατηγική της Λισαβόνας, που έβαζε στόχο η ΕΕ «να γίνει η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο» και σήμανε την έναρξη ενός νέου γύρου επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων.

Το 2001, στη Στοκχόλμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να καταρτιστεί έκθεση στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας, για «να προωθηθεί η παράταση του ενεργού επαγγελματικού βίου».

Το 2004, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έγινε ακόμα πιο κατηγορηματικό: «Η προσαρμοστικότητα απαιτεί μείωση (...) του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, καλύτερη αντιστοιχία μισθού προς παραγωγικότητα και προώθηση των ευέλικτων μορφών εργασίας (...). Η παραμονή των πιο ηλικιωμένων εργαζομένων στην εργασία απαιτεί τα σωστά νομικά και οικονομικά κίνητρα».

Το 2007, σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειωνόταν ότι «χρειάζονται νέες μορφές ευελιξίας και ασφάλειας (...) Γι' αυτό απαιτούνται πολιτικές που θα καλύπτουν ταυτόχρονα την ευελιξία των αγορών εργασίας, την οργάνωση της εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις».

Το 2010, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώνει την «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας: Ευρωπαϊκή συμβολή για την πλήρη απασχόληση», μια από τις βασικές κατευθύνσεις της στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Σε αυτήν επιβεβαιώνεται ότι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης είναι συνώνυμη με τη μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων και τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημειώνεται σχετικά: «Οι πολιτικές ευελιξίας με ασφάλεια είναι το καλύτερο μέσο εκσυχρονισμού των αγορών εργασίας». Για την ενίσχυσή της, προτάσσεται η «αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή η αναθεώρηση των υφιστάμενων συμβατικών ρυθμίσεων. Ενώ σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί μεγαλύτερη συμβατική "ποικιλία" για την αντιμετώπιση των εδαφικών και τομεακών ιδιαιτεροτήτων».

Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση διαφημίζει τον περιβόητο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που ουσιαστικά αποτελεί έναν μηχανισμό ελέγχου, καταγραφής και διαμόρφωσης κοινών αντεργατικών πολιτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ. Δεν μιλά για δικαιώματα αλλά για «ευκαιρίες», δεν μιλά για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αλλά για «προσαρμόσιμη απασχόληση».

Ο εφιάλτης των συμβάσεων «μηδενικών ωρών»

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Βρετανών εργαζομένων

Βλέπε και: Τα συμβόλαια «zero-hour contracts» και εδώ από Μποτίλια

Επίσης:

ΠΑΜΕ σήμερα (8/8) στο υπ. Εργασίας - Διαμαρτυρία ενάντια στη 16ωρη δουλειά, ενάντια στη ζωή-λαστιχο — Μετά τις ανακοινώσεις για 16ωρο: Εργασία κατά παραγγελία και φυλάκιση συνδικαλιστών για απεργία (Tweet)

Οι λεγόμενες συμβάσεις «μηδενικών ωρών» (zero hour contracts) είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στις συμβάσεις αυτές δεν καθορίζεται το ωράριο εργασίας. Ο εργαζόμενος καλείται να δουλέψει μόνο όταν έχει ανάγκη η επιχείρηση και πληρώνεται μόνο για τις ώρες που εργάστηκε.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι στον εργοδότη, δεν ξέρουν ούτε πότε, ούτε πόσες ώρες θα δουλέψουν και αμείβονται με ψίχουλα.

Με συμβάσεις μηδενικών ωρών υπολογίζεται πως εργάζονταν 1,15 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις αρχές του 2023. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες, νέοι και συνταξιούχοι.

Είναι αποκαλυπτικά όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα βρετανικού ιστότοπου1 για τα συμβόλαια μηδενικής ώρας, που «έχουν τεράστιο ψυχικό και σωματικό τίμημα» για όσους εξαναγκάζονται σε αυτή τη μορφή εργασίας.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έρευνα για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, η οποία, όπως σημειώνουν, «έχει δείξει πόσο επιζήμια μπορεί να είναι τα συμβόλαια μηδενικής ώρας για την ψυχολογική και ψυχική ευημερία των εργαζομένων (...) Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μηδενικού ωραρίου δεν λαμβάνουν αναρρωτική άδεια και τείνουν να εργάζονται ακόμη και όταν είναι άρρωστοι, από φόβο μήπως χάσουν τη δουλειά τους».

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν σοβαρές διαταραχές, όπως η έλλειψη επαρκούς ύπνου, οι κακές διατροφικές συνήθειες και τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις. Χαρακτηριστικά ένας από τους εργαζόμενους σημείωσε:

«Είμαι απλά κουρασμένος και δεν έχω αρκετό ύπνο... γιατί όταν μερικές φορές τελειώνεις τη δουλειά ίσως (στις) 11 μ.μ., γυρνάς σπίτι, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φας και να κοιμηθείς αμέσως, και έτσι δεν έχεις χρόνο ούτε για να χωνέψεις. Ολα είναι μπερδεμένα όταν δουλεύεις με συμβόλαιο μηδενικής ώρας και δεν εργάζεσαι συγκεκριμένες ώρες, (άρα) δεν έχεις πρόγραμμα».

Η αβεβαιότητα του να μη γνωρίζουν πότε μπορεί να εργάζονται - κατά τη διάρκεια της νύχτας ή της ημέρας - και πότε πρέπει να κοιμούνται, είναι ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις μηδενικών ωρών σε καθημερινή βάση.

«Η οικονομική ανασφάλεια σημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αρνηθούν την εργασία όταν τους προσφέρεται σε ώρα που θα έπρεπε να κοιμούνται. Ο φόβος να μην λάβουν επόμενες κλήσεις για δουλειά σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αρνηθούν την εργασία, ακόμα κι αν είναι εξαντλημένοι - κάτι που επηρεάζει τη διάθεση και την παραγωγικότητά τους.

Τα άτομα με συμβάσεις μηδενικών ωρών έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εργάζονται νυχτερινές βάρδιες και αμείβονται κατά το ένα τρίτο λιγότερο την ώρα από άλλους εργαζόμενους», αναφέρει η έρευνα.

Άλλοι εργαζόμενοι είπαν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο ούτε για φαγητό λόγω των ασταθών ωρών εργασίας τους. Σε ορισμένους με συμβάσεις μηδενικών ωρών δίνονται μικρότερα διαλείμματα από τους μόνιμους συναδέλφους. Ένας από τους εργαζόμενους εξήγησε τον αντίκτυπο που είχε αυτό στη ζωή του: «Οι συμβάσεις μηδενικών ωρών επηρεάζουν πράγματα όπως η διατροφή (...) Περιμένεις να φας μέχρι να στο επιτρέψουν, επηρεάζει τον τρόπο που τρως, επηρεάζει την κοινωνική σου ζωή».

Τέλος, οι εργαζόμενοι εξήγησαν πως η επισφάλεια των συμβάσεων μηδενικών ωρών σήμαινε ότι έπρεπε να χάσουν ή να ακυρώσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις επειδή κλήθηκαν ξαφνικά να δουλέψουν. Για αυτούς, όλα πρέπει να σταματήσουν όταν ειδοποιηθούν να πάνε για δουλειά.

Παραπομπή:

1. https://theconversation.com/zero-hour-contracts-take-a-huge-mental-and-physical-toll-poor-eating-habits-lack-of-sleep-and-relationship-problems-119703

*

Κράτος εχθρικό για τον λαό και τις ανάγκες του, σε όλες τις εκφάνσεις του

Όπως μετά από κάθε τραγωδία, έτσι και τώρα, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια, αρχίζει ξανά από την κυβέρνηση, τα κόμματα και τα επιτελεία του κεφαλαίου μια «βολική» συζήτηση: Για το ποιοι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού έκαναν ή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, για την «ανικανότητα» ή μη της κυβέρνησης, για την «ανάγκη βαθιών αλλαγών», για το ότι «χρειάζονται ξήλωμα και ξαναστήσιμο ζωτικοί πυλώνες του κράτους», για να γίνουμε, όπως λένε, «μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Το αποπροσανατολιστικό αυτό γαϊτανάκι που στήνεται για πολλοστή φορά δεν είναι καθόλου τυχαίο. Εκτός από το ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν τις τεράστιες και οφθαλμοφανείς ευθύνες της κυβέρνησης για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια, επιχειρούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, τον πραγματικό κοινό παρονομαστή πίσω από κάθε τραγωδία που βιώνει ο λαός: Τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του ίδιου του αστικού κράτους, που ακριβώς επειδή είναι αποτελεσματικότατο και ικανότατο στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, είναι εχθρικό απέναντι στα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού.

Στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας, «απορούν» και «ξαφνιάζονται» πώς είναι δυνατόν σεσημασμένες ομάδες χούλιγκαν να διασχίζουν ανενόχλητοι τρεις χώρες, παρά μάλιστα τα αλλεπάλληλα σχετικά «σήματα» μεταξύ κρατικών υπηρεσιών, και τελικά να φτάνουν στον προορισμό τους στην Ελλάδα για τη δολοφονική τους επίθεση...

«Ξεχνούν» ότι και ο συγκεκριμένος οπαδικός στρατός που χτύπησε στη χώρα μας - όπως και πολλοί άλλοι στην «κανονική Ευρώπη» - αποτελείται από οργανωμένους φασίστες, «ξεχνούν» ότι αυτοί οι οπαδικοί στρατοί έχουν διεθνείς διασυνδέσεις και αξιοποιούνται πολύμορφα, ως δυνάμεις κρούσης σε επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς, αλλά και σε άλλους βαθύτερους σχεδιασμούς, όπως π.χ. οι διάφορες «πολύχρωμες επαναστάσεις» στην Ανατολική Ευρώπη.

«Ξεχνούν» ότι το αστικό κράτος, που είναι ανεκτικό στις φασιστικές ομάδες ακριβώς γιατί αποτελούν τα μαντρόσκυλα του συστήματος, που κάνει τα «στραβά μάτια» στους οπαδικούς στρατούς, οι οποίοι σε πληθώρα περιπτώσεων αξιοποιούνται ως δυνάμεις εμπροσθοφυλακής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα (από μπραβιλίκια απέναντι σε απεργούς μέχρι επιθέσεις και προβοκάρισμα μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων, ο κατάλογος δεν έχει τέλος...), δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και προστάτης του λαού από την εγκληματική τους δράση, όσα επιχειρησιακά «σήματα» και «ειδοποιήσεις» να προηγηθούν...

«Ξεχνούν» επίσης ότι το ίδιο αστικό κράτος πριμοδοτεί με κάθε τρόπο τους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται και εκμεταλλεύονται τον αθλητισμό, οι οποίοι με τη σειρά τους - όταν δεν βγάζουν υποκριτικές ανακοινώσεις για την «οπαδική βία» - αξιοποιούν και συντηρούν τους οπαδικούς στρατούς, για την υπεράσπιση των τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων τους και για τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, σε κάθε μεγάλη τραγωδία που βιώνει ο λαός, σε κάθε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, ξεπροβάλλει ο ίδιος αντιλαϊκός χαρακτήρας του αστικού κράτους, η ίδια «αντίθεση» ανάμεσα στη μεγάλη ικανότητά του να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στην επιλεκτική «ανικανότητά» του να καλύπτει ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες.

Το κράτος είναι αποτελεσματικότατο, όταν με κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων εξαπολύει τον τεράστιο μηχανισμό καταστολής απέναντι στον λαό, όταν στέλνει κλούβες, ΜΑΤ, ασφαλίτες, ειδικές δυνάμεις του λιμενικού κ.ά., απέναντι στις απεργίες και στις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις, απέναντι στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, απέναντι σε κατοίκους και φορείς που κινητοποιούνται για τους ελεύθερους χώρους κ.ο.κ.

Με συμφωνίες που υπογράφουν και ψηφίζουν όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και όλα τα συμπληρώματά τους, το αστικό κράτος έχει «συνέχεια» και είναι ένα καλοκουρδισμένο ρολόι όταν πρόκειται για την παροχή νέων «κινήτρων» και μποναμάδων στους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι «ικανότατο» όταν πρόκειται για τις «αγορές του αιώνα» για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, για τη λειτουργία των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη κ.α. και το άνοιγμα νέων σε νησιά...

Το ίδιο κράτος είναι ωστόσο «ανήμπορο» και «απροετοίμαστο» να προστατέψει τον λαό από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες που ρημάζουν ζωές και περιουσίες κάθε χρόνο. Η ίδια οικονομία, που όταν πρόκειται για το κεφάλαιο είναι ...«το αφεντικό τρελάθηκε», «δεν αντέχει» τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για τις λαϊκές οικογένειες.

Και μιας και στην επικαιρότητα βρίσκονται τα διάφορα προειδοποιητικά «σήματα» που δεν αξιοποιήθηκαν στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας, το ίδιο αστικό κράτος είχε εκατοντάδες προειδοποιητικά «σήματα», από επιστήμονες, από μαζικούς φορείς, ακόμα και από δημόσιες υπηρεσίες, για την τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τη μεγάλη σεισμικότητα της χώρας και τις ανάγκες αντισεισμικής θωράκισης, όπως και για μια σειρά άλλους τομείς κρίσιμους για τη ζωή του λαού.

Και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, το ίδιο αστικό κράτος, που είναι ικανότατο στη διασφάλιση όλων των όρων για την τεράστια κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, «αδυνατεί» να καλύψει βασικές ανάγκες του λαού και προχωρά σε άθλια «μπαλώματα», όπως η αποστολή ανειδίκευτου προσωπικού στα ασθενοφόρα, στον κρίσιμο τομέα της επείγουσας ιατρικής βοήθειας...

Eurokinissi Sports

Αντίστοιχα, στον τομέα της αντισεισμικής θωράκισης, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» (βλέπε και σελίδα 6) την περασμένη Παρασκευή, που αποκάλυψε ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες τον περασμένο Φλεβάρη για υποχρεωτικούς ελέγχους στα σχολεία, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία που έστειλε τα δικά του «σήματα» και στη χώρα μας, μέχρι τώρα - έναν μήνα πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά - πάνω από 9.000 σχολεία που έχουν χτιστεί την περίοδο 1960 - 1985 δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ!

Όλα τα παραπάνω προσπαθούν να κρύψουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, σήμερα όπως και σε κάθε προηγούμενη φάση που μιλούσαν για «επανίδρυση του κράτους», για «επιτελικό κράτος», για «αποτελεσματικό κράτος», «συμμετοχικό κράτος» κ.ο.κ. Στόχος της ίδιας της ύπαρξης του αστικού κράτους είναι η διαιώνιση της εκμετάλλευσης του λαού και η υπεράσπιση των κερδών του κεφαλαίου που προκύπτουν από το ξεζούμισμά του. Γι' αυτό σε κάθε έκφραση και «παραλλαγή» του είναι ένα κράτος εχθρικό απέναντι στον λαό και τις ανάγκες του.

Οι δε «μεταρρυθμίσεις» και «επανιδρύσεις» που εξαγγέλλονται κατά καιρούς, πέρα από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού, εξυπηρετούν την προσαρμογή του αστικού κράτους σε ολοένα και πιο επιθετική και αντιδραστική κατεύθυνση, ακριβώς γιατί αυτό απαιτεί ένα σύστημα που σαπίζει σε όλη του τη γραμμή.

Το κράτος που εξυπηρετεί μια χαρά τα συμφέροντα των μονοπωλίων, αλλά «δεν χωράει» τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού, δεν «αλλάζει», μονάχα ανατρέπεται, με την οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη που βάζει στο στόχαστρό της τους πραγματικούς ενόχους, την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

*

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ «BAD BLUE BOYS» ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΜΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Στενές σχέσεις με τους Ουκρανούς φασίστες του Αζόφ

Η εγκληματική δράση τους είναι γνωστή για χρόνια

Οι φασίστες της Ντιναμό Κιέβου ευχαριστούν τους ομοϊδεάτες τους Κροάτες που υποστηρίζουν τους δολοφόνους του Τάγματος Αζόφ

 Οι «Bad Blue Boys» της Ντιναμό είναι ναζί, φασίστες και δεν το κρύβουν. Χαιρετούν ναζιστικά μέσα και έξω από τα γήπεδα. Η εγκληματική δράση τους είναι γνωστή για χρόνια, αλλά δεν τους αγγίζουν οι κροατικές αρχές. Εχουν για σήμα το μπουλντόγκ και λειτουργούν ως ναζιστικό τάγμα εφόδου, έχοντας αναφορές στη φασιστική οργάνωση «Ουστάσι» του Άντε Πάβελιτς, στην Κροατία, που στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε συνεργαστεί με τους ναζί, παίζοντας ρόλο στην εξόντωση Εβραίων, Ρομά και Σέρβων.

Οι «Bad Blue Boys» είχαν κυρίαρχο ρόλο στα αιματηρά γεγονότα στο «Μαξιμίρ» το 1990. Για πολλούς ο πόλεμος μεταξύ Κροατίας και Σερβίας ξεκίνησε μέσα στο γήπεδο, όπου συγκρούστηκαν - κυριολεκτικά - η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου.

Το 2018 η κροατική αστυνομία έκανε έφοδο σε συνδέσμους των «Bad Blue Boys» στο Ζάγκρεμπ και προχώρησε στην κατάσχεση πλήθους όπλων, ροπάλων, πυροτεχνημάτων, μασκών full face και πυρομαχικών για πυροβόλα όπλα. Ακόμα, οι χώροι τους ήταν διακοσμημένοι με γκράφιτι αφιερωμένα στον Χίτλερ και στον Πάβελιτς, ιδρυτή των «Ουστάσι».

Στους εκτός έδρας αγώνες της Ντιναμό οι «Bad Blue Boys» έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με την παρουσία τους, είτε μέσω επεισοδίων είτε μέσω προκλητικών συνθημάτων και κινήσεων. Χαρακτηριστική επίσης είναι η «παρέλαση» που είχαν κάνει στους δρόμους του Μιλάνου, το 2022, χαιρετώντας ναζιστικά.

Εκτός όμως από αυτά, η ιστορία της Ντιναμό κατά την τρέχουσα χιλιετία συνδέεται με τον επιχειρηματία Ζντράβκο Μάμιτς, που εξελέγη πρόεδρος του συλλόγου το 2003. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μάμιτς διατηρούσε στενές σχέσεις με τη μαφία.

Με τους Αζόφ

Άμεση είναι η σχέση Κροατών φασιστών που δραστηριοποιούνται και μέσα από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ με τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία, αυτούς που χειροκροτούσαν σύσσωμοι στην ελληνική Βουλή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Η σχέση αυτή είναι επιβεβαιωμένη ήδη από το πραξικόπημα του 2014 κατά του τότε προέδρου Β. Γιανουκόβιτς και μετέπειτα στις εξελίξεις που ακολούθησαν στην Ουκρανία έως τη ρωσική επίθεση πριν έναν και πλέον χρόνο. Το Βαλκανικό Ερευνητικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (ΒΙRΝ) έχει καταγράψει σειρά γεγονότων όπως αποτυπώθηκαν σε κροατικές εφημερίδες που το αποδεικνύουν.

Τον Φλεβάρη του 2022 υπάρχει αναφορά στην εφημερίδα «Dnevnik.hr» ότι Κροάτες εθελοντές είχαν ήδη αναχωρήσει για την Ουκρανία για να πολεμήσουν τη ρωσική εισβολή. «Μια μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών θα πρέπει να ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό τις επόμενες δύο μέρες», έλεγε. Η «Vecernji list» έγραψε επίσης ότι «συλλέγεται βοήθεια για την Ουκρανία στις εγκαταστάσεις των Bad Blue Boys (ΒΒΒ), υποστηρικτών της ποδοσφαιρικής ομάδας Dinamo, στο Ζάγκρεμπ. Αυτή η δράση φέρεται να συντονίστηκε από τον Ντένις Σέλερ, ο οποίος πέρασε έξι χρόνια με το ακροδεξιό τάγμα Azov της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με έρευνα του ΒΙRN του 2019, ο Σέλερ, που είναι ο πρώην αρχηγός της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας «ΒΒΒ», το 2014 και το 2015, ήταν μεταξύ 20 ή 30 Κροατών που πολέμησαν ως μέρος του ακροδεξιού τάγματος εθελοντών Αζόφ στην ανατολική Ουκρανία.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι αυτές τις μέρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι Ουκρανοί φασίστες χούλιγκαν της Ντιναμό Κιέβου στηρίζουν τους ομοϊδεάτες τους της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αφιερώνοντάς τους βλήματα όλμων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο.

Σε φωτογραφία (βλέπε δίπλα) που αναρτήθηκε σε λογαριασμό χούλιγκαν στην πλατφόρμα «X» (πρώην Τwitter), εμφανίζονται βλήματα όλμου που γράφουν τα μηνύματα «Free BBB» (λευτεριά στους «Bad Blue Boys») και «07.08.23 (η ημερομηνία της επίθεσης και της δολοφονίας του Μιχάλη) οι ΒΒΒ είναι οι βασιλιάδες της Ευρώπης».

Με τον φερετζέ της ομάδας

Βέβαια, η δράση φασιστικών ομάδων με προκάλυμμα τους συνδέσμους δεν αποτελεί αποκλειστικότητα των Κροατών, αλλά σύνηθες φαινόμενο σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, με φανερή ή συγκαλυμμένη δράση.

Ανάμεσα σε πολλά άλλα, είναι χαρακτηριστικό τη δεκαετία του 2000 το παράδειγμα της «Γαλάζιας Στρατιάς», μιας γκρούπας που δημιούργησε η Χρυσή Αυγή, η οποία εκμεταλλευόμενη την απήχηση της Εθνικής ομάδας, εμφανιζόταν τάχα ως σύνδεσμός της για να στρατολογεί και να προωθεί τις εθνικιστικές και φασιστικές απόψεις της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης.

Ιδού τι είχε αναφέρει σε άρθρο της η Χρυσή Αυγή: «Τόσο στις μεγάλες ομάδες των Αθηνών όσο και στις επαρχιακές ομάδες, υπάρχουν ισχυροί πυρήνες εθνικιστών οπαδών. Εχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν την άποψή μας πως οι χώροι των αθλητικών συναντήσεων προσφέρονται για την προώθηση των εθνικιστικών θέσεων και ιδεωδών και φυσικά δεν θα μείνουμε άπραγοι στο συγκεκριμένο τομέα. Το θέμα αυτό έχει πολύ "ψωμί" για να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο»...

Όσο για το ποιόν της «Γαλάζιας Στρατιάς», είχε φανεί και από τη χαρακτηριστική αγγελία που είχε δημοσιεύσει: «Ζητείται διαχειριστής για τη σελίδα της Γαλάζιας Στρατιάς, φασιστικών πολιτικών φρονημάτων, γηπεδόβιος, χουλιγκάνος, με γνώσεις αθλητικογραφίας και κυρίως καράτε και street fight (μάχη δρόμου!)»...

*

ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Πλήθος κόσμου στην κηδεία τον Μιχάλη Κατσούρη

INTIME SPORTS

Σε κλίμα οργής και βουβού πόνου κηδεύτηκε την Παρασκευή στην Ελευσίνα στον Αγιο Κωνσταντίνο ο 29χρονος Μιχάλης Κατσούρης, φίλαθλος της ΑΕΚ που δολοφονήθηκε τη Δευτέρα 7/8, κατά την επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Χιλιάδες στην κηδεία του Μιχάλη

Συγγενείς, φίλοι, πλήθος κόσμου και χιλιάδες φίλαθλοι της ΑΕΚ, βρέθηκαν εκεί για το τελευταίο «αντίο». Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρήστο Τσοκάνη, βουλευτή Δυτικής Αττικής του ΚΚΕ και εκ μέρους της ΚΝΕ η Σούλα Τσακλιτσίδη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Βορειοδυτικής Αττικής.

*

Πέντε οι βασικοί ύποπτοι για τη δολοφονία

Ένας Κροάτης, ένας Αλβανός και τρεις Ελληνες είναι οι βασικοί ύποπτοι για τον θανατηφόρο τραυματισμό του 29χρονου. Οι 105 συλληφθέντες κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με την εισαγγελέα να ασκεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα. Ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες υπάρχουν πέντε που θεωρούνται από τις αρχές ως βασικοί ύποπτοι για το θανατηφόρο χτύπημα εναντίον του 29χρονου. Πρόκειται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για έναν Κροάτη, έναν Αλβανό και τρεις Ελληνες.

Ο Αλβανός και ο Κροάτης κατά τη σύλληψή τους είχαν πάνω τους αναδιπλούμενους σουγιάδες με αίμα και αμέσως διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους συλληφθέντες, ως ύποπτοι για τη δολοφονία. Οι δύο από τους Ελληνες είναι οργανωμένοι οπαδοί ελληνικής ομάδας και έχουν βαρύ ποινικό μητρώο.

Ο πρώτος βασικός ύποπτος είναι 27 ετών, έχει συλληφθεί 4 φορές. Τον Μάρτη του 2022, το όνομά του εμφανίζεται και πάλι σε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, με αρχηγό γυναίκα, η οποία οργάνωνε επιδρομές, κλοπές και επιθέσεις σε συνδέσμους. Ομως, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη, η οποία αναβλήθηκε πριν λίγους μήνες. Ο δεύτερος βασικός ύποπτος είναι επίσης Ελληνας, 27 ετών, και είχε συλληφθεί πέρσι για συμμετοχή σε επεισόδια. Ο τρίτος αναζητείται. Εχει ταυτοποιηθεί από αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες δήλωνε την παρουσία του αλλά και τη συμμετοχή του στη συμπλοκή.

*

Επιχείρηση «κουκουλώματος» των τεράστιων ευθυνών κυβέρνησης - κρατικού μηχανισμού

Ξεχειλίζει η οργή για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, που άφησαν ουσιαστικά ανενόχλητους τους ναζί - φασίστες από Κροατία και Ελλάδα να υλοποιήσουν τα εγκληματικά τους σχέδια.

Copyright 2023 The Associated

Η δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη τη Δευτέρα το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι το αποτέλεσμα της οργανωμένης δολοφονικής επίθεσης των ναζί, που ταξίδεψαν ανενόχλητοι ώρες ολόκληρες και 1.400 χιλιόμετρα, διασχίζοντας 3 χώρες και ολόκληρους τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Ελλάδας, για να φτάσουν στον τόπο της δολοφονικής τους δράσης.

Κυριολεκτικά από θαύμα δεν θρηνούμε κι άλλα θύματα, ανάμεσα στα οποία θα μπορούσαν να ήταν μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι που ανυποψίαστοι βρίσκονταν στην πλατεία του γηπέδου. Τα γνώριζαν όλα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέρες πριν ξεκινήσει το κομβόι του θανάτου υπήρχε αναλυτική εικόνα για το πώς θα έρθουν και από πού θα περάσουν.

Απέναντι σ' αυτόν τον καταιγισμό των αποδεικτικών στοιχείων, η κυβέρνηση και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός επιχειρούν να «κουκουλώσουν» τις ευθύνες τους για ό,τι συνέβη. Επιπλέον, προσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα στην «αβλεψία», στην «ασυνεννοησία», στις «εσωτερικές αρρυθμίες» της αστυνομίας, κάτι που βολεύει απόλυτα την κυβέρνηση για να κρύψει την ουσία.

Όπως αποδεικνύεται, οι εντολές ήταν στην κατεύθυνση του να «παρακολουθούν διακριτικά» οι αστυνομικές δυνάμεις, ακόμα και τη στιγμή που είχε αρχίσει η επίθεση των ναζί.

Αναπάντητα ερωτήματα


Αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ αφήνει λουλούδια στο σημείο που ξεψύχησε ο 29χρονος

Τα ίδια τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους για τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις...

Γιατί δεν πήραν μέτρα ενώ γνώριζαν ότι δεκάδες οργανωμένοι ναζί - φασίστες Κροάτες, με το προκάλυμμα του οπαδού της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, διέσχιζαν σε κομβόι και εξοπλισμένοι με όπλα σχεδόν τη μισή Ευρώπη και ολόκληρη την Ελλάδα, την ώρα που υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το ματς ΑΕΚ - Ντιναμό Ζάγκρεμπ;

Γιατί δεν πήραν μέτρα ενώ γνώριζαν μέρες πριν το βράδυ της 7ης Αυγούστου, από αλληλογραφία ανάμεσα σε υπουργεία της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας, ότι κατευθύνονται στην Ελλάδα ναζί χούλιγκαν για να σκοτώσουν; Και πώς και οι αρχές της Κροατίας και του Μαυροβουνίου επίσης δεν πήραν μέτρα, ενώ είναι υποχρεωμένες να το κάνουν;

Γιατί δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο ενώ είχαν στα χέρια τους βίντεο από τη διαδρομή του κομβόι στην Εθνική Οδό, το πρωί της Δευτέρας, και βίντεο από τον σταθμό του ΗΣΑΠ «Ειρήνη», που δείχνουν δεκάδες ναζί εξοπλισμένους να κάνουν δρομολόγιο μέχρι τον Περισσό;

Το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αστυνομικής Βίας και ο επικεφαλής της ΓΑΔΑ ενημερώθηκαν τηλεφωνικά στις 21.12 και 21.13, από τον υπεύθυνο Ασφαλείας της ΑΕΚ, ότι οι ναζί κατευθύνονται στην Αττική. Γιατί λοιπόν, αντί να ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν ήδη έξω από το γήπεδο, έδωσαν εντολή στις 21.15 να φύγουν για να συνοδεύσουν την αποστολή της Ντιναμό στο ξενοδοχείο μετά την προπόνηση;

Τα στοιχεία από την πρώτη στιγμή, αλλά και όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια, επιβεβαίωναν ότι πρόκειται για οργανωμένη δολοφονική επίθεση ναζί - φασιστών με σχέδιο και καθοδήγηση. Γιατί προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως «οπαδική βία», για την οποία γενικά η ...κοινωνία έχει την ευθύνη; Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά η σχέση των Κροατών χούλιγκαν με τους ναζί εγκληματίες του τάγματος Αζόφ στην Ουκρανία; Τι επιδιώκουν να κρύψουν;

Ομάδες κρούσης

Είναι πασίγνωστο ότι η διασύνδεση των οπαδικών στρατών - που αξιοποιούνται ως «ομάδες κρούσης» από επιχειρηματίες μετόχους των ομάδων για την υπεράσπιση πολυποίκιλων συμφερόντων απέναντι σε ανταγωνιστές τους - με φασιστικές και άλλες εγκληματικές ομάδες, αλλά και με «κρίκους» του κρατικού μηχανισμού, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, γύρω από το οποίο παίζονται πολλά δισ. ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αυτό που παρουσιάζουν ως «οπαδική βία» καταγράφει έξαρση σε περιόδους έντασης των επιχειρηματικών και άλλων ανταγωνισμών, που εκφράζονται πρωτίστως σε άλλα πεδία, πριν μεταφερθούν μέσα και έξω από τα γήπεδα. Δεν κρύβεται ούτε η εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο άλλωστε «εκπροσωπείται» και στις κερκίδες των οργανωμένων οπαδών ή στα αποδυτήρια των ομάδων.

Το θύμα είναι πάντα ο λαός και οι αγνοί φίλαθλοι του πιο λαοφιλούς αθλήματος, που φτάνουν να πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους αυτήν την αθλιότητα. Το αναλυτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύουμε σε διπλανή στήλη έχει πολλά αδιάψευστα στοιχεία γι' αυτό... Αποκαλύπτεται η υποκρισία όλων των κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων των ΠΑΕ, όταν λένε ότι θα πάρουν μέτρα για τους οργανωμένους συνδέσμους και την οπαδική βία, αφήνοντας βέβαια ανέγγιχτο ή και ενισχύοντας όλο το πλέγμα των επιχειρηματικών συμφερόντων που κάνουν πάρτι γύρω από το ποδόσφαιρο και τις ομάδες.

*

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Συναντήσεις και... τηλέφωνα για τα μάτια του κόσμου

Την ώρα που τα στοιχεία βοούν για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση ναζί - φασιστών στη Νέα Φιλαδέλφεια, η κυβέρνηση επιχειρεί να «κουκουλώσει» τις τεράστιες ευθύνες της με τηλεφωνικές επικοινωνίες και ...συναντήσεις.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της UEFA Αλ. Τσέφεριν, τον επικεφαλής δηλαδή του οργανισμού που έχει αναγάγει σε επιστήμη την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και την ανοχή σε φασιστικές και ρατσιστικές ομάδες οπαδών.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στις 16 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή και την τέλεση του τελικού του Ευρωπαϊκού Super Cup ανάμεσα στις Μάντσεστερ Σίτι και Σεβίλλη στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το βράδυ της ίδιας μέρας. Μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καλέσει στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τους Β. Μαρινάκη (Ολυμπιακός), Γ. Αλαφούζο (Παναθηναϊκός), Γ. Μελισσανίδη (ΑΕΚ) και Ι. Σαββίδη (ΠΑΟΚ) σε συνάντηση, παρουσία του Τσέφεριν και των αρμόδιων υπουργών.

Από την πλευρά της, η UEFA έχει ζητήσει τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές και, αξιολογώντας τον, θα αποφανθεί αν θα επιβάλει κυρώσεις για τα όσα τραγικά έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

*

ΚΚΕ: Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα, όπως η σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΠΑΕ, δεν μπορεί να να κουκουλώσει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες

Σε σχόλιό του για τη σύσκεψη του πρωθυπουργού περί «οπαδικής βίας», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα, όπως η σύσκεψη του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της δήθεν "οπαδικής βίας" - και μάλιστα με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ΠΑΕ - δεν μπορεί να "κουκουλώσει" τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για το γεγονός ότι δεκάδες εξοπλισμένοι ναζί, εν πλήρει γνώσει του κρατικού μηχανισμού, έφτασαν ανενόχλητοι από την Κροατία στη Ν. Φιλαδέλφεια και, σε συνεργασία με ντόπιους ομοϊδεάτες τους, δολοφόνησαν τον Μιχάλη Κατσούρη. Και φυσικά δεν μπορεί να κρύψει ότι η πολιτική της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και τα "νήματα" που συνδέουν τους "οπαδικούς στρατούς" με διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμη και με θύλακες του κρατικού μηχανισμού, είναι αυτά που στρώνουν το έδαφος για τέτοια περιστατικά».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.