Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Σούδα - Γ΄ Σώμα Στρατού - Στρατηγείο Λάρισας - Άκτιο: Στρατιωτικές δομές ΝΑΤΟ και ΕΕ για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πολεμικά ορμητήρια για τα συμφέροντα των μονοπωλίων
Ένα πλέγμα στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει απλωθεί και βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία στην Ελλάδα. Βάσεις που τέθηκαν σε πολεμική ετοιμότητα στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης.
Αποτυπώνουν το ρόλο που επιχειρεί να παίξει η ελληνική αστική τάξη στις ολοένα εντονότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, στο μέτρο βεβαίως των δυνατοτήτων της και με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή.
Προφανώς η Ελλάδα είναι κράτος με συγκεκριμένη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη, που δεν της επιτρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο σε μια σειρά εξελίξεις.
Ωστόσο, η άρχουσα τάξη του τόπου, συμμετέχοντας η ίδια ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και αποστολές, μετέτρεψε όλα αυτά χρόνια τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, για επεμβάσεις σε διάφορες χώρες του πλανήτη.
Επιδιώκει έτσι, μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας, να κερδίσει (τασσόμενη στο στρατόπεδο του «ευρωατλαντισμού») από τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες.
Να προωθήσει θέσεις της, να διευρύνει τη ζώνη επιρροής της, στον ανταγωνισμό της με κεφάλαια άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Τουρκία.
Η βάση της Σούδας
Αμερικανικό αεροπλανοφόρο σταθμεύει το 2010 στη Σούδα
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η λειτουργία της αμερικανικής ναυτικής και αεροπορικής βάσης στη Σούδα.
Η Κρήτη, στην καρδιά της Μεσογείου, προσφέρεται ως το βασικότερο στήριγμα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ και άλλων μονάδων για επιχειρήσεις σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Επίσης, η Σούδα συνδέεται επιχειρησιακά με τις αγγλικές βάσεις της Κύπρου και κατέχει στρατηγική θέση στους σχεδιασμούς των Αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή.
Μαζί δε με τις εγκαταστάσεις των ραντάρ στη Ζήρο της Κρήτης αποτελεί έναν ενιαίο ιστό με τη βάση στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και τις αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία.
Η γενική συμφωνία που διέπει το καθεστώς της είναι η Μutual Defence Cooperation Αgreement, που υπεγράφη το 1990, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς. Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ. Εκτοτε η συμφωνία συμπληρώθηκε από διάφορα Μνημόνια Κατανόησης (ΜoUs) επί διαφόρων ειδικότερων ζητημάτων.
Τυπικά, οι διευκολύνσεις παραχωρούνται κατόπιν άδειας της ελληνικής κυβέρνησης. Στην ουσία, δόθηκε όποτε κι αν ζητήθηκαν με προβαλλόμενη δικαιολογία τις «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας.
Οι αποστολές και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της βάσης της Σούδας, σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνοαμερικανικές συμφωνίες για τις βάσεις, είναι οι παρακάτω:
1. Λειτουργίες πτήσεων, συντήρηση και υποστήριξη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ. Εχει παραχωρηθεί ο βόρειος βρόχος του Πολεμικού Αεροδρομίου της Σούδας, έκταση και υποδομή, για πλήρη υποστήριξη. Στο χώρο αυτό υποστηρίζονται και συντηρούνται τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας των ΗΠΑ, αποστολή των οποίων είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος.
2. Χρησιμοποίηση του αεροδρομίου ως εναλλακτικού για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων. Ο 6ος Στόλος κινείται τον περισσότερο καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, χρειάζεται λοιπόν ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο για περιπτώσεις ανάγκης, δηλαδή σε περίπτωση βλάβης των αεροσκαφών στον αέρα ή βλάβης στο σύστημα ανάσχεσης των αεροσκαφών του αεροπλανοφόρου.
3. Εναποθήκευση, συντήρηση και συναρμολόγηση ναρκών. Οι Αμερικανοί διατηρούσαν πάντα ένα απόθεμα ναρκών στη Σούδα για τις επιχειρησιακές ανάγκες του 6ου Στόλου.
4. Εναποθήκευση και συντήρηση συμβατικών πυρομαχικών. Υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών στον κόλπο της Σούδας, όπου έχουν τοποθετηθεί πυρομαχικά για τις ανάγκες των αεροσκαφών που επιχειρούν από τα αεροπλανοφόρα.
5. Επικοινωνίες. Οι Αμερικανοί διαθέτουν στη βάση της Σούδας ασύρματες επικοινωνίες για να επικοινωνούν με τα πλοία και τα αεροσκάφη του 6ου Στόλου.
6. Δραστηριότητες διοικητικής και εφοδιαστικής υποστήριξης. Η βάση της Σούδας χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος σταθμός για τον εφοδιασμό του 6ου Στόλου σε υλικά και μέσα, που μεταφέρονται με αεροσκάφη στα αεροπλανοφόρα ή με ελικόπτερα στα άλλα πλοία. Ακόμα και για τις ανάγκες του προσωπικού η Σούδα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό και υπάρχουν γι' αυτό το σκοπό εγκαταστάσεις στρατωνισμού του προσωπικού.
Επιπλέον, στο παράρτημα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας υπάρχει συγκεκριμένη διατύπωση, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους Αμερικανούς να αποβιβάζουν στο νησί τμήματα πεζοναυτών, που προορίζονται για επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Με βάση τα παραπάνω, η Σούδα, έστω και αν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ για καθαρή επιχειρησιακή στρατιωτική δράση, αποτελεί προκεχωρημένη βάση ανεφοδιασμού για τις επιχειρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Οι Αμερικανοί μπορούν να χρησιμοποιούν δεξαμενές καυσίμων στη Σούδα, τις οποίες γεμίζουν με δικό τους καύσιμο.
Παράλληλα, διαθέτουν και αποθήκες στρατιωτικού υλικού (βλ. πυρομαχικών). Μάλιστα, για να αυξήσουν τις δυνατότητες της βάσης, να αναβαθμίζουν τις υποδομές της προκειμένου να εξυπηρετεί μεγαλύτερη δύναμη πυρός, προχωρούν σε απαλλοτριώσεις παρακείμενων εκτάσεων, ενώ ετοιμάζεται νέος αγωγός καυσίμων προς τη βάση.
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (έστω κι αν τυπικά η βάση της Σούδας βρίσκεται υπό ελληνική διοίκηση) διατηρεί τη διοίκηση και τον έλεγχο στο δικό του προσωπικό, υλικό και τις λειτουργίες όταν χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις.
Κατά πληροφορίες το «καμάρι» των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας είναι το περίφημο κρηπίδωμα Κ-14. Κατασκευασμένο με κονδύλια του ΝΑΤΟ, το Κ-14 μπορεί να φιλοξενήσει έως και αεροπλανοφόρο. Το μήκος του υπολογίζεται σε περίπου 300 μέτρα και το πλάτος του σε 100 μέτρα. Αυτό το στοιχείο προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στη Σούδα, καθώς πρόκειται για τη μοναδική τέτοια εγκατάσταση στη Μεσόγειο.
Και στο αεροπορικό κομμάτι της βάσης, οι Αμερικανοί διατηρούν δικό τους τμήμα, που το διοικούν αποκλειστικά οι ίδιοι, εντός της 115 Πτέρυγας Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι τύποι αεροσκαφών, από μαχητικά έως και μεταγωγικά C-130.
Θυμίζουμε ότι ενόψει των επιχειρήσεων στη Λιβύη το 2011, βρέθηκαν στη Σούδα, μεταξύ άλλων, δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου RC-135 και δύο ιπτάμενα τάνκερ ΚC-135 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Κατά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας το 1999, η βάση της Σούδας ήταν σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και εξυπηρετούσε τις επιχειρησιακές ανάγκες της λυκοσυμμαχίας, λειτουργώντας είτε ως κατασκοπευτικό είτε ως επιχειρησιακό κέντρο για την εκτέλεση των ΝΑΤΟικών αεροπορικών επιδρομών.
Τέτοιο ρόλο έπαιξε και στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά των Σέρβων της Βοσνίας, πριν από την επιβολή της συνθήκης του Ντέιτον το 1995, κατά την επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον της Λιβύης το 1986, και κατά την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο το 1991.
Αμερικανικά μαχητικά F-15 στη Σούδα, στο πλαίσιο «συνεκπαίδευσης» Αμερικανών με Ελληνες πιλότους
Η βάση επιδεικνύει ασίγαστη δραστηριότητα και εν καιρώ ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».
Ενδεικτικά, τέλη Φλεβάρη - αρχές Μάρτη μεταστάθμευσαν στη Σούδα 12 μαχητικά αεροσκάφη «F-15E Strike Eagle» της 494 Μοίρας Μαχητικών (494th Fighter Squadron) της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης (USAFE) που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Lakenheath της Βρετανίας. Σκοπός, η εκτεταμένη συνεκπαίδευση με μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, από τις πολλές που γίνονται τελευταία.
Αντίστοιχα, 8 - 23 Αυγούστου αναμένονται στη Σούδα 18 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη «F-16 CM» της 480 Μοίρας Μαχητικών (επονομαζόμενη «Γεράκια του Πολέμου» - «Warhawks») της USAFE και 300 άτομα προσωπικό της Μοίρας, διαφόρων ειδικοτήτων, ερχόμενοι από την αεροπορική τους βάση στο Spangdahlem της Γερμανίας.
Σκοπός τους, η συνεκπαίδευση με το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι Αμερικανοί θα στείλουν στη Σούδα και ιπτάμενο τάνκερ («KC-135») για εκπαίδευση και στον εναέριο ανεφοδιασμό, πτυχή της άσκησης που προϊδεάζει για ετοιμότητα συμμετοχής σε αποστολές των ελληνικών μαχητικών μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους και για σκοπούς που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Κατά πληροφορίες, στη Σούδα υπάρχει επίσης ένα από τα ελάχιστα ανά τον κόσμο κέντρα Foracs.
Κέντρο στο οποίο επισκευάζονται τα ηλεκτρονικά συστήματα πολεμικών πλοίων όταν αυτά απομαγνητίζονται και αποσυντονίζονται. Ανάλογες δυνατότητες υπάρχουν σε ελάχιστες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.
Εξάλλου, στη Σούδα λειτουργεί και το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ). Παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών».
Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας. Το επισκέφτηκε ο ίδιος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ ανώτατοι ΝΑΤΟικοί διοικητές το έχουν χαρακτηρίσει «το διαμάντι του ΝΑΤΟ»...
Επιπλέον, από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ μεθοδεύεται η μεταστάθμευση αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στις αεροπορικές βάσεις στη Σούδα ή στο Καστέλι Ηρακλείου, για χρήση σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Στην Κρήτη, στο Ακρωτήρι Χανίων, λειτουργεί επίσης το Πεδίο Βολής Κρήτης, χώρες - χρήστες του οποίου είναι η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γερμανία και η Ολλανδία, χωρίς να αποκλείεται η ενοικίασή του και σε άλλα ΝΑΤΟικά κράτη.
Το στρατηγείο στη Λάρισα και ο ρόλος του
Ο Γάλλος επιχειρησιακός διοικητής και ο Έλληνας επιτελάρχης συζητούν με αξιωματικούς στο στρατηγείο της Λάρισας
Σημαντικό ρόλο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας αστικής τάξης διαδραματίζουν και οι στρατιωτικές υποδομές της Λάρισας, που ήταν πάντα κομβικής σημασίας για τις διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε:
Το Σεπτέμβρη 1999 ενεργοποιείται στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα το Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Combined Air Operations Center 7 - CAOC 7) του ΝΑΤΟ για να προωθήσει τους σκοπούς της λυκοσυμμαχίας στη Νότια Πτέρυγά του. Από το 2004, το λεγόμενο και υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ μεταφέρεται στο γειτονικό Κουτσόχερο, όπου και λειτούργησε έως τις 21/6/2013 οπότε και απενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας δομής της διοίκησης του ΝΑΤΟ (μετατέθηκε στο Torrejon της Ισπανίας).
Σε αυτά τα 14 χρόνια πρόσφερε ουκ ολίγα σε ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην τελετή απενεργοποίησης του υποστρατηγείου, από ανώτατο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας:
«Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων λειτουργίας του, το CAOC 7 ήταν υπεύθυνο για την εναέρια αστυνόμευση της Ελλάδας. Εχοντας ήδη πιστοποιηθεί ως το εναλλακτικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων για την εναέρια αστυνόμευση των Βαλκανίων το 2003, επέκτεινε την τακτική διοίκησή του επί των βουλγαρικών και ρουμανικών μέσων τον Ιούνιο του 2005. Ακολούθως η περιοχή ευθύνης του για εναέρια αστυνόμευση επεκτάθηκε και επί της Αλβανίας. Ανέλαβε ρόλο για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι.

Επιπλέον, παρείχε υποστήριξη στη ΝΑΤΟική επιχείρηση UNIFIED PROTECTOR στη Λιβύη το 2011. Προτάθηκε και πιστοποιήθηκε από το ΝΑΤΟ τρεις φορές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, για να φιλοξενήσει το Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, ενώ συμμετείχε στο σχεδιασμό, στην προετοιμασία και την εκτέλεση πολλών ασκήσεων και παρείχε εκπαίδευση σε πολυάριθμο ΝΑΤΟικό προσωπικό της Νοτίου Περιοχής».
Η απενεργοποίηση του υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ μικρή σημασία έχει. Αλλωστε, πάλι στη Λάρισα, στο πλαίσιο του Στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, λειτουργεί το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΣΕΕΕ, European Union Operation Headquarters, EU OHQ-Larissa).
Ενεργοποιήθηκε στις 24/3/2006 και το 2009 διοργάνωσε τη στρατιωτική άσκηση της ΕΕ με την επωνυμία MILEX 09, στην οποία συμμετείχαν στελέχη από πολλές χώρες - μέλη, που εξασκήθηκαν στο χειρισμό κρίσεων χωρίς την προσφυγή και τα μέσα του ΝΑΤΟ.
Η σύσταση και λειτουργία του αποτελεί έκφραση της όξυνσης της επιθετικότητας της ΕΕ, που από το 2003 έχει εξαπολύσει 31 επεμβατικές αποστολές, 16 από αυτές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε το ΕΣΕΕΕ να λειτουργήσει ως το στρατηγείο της εν εξελίξει επιχείρησης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ). Η κυβέρνηση το επάνδρωσε με Ελληνες επιτελείς, οι οποίοι αποτελούν την κυρίως δύναμη του Στρατηγείου, αριθμώντας 72 εκ συνόλου 129.
Κατάφερε υποδιοικητής της «EUFOR RCA» να οριστεί Ελληνας ταξίαρχος. Και έδωσε στις δυνάμεις που επιχειρούν στην ΚΑΔ τον Κινητό Κόμβο Επικοινωνιών του Στρατηγείου προκειμένου να εξασφαλιστούν οι μεταξύ τους επικοινωνίες. Επιπλέον, τα σύγχρονα δορυφορικά συστήματα που διαθέτει το Στρατηγείο μπορούν σε «ζωντανό χρόνο» να συλλέγουν δεδομένα από το πεδίο των τακτικών επιχειρήσεων στην ΚΑΔ και μέσω αυτών να παρέχονται οι επιτελικές κατευθύνσεις από το Στρατηγείο της Λάρισας.
Ταυτόχρονα, εγείρονται ερωτήματα για το τι άλλες «διευκολύνσεις» επιδιώκει να παράσχει η κυβέρνηση στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση. Αλλωστε, μέσα Απρίλη 2014 οι εκπρόσωποι όλων των κρατών - μελών της ΕΕ στην «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης» (ΕΥΕΔ - το διπλωματικό σώμα της ΕΕ που «επικουρεί» την επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης) επισκέφτηκαν το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) στο ΓΕΕΘΑ.
Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία, π.χ. για μεταφορά πολεμικού υλικού ή/και προσωπικού, τα βρίσκει και τα συντονίζει...
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι εκπρόσωποι της ΕΥΕΔ ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις πρόσφατες δραστηριότητες, «καθώς και για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ σε πιθανή συνεισφορά του στην επιχείρηση της ΕΕ στην ΚΑΔ».
Λίγο νωρίτερα, αρχές Μάρτη, στελέχη του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ συμμετείχαν στο «1ο Συνέδριο παροχής υπηρεσιών επιμελητείας για την EUFOR RCA», συνέδριο που, σημειωτέον, έγινε στη Θεσσαλονίκη. Ενημερώθηκαν για την προετοιμασία της επιχείρησης και παρουσίασαν τις δυνατότητες του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ στην υποστήριξη της επιχείρησης. Αλλωστε, το 2008 το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ είχε αναλάβει να βρει τα μέσα για τη μεταφορά πολωνικών στρατιωτικών δυνάμεων, από την Πολωνία στο λιμάνι Ντουάλα του Καμερούν, απ' όπου διεκπεραιώθηκαν κατόπιν στη γειτονική ΚΑΔ και το Τσαντ, στο πλαίσιο της EUFOR RCA εκείνης της χρονικής περιόδου.
Η βάση στο Ακτιο
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΜΑΣ στο Άκτιο
Τέλος, υπάρχει η «Προωθημένη Επιχειρησιακή Βάση» (Forward Operational Base, FOB) στο Ακτιο της Πρέβεζας για τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ AWACS («Airborne Warning and Control System»).
Σύμφωνα με τις αρμόδιες ΝΑΤΟικές πηγές η «FOB Aktion» υποστηρίζει τα ΝΑΤΟικά AWACS στην επιχείρηση «Active Endeavour».
Επιχείρηση που αναπτύχθηκε μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, Σεπτέμβρη του 2001, και αφορά περιπολίες ΝΑΤΟικών πλοίων και αεροσκαφών στη Μεσόγειο για νηοψίες ενάντια στην «τρομοκρατία».
Σημειωτέον, η κύρια βάση των ΝΑΤΟικών AWACS εδρεύει στο Geilenkirchen της Γερμανίας, και εκτός από το Ακτιο επιχειρούν επίσης από προκεχωρημένες βάσεις στην Konya της Τουρκίας, στο Trapani της Ιταλίας και στο Oerland της Νορβηγίας.
Θυμίζουμε ότι το 1999 AWACS που αρχικά απογειώνονταν από το Αβιάνο της Ιταλίας για να εντοπίσουν στόχους επί του γιουγκοσλαβικού εδάφους (τους οποίους στη συνέχεια έπλητταν ΝΑΤΟικά μαχητικά) ξεκίνησαν να απογειώνονται και από τη βάση του Ακτίου, με το αιτιολογικό ότι η βάση του Αβιάνο είχε κορεστεί...
Γ' Σώμα Στρατού: Αποστολή του οι επεμβάσεις
Στιγμιότυπο από «Βασικό Σχολείο Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης» στο Κιλκίς
Υπαγωγή δομών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σκοπούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σημειώνεται και στη Βόρεια Ελλάδα. Π.χ. το Γ΄ Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι επισήμως πιστοποιημένο ως NRDC - GRNATO Rapid Deployable Corps - GR»), δηλαδή στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Οπως διαμηνύει χαρακτηριστικά η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, πρόκειται για τον μοναδικό από τους μείζονες σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει και «ΝΑΤΟική υπόσταση», είναι «ένα αξιόμαχο ΝΑΤΟικό Σώμα Στρατού, έτοιμο να αναπτυχθεί ταχέως, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».
Υφίσταται επίσης ο χερσαίος «Σχηματισμός Μάχης» της ΕΕ, HELBROC, στην έδρα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Στο «Σχηματισμό», που τέθηκε σε «ετοιμότητα» για το α' εξάμηνο του 2014, συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία. Σημειωτέον, υπάρχει και ο αντίστοιχος αμφίβιος «Σχηματισμός Μάχης» (Amphibious Battle Group), στον οποίο συμμετέχουν με δυνάμεις οι Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Από κοντά και το «Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» (ΠΚΕΕΥΕ), επίσης στο Κιλκίς.

Ιδρύθηκε το 1998 ως Οργανική Μονάδα του ΓΕΕΘΑ και αποτελεί ένα από τα 26 διεθνώς αναγνωρισμένα Κέντρα Εκπαίδευσης των λεγόμενων ειρηνευτικών επιχειρήσεων, όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η επιβολή παρουσίας στρατιωτικών στελεχών ως «παρατηρητών» σε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που τα ίδια τα ιμπεριαλιστικά κέντρα υποδαύλισαν για προώθηση θέσεων και συμφερόντων τους.
Έχει αναγνωριστεί από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για διεξαγωγή Σχολείων παρατηρητών που μετέχουν σε αποστολές τους.
Θ. Μπ.
Περισσότερα για Λάρισα, Κιλκίς, και λοιπές ανδραγαθίες της αστικής τάξης της χώρας μας, από Μποτίλια: Μπανγκί (24)

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.