Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Οικόπεδα Υδρογονανθράκων με θέα την αστική τάξη και ο Β' Ελληνοαλβανικός πόλεμος

Η παρουσίαση από την κυβέρνηση των 20 «οικοπέδων», μεταξύ των οποίων και αυτά στο Β. Ιόνιο,
συνοδεύτηκε από όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο ζήτημα της ΑΟΖ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Αλβανίας σχετικά με τη χάραξη και εκμετάλλευση ΑΟΖ, ζήτημα όπου εμπλέκονται και τα μονοπώλια άλλων χωρών.
Η κόντρα αφορά στο ποια μονοπώλια θα έχουν το πάνω χέρι στην εκμετάλλευση των θαλασσίων οικοπέδων της περιοχής, όπου υπολογίζεται ότι «κρύβονται» υδρογονάνθρακες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και στον ελληνικό Τύπο, η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την οριοθέτηση της τέτοιας ζώνης γίνεται ακόμα δυσκολότερη μετά την απόφαση της Εισαγγελίας των Τιράνων να ξεκινήσει έρευνα για τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα τον Απρίλη του 2009.
Απώτερος στόχος της έρευνας είναι η άσκηση ποινικών διώξεων με την κατηγορία της υπονόμευσης της ακεραιότητας της χώρας!
Από την Εισαγγελία των Τιράνων διέρρευσαν στα αλβανικά ΜΜΕ πληροφορίες περί «σοβαρών ενδείξεων» που θέλουν τη συμφωνία οριοθέτησης του 2009 «να βλάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της Αλβανίας».
Αθήνα και Τίρανα κατέληξαν το 2009 σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας, έπειτα από προσφυγή του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης και σημερινού πρωθυπουργού, Εντι Ράμα.
Εκτιμάται ότι η δικαστική έρευνα και οι ενδεχόμενες διώξεις έχουν και πολιτικό στόχο στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, καθώς στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο σημαντικότερος πολιτικός αντίπαλος του Ράμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λ. Μπάσα, που, ως υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας το 2009, συνυπέγραψε με την τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Ντ. Μπακογιάννη, τη συμφωνία οριοθέτησης.
Γράφεται, εξάλλου, πως η διαδικασία για τη διενέργεια έρευνας και την άσκηση ποινικών διώξεων ξεκίνησε ύστερα από πίεση του σημερινού ΥΠΕΞ, Ντ. Μπουσάτι, ο οποίος το Μάη κάλεσε δημόσια την Εισαγγελία των Τιράνων να ασκήσει έρευνα για την υπογραφή της συμφωνίας το 2009.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής, ο Ντ. Μπουσάτι δήλωνε ότι εντοπίστηκαν «παραβάσεις του νόμου» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση το 2009.
Προσέθετε ότι η Εισαγγελία μπορεί να διερευνήσει κατά πόσο ή όχι παραβιάστηκε το άρθρο 210 του αλβανικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 έτη για «συμφωνίες με ξένες χώρες για την εν μέρει ή πλήρη παράδοση εδαφών». Στη συνέχεια αυτών των δηλώσεων, το αλβανικό ΥΠΕΞ διαβίβασε στην Εισαγγελία όλο το σχετικό υλικό.
Σημάδια όξυνσης των αντιθέσεων
Να σημειωθεί ακόμα ότι αρχές Ιούλη, δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου ανέφεραν ότι περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που προτίθεται να προκηρύξει η ελληνική κυβέρνηση στο Ιόνιο εκτείνονται και εντός αλβανικών χωρικών υδάτων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό μια νέα συμφωνία με τα Τίρανα για την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς την υπονομεύουν εκ των προτέρων στην αλβανική κοινή γνώμη.
Μιλούν για συνεχή επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, υπενθυμίζοντας και το γεγονός ότι πριν μερικές βδομάδες η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε συνενώσεις δήμων στην Αλβανία εγείροντας φόβους για δημογραφική αλλοίωση στη Χειμάρρα, κάτι που επίσης προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας.
Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, το προηγούμενο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου ασκούσε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, άσκησε όποια πίεση μπορούσε ώστε να παραχωρηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας (όπως και έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ, 26 - 27 Ιούνη), προσμένοντας στη συνέχεια ανταλλάγματα, κύρια στην προώθηση της χάραξης ΑΟΖ.
Θέμα, όμως, που δεν προχωρά όπως θα ήθελε και όπου εμπλέκονται τα συμφέροντα αστικών τάξεων και άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Ιταλία και η Τουρκία.
Από Μποτίλια επίσης: Υδρογονάνθρακες (14) και ΕΛΠΕ (14)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.