Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Επικουρικές: Αλλεπάλληλες μειώσεις (5,2% το «πρώτο πιάτο») και Πορεία προς την πλήρη κατάργηση ‒ Παρέμβαση της Δ. Μανωλάκου στον «ΑΝΤ1» (VIDEO) ‒ ΚΚΕ: Σχόλιο για τις μειώσεις

Ούτε λεπτό χαμένο στην οργάνωση της πάλης για ν' αποκρουστούν τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση
Στο 5,2% το «πρώτο πιάτο» των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις
Αποδεικνύεται ακόμη πιο έντονα η ανάγκη μαζικής συμμετοχής στο
στις 19 Ιούνη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια


Η παρέμβαση της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ στην πρωινή εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον «ANT1», την Τετάρτη 4 Ιούνη 2014.
_______________________________________________________
Από 1/7/2014 αφαιρούν κι άλλο από τις ήδη πενιχρές αποδοχές των συνταξιούχων, μέχρι να εξαφανίσουν εντελώς τα επικουρικά ταμεία
 
______________________________________________
Νέο τσεκούρι στις επικουρικές συντάξεις σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) επιβάλλει από την 1η Ιούλη η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την επίθεση στην Ασφάλιση και στο λαϊκό εισόδημα. Δείτε την παρέμβαση της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ στην πρωινή εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον «ANT1», την Τετάρτη 4 Ιούνη 2014.
ΚΚΕ: Σχόλιο για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων αναφέρει:

«Οι νέες μειώσεις, στις ήδη τσακισμένες συντάξεις, ξεκίνησε χθες με την απόφαση του ΔΣ του ΕΤΕΑ για περικοπές 5,2% στις επικουρικές συντάξεις.

Με τη ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος που ξεκινάει από τον επόμενο μήνα η βιομηχανία των μειώσεων δε θα έχει τελειωμό, καθώς πλέον θα χορηγούνται συντάξεις που θα μειώνονται ακόμη και κάθε τρίμηνο «για να μην υπάρχουν ελλείμματα».

Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό και στις συντάξεις αφορούν όλο το λαό. 

Καλούμε την εργατική τάξη, τη νεολαία να στηρίξει με αποφάσεις και με τη συμμετοχή της, την πανελλαδική συγκέντρωση στις 19 Ιούνη στην Αθήνα, που καλούν εργατικά σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις, με κεντρικό αίτημα «κάτω τα χέρια από τις συντάξεις».


Μιλώντας χτες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ο διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, Τάσος Παπανικολάου, φανέρωσε ότι το ύψος της περικοπής μεσοσταθμικά θα είναι 5,2%, που σημαίνει ότι σε έναν αριθμό συντάξεων η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Ο διοικητής του ΕΤΕΑ, αφού επικαλέστηκε την «υποχρέωση από το Νόμο 4052/2012 ότι από την 1η Ιούλη του 2014 θα πρέπει να γίνεται αναπροσαρμογή συντάξεων, των επικουρικών», πρόσθεσε ότι η εισήγηση του ταμείου προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα του νόμου, είναι μείωση στο 5,2%.
Η νέα περικοπή στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ, που δεν αποκλείεται αργά ή γρήγορα να επιβληθεί και σε άλλα επικουρικά ταμεία, είναι αποτέλεσμα των ανατροπών που επιβλήθηκαν στην επικουρική ασφάλιση το 2012.
Σύμφωνα με αυτές, τα επικουρικά ταμεία θα δίνουν συντάξεις χωρίς να προκαλούνται ελλείμματα, δηλαδή θα δίνουν τις συντάξεις ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Μάλιστα, το ύψος της σύνταξης, ανάλογα με την πορεία των εσόδων, θα μπορεί να ανακαθορίζεται ακόμα και ανά τρίμηνο.
Με δεδομένο, όμως, ότι τα αποθεματικά και των επικουρικών ταμείων λεηλατήθηκαν με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων σε βάθος δεκαετιών, τη μη συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση της επικουρικής ασφάλισης, τη σταθερή διαχρονικά υψηλή εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, αλλά και τις χαριστικές απαλλαγές του κράτους προς το κεφάλαιο, γίνεται φανερό ότι η επικουρική ασφάλιση οδηγείται σε ραγδαία συρρίκνωση, μέχρι την τελική κατάργησή της.
Αυτό άλλωστε σηματοδοτεί και ο νέος τρόπος λειτουργίας του ΕΤΕΑ από φέτος, αφού πλέον το ταμείο όχι μόνο δεν εγγυάται το ύψος των συντάξεων, αλλά ακόμα και το αν θα δίνει σύνταξη!
Αλλεπάλληλες μειώσεις
Η νέα αφαίμαξη - που δεν είναι η πρώτη - σε βάρος των επικουρικών συντάξεων επιβάλλεται σε 1,061 εκατομμύρια συνταξιούχους του ΕΤΕΑ και σε ετήσια βάση θα τους αφαιρεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Η μέση σύνταξη που αποδίδει σήμερα το Ταμείο θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 10 ευρώ το μήνα.
Δηλαδή θα υποχωρήσει στα 180 ευρώ μεικτά. Όμως, ειδικά για το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), που είναι και το πολυπληθέστερο ταμείο του νέου ΕΤΕΑ, η μέση επικουρική σύνταξη θα πέσει στα 160 ευρώ μεικτά.
Υπενθυμίζεται ότι στην επικουρική σύνταξη του ΙΚΑ είχαν επιβληθεί δύο αλλεπάλληλες μειώσεις μέσα στο 2011: Αρχικά από 3% έως 10% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ και στη συνέχεια επιπλέον μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ. Μεσοσταθμικά και μόνο μέσα στο 2011 οι μειώσεις στο τότε ΕΤΕΑ ανέρχονταν από 7,5% μέχρι και 30,5%!
Η επίθεση στο σύνολο των επικουρικών συντάξεων κλιμακώθηκε και μέσα στο 2012 με την κυβέρνηση να νομοθετεί νέα μείωση ως εξής:
-- Μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.
-- Μείωση 15% στις επικουρικές από 251 έως 300 ευρώ.
-- Μείωση 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.
Επιπλέον, απ' όλους τους συνταξιούχους όλων των ταμείων αφαιρέθηκαν η 13η και 14η επικουρική σύνταξη και το ίδιο έγινε και για τις κύριες συντάξεις.
Πορεία προς την πλήρη κατάργηση
Έτσι, μετά και από τη νέα μείωση που ανακοινώθηκε χτες και κυρίως με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στο ΕΤΕΑ, βρισκόμαστε ήδη σε μια πορεία μετατροπής των επικουρικών συντάξεων σε «φιλοδωρήματα πτωχοκομείου», αν όχι και προς την τελική κατάργησή τους.
Αυτό επιβεβαιώνει και ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), πρόγευση του οποίου είναι η μείωση που ανακοινώθηκε, αλλά κυρίως ότι πλέον έχουμε ένα νέο, ιδιωτικό επί της ουσίας σύστημα επικουρικής ασφάλισης.
Ποιο είναι το ΕΤΕΑ
Στο ΕΤΕΑ συμμετέχει από το 2012 η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων (πάνω από 1 εκατομμύριο) και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων - ασφαλισμένων για επικούρηση (περίπου 2,5 εκατ.)
Συγκεκριμένα, στο ΕΤΕΑ έχουν υπαχθεί:
α) Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ).
β) Τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).
γ) Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΑΔΚΥ.
δ) Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).
ε) Ο Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.
Στα παραπάνω, προστίθενται και Ταμεία που, αν και αιτήθηκαν εξαίρεση από το ΕΤΕΑ, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, επικαλούμενη την οικονομική και δημογραφική τους κατάσταση, δεν έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της. Αυτά είναι:
  • Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΠΤ).
  • Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ).
  • Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση.

Και αυτό επειδή οι εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑ θα γνωρίζουν μόνο τι πληρώνουν για την επικουρική τους σύνταξη (καθορισμένες εισφορές), δεν τους δίνεται όμως καμιά εγγύηση για το ύψος της σύνταξής τους, αφού, πέρα από το νέο τρόπο «θεωρητικού» υπολογισμού τους, τελικά αυτό θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σε κάθε περίπτωση, οι συντάξεις δεν πρέπει να προκαλούν κανένα έλλειμμα στο Ταμείο.
Συγκεκριμένα, στο Νόμο 4052/2012 ορίζεται ότι η επικουρική σύνταξη για τους ασφαλισμένους, από την 1/1/2001 και μετά, θα υπολογίζεται εξολοκλήρου με βάση το νέο σύστημα (ατομικό - κεφαλαιοποιητικό). Δηλαδή το ποσό της σύνταξης είναι ακαθόριστο και ατομικό και θα προσδιορίζεται από:
  • Τα δημογραφικά δεδομένα.
  • Το ατομικό ποσό συσσώρευσης εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται ανάλογα με τη μεταβολή του μισθού των εργαζομένων.
  • Το επιτόκιο προεξόφλησης.
  • Τη μεταβιβασιμότητα της σύνταξης.
Με δυο λόγια, για τις επικουρικές συντάξεις δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση, την ίδια ώρα που οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καραδοκούν να πατήσουν πόδι στην επικουρική ασφάλιση, με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.