Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ένταση με επίκεντρο την Κριμαία – Σε εξέλιξη το ενδοϊμπεριαλιστικό διπλωματικό παζάρι – Κίεβο: Μας επέδωσαν τελεσίγραφο-Κρεμλίνο: δεν υπάρχει τελεσίγραφο – Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Πάνοπλοι άντρες χωρίς διακριτικά στη στρατιωτική βάση στην Περεβάλν (Φωτό: AP)

Ουκρανία: Κλιμακώνεται η ένταση με επίκεντρο την Κριμαία - Σε εξέλιξη το ενδοϊμπεριαλιστικό διπλωματικό παζάρι
Δημοσίευση: Δευ, 03/03/2014 - 20:22
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 03/03/2014 - 20:24

Πάνοπλοι άντρες χωρίς διακριτικά στη στρατιωτική βάση στην Περεβάλν (Φωτό: AP)
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Ρωσίας - ΕΕ - ΗΠΑ, για τον έλεγχο της Ουκρανίας, με επίκεντρο την Κριμαία.
Την ώρα που συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατευμάτων χωρίς διακριτικά σε ολόκληρη την Κριμαία, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 5.00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή θα αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση.
 
Tελεσίγραφο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν
Ουκρανός ναύτης κοιτάζει μέσα από το στρατόπεδο τους ένοπλους που βρίσκονται έξω από αυτό (πηγή: ΑΡ)
Δημοσίευση: Δευ, 03/03/2014 - 18:50

Ουκρανός ναύτης κοιτάζει μέσα από το στρατόπεδο τους ένοπλους που βρίσκονται έξω από αυτό (πηγή: ΑΡ)
Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας ζήτησε από τις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία να παραδοθούν ως τις 5.00 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ή θα αντιμετωπίσουν στρατιωτική επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο «Interfax», επικαλούμενο πηγή από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Το τελεσίγραφο, αναφέρει το «Interfax», εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο, διοικητή του στόλου.
«Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05.00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των Ενόπλων Δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία», δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.
Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.

902

Σε εξέλιξη η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου συζητείται η κατάσταση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να εξετάσουν τη λήψη «στοχευμένων μέτρων» εναντίον της Ρωσίας εάν η Μόσχα δεν αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία. Σε μια ανακοίνωση, η οποία συμφωνήθηκε να εκδοθεί στο έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οποία επικαλέστηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς», αναφέρεται ότι «ελλείψει μέτρων αποκλιμάκωσης από πλευράς της Ρωσίας, η ΕΕ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις συνέπειες στις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία».
Ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παραδώσει ποτέ την Κριμαία, ενώ Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να αποβιβάζονται μαζικά στην Κριμαία, όπως καταγγέλλουν Ουκρανοί συνοριοφύλακες. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν δύο φορές τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα στη διάρκεια της νύχτας.
Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα το βράδυ στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Νέα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (πηγή: ΑΡ)
Δημοσίευση: Δευ, 03/03/2014 - 19:54
Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό γραπτό μήνυμα του προέδρου του ΣΑ, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση, μετά από επιστολή-αίτημα του μονίμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ.

902
 
Προειδοποιήσεις από ΝΑΤΟ
Το NATO προειδοποίησε τη Ρωσία ότι είναι αντίθετο με στρατιωτική επέμβαση κατά της Ουκρανίας. Μια τέτοια επέμβαση κρίνει ότι αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα με ανακοίνωσή του εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την εξουσιοδότηση της ρωσικής βουλής στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διατάξει τη χρήση βίας.
Ύστερα από μια κατεπείγουσα σύνοδο των πρεσβευτών των κρατών-μελών του NATO στην έδρα του οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, να τα επαναφέρει στις βάσεις τους και να απόσχει από κάθε επέμβαση στην Ουκρανία.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Μεντβέντεφ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ, δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπάιντεν «άσκησε πιέσεις στη Ρωσία να αποσύρει τις (ένοπλες) δυνάμεις της, να υποστηρίξει την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία και να αρχίσει έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας» σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο Μπάιντεν προειδοποίησε εξάλλου ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «εντεινόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση» εάν η κρίση στην Ουκρανία δεν διευθετηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Από την πλευρά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ «δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να προστατευθούν τα συμφέροντα όλων των Ουκρανών πολιτών, περιλαμβανομένων των κατοίκων της Κριμαίας και των Ρώσων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του, Ναταλία Τιμακόβα, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ».

Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από τους Δυτικούς εταίρους της Ρωσίας να βάλουν στην άκρη τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς τους και να σκεφτούν το λαό της Ουκρανίας.
«Ζητάμε μια υπεύθυνη προσέγγιση, να μπουν στην άκρη οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί και να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Λαβρόφ στο ξεκίνημα της κεντρικής ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τις νέες ουκρανικές αρχές ότι επιτίθενται στις μειονότητες που ζουν στη χώρα, ενώ δικαιολόγησε τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία λέγοντας ότι είναι καθήκον της Μόσχας να προστατεύσει τη ρωσική μειονότητα από τους Ουκρανούς εθνικιστές.
Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.
«Η Ρωσία δεν θέλει τον πόλεμο με την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς στη Ρωσία θέλει τον πόλεμο. Είμαστε κατά της χρήσης μιας τέτοιου είδους ορολογίας όταν συζητούμε για τις σχέσεις με την Ουκρανία που είναι πολύ κοντά μας», δήλωσε ο Καρασίν σε εκπομπή δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου.
Συνεχείς παρεμβάσεις από ΗΠΑ - ΕΕ
Ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πολωνό πρόεδρο Μπράνισλαβ Κομορόφσκι είχε ο Μπάρακ Ομπάμα την Κυριακή.
«Οι ηγέτες τόνισαν ότι ο διάλογος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, με διεθνή διευκόλυνση ανάλογα με την περίπτωση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πιστεύει ότι δεν είναι πολύ αργά για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση με πολιτικά μέσα, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο ουκρανικό έδαφος είναι απαράδεκτες και πρόσθεσε ότι η διεθνής διπλωματία θα πρέπει να επικρατήσει ώστε να επιλυθεί η κρίση.
Παρέμβαση και της Γ. Τιμοσένκο
«Κατακτώντας» την Κριμαία, η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις χώρες που εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου, εκτίμησε η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο απευθυνόμενη στο λαό.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει καλά ότι, κηρύσσοντας πόλεμο εναντίον μας, κήρυξε επίσης τον πόλεμο στους εγγυητές της ασφάλειάς μας, δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», δήλωσε η Τιμοσένκο σε βίντεο που ανέβηκε στον ιστότοπό της.
Πάγωμα των προετοιμασιών για τη Σύνοδο των G-8
Η ομάδα των G-7 ακύρωσε επί του παρόντος τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G-8, όπου μετέχει και η Ρωσία ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συγκεκριμένη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι τον προσεχή Ιούνιο. «Οι ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώνονται και καταδικάζουν τη σαφή παραβίαση από τη Ρωσική Ομοσπονδία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της ομάδας των G-7.
Οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία από τους G-7
Την πρόθεσή τους να παράσχουν οικονομική στήριξη στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών της G-7 σε κοινή τους δήλωση.
Ανέφεραν επίσης ότι το ΔΝΤ, στέλνει αυτή την εβδομάδα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Κίεβο, η παρουσία της οποίας κρίνεται απαραίτητη, ώστε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών ενίσχυσης της Ουκρανίας με την παροχή χρηματοοικονομικών και πολιτικών συμβουλών.
Επίσκεψη Κέρι στο Κίεβο
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι πρόκειται να ταξιδέψει στο Κίεβο την Τρίτη, για να εκφράσει έμπρακτα την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της χώρας του στις νέες αρχές της χώρας, όπως ανακοίνωσε ένας ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.
Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες προσεχείς αμερικανορωσικές συναντήσεις για διάφορα οικονομικά θέματα.
902


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.