Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η ανακύκλωση της ανεργίας και η περικύκλωση της εργασίας – ΚΚΕ: Εμπαιγμός τα μέτρα που εξαγγέλλονται – ΠΑΜΕ: Σε νέα κινητοποίηση


 Το 72% των ανέργων πάνω από 12 μήνες χωρίς δουλειά

Στο 27,5% (από 26% το 2012) σκαρφάλωσε η ανεργία το Δ' τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή
Αύξηση των ανέργων και ταυτόχρονη μείωση της απασχόλησης καταγράφεται και το Δ' τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Το ποσοστό της (επίσημης) ανεργίας τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013 ανέβηκε στο 27,5%, από 26% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.
Ο αριθμός των ανέργων ήταν στα 1.363.137 άτομα και των απασχολούμενων στα 3.589.657 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες είναι 24,4% και στις γυναίκες 31,7%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της επίσημης ανεργίας (57%) καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών.
Στις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας ανεβαίνει στο 62,5%!
Αντίστοιχα, στην επόμενη ηλικιακή ομάδα 25 έως 29 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 44,7%.
  • Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι το 72% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Δηλαδή, αναζητούν εργασία για πάνω από 12 μήνες, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χάνουν τη δουλειά τους δύσκολα επανέρχονται στην αγορά εργασίας.


Εμπαιγμός τα μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο για τα ποσοστά ανεργίας που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
  • «Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, που ανακοινώθηκαν για το Δ' τρίμηνο του 2013, αποδεικνύουν ότι τα όποια μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας, που εξαγγέλλονται ή ήδη εφαρμόζονται, είναι εμπαιγμός για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν πρέπει να δεχθούν ότι θα ζήσουν μόνιμα στην ανασφάλεια, με μισθούς πείνας ή αναζητώντας μια εργασία με ημερομηνία λήξης, για να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάκαμψη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος. 
  • Σήμερα χρειάζεται οργάνωση και πάλη για άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα. 
  • Χρειάζεται άλλος δρόμος ανάπτυξης, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Επιπλέον, οι «νέοι άνεργοι», αυτοί δηλαδή που δεν έχουν εργαστεί ξανά στο παρελθόν, ανέρχονται στο 23,3%.
Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα ανέρχεται στο 36,2%, ενώ των Ελλήνων υπηκόων στο 26,8%.
  • Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου 3 στους 10 που αναζητούν εργασία είναι άνεργοι (30,3% και 29,7% αντίστοιχα).
  • Ακολουθούν οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς, με 28,9%, η Ηπειρος με 28,4% 
  • και η Αττική, όπου ζει το πιο πολυάριθμο κομμάτι του εργατικού δυναμικού, με 28,2%.
Η ανεργία στην Αττική βρίσκεται και αυτή πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. 
  • Η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων και το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί δήθεν αύξησης της μισθωτής εργασίας και σταθεροποίησης της ανεργίας τους προηγούμενους μήνες.
Τόσο στο δευτερογενή τομέα, όσο και στον τριτογενή, όπου κυριαρχεί η μισθωτή εργασία, υπάρχει μείωση της απασχόλησης κατά 7,1% και 2,2% αντίστοιχα.
Μόνο στον πρωτογενή τομέα (γεωργία) εμφανίζεται αύξηση των απασχολούμενων κατά 1,7%, γεγονός όμως που δεν μπορεί να ανατρέψει τη γενική τάση.
  • Πολύ περισσότερο που στον πρωτογενή τομέα κυριαρχούν οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες, που έτσι και αλλιώς δεν καταγράφονται στο σύστημα «Εργάνης» (καταγράφει μόνο τη μισθωτή εργασία). 
Η μισθωτή εργασία, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, ανέρχεται στο 63,1% των απασχολούμενων, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό στο 25,7%, οι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό στο 6,6% και οι βοηθοί οικογενειακών επιχειρήσεων στο 4,7%.
Τέλος, το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 8,5% του συνόλου των απασχολούμενων, από τους οποίους όμως δύο στους τρεις (65%) αναγκάστηκαν να την επιλέξουν επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν πλήρη απασχόληση.


Το ΠΑΜΕ καλεί στη συγκέντρωση για τους ανέργους

Να δώσουν συνέχεια στην πάλη για την ανακούφιση και ουσιαστική προστασία των ανέργων καλεί τα συνδικάτα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μπροστά στην κινητοποίηση που διοργανώνουν σωματεία της Αττικής την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.
Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή
  • «για να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας έχουν στερήσει με όλα τα σύγχρονα δικαιώματα που μας έκλεψαν».
Επίσης, καλεί τα συνδικάτα
  • «να δυναμώσουν την επαφή τους με τους ανέργους. Ο κάθε κλάδος να κάνει ξεχωριστό κάλεσμα, να βρεθεί έξω από τα ΟΑΕΔ, στις εργατικές γειτονιές, να πάρει πρωτοβουλίες συσπείρωσης και δράσης των ανέργων με δράση σε όλη τη χώρα μέχρι τις 27 Μάρτη».
Την πρωτοβουλία για τη νέα κινητοποίηση στις 27 Μάρτη πήραν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Μετάλλου Αττικής, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.
Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας, με την απαίτηση να υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό και να τοποθετηθεί απέναντι στα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και ανέργων.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (σελ. 1&11), 14/3/2014




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.