Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

ΗΠΑ - ΕΕ: Κλιμακώνουν την ιμπεριαλιστική τους επέμβαση κατά Βενεζουέλας και Κούβας ─ Σαμποτάζ των ΗΠΑ στην ηλεκτροπαραγωγή της Βενεζουέλας ─ Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης ─ 44 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα: Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

ΗΠΑ
Κλιμακώνουν την επέμβαση με απειλές προς τη Βενεζουέλα και την Κούβα
Τρίτη 12/03/2019 - 09:12
Με νέες απειλές προς το λαό της Βενεζουέλας και της Κούβας, κυρώσεις αλλά και απόσυρση του διπλωματικού της προσωπικού από το Καράκας, η Ουάσινγκτον, συνεχίζει την παρέμβασή της, προκειμένου να επανακτήσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ θέσεις που έχασαν από ανταγωνιστές (Ρωσία, Κίνα, Ιράν κ.λπ.) την 20ετή περίοδο της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης και ο έλεγχος του τεράστιου ορυκτού πλούτου της χώρας, που κατά εκτιμήσεις έχει από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και άλλα ορυκτά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον βενεζουελάνικο λαό στις 5 Φλεβάρη, που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Αθήνα
Καταγγέλλουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση και εκφράζουν αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας
Δευτέρα 11/03/2019 - 18:10 - Ενημέρωση: Δευτέρα 11/03/2019 - 22:41
Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Βενεζουέλας, στο ΚΚ Βενεζουέλας και την ΚΝ, ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.
Στην κοινή ανακοίνωσή τους τα 44 Κόμματα, που υπογράφουν ως τώρα, σημειώνουν:
«Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο καταδικάζουμε με αποφασιστικότητα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την υπονομευτική πρακτική και τις απειλές που εξαπολύουν ΗΠΑ, ΕΕ και οι σύμμαχές τους κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, με στόχο να ανατρέψουν τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να υποτάξουν τον λαό της χώρας στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και να ληστέψουν τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.
Μετά την αποτυχημένη προβοκάτσια, που στήθηκε από τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τον αχυράνθρωπο των ιμπεριαλιστών Γκουαϊδό στις 23 Φλεβάρη στα σύνορα με την Κολομβία με πρόσχημα την "ανθρωπιστική βοήθεια", προωθούνται νέα σενάρια για πραξικόπημα έως και για ιμπεριαλιστική στρατιωτική επίθεση, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν την προσπάθεια να στήσουν κι άλλες προβοκάτσιες που θα δώσουν πρόσχημα για την κλιμάκωση της επέμβασης.
Καταδικάζουμε κατηγορηματικά κάθε σενάριο για πραξικόπημα και στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους!
Δηλώνουμε ότι θα βρούνε απέναντί τους όχι μόνο τον λαό της Βενεζουέλας, αλλά και τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε όλο τον κόσμο!
Καταδικάζουμε απερίφραστα τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολουθεί το δόγμα Μονρόε, που θεωρεί ολόκληρη τη Λατινική Αμερική ζώνη αποκλειστικών συμφερόντων των ΗΠΑ.
Η Λατινική Αμερική ανήκει στους λαούς της!
Πιστοί στις αρχές του Προλεταριακού Διεθνισμού εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Βενεζουέλας, που είναι ο μόνος αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, την Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας και σε άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που δίνουν μάχη σε δύσκολες συνθήκες για την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.
Κάτω ο ιμπεριαλισμός!
Οι λαοί θα νικήσουν!»
Τα κόμματα που υπογράφουν
1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας
2. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό
3. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
4. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
6. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
7. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
8. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
9. Δύναμη Της Επανάστασης, Δομινικανή Δημοκρατία
10. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
11. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας
12. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
13. Κόμμα Τουντέχ, Ιράν
14. ΚΚ Ιρλανδίας
15. Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας
16. Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία
17. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
18. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά
19. ΑΚΕΛ, Κύπρος
20. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
21. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας
22. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
23. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
24. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές
25. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
26. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
27. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
28. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
29. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
30. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
31. Κόμμα Λαού Παλαιστίνης
32. Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα
33. Περουβιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
34. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
35. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
36. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
37. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
38. Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ
39. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης
40. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
41. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης
42. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
43. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας
44. Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PKP 1930)
902
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε χθες Δευτέρα σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον της Κούβας και της Ρωσίας, διότι προσφέρουν υποστήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Χωρίς να ανακοινώσει νέα μέτρα εναντίον της κυβέρνησης του Μαδούρο ή υπέρ του αχυρανθρώπου του στη χώρα Χουάν Γκουαϊδό,
ο Πομπέο επέμεινε στον «κεντρικό ρόλο της Κούβας και της Ρωσίας» στην «υπονόμευση των δημοκρατικών ονείρων και της ευημερίας» των πολιτών της Βενεζουέλας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι «η Κούβα είναι η αληθινή ιμπεριαλιστική δύναμη στη Βενεζουέλα», καταγγέλλοντας την «πολιτική υποστήριξη» και την «προστασία» του Μαδούρο, που προσφέρει κατ' αυτόν η Αβάνα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατόπιν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία» αυτής «της κρίσης», διότι πουλάει για παράδειγμα οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Αναφερόμενος στη γενικευμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα, η οποία αρχίζει να αποκαθίσταται μετά το σαμποτάζ σε υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (αναλυτικά πιο κάτω), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη γι' αυτή.
Παράλληλα, η διπλωματία των ΗΠΑ θα αποσύρει όλο το προσωπικό της που απομένει στη Βενεζουέλα μέσα στην εβδομάδα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Για συκοφαντίες κάνει λόγο η Αβάνα
Η κυβέρνηση της Κούβας χαρακτήρισε χθες ψέματα και συκοφαντίες τις κατηγορίες περί ανάμιξής της στη Βενεζουέλα.
Με ανακοίνωσή της, η Αβάνα απέρριψε «κατηγορηματικά το ψέμα» που διαδίδουν οι ΗΠΑ, κατά το οποίο η Κούβα έχει αναπτύξει 
«από 20.000 ως 25.000 στρατιωτικούς στη Βενεζουέλα» καθώς και «οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι υφίσταται σε οποιοδήποτε επίπεδο μια σχέση υποτέλειας» μεταξύ των δύο χωρών.
Στο κείμενο προστίθεται ότι η Κούβα
«δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, όπως και η Βενεζουέλα δεν επεμβαίνει σε εκείνες της Κούβας», τονίζοντας ότι, «είναι εντελώς ψευδές ότι η Κούβα συμμετέχει σε επιχειρήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας ή εκείνες των υπηρεσιών ασφαλείας».
Κυρώσεις και διαδηλώσεις
Πάντως οι ΗΠΑ χθες επέβαλαν κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα «Evrofinance Mosnarbank» υπό το πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, ενώ ο Γκουαϊδό, έχει καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα σήμερα Τρίτη, πέμπτη ημέρα της γενικευμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης που συνεχίζει να πλήττει τη χώρα λόγω του σαμποτάζ στο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό σταθμό.
 (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters») Πηγή φωτό: Associated Press
902
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης - Ο Μαδούρο θα παραδώσει στοιχεία για το σαμποτάζ των ΗΠΑ στην ηλεκτροπαραγωγή
Σάββατο 09/03/2019 - 23:00
Με μια μαζικότατη συγκέντρωση στο κέντρο του Καράκας, που εκτείνεται από την περιοχή Llegada, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο Miraflores, μέχρι τη Salida, χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ, του αχυρανθρώπου τους, Χουάν Γκουαϊδό, αλλά και των συμμαχικών τους κυβερνήσεων των χωρών της Λ. Αμερικής.
Ο νόμιμος Πρόεδρος της χώρας χαρακτήρισε τη μέρα ως «μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης» και στο πλαίσιό της αναμένονται μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ως απάντηση στις σημερινές συγκεντρώσεις του Γκουαϊδό, που καλεί τους οπαδούς του να διαδηλώσουν φορώντας λευκά πουκάμισα.
Οι κινητοποιήσεις γίνονται μια μέρα μετά το μεγαλύτερο μπλακ άουτ στην ιστορία της χώρας. Η ηλεκτροδότηση επανήλθε τμηματικά σήμερα στις περισσότερες συνοικίες του Καράκας και στις κεντροανατολικές πολιτείες της χώρας, αλλά η υπόλοιπη επικράτεια παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κυρίως η πετρελαϊκή και πυκνοκατοικημένη ζώνη του Μαρακαΐμπο (δυτικά) και στις κεντρικές περιοχές της Βενεζουέλας, που βρίσκονται στο σκοτάδι εδώ και 40 ώρες, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).
Οι τηλεπικοινωνίες, το ίντερνετ και οι δορυφορικές συνδέσεις, που είχαν διακοπεί τελείως, αρχίζουν να αποκαθίστανται, αλλά το μετρό του Καράκας, που εξυπηρετεί δύο εκατομμύρια άτομα καθημερινά, παραμένει κλειστό.
Ο υπουργός Αμυνας, Βλαντίμιρ Παντρίνο, χαρακτήρισε τη βλάβη «κατάφωρη επίθεση» των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε ότι θα δώσει στον ΟΗΕ αποδείξεις για την ευθύνη της Ουάσιγκτον. Τα στοιχεία αυτά θα δοθούν σε μία αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αναμένεται σε λίγες μέρες στο Καράκας, διευκρίνισε ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες.
Η ηλεκτρική εταιρεία της χώρας «Corpoelec» κατήγγειλε σαμποτάζ στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκούρι, τον μεγαλύτερο της χώρας και έναν από τους μεγαλύτερους της Λατινικής Αμερικής.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP), Πηγή φωτό: Telesur
902
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Από το μπλακ άουτ στο Καράκας
Εντείνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση, με σαμποτάζ στην ηλεκτροδότηση και νέες κυρώσεις από την ΕΕ
Παρασκευή 08/03/2019 - 10:06
Εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βενεζουέλα, με την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να μιλά ανοιχτά για «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα.
Ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Λουίς Μότα Ντομίνγκες δήλωσε ότι η Βενεζουέλα υφίσταται «πόλεμο του ηλεκτρισμού» και ότι «αυτή τη φορά επιτέθηκαν στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκουρί», τον μεγαλύτερο της χώρας, στο νότο.
Η λειτουργία του μετρό διακόπηκε και πολλοί άνθρωποι στο κέντρο του Καράκας χρειάστηκε να περπατήσουν ώρες για να φθάσουν στα σπίτια τους, καθώς τα λιγοστά λεωφορεία στους δρόμους γέμισαν ασφυκτικά.
Σύμφωνα με ΜΜΕ, η διακοπή πλήττει την πρωτεύουσα και 15 από τις 23 Πολιτείες της Βενεζουέλας. Ένας δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης της Βενεζουέλας έκανε λόγο για «εθνικό μπλακ άουτ». Ο Μότα Ντομίνγκες είπε πως περίμενε η λειτουργία του δικτύου να έχει αποκατασταθεί μέσα σε τρεις ώρες.
Μέσω Twitter, ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το πρόβλημα. «Ο πόλεμος της ηλεκτροδότησης που ανακοινώθηκε και διευθύνεται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εναντίον του λαού μας θα αποτύχει», διαβεβαίωσε.
Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος το Γενάρη απέδωσε τη διακοπή στην κυβέρνηση του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «άρπαγα» της εξουσίας. «Πάνω από έξι ώρες χωρίς φως στο Καράκας, είναι ρεκόρ. Χάος, ανησυχία, αγανάκτηση. Αυτή η βλάβη μαρτυρά την αναποτελεσματικότητα του άρπαγα. Η αναγέννηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και της χώρας περνά από το τέλος της αρπαγής», υποστήριξε ο Γκουαϊδό μέσω Twitter.
Η διακοπή άρχισε στις 16.50 τοπική ώρα (22.50 ώρα Ελλάδας) χθες Πέμπτη. Η ηλεκτροδότηση δεν είχε αποκατασταθεί στις 5.40 σήμερα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Νέες κυρώσεις εξετάζει η ΕΕ
Οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών για την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί, με την ΕΕ να φέρεται πρόθυμη να αναλάβει ενεργότερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιδράσει στις όποιες περαιτέρω εξελίξεις στη Βενεζουέλα και η απειλή της επιβολής επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο παραμένει στο τραπέζι, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας χθες Πέμπτη.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα (...) παρακολουθήσει και θα αντιδράσει στις περαιτέρω εξελίξεις», τόνισε ο Χάικο Μάας, μιλώντας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Συζητήσαμε ήδη στο πιο πρόσφατο συμβούλιο των ΥΠΕΞ ότι μπορεί να έρθει η ώρα που θα επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP), Πηγή φωτό: Associated Press
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.