USAID - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Αποκαλυπτικό: Έργα και ημέρες της βρώμικης οργάνωσης - βραχίονα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού
Το αποτύπωμα της USAID και του υπόλοιπου δικτύου «ήπιας διπλωματίας» των Αμερικανών στην Ελλάδα και τι «ξεχνούν» οι... πεφτοσυννεφάκηδες
Επάνω: Χάρτης με τις παγκόσμιες δαπάνες της USAID (Πηγή: Αρχείο ΚΚΕ)
Σάββατο 15/02/2025 - 18:26
Σειρά «αποκαλύψεων» σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας προκάλεσαν τα σχέδια του Λευκού Οίκου να κλείσει τη USAID (United States Agency for International Development - Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ).
Ο φάκελος USAID περιλαμβάνει βέβαια πλούσιο υλικό, καθώς η οργάνωση, ως βραχίονας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, οργάνωσε και στήριξε «πολύχρωμες επαναστάσεις» και «ανοίξεις» (βλέπε ανατροπές κυβερνήσεων), χρηματοδότησε κυβερνητικές αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε βρώμικες αποστολές, έστησε, εκπαίδευσε και χρηματοδότησε δίκτυα «ανεξάρτητων» ΜΜΕ (βλ. προπαγανδιστές των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ευρωατλαντισμού) σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.
Όλοι αυτοί, που τώρα παριστάνουν τους ...πεφτοσυννεφάκηδες για τη δράση της USAID, στο παρελθόν υπερασπίστηκαν ένα προς ένα τα σκοτεινά σενάρια όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες της, με τελευταίο παράδειγμα την επικράτηση των τζιχαντιστών στη Συρία. Πόσοι από αυτούς που χαιρέτισαν την κυβέρνηση των κατσαπλιάδων δεν ξέρουν άραγε ότι γι' αυτήν εργάστηκαν πυρετωδώς δεκάδες ΜΚΟ, χρηματοδοτούμενες από τη USAID; Ρητορικό το ερώτημα...
Θυμίζουμε ότι και ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος τώρα κλείνει τη δυσώδη οργάνωση, την αξιοποίησε στην πρώτη θητεία του και με το παραπάνω. Τώρα, στο πλαίσιο προσαρμογών που κάνει συνολικά στον κρατικό μηχανισμό, η USAID οδεύει προς λουκέτο. Ακόμα κι αν κλείσει, όμως, οι «υπηρεσίες» της στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό δεν πρόκειται να σταματήσουν. Για την ώρα, φαίνεται πως μεθοδεύεται ο έλεγχος του ίδιου ή κάποιου παρόμοιου οργανισμού από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς μέχρι σήμερα η USAID χρηματοδοτούνταν και εποπτευόταν από το αμερικανικό Κογκρέσο, ως ...«ανεξάρτητη υπηρεσία».
Στις 3 Φλεβάρη ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ανακοίνωσε ότι θα εκτελεί χρέη υπηρεσιακού διοικητή της USAID. Σημείωσε πως η USAID «έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό από την αρχική της αποστολή, της υπεύθυνης προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό, και είναι πλέον απολύτως σαφές ότι σημαντικά τμήματα της χρηματοδότησης της USAID δεν ευθυγραμμίζονται με τα βασικά εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ».1Παράλληλα, ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι εξετάζεται μια πιθανή αναδιοργάνωσή της.
Το 2023 η USAID δαπάνησε 43,7 δισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο με τον μανδύα «εξωτερικής βοήθειας» από τις ΗΠΑ. Την ίδια χρονιά διαχειρίστηκε υπερδιπλάσια κονδύλια ακόμα κι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η χώρα που δέχτηκε το περισσότερο χρήμα ήταν η Ουκρανία (16 δισ.), ενώ από 1 δισ. περίπου δαπανήθηκε σε Αιθιοπία, Ιορδανία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Κονγκό, Συρία, Νιγηρία και Υεμένη.
Βραχίονας της CIA
Κάτω από την ομπρέλα της USAID λειτουργεί το διαβόητο «National Endowment for Democracy» (NED), ένα «ταμείο» χρηματοδότησης «πολύχρωμων» πραξικοπημάτων, που ιδρύθηκε το 1983.
Ο Allen Weinstein, ένας εκ των ιδρυτών της οργάνωσης, μιλώντας στην «Washington Post» το 1991 για τη δράση της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πολλά από αυτά που κάνουμε εμείς σήμερα γίνονταν μυστικά από τη CIA 25 χρόνια πριν». Ο πρόεδρος του οργανισμού από το 1984 έως το 2021, Carl Gershman, είχε αναφέρει στους «New York Times» το 1986 πως «δεν έπρεπε να κάνουμε αυτήν τη δουλειά μέσω των μυστικών υπηρεσιών. Θα ήταν απαίσιο για τις δημοκρατικές ομάδες στον κόσμο να φανεί ότι επιδοτούνται από τη CIA. Το είδαμε αυτό να συμβαίνει τη δεκαετία του '60, και αυτός είναι ο λόγος που το σταματήσαμε».
Σε έκθεση το 2003, παρουσιάζοντας την εικοσαετή πορεία του οργανισμού, δίνονταν στοιχεία για τη χρηματοδότηση 6.000 πολιτικών οργανώσεων ανά τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, το NED αποτέλεσε τον κύριο χρηματοδότη της «Charta 77» (αντεπαναστατικής οργάνωσης στην Τσεχοσλοβακία η οποία έπαιξε ρόλο στη λεγόμενη «βελούδινη επανάσταση» και στελέχη της αναδείχθηκαν σε θέσεις - κλειδιά του κράτους μετά τις ανατροπές του 1989), της «Αλληλεγγύης» του Λεχ Βαλέσα στην Πολωνία και του «κινήματος» «Otpor» στη Γιουγκοσλαβία, που συνέβαλε στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς.
Εμπλοκή στη Συμφωνία των Πρεσπών
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη δράση της USAID βρίσκουμε στη Βόρεια Μακεδονία και στην προώθηση της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών. Υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση της USAID στήθηκε η «North Macedonia Support Initiative» (NMSI), με σκοπό να «βοηθήσει» στην προσπάθεια ενσωμάτωσης της γείτονος στο ΝΑΤΟ μέσω της περίφημης Συμφωνίας.
Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων που δημοσίευσε η NMSI, από το 2016 «ξεκίνησε στα χνάρια του εθνικού σκανδάλου και τελείωσε στο χείλος της εθνικής μεταρρύθμισης, αρχίζοντας τις δραστηριότητες του προγράμματος υπό μια κυβέρνηση που όλο και περισσότερο απομακρυνόταν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ολοκληρώνοντας σε συνεργασία με μια νέα κυβέρνηση, που έχει στραφεί προς μια μεγαλύτερη ενσωμάτωση με αυτές τις δύο οντότητες. Η NMSI (...) εργάστηκε ακούραστα για να διαμορφώσει δραστηριότητες που ανταποκρίνονταν σε ένα εκτεταμένο τόξο διακυβέρνησης: Καθυστερημένες εκλογές, εγχώριες διαμαρτυρίες, αδιέξοδα εκλογικά αποτελέσματα, δύσκολη μεταβίβαση της εξουσίας και μεταρρυθμίσεις με μεγάλη προβολή».
Εν κατακλείδι, το πρόγραμμα της NMSI «συνέβαλε στον στόχο της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμιστικών διαδικασιών της ΠΓΔΜ, που οδηγούν σε μεγαλύτερη ευρωατλαντική ολοκλήρωση».
«Ευαισθητοποίηση» των λαών για το ΝΑΤΟ
Η τελευταία επικεφαλής της USAID, Samantha Power, στην Ουκρανία (Πηγή: Αρχείο ΚΚΕ)
Μακράν το μεγαλύτερο πεδίο δραστηριότητας της USAID είναι εδώ και χρόνια η Ουκρανία. Η οργάνωση χρηματοδότησε και εκπαίδευσε μεταξύ άλλων τεράστιο τμήμα των «ανεξάρτητων» Μέσων Ενημέρωσης που προπαγάνδιζαν υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, πριν ακόμα από την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης το 2014.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του «Ukraine Crisis Media Center» (UCMC), που ιδρύθηκε το 2014 και το οποίο «παρέχει την ευκαιρία σε ακτιβιστές, εμπειρογνώμονες, εθνικούς πολιτικούς και εκπροσώπους της κυβέρνησης, καθώς και σε εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών, να ενημερώνουν την κοινωνία για τα γεγονότα και τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν».
Ως πρώτο όνομα στους δωρητές του ουκρανικού «πρακτορείου» φιγουράρει αυτό της USAID, ενώ συμπληρώνεται από τα λογότυπα του ΝΑΤΟ, του NED και της πρεσβείας των ΗΠΑ.
Αποκαλυπτικά για τον χαρακτήρα του UCMC είναι τα όσα έχει καταγράψει το «Κέντρο Πληροφοριών και Τεκμηρίωσης» του ΝΑΤΟ, που λειτουργεί στο Κίεβο από το 1997. Σε άρθρο της η Barbora Maronkova, πρώην επικεφαλής του εν λόγω Κέντρου, από το 2017 έως το 2020, και πλέον σύμβουλος επικοινωνίας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενη στα ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης που «μεγαλούργησαν» στην ευρωατλαντική προπαγάνδα στην Ουκρανία, το 2014 και μετά, ξεχωρίζει ιδιαίτερα το UCMC, που μαζί με άλλους «βοήθησε πολλά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης να πλαισιώσουν τις ιστορίες τους».
Πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ στην Ουκρανία
Το πρακτορείο αυτό αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα, ιδιαίτερα στην Ουκρανία. Σύμφωνα με έρευνα του ουκρανικού «Ινστιτούτου Μαζικής Πληροφόρησης» (Institute of Mass Information), από την αναστολή της αμερικανικής χρηματοδότησης σχεδόν το 60% των Μέσων Ενημέρωσης στην Ουκρανία ενδέχεται να σταματήσουν ή να συρρικνώσουν τη λειτουργία τους.2
Ενα άλλο 30% μπορεί να μην κλείσει, αλλά θα αντιμετωπίσει επίσης δυσκολίες. Μόλις το 5% των Μέσων Ενημέρωσης δήλωσαν στην έρευνα ότι ο αντίκτυπος θα είναι μέτριος και ότι θα μπορέσουν να επιβιώσουν χάρη σε άλλους πόρους. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα (35%) παραδέχτηκαν ότι λαμβάνουν χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, η οποία αντιστοιχεί στο 75% της συνολικής τους χρηματοδότησης, ενώ ένα 28,3% δήλωσαν ότι τα αμερικανικά χρήματα αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού τους. Μόνο το 15,8% των εργαζομένων σε Μέσα Ενημέρωσης στην Ουκρανία ανέφεραν ότι δεν έλαβαν καμία επιχορήγηση από αμερικανικούς οργανισμούς.
Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της USAID, το 2023 η οργάνωση χρηματοδότησε την κατάρτιση και την υποστήριξη 6.200 δημοσιογράφων, στήριξε 707 μη κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και 279 οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» - του τομέα των Μέσων Ενημέρωσης - που είναι αφιερωμένες στην ενίσχυση των «ανεξάρτητων ΜΜΕ» σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Μία από τις πιο ηχηρές περιπτώσεις χρηματοδότησης «ανεξάρτητων» ΜΜΕ από τη USAID ήταν αυτή του OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project / «Πρότζεκτ Ενημέρωσης για το Οργανωμένο Εγκλημα και τη Διαφθορά»). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα «ερευνητικής» δημοσιογραφίας, με 71 ΜΜΕ σε 52 χώρες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, στην Κεντρική Ασία, αλλά και στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στον Ειρηνικό. Το συγκεκριμένο δίκτυο είναι τόσο «ανεξάρτητο» που μεταξύ 2014 και 2023 έχει λάβει το 52% της χρηματοδότησής του από την αμερικανική κυβέρνηση και τη USAID, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατηρεί ρήτρες και δικαίωμα βέτο στις κατευθύνσεις της έρευνας.
Η USAID στην Ελλάδα
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, πολλά από τα όσα γράφονται και λέγονται τις τελευταίες μέρες ήταν σε μεγάλο βαθμό γνωστά. Πολλοί από αυτούς που «μαθαίνουν» σήμερα για τα έργα και τις ημέρες της οργάνωσης στήριζαν αναφανδόν το «έργο» της στην Ουκρανία, στην Αίγυπτο και τη Συρία, στη Γιουγκοσλαβία την αιματηρή δεκαετία του 1990, αλλά και νωρίτερα, όταν στήριζε την αντεπανάσταση στα σοσιαλιστικά κράτη της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικό του αλά καρτ μνημονικού ή και του επιλεκτικού ενδιαφέροντος των αστικών ΜΜΕ για το ζήτημα είναι το αποτύπωμα της USAID στην Ελλάδα, αλλά και η συνολικότερη δραστηριότητα της αμερικανικής «ήπιας ισχύος» ή αλλιώς «δημόσιας διπλωματίας» στη χώρα μας.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, η USAID αρχίζει να ρίχνει χρήμα στην Ελλάδα από το 2012, με κονδύλια 250.000 δολαρίων προς το Αμερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη. Για όλα τα επόμενα χρόνια έχει καταγεγραμμένες πληρωμές σχεδόν αποκλειστικά προς το Αμερικανικό Κολέγιο και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Το 2024 καταγράφηκαν οι υψηλότερες δαπάνες της USAID στην Ελλάδα, ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων.3
Το ζήτημα όμως είναι ότι η «δημόσια διπλωματία» των ΗΠΑ δεν περιορίζεται στη δράση της USAID στην Ελλάδα. Η προσπάθεια του αμερικανικού παράγοντα να παρέμβει στη συνείδηση του λαού, να «αμβλύνει τον αντιαμερικανισμό», να εμφυσήσει τη στρατηγική του ιδιαίτερα σε τμήματα όπως η νεολαία, έχει πολλά «ποδάρια» στη χώρα μας.
Αυτού του είδους η δραστηριότητα έχει ως σημείο αναφοράς την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία εγκαινίασε τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, που συνεχίστηκε και επεκτάθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Ενας από τους βασικούς στόχους του «Στρατηγικού Διαλόγου» είναι η «άμβλυνση του αντιαμερικανισμού», που εδράζει στο βαθιά ριζωμένο αίσθημα καταδίκης των εγκλημάτων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού από τον λαό και τη νεολαία της χώρας μας.
Πολυεργαλείο για μπίζνες και στην Ενέργεια
Στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διαλόγου», μάλιστα, η USAID είχε απλώσει τα πλοκάμια της και στο ελληνικό ΥΠΕΞ, όχι για να δώσει αλλά για να πάρει χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα, το 2010 το ΥΠΕΞ έδωσε 2 εκατ. ευρώ στη USAID για «αναπτυξιακά προγράμματα στο Αφγανιστάν». Λίγα χρόνια αργότερα όμως, το 2017, ανακάλυψαν ότι «η υλοποίηση του προγράμματος είχε αναβληθεί για αρκετά χρόνια, χωρίς ενημέρωση της ελληνικής πλευράς».
Το 2013, USAID και ελληνική κυβέρνηση υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας «για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια». Στόχος του μνημονίου ήταν η προώθηση συνέργειας «μεταξύ ενεργειακών φορέων και αρχών στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στη Βόρεια Μακεδονία και στο Κοσσυφοπέδιο για την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, για τη δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής», όπως σημείωνε τότε η αμερικάνικη πρεσβεία.
Τόνιζε επίσης ότι «αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας της USAID, της Ενεργειακής Γέφυρας ΗΠΑ - Ευρώπης» («US - Europe Energy Bridge»). Το διαβόητο «Atlantic Council» (από τις ισχυρότερες «δεξαμενές σκέψης» στις ΗΠΑ) έλεγε σχετικά ότι η «Γέφυρα» - μια πρωτοβουλία άνω των 90 εκατ. δολαρίων - «θα τοποθετήσει την τεχνολογία και τις υπηρεσίες των ΗΠΑ ως αντίβαρο στις προσπάθειες κακοήθων παραγόντων στην περιοχή» στον τομέα της Ενέργειας, και ότι «βασίζεται σε δεκαετίες προσπαθειών της USAID για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της Ευρώπης και της Ευρασίας, προάγοντας παράλληλα την εθνική ασφάλεια και τα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ».
Περίπλοκες διαδρομές αμερικανικού χρήματος
Οι χρηματοδοτήσεις της USAID στην Ελλάδα (Πηγή: Αρχείο ΚΚΕ)
Τα τελευταία χρόνια η «δουλειά» των Αμερικανών στην Ελλάδα - σύμφωνα πάντα με τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία - γίνεται περισσότερο μέσω των καναλιών της πρεσβείας και με τη χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Βέβαια, οι διαδρομές της χρηματοδότησης δεν εξαντλούνται στα επίσημα αναρτημένα στοιχεία. Για παράδειγμα, στη βάση δεδομένων της «εξωτερικής βοήθειας» των ΗΠΑ αναφέρεται η δαπάνη 345.000 δολαρίων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα για το 2023.
Ωστόσο, σε άλλο έγγραφο για το 2023, με τίτλο «Ετήσια Εκθεση για τη δημόσια διπλωματία και τις διεθνείς ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές», αναφέρεται ότι στην Ελλάδα δαπανήθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την πρεσβεία στην Αθήνα 1,62 εκατ. δολάρια.4
Επίσης, στην καρτέλα των δαπανών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα το 2024 αναφέρεται η εκταμίευση 300.000 δολαρίων για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Μελετών Κίνας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου. Στις λεπτομέρειες σημειώνεται πως τα χρήματα προήλθαν από τη USAID, αλλά στη δική της καρτέλα στη βάση δεδομένων δεν εμφανίζονται.
Το κινεζικό πρόγραμμα του ΙΔΙΣ προωθεί τη «συστηματική μελέτη της σύγχρονης Κίνας στην Ελλάδα (...) προσφέρει σε βάθος κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης, των αντιθέσεων, των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών διεργασιών, καθώς και του παγκόσμιου ρόλου της σύγχρονης Κίνας».
Άλλο παράδειγμα για τον λαβύρινθο του αμερικανικού χρήματος είναι οι δαπάνες για το προσωπικό των «αμερικανικών γωνιών» στην Ελλάδα. Στο 1/24-1-2025 πρακτικό τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, σχετικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αναφέρεται ότι ο δήμος έλαβε 19.135,88 ευρώ ως δωρεά από την αμερικάνικη πρεσβεία, τα οποία στη συνέχεια διέθεσε για τις αμοιβές του συντονιστή της «αμερικανικής γωνιάς» στην Ξάνθη.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι είτε για λόγους γραφειοκρατίας είτε για άλλους, η διαδρομή των χρημάτων περνά μέσα από διάφορα κανάλια, που κάνουν τον εντοπισμό τους περίπλοκη υπόθεση.
Οι «γωνιές» αμερικανικής προπαγάνδας
Οι προαναφερθείσες «αμερικανικές γωνιές» αποτελούν άλλο ένα παράδειγμα της άσκησης «δημόσιας διπλωματίας» των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δίκτυο της αμερικάνικης πρεσβείας το οποίο περιλαμβάνει το «Athens American Center», το «TechLabs» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξάνθης, τις Κεντρικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες σε Πειραιά, Βέροια, Σπάρτη, Κέρκυρα, όπως και στη ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την τελευταία προσθήκη, το «American Space @Karaiskaki», σε συνεργασία με την ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Οι «αμερικανικές γωνιές» αποτελούν «ισχυρά στρατηγικά εργαλεία δημόσιας διπλωματίας που υποστηρίζουν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, παρέχοντας τεχνολογικά σύγχρονους και φιλόξενους χώρους για άμεση συμμετοχή του ξένου κοινού», αναφέρει η πρεσβεία και συνεχίζει: «Η άμεση συμμετοχή του κοινού στον πυρήνα των "αμερικανικών γωνιών" παρέχει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ σημαντικές ευκαιρίες για την προώθηση των στόχων πολιτικής και την άσκηση ισχυρού, θετικού αντίκτυπου στον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζονται και γίνονται κατανοητές σε όλο τον κόσμο».
«Γαλβανισμένοι και εμπνευσμένοι»
Το δίκτυο προπαγάνδας της πρεσβείας επικεντρώνει ιδιαίτερα στη νεολαία και «αγκαλιάζει» όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης, πάντα στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Στρατηγικού Διαλόγου». Το 2019 αναχώρησαν για τις ΗΠΑ οι πρώτοι Ελληνες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου προκειμένου να φοιτήσουν για έναν χρόνο σε αμερικανικά σχολεία, μέσω του προγράμματος FLEX («Future Leaders Exchange Program» - «Πρόγραμμα Ανταλλαγών Μελλοντικών Ηγετών»).
Τότε ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε τους σκοπούς του FLEX: «Οι συμμετέχοντες επιστρέφουν στο σπίτι γαλβανισμένοι και εμπνευσμένοι ("galvanized and inspired"), για να μοιραστούν τις νέες εμπειρίες τους και να επηρεάσουν θετικά τις πατρίδες τους και τις κοινότητές τους (...) Αυτοί οι απόφοιτοι εντάσσονται σε ένα ισχυρό διεθνές δίκτυο, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Alumni FLEX και προσφέρει υποστήριξη μέσω επιχορηγήσεων και επαγγελματικής ανάπτυξης. Σήμερα, οι απόφοιτοι FLEX εργάζονται σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, της Εκπαίδευσης και της δημοσιογραφίας» - με δυο λόγια, σε όλα τα κρίσιμα πόστα.
Δίκτυο προπαγανδιστών στα πανεπιστήμια
Τέλος, το δίκτυο της πρεσβείας έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και στα ελληνικά πανεπιστήμια, τα οποία συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ εδώ και αρκετά χρόνια.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης των Αμερικανών στα πανεπιστήμια, ιδρύθηκε το «Κέντρο Ερευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ψηφιακή Επικοινωνία» («Digital Communication Network Southeast Europe Hub» - DCN-SEE) στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Το «εργαστήρι» αυτό αποτελεί τμήμα του «Δικτύου Ψηφιακής Επικοινωνίας» (DCN), που ίδρυσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2016 «για να στηρίξει την ψηφιακή διπλωματία και για να παρέχει εργαλεία καταπολέμησης της ψηφιακής παραπληροφόρησης» με σκοπό τη δραστηριότητα «στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας, των εκστρατειών κοινωνικής επιρροής, στην τεχνολογία και την καινοτομία».
Στη συνέχεια το δίκτυο προπαγανδιστών της αμερικάνικης πρεσβείας επεκτάθηκε και στο Πάντειο, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, με το πρόγραμμα «Disinfohacks», που εγκαινίασε ο τότε πρέσβης, Τζ. Πάιατ, και το οποίο χρηματοδοτείται από το Global Engagement Center του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την αμερικάνικη πρεσβεία, ενώ δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το δίκτυο DCN, τη ΜΚΟ «YET» και το «ADPR Lab».
-------------------------
Παραπομπές:
3.https://foreignassistance.gov/cd/greece/2024/disbursements/1
Δ. Μ.
902 από Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου, 15-16/2/2025)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.