*
*
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προετοιμάζουν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ελληνικής συμμετοχής αφήνει η κυβέρνηση
Πηγή: Eurokinissi
Τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει του σφαγείου που στήνεται από όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα εξετάζουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μετά την πρόθεση των ΗΠΑ να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το αμερικανικό «σχέδιο» η Ευρώπη να επωμιστεί το μεγαλύτερο στρατιωτικό βάρος στην Ουκρανία και την Ευρώπη, αγοράζοντας αμερικανικά όπλα και στέλνοντας ευρωπαϊκά στρατεύματα.
Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής ευρωπαϊκών κρατών που έγινε στο Παρίσι, βρέθηκε στο «τραπέζι» η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία και η ενίσχυση του πολεμικού σχεδιασμού για την «συλλογική ασφάλεια» της Ευρώπης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αρχηγοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας. Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντ. Κόστα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε.
Κατά τις συνομιλίες εξετάστηκαν, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, «οι εγγυήσεις ασφαλείας που μπορούν να δοθούν στην Ουκρανία από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, μαζί ή χωριστά», «τι μπορεί να συνεισφέρει η Ευρώπη» σε μια ενδεχόμενη «ειρηνευτική» συμφωνία και η ενίσχυση της «συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε έτοιμος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν υπάρξει συμφωνία «τερματισμού» του πολέμου. Μετά τη συνάντηση, τόνισε πως το διακύβευμα «δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη», αλλά και ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντά μας. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συναντήσει τον πρόεδρο Τραμπ .«Είναι καιρός να αναλάβουμε την ευθύνη για την ασφάλειά μας, για την ήπειρό μας», είπε και πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο.
Η Γερμανία εμφανίστηκε επιφυλακτική για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα -όπως ξεκαθάρισε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς- τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών για την αύξηση των ευρωπαϊκών πολεμικών δαπανών.
«Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε μια αύξηση της άμυνας στην Ευρώπη», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θυμίζοντας πολεμικό ανακοινωθέν.
«Δεν σχεδιάζουμε να στείλουμε Πολωνούς στρατιώτες στο έδαφος της Ουκρανίας. Θα (...) δώσουμε επιμελητειακή και πολιτική υποστήριξη στις χώρες που θέλουν ενδεχομένως να παράσχουν τέτοιες εγγυήσεις στο μέλλον», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντ. Τουσκ.
Με επιφυλάξεις και διαφορετική γραμμή προσήλθε στη σύνοδο η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Μελόνι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Corriere della Sera, με το σκεπτικό ότι «η απάντηση στους Αμερικανούς θα ήταν πιο σωστή από τις Βρυξέλλες, με ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χωρίς να δίνουμε για άλλη μια φορά την εντύπωση ότι είμαστε μια ήπειρος με διαφορετικά κέντρα εξουσίας».
Δημοσίευμα της Washington Post κάνει λόγο για σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν την αποστολή μιας δύναμης 25.000 με 30.000 στρατιωτών, οι οποίοι «δεν θα σταθμεύουν στην πρώτη γραμμή, αλλά θα είναι έτοιμοι σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις ξαναρχίσουν τον πόλεμο». Με βάση το δημοσίευμα, η Γαλλία έχει κάνει πιο προχωρημένο στρατιωτικό σχεδιασμό από άλλους και εκτιμά ότι θα μπορούσε να στείλει σχεδόν 10.000 στρατιώτες. Άλλωστε, την σχετική ιδέα είχε πετάξει πρώτος στο «τραπέζι» ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, πολύ πριν ανοίξει η συζήτηση από τις ΗΠΑ.
Από την άλλη, δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα από τις χώρες της Βαλτικής, καθώς όλο και πιο σταθερά οι ιεραρχήσεις των ΗΠΑ προσαρμόζονται στην αντιπαράθεση με την Κίνα.
Δεν αποκλείει την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία η κυβέρνηση
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει η ελληνική κυβέρνηση ακόμα και για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ απευθύνθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ διερευνώντας τη διάθεση και τη δυνατότητά τους να συμμετάσχουν με χερσαίες δυνάμεις σε μια «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία: «Εχουμε λάβει γνώση για το περιεχόμενο της επιστολής και θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή αντίδραση, αντιμετώπιση ή ενέργεια, για την οποία, προφανώς, όταν έχουμε κάτι παραπάνω θα ενημερωθείτε», είπε, μη αποκλείοντας τίποτα.
Για να διασκεδάσει δε τις εντυπώσεις πρόσθεσε ότι «για τέτοιες αντίστοιχες περιπτώσεις, η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί και έχει απαντήσει. Οδηγός είναι η μέχρι τώρα στάση της και στην αποστολή αμυντικού εξοπλισμού, που έχει ένα μέτρο και μια συγκεκριμένη λογική», διαβεβαίωση που κάθε άλλο παρά καθησυχάζει, αφού η ελληνική κυβέρνηση στέλνει αφειδώς πολεμικό εξοπλισμό στο Κίεβο.
ΚΚΕ
Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καμία νομιμοποίηση να σέρνει τον λαό και τη χώρα στο μακελειό
Πηγή: Associated Press
Με αφορμή το πρώτο χτύπημα που πραγματοποίησαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε συνοριακή περιοχή εντός του ρωσικού εδάφους με πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, το Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει τα εξής:
«Μετά την άδεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο καθεστώς Ζελένσκι για χρήση ΝΑΤΟϊκών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας και την επακόλουθη επικαιροποίηση εκ μέρους της Ρωσίας του Πυρηνικού της Δόγματος για “χρήση πυρηνικών σε περίπτωση που η ίδια ή σύμμαχος της δεχτεί επίθεση και με μη πυρηνικά όπλα”, είναι προφανές ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία περνάει σε άλλο επίπεδο κλιμάκωσης και πιθανής γενίκευσης με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.
Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και δηλώσεις εκπροσώπων της ρωσικής ηγεσίας ότι η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της θα θεωρηθεί επίθεση του ΝΑΤΟ και θα επιφέρει αντίποινα, μεταξύ των οποίων και βομβαρδισμό υποδομών του ΝΑΤΟ όπου κι αν αυτές βρίσκονται.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται, αποκτά άμεσο, επείγοντα και ζωτικής σημασίας χαρακτήρα το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της ΝΔ που, με τη σύμφωνη γνώμη και την στήριξη και των υπολοίπων κομμάτων του ευρωΝΑΤΟϊκού τόξου, έχει μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην υπαρκτή απειλή για τον ελληνικό λαό. Αναλαμβάνει ιστορικές ευθύνες. Δεν έχει καμία νομιμοποίηση να σέρνει τον λαό και τη χώρα στο μακελειό του πολέμου για να εξυπηρετήσει τις ΝΑΤΟϊκές δεσμεύσεις και τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου που προσδοκούν νέα μεγάλα κέρδη από τον πόλεμο και τις καταστροφές που αυτός προκαλεί.
Το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα και θα πάρει κι άλλες πρωτοβουλίες ενημέρωσης του λαού για αυτές τις εξελίξεις, αλλά και για να γίνει υπόθεση συνολικά των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας το αίτημα για έξοδο της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για διακοπή κάθε στρατιωτικής βοήθειας στο καθεστώς Ζελένσκι και για κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα, που μετατρέπουν τη χώρα σε στόχο αντιποίνων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.