Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Οικονομία: Πάρτι οι όμιλοι με άνοδο κερδών 58,5%, κόβει από τις βασικές ανάγκες ο λαός

 (Πηγή φωτό: Eurokinissi)

ΑΝΟΔΟΣ 58,5% ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ

Πάρτι κερδών οι όμιλοι, κόβει από βασικές ανάγκες ο λαός

Εκτίναξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων για μια ακόμα χρονιά δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τις εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με αυτά, το 80% των εταιρειών το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι κερδοφόρες (115 από τις 143), καταγράφοντας κύκλο εργασιών 44,56 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 4,86 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν τα 9 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου.

  • Αν μάλιστα αφαιρεθούν διυλιστήρια και τράπεζες που πέρυσι κατέγραψαν ξέφρενα κέρδη, ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 4,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και διαμορφώνεται στα 30,99 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων) είναι ενισχυμένα κατά 14,1%, φτάνοντας στα 5,41 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή κερδοφορία κινείται στα 2,55 δισ. ευρώ με άνοδο 58,5%.

Παράλληλα, η καθαρή θέση των εισηγμένων το α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 69,725 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 3,9% σε σχέση με το 2022, τα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν στα 15,9 δισ. ευρώ με μείωση 9,5%, ενώ σημειώθηκε αύξηση του δανεισμού κατά 3,1%, φτάνοντας στα 23,38 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του κατασκευαστικού κλάδου και της ΔΕΗ.

Τα νέα ρεκόρ κερδοφορίας έρχονται για μια ακόμα χρονιά στο έδαφος των άγριων αντεργατικών μέτρων, όπως του πρόσφατου νομοσχεδίου - έκτρωμα για τη 13ωρη εργασία, της εκτίναξης των τιμών που τσακίζουν το λαϊκό εισόδημα, όπως και των πακέτων του Ταμείου Ανάκαμψης που ξεκοκαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και πληρώνει ο λαός με φοροληστεία και αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα».

  • Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και παρά το προπαγανδιστικό κρεσέντο της κυβέρνησης, που επιχειρεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, ανακαλύπτοντας... αυξήσεις μισθών και συντάξεων (κάτω ακόμα και από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό!) και συνολικά «αύξηση εισοδήματος», μια σειρά από στοιχεία που βλέπουν τις μέρες αυτές το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι η ψαλίδα ακόμα και για την ικανοποίηση των πιο στοιχειωδών αναγκών μεγαλώνει.

Τα λαϊκά νοικοκυριά κόβουν ακόμα και από είδη διατροφής, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (του Σεπτέμβρη), μέσα σε έναν χρόνο η υποχώρηση στη μέση μηνιαία κατανάλωση ανά νοικοκυριό φτάνει το 7% για γιαούρτι, το 2,2% για κρέας, το 4,2% για φρούτα και ξηρούς καρπούς, το 6,7% για ψάρια.

Ενώ με τον χειμώνα να είναι μπροστά και τις τιμές του ρεύματος να εκτινάσσονται ξανά ελέω «πράσινης μετάβασης», τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν περιορισμό της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 11,5% και στροφή των νοικοκυριών σε στερεά καύσιμα και πέλετ, σε μια προσπάθεια να ζεσταθούν όπως όπως.

Την ίδια ώρα, έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ δείχνει ότι 8 στα 10 νοικοκυριά έχουν περιορίσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από το 75% τη χρήση θέρμανσης και περίπου το 50% τη χρήση ζεστού νερού, ενώ πάνω από ένας στους τρεις (36%) ξοδεύουν περισσότερο από 10% του εισοδήματός τους για τις ενεργειακές τους δαπάνες.

  • Στην ίδια έρευνα, όλα τα νοικοκυριά με καθαρό μηνιαίο εισόδημα κάτω των 680 ευρώ δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και περίπου το 75 - 80% των νοικοκυριών με εισόδημα μεταξύ 680 και 1.250 ευρώ δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Ενώ το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 50 - 60% για νοικοκυριά με εισόδημα μεταξύ 1.251 και 1.950 ευρώ.

Παράλληλα, τα στοιχεία για τα ενοίκια και τις τιμές των ακινήτων δείχνουν νέα εκτίναξη των τιμών την προηγούμενη χρονιά, όπως και «επέκταση» των αυξήσεων σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της Αττικής, κι ενώ ήδη ένας μισθός φεύγει στο νοίκι.

Ενδεικτικό είναι πως τα νοίκια παρουσιάζουν αυξήσεις που ξεπερνάνε το 10,9% στο κέντρο της Αθήνας, το 9,1% στα νότια προάστια και το 7,6% στα δυτικά προάστια, το 7,9% στα ανατολικά, το 10,2% στον Πειραιά και το 8,2% στον δήμο Θεσσαλονίκης.

ΙΟΒΕ: Αισθητή εξασθένιση προσδοκιών στη βιομηχανία

Στη μηνιαία έκθεσή του για το «οικονομικό κλίμα» στην Ελλάδα, το ΙΟΒΕ καταγράφει επιδείνωση στις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάστασή τους, στις -47,1 μονάδες (έναντι -35,6).

Το 66% (από 55%) των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ μόλις το 3% θεωρεί ότι επήλθε μικρή βελτίωση.

Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -18,5 και -18,8 μονάδες αντίστοιχα.

Με τα «σύννεφα» να μαζεύονται πάνω από τη διεθνή καπιταλιστική οικονομία, το ΙΟΒΕ καταγράφει αισθητή εξασθένιση και στον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, με τον σχετικό δείκτη να εξασθενεί αισθητά τον Σεπτέμβρη, φτάνοντας στις 100,5 μονάδες, από 104,6 μονάδες τον Ιούλη.

Το ΙΟΒΕ καταγράφει ενίσχυση του αρνητικού επιπέδου παραγγελιών, με το 27% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες, στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3 - 4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διατηρείται θετικό αλλά υποχωρεί αισθητά στις +4 (από +19) μονάδες, με το 17% (από 12%) να προβλέπει μείωσή της, οι θετικές προβλέψεις για τις εξαγωγές τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν σημαντικά στις +3 (από +13) μονάδες, ενώ παράλληλα οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν αισθητά (-29 από -19 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον παραμένει και ενισχύεται περαιτέρω, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Σεπτέμβρη το 63% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, έναντι 54% τον Ιούλη.

902 από Ριζοσπάστης, 4/10/2023

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.