Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Εκδήλωση ΚΚΕ για Προσφυγικό - Μεταναστευτικό: Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ και οι θέσεις του ΚΚΕ — Κατερίνα Γεράκη: Απλώνουμε το χέρι σε όλα τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας — Κώστας Παπαδάκης: Η υποκρισία της δήθεν αλληλεγγύης — Παρεμβάσεις από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα (7 VIDEO - Φωτό)


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Κ. Γεράκη: Απλώνουμε το χέρι σε όλα τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

*

Βλέπε και κάτω:

Τηλεδιάσκεψη για την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ και τις θέσεις του ΚΚΕ (λοιπές εισηγήσεις - παρεμβάσεις - VIDEO - ΦΩΤΟ)

*

«Η πολιτική διαχείρισης του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι επικίνδυνοι νόμοι τους και οι θέσεις του ΚΚΕ», ήταν το θέμα της ομιλίας της Κατερίνας Γεράκη, υπεύθυνης της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, στην εκδήλωση - τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και οι θέσεις του ΚΚΕ» της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Ολόκληρη η ομιλία

«Με τη σημερινή μας εκδήλωση επιδιώκουμε να καταγγείλουμε τη βαρβαρότητα της ασκούμενης πολιτικής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και ταυτόχρονα να αναδείξουμε την ελπιδοφόρα προοπτική της αλληλεγγύης και του εργατικού - λαϊκού αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Σε συνέχεια των όσων είπε ο σ. Κώστας Παπαδάκης για την κατάσταση στην ΕΕ, υπογραμμίζουμε ότι και στην Ελλάδα η αστική πολιτική γύρω από το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα επιβεβαιώνει τη διαχρονική προσήλωση όλων των αστικών κυβερνήσεων στη σχετική αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ.

Για εμάς αφετηριακό σημείο στην κάθε συζήτηση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα είναι ότι αυτό αφορά ανθρώπους και όχι εμπορεύματα ή αριθμούς, ανθρώπους κατατρεγμένους, απελπισμένους, ξεριζωμένους, ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για να ξεφύγουν από την εξαθλίωση και τον διωγμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Δεν είναι τυχοδιώκτες ούτε περιφέρονται στις διάφορες "ασφαλείς" -όπως λέγεται- χώρες, επιλέγοντας τάχα αυτή που προτιμούν, όπως με κυνισμό προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Κανένας δεν παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης ούτε διακινδυνεύει τη ζωή τη δική του και των παιδιών του, για να ζήσει απλά μια περιπέτεια. Η αποκάλυψη του ανθρώπινου πόνου και της τραγωδίας είναι για εμάς καθήκον.

Μ' αυτό το κριτήριο, ασκούμε σφοδρή κριτική και στις δύο όψεις της αστικής ρητορικής που αναπτύσσεται όλο αυτό το διάστημα από τα αστικά πολιτικά κόμματα και αξιοποιείται στην ατζέντα του κάλπικου και αποπροσανατολιστικού διπολικού καυγά.

Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με αριθμούς και στοιχεία. Πανηγυρίζει για τη μείωση των ροών και των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στις διάφορες δομές.

Αναπαράγει το χιλιοειπωμένο και μπαγιάτικο πλέον επιχείρημα ότι "η οικονομία μας δεν αντέχει άλλους μετανάστες". Το μόνιμο προπαγανδιστικό της σλόγκαν είναι ότι "η Ελλάδα ασκεί μία αυστηρή, αλλά δίκαιη πολιτική για τη μετανάστευση".

Είναι κυνική. Πώς αλλιώς, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Ν. Μηταράκη ότι "το Μεταναστευτικό δεν είναι το ρομαντικό Προσφυγικό που κάποιοι ίσως έχουν στο μυαλό τους"; Πότε, δηλαδή, η προσφυγιά περιείχε οποιονδήποτε ρομαντισμό; Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα λόγια του πρωθυπουργού για τη νέα φυλακή της Σάμου, την οποία εμφάνισε σαν "μία άψογη δομή, με παιδικές χαρές για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά";

Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις νέες υπερδομές- φυλακές στα νησιά σαν επιτυχία και πρόοδο. Προχωρά ακάθεκτη, αγνοεί τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών και αυτές τις ημέρες έφερε για κύρωση στη Βουλή τις συμβάσεις για τη δημιουργία των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών σε Λέσβο, Χίο και Έβρο. Φυσικά, οι νέες υπερδομές "τύπου ΝΑΤΟ", όπως με έμφαση διευκρινίζεται σε όλα τα δελτία Τύπου της κυβέρνησης, σκορπούν τον τρόμο και την απειλή όχι μόνο σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά σε όλο τον λαό.

Αναγκαίο παρακολούθημα της πολιτικής της είναι ότι κλείνει το μάτι σε κάθε είδους συντηρητικές, ρατσιστικές, ξενοφοβικές και εθνικιστικές αντιλήψεις, που σκορπούν το δηλητήριο για τον δήθεν κίνδυνο εξισλαμισμού της πατρίδας μας και άλλα παρόμοια. Αξιοσημείωτη είναι, για παράδειγμα, η δήλωση του Ν. Μηταράκη ότι "η Ελλάδα είναι μία χριστιανική χώρα"!

Αρκεί να αναλογιστούμε πόσο λαλίστατη είναι η κυβέρνηση για όλες αυτές τις δήθεν επιτυχίες στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, αλλά σιωπά εκκωφαντικά και εδώ δεν δίνει αριθμούς και στοιχεία για τον αναγκαίο εμβολιασμό των εγκλωβισμένων στις δομές ή των λεγόμενων παράτυπων μεταναστών που κινδυνεύουν με διώξεις και απελάσεις εάν εμφανιστούν σε κάποιο νοσοκομείο, ούτε για τα ποσοστά κρουσμάτων, νόσησης και τυχόν θανάτων προσφύγων και μεταναστών από τον κορονοϊό. Αυτό και μόνο αρκεί, άλλωστε, ως απάντηση σε όσους συνεχίζουν να μιλούν για τον "αόρατο εχθρό του ιού" που δεν έχει "ταξικές προτιμήσεις"…

Από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και άλλες αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις ανεβάζουν τους τόνους και κατηγορούν τη ΝΔ για απανθρωπιά και αναλγησία, προτάσσουν τα στήθη τους τάχα για την υπεράσπιση του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι απλά ότι αφήνουν στο απυρόβλητο τη στρατηγική της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, την υπηρετούν πιστά, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, ενσωματώνοντας γύρω από τα απατηλά ιδεολογήματα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και των αξιών της ΕΕ.

Το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι γι’ αυτούς ένα εργαλείο στη γραμμή της κυβερνητικής εναλλαγής, στην ξαναζεσταμένη σούπα μιας προοδευτικής κυβέρνησης του κάλπικου αντιφασισμού και της αστικής δημοκρατίας που θα διώξει -όπως λένε- τη Δεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Θέλουν να γίνουμε λωτοφάγοι και να ξεχάσουμε τους εναγκαλισμούς τους στο Καστελόριζο και στις πλατείες των αγανακτισμένων με τους χρυσαυγίτες φασίστες των αμέτρητων δολοφονικών επιθέσεων σε μετανάστες και των αιμοδοσιών "μόνο για Έλληνες", τις ευθύνες τους για την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής και τις μειωμένες καταδικαστικές ποινές με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν.

Εξάλλου, στην ίδια όχθη ανήκουν και λειτουργούν αποδεδειγμένα σαν συγκοινωνούντα δοχεία με τις παραπάνω δυνάμεις όσοι αναπαράγουν το εύηχο μα επικίνδυνο σύνθημα για "ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά". Συγχέοντας το ζήτημα της αναγκαίας φύλαξης των συνόρων με την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, αντικειμενικά δίνουν άλλοθι στην πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού και την εργαλειοποίησή τους στα ιμπεριαλιστικά γεωπολιτικά παζάρια ως δήθεν "υβριδική απειλή".

Οπωσδήποτε, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν μεταξύ τους διαφορές στη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, όπως και σε άλλα ζητήματα. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται σε πολλούς λόγους. Η ενδοαστική διαπάλη, που εκτυλίσσεται όλη αυτή την περίοδο στην προσπάθεια εδραίωσης της καπιταλιστικής αναζωογόνησης για την πράσινη ψηφιακή μετάβαση, διαπερνά όλα τα ζητήματα, αντανακλάται και στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Στον πυρήνα, όμως, της αστικής πολιτικής βρίσκεται η ίδια διαχρονική διελκυστίνδα, δηλαδή: Το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας για το πιο φθηνό και ευάλωτο εργατικό δυναμικό ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Βέβαια, αυτές οι δύο φαινομενικά αντίθετες πλευρές και μορφές διαχείρισης λειτουργούν συμπληρωματικά η μία της άλλης και συχνά συνυπάρχουν.

Εμβληματικό διαχρονικό παράδειγμα στην Ελλάδα είναι η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης, την οποία αποδέχονται και νομιμοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, έχει φουντώσει η συζήτηση για την έλλειψη εργατικών χεριών, σε φάση που ήδη έχει ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή και η συγκομιδή εσπεριδοειδών στις νότιες περιοχές της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για τις δυσκολίες μετάκλησης από τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία. Φτάνει να ζητά την "επικουρική αξιοποίηση" των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται σε δομές! Κάνουν όλοι τούς ανήξερους και αναπαράγουν τα περί ανάγκης ρύθμισης και ενός ασφαλούς νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη μετάκληση αλλοδαπών εργατών. Στην πραγματικότητα, όμως, η πλειοψηφία των μεταναστών αυτών δεν φεύγουν ποτέ από τη χώρα. Για ένα διάστημα του έτους νόμιμα και για το υπόλοιπο διάστημα παράτυπα - μαύρα, πάντως συνέχεια εργάζονται ατέλειωτες ώρες, για ένα ξεροκόμματο, κάτω από το βούρδουλα ή και το ρατσιστικό ντουφέκι του τσιφλικά, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, σε παραπήγματα και καλύβες. Είναι οι σύγχρονοι σκλάβοι του 21ου αιώνα, που ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα, παράγουν άμεσα τον πλούτο της πατρίδας μας, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν τους έχει χορηγήσει νόμιμες άδειες συνεχούς διαμονής, χωρίς αβάστακτους όρους και εμπόδια. Με μεγάλη αισιοδοξία χαιρετίζουμε την προσπάθεια οργάνωσης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα που δυναμώνει αυτή την περίοδο!

Το ενιαίο, λοιπόν, νήμα που διαπερνά την αστική πολιτική στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά είναι ο άδικος, εκμεταλλευτικός, ταξικός χαρακτήρας της.

- Όλες οι αστικές κυβερνήσεις στηρίζουν τα παζάρια του κεφαλαίου στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Πυροδοτούν τις αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς, συμμετέχουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

- Όλες οι αστικές κυβερνήσεις αποδέχονται το ρόλο του χωροφύλακα των ευρωπαϊκών -όπως λένε- συνόρων, με αποτέλεσμα τον διπλό εγκλωβισμό των ξεριζωμένων. Αποδέχονται, επίσης, και υλοποιούν, είτε σιωπηλά και ύπουλα, όπως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ανοιχτά και κυνικά, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ, νομοθεσία και πρακτικές που παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες και το Διεθνές Δίκαιο. Για παράδειγμα, οι επαναπροωθήσεις δεν είναι προνόμιο μόνο της ΝΔ. Η αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία αλλοδαπών που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία από τις αρχές Ιουνίου 2017 έως το τέλος του 2020, δηλαδή τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ, είναι αποκαλυπτική. Το ίδιο προκλητική είναι η ταύτισή τους στη διαστρέβλωση της διάκρισης ανάμεσα σε πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες με βάση την έννοια της "ασφαλούς τρίτης χώρας", που βαφτίζει για παράδειγμα το Πακιστάν (με τις γνωστές σχέσεις του με τους Ταλιμπάν) ως ασφαλή χώρα για τους Αφγανούς πρόσφυγες.

- Όλες οι αστικές κυβερνήσεις συναποφασίζουν στην ΕΕ και εφαρμόζουν την αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική της. Ενσωματώνουν στο Ελληνικό Δίκαιο όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Π.χ. το ΠΑΣΟΚ την Οδηγία 115/2008 για τις λεγόμενες επιστροφές, δηλαδή τις απελάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ την Οδηγία 32/2013 που καθιερώνει το αντιδραστικό κατασκεύασμα της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας. Η ΝΔ με τον τελευταίο νόμο για την αυστηροποίηση των διαδικασιών απέλασης υλοποιεί κατευθύνσεις του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

- Όλες οι αστικές κυβερνήσεις αποδέχονται την ευρωπαϊκή στρατηγική για τον αναβαθμισμένο ρόλο των ΜΚΟ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Το αστικό κράτος αποσύρεται από τομείς κοινωνικής προστασίας και αποποιείται κάθε σχετική ευθύνη, αφήνοντας ελεύθερο ένα πεδίο κερδοφορίας με τις κάθε είδους χρηματοδοτήσεις. Τελικά, οι ΜΚΟ αποδεικνύονται ένα πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση και υλοποίηση της αστικής πολιτικής, ορισμένες με ύποπτο ρόλο σε γεωπολιτικές εξελίξεις, άλλες για να κάνουν ημερίδες καριέρας παρέα με εργοδότες, όπως πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, κάποιες αφήνοντας για μήνες απλήρωτους τους εργαζομένους τους εν αναμονή της χρηματοδότησης.

- Όλες οι αστικές κυβερνήσεις διατηρούν και επεκτείνουν συνεχώς έναν Γολγοθά νομοθετικών διατάξεων και ένα καθεστώς ομηρίας για τους μετανάστες, με τους αμέτρητους διαφορετικούς τύπους αδειών διαμονής, με τα δεκάδες δικαιολογητικά και τα άπιαστα εισοδηματικά κριτήρια. Στον Προκρούστη της λογικής του "κόστους - οφέλους", αφήνουν την κατάσταση στις αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες και τις δομές να γίνεται ολοένα και χειρότερη, με ανεπαρκές προσωπικό, με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων ή μέσω των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα τις τεράστιες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των κάθε είδους αιτήσεων. Οι πρόσφυγες και μετανάστες στερούνται δικαιώματα, όπως της διερμηνείας ή της νομικής συνδρομής, βρίσκονται αντιμέτωποι με διαδικασίες που καταστρατηγούν τη στοιχειώδη προστασία τους, όπως οι πλασματικές ηλεκτρονικές επιδόσεις. Η νομοθεσία για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, για όσους το επιθυμούν, είναι άδικη. Αυξημένα παράβολα, γραπτές εξετάσεις με ΣΥΡΙΖΑ και Τράπεζα Θεμάτων με ΝΔ, με δύσκολες, προκλητικές και γελοίες ερωτήσεις, μετά συνέντευξη, συγκέντρωση κι άλλων επιπλέον δικαιολογητικών, απίθανες προϋποθέσεις για το εισόδημά τους κ.ά., αυτά επιφυλάσσονται για όσους ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για χρόνια, για αυτούς που έχτισαν το θαύμα των Ολυμπιακών Αγώνων και τα άλλα μεγάλα έργα κ.λπ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στην αντίπερα όχθη με όλους τους παραπάνω. Απλώνει το χέρι σε όλα τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σε όλους τους ξεριζωμένους. Απορρίπτουμε τον κάλπικο διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως προωθείται όλη αυτή την περίοδο, όταν τα τελευταία 30 χρόνια και ιδιαίτερα μετά από τις ανατροπές στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες όλη σχεδόν η υφήλιος έχει μετατραπεί σε πεδίο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πολεμικών εστιών και επεμβάσεων. Για εμάς οι εργάτες, Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι και αλλοδαποί, είναι όλοι το ίδιο, είναι όλοι θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά και οι άμεσοι παραγωγοί του πλούτου, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ζωής. Εμείς καλούμε όλη την εργατική τάξη να οργανωθεί και να παλέψει για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Ξέρουμε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της, ένας μόνιμος εφεδρικός στρατός -πότε εγκλωβισμένος στα σύνορα και πότε στην ομηρία της παρατυπίας- που "ξεδιαλέγει" και αξιοποιεί το κεφάλαιο και ανοιγοκλείνει την κάνουλα ανάλογα με τα συμφέροντά του. Γι’ αυτό και η αλληλεγγύη, η πάλη για τα δικαιώματά τους έχει τη δική της αυτοτελή σημασία. Το ΚΚΕ διεκδικεί:

- Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις.

- Να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Προστασία των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Όχι στις επαναπροωθήσεις, τις απελάσεις και τις υπερδομές-φυλακές. Να κλείσουν όλα τα hot spots και οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας και το κατασκεύασμα της "ασφαλούς τρίτης χώρας".

- Άμεσα μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, εργασία, Παιδεία, Κοινωνική Πρόνοια, χωρίς την εμπλοκή των ΜΚΟ, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους ασυνόδευτους ανήλικους και τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία και διωγμούς.

- Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται υπό καθεστώς παρατυπίας, με άδειες διαμονής αόριστης διάρκειας. Ειδική μέριμνα για την κατάσταση παρατυπίας, στην οποία βρίσκεται το 40% των μεταναστριών που απασχολούνται σε εσωτερικές - οικιακές εργασίες.

- Οι μετανάστες, μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα πραγματικής παραμονής στην Ελλάδα, να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις τοπικές εκλογές.

- Απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, για όσους το επιθυμούν, με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς ταξικά και γραφειοκρατικά εμπόδια.

Κάθε άνθρωπος που συγκινείται πραγματικά από τον πόνο και την τραγωδία της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αντιλαμβάνεται ότι δεν συγχωρείται ούτε ένα βήμα πίσω από αυτές τις διεκδικήσεις».

902, Παρασκευή 26/11/2021 - 19:29

*

Τηλεδιάσκεψη για την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ και τις θέσεις του ΚΚΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση - τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, με θέμα «Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και οι θέσεις του ΚΚΕ» που συντόνισε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Τις κεντρικές εισηγήσεις έκαναν ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, και η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην παρέμβαση του ο Κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στην αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, τις συμφωνίες και κανονισμούς που οξύνουν το πρόβλημα και μετατρέπουν τους κατατρεγμένους σε εργαλείο στους γεωπολιτικούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Αναφέρθηκε στην υποκρισία της δήθεν αλληλεγγύης της ΕΕ την ώρα που και αυτή πρωτοστατεί στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεριζώνουν εκατομμύρια από τον τόπο τους (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Στην δική της εισήγηση της η Κ. Γεράκη αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό απλώνει το χέρι σε όλα τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σε όλους τους ξεριζωμένους και τους καλεί στην κοινή πάλη για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης (επάνω κείμενο και βίντεο).

Παρεμβάσεις από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις της Εκίν Σονμές μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, που αναφέρθηκε στο πως η αστική τάξη της χώρας της εργαλειοποιεί τους κατατρεγμένους, ή τους χρησιμοποιεί για φτηνό εργατικό δυναμικό και επίσης πως το Κόμμα της χτίζει τους δεσμούς με τα ταξικά τους αδέλφια στην κοινή πάλη για την σοσιαλιστική προοπτική.

*

Ο ΓΓ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανιας, Αστορ Γκαρσία αναφέρθηκε στην δική του παρέμβαση στη δουλεία του Κόμματος με τους μετανάστες σημειώνοντας ότι εκτός από την καταγγελία του ρόλου της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων τους ενάντια στους πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες και την αλληλεγγύη σε αυτούς, επιμένουν στην οργάνωση με στόχο την επαναστατική λύση για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού.

Ακολούθησε η παρέμβαση του Τιμπόρ Τσένκερ, Προέδρου του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας που υπογράμμισε ότι οι αυστριακές κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκράτες, οι Συντηρητικοί, η ακροδεξιά υποστηρίζουν μια απάνθρωπη πορεία που στρέφεται ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

*

Από την πλευρά του ο Κάρλ Γκούναρσον, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Σουηδίας στην δική του παρέμβαση σημείωσε την πάλη του Κόμματος του για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών για να γίνουν και εκείνοι μέρος της πάλης για το σοσιαλισμό.

*

Παρεμβάσεις από φορείς και εργαζόμενους

Εκ μέρους του Παλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, ο αντιπρόεδρος του, Γιάννης Ζαφειρίου, αναφέρθηκε στην δράση του ΕK και μαζικών φορέων ενάντια στις φυλακές της ΕΕ, καθώς και στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί. 

Από την Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, ο Νίκος Χούλης, μίλησε για τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ως τώρα και την σταθερή αντίθεση των νησιωτών στην μετατροπή τω νησιών σε αποθήκες κατατρεγμένων, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της Συντονιστικής και των φορέων του νησιών.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Μπαλωμένος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Σάμου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τόνισε τον αγώνα που έδωσαν τα αγωνιστικά σωματεία και φορείς του νησιού για την στήριξη των ταξικών τους αδελφών, των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών, απομονώνοντας ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές.

Στην συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις από την Βασιλεία Γιαννούση, Γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στις Προσφυγικές Δομές Δυτικής Μακεδονίας, που ανέδειξε τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι όσο και οι ίδιοι εργαζόμενοι στις δομές, τα οποία έχουν κοινή αιτία το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα.

Η Αλεξάνδρα Λάμπρου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφύγων σημείωσε την ομηρία που αντιμετωπίζουν οι κατατρεγμένοι εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των υπηρεσιών, αλλά και οι ίδιοι και εργαζόμενοι.

Ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της Ελλάδας αναφέρθηκε στις απαράδεκτες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πάνω από 600.000 μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας. Επίσης, ανέδειξε τη δυσκολία των εργαζομένων στις σχετικές υπηρεσίες να τους εξυπηρετήσουν, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών. Μίλησε δε για το ταξικό κριτήριο με το οποίο αντιμετωπίζει το αστικός κράτος τους μετανάστες, καθώς από την μια υπάρχει η «Golden Visa» των μεγαλοκαπιταλιστών και από την άλλη η άγρια εκμετάλλευση των... Μανωλάδων.

Η εκδήλωση είναι ολόκληρη αναρτημένη στο κανάλι του Υoutube του ΚΚΕ.


902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.